Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Buktáné, Zsóka Flash képei
  2012-09-25 23:53:07, kedd
 
  Klikk a linkre Link  
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Gyulai Pál: Szüreten
  2012-09-25 22:56:29, kedd
 
  Gyulai Pál: Szüreten

Szüret-e ez vagy talán tor?
Hallgatunk, pedig fogy a bor,
És sohajtunk, mint körültünk
A süvöltő őszi szél;
Jól illik, hogy ide űltünk,
Hull reánk a falevél.

Hajdanában nem így volt ez,
Hűn megmondja, bárkit kérdezz:
Pezsgett a szív, szólott a hegy,
Milyen vígan, mily nagyot!
A hegy hallgat, a szív szenved,
A lőpor meg elfogyott.

Komoran űl a vén gazda,
Nincs már többé vidám napja.
Rajta még a régi mente,
Régi kedve nincs sehol,
Ajkán egy-egy teremtette,
De sem tréfa, sem mosoly.

Rá-ráhuzzák a cigányok,
De a tánchoz senki sem fog,
Elindulnak, tovább lépnek,
Elhal a hang szomoran;
Ifjusága a vidéknek -
Hol és hol nem - oda van.

Fa alatt, a dombok alján,
Ül, mereng egy fiatal lyány.
Szeméből könnyet törűl ki,
Már rég menyasszony szegény,
De sirját sem tudja senki,
Hol nyugszik a vőlegény.

Az unalom egymáshoz űz,
Leülünk, hol lobog a tűz,
És beszélünk a multakról,
A szó gyakran megreked...
Lelkünk hosszan el-elgondol
És felszítjuk a tüzet.

Köd a völgyben, éj a bércen,
Már a tűz is alvófélben.
Halvány hold és sötét árnyak
A felhők közt oda fenn...
A halottak fel-feljárnak,
Sok a sír a völgyeken.
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Waldinger Ágnes: A bor dicsérete
  2012-09-25 22:52:39, kedd
 
  Waldinger Ágnes: A bor dicsérete

Szőlőfürtnek gyöngyei,
Gyönyörű gyöngyszemei.
Édes nedű mit adsz nekünk,
Nélküled nem élhetünk.
Napsütötte domb oldalán
Hajlong a fiú és a lány.
Szedik a szőlőt, teszik a prés alá.

Csorog a must, a hegynek jó leve,
Ha elkészül bor lesz a neve.
Boros pohár szépen cseng,
Ahol sorakozik megszűnik a csend.
Vidámságot fennhangon hirdet.
Hirdeti a bornak földi létét,
Egészség ősrégi védőjét.

Mértékkel inni mindig jó.
Túlzásba vinni rossz tanácsadó.
Igyál, igyál, kóstolgasd,
Búra bánatra használjad.
Haszna jó, kedves és nedves,
Ki issza mindig rendes.
Borivóvá válni dicséretes!
 
 
1 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Takács Gyula: Szüreti vers
  2012-09-25 22:49:36, kedd
 
  Takács Gyula: Szüreti vers

Szüretelnek, énekelnek,
láttál-e már ennél szebbet?
Dió, rigó, mogyoró,
musttal teli kiskancsó,
Sose láttam szebbet.

Az öregnek aszú bor jár,
gyerekeknek must csordogál.
Dió, rigó, mogyoró,
Szüretelni, jaj de jó!
Igyunk erre egyet!

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Szűreti mondókák
  2012-09-25 22:44:36, kedd
 
  Október ber, ber, ber,
fázik benne az ember.
Szőlőt csipked a dere,
édes legyen szüretre

...... .....


Esik eső, csepereg,
sárga levél lepereg.
Feri, Teri felszedi,
kosárkába begyűjti.

.........


Elmúlt a nyár, itt az ősz,
Szőlőt őriz már a csősz.
Kipattant a búza szeme
vajon a babám szeret-e?
Ha nem szeret megbánja,
leszek a más babája

.........


Lipem-lopom a szőlőt,
Elaludt az öreg csősz,
Vaskalap a fejében,
Furkósbot a kezében
 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Dézsa szőlő
  2012-09-25 22:28:15, kedd
 
  ...... ........... .....



...... .......

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Tokaji szőlő szóret
  2012-09-25 18:19:04, kedd
 
  ....



...... ............

 
 
0 komment , kategória:  saját készítés  
Mindig akkor jövünk rá, .....
  2012-09-25 17:31:14, kedd
 
  Mindig akkor jövünk rá, hogy mi a legfontosabb számunkra, amikor már elveszítettük.
(Agatha Christie)
 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Tokaji borok
  2012-09-25 16:49:41, kedd
 
  A tokaji bor valódi hungaricum, és már külföldön is egyre elismertebb. Virtuális utazásra hívjuk kedves olvasó Tokaj hegyalja vidékére.

.........


- Az alföld északnyugati szélén vonul végig az a 250 km hosszú és 50 km széles középhegység, amely a börzsönnyel kezdődik és a Zempléni hegységgel ér véget. Maga a záró hegység a Tokaj hegylánc déli szakasza, ahol a világhírű tokaji bor is készül.
- Ez a táj a szőlőművelésre páratlan adottságokkal rendelkezik, mert a hőmérséklet rendkívül kiegyenlített, a napsütéses órák száma évi 1952 óra. Bár a csapadék éves mennyisége kevés az ideális szőlőtermeléshez, mégis az őszi hónapok szárazak, napfényesek, amely a szüretre és az aszúsodásra van jó hatással

...... ........... ........


- Tokaj már a történelem előtti korban is lakott volt, ezt bizonyítják a régészeti ásatások, talán mert a környék már akkor is gazdag volt növény és állatvilágban egyaránt. A régészek nagyon sok leletet találtak a környéken, amely az itt élő emberek életére utalt. Sőt találtak itt mamutfogat, agyarat és más állatcsontokat is.
- A tokaji városnak ma is megvan a varázsa, a kis utcák és házsorok leginkább egy tengerparti vidékre emlékeztet minket. Tokaj összekötő híd volt az alföld és hegyvidék között, így amikor még nem volt híres a tokaji borról, már akkor is fontos szerepe jutott a városnak, és folyónak.
- Ma már a Tokaji bor világhírűvé fejlődött, bárhol is szüretelik a bort ebben a térségben tokaji bor a neve. 2002-ben a Tokaji borvidék a világörökség részévé vált, és a Tokaji boroknak a híre az óta is egyre csak nő. Ma már a Tokaji név védett, így csak Magyarországon, a Tokaji borvidéken palackozott borok viselhetik ezt a nevet.
- Aki egyszer ellátogat, Tokajba nem feledi a látványt soha. A Rákóczi úton pl. vannak olyan házak, amelyek már 100-150 és 180 évesek, ezek közül is az egyik legrégebbi a 12. szám alatti ház amely1780 táján épült, ez a mai községi tanácsház.

...... ............


- A Kossuth téren találjuk az egyik legnevezetesebb épültet a Rákóczi pincét, amelyből 24 pince járat ágazik szét. A pincejáratok hossza együttesen 1,5 km, és több mint 20000hl bort tudnak itt tárolni. Ezt a régi pincét ma a Tokaj -hegyalja állami gazdaság használja, de turistáknak időnként megengedik a megtekintését.

- A tokaji bor különlegességét még ma is sokan kutatják, hiszen tényleg a világon egyedülálló borról van szó. Ennek oka a környezetben, vagyis a talajban, az éghajlatban a napsütésben és a csapadékban összpontosul, vagyis ezek összhangja adja a bor páratlan zamatát. Ezeknek az éghajlati tényezőknek a szerencsés találkozása az oka a tokaji bor különlegességének, amely a világon egyedülálló. Ezt egészíti ki az itteni borászok szaktudása és a bor iránti szeretete.
A tokaji hegynél található bor fajták: Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály.
- A furmint bora kemény és tüzes, igen különleges ízű és illatú bor. A muskotály bora testes és illata zamata utolérhetetlen.
- Az egyik leghíresebb mégis a tokaji aszú, amelyet puttonyszámra mérnek. A tokaji aszú a must és az aszúszem arányának mértéke, amelyet a hegyalján használt gönci hordó alapján számolják ki. Egy gönci hordó kb. 136-140 liter, a puttony űrtartalma pedig 28-30 liter.
- Egy édes bor elkészítéséhez kb. 5 puttony aszú bogyót számítanak, vagyis ugyanannyit, mint amennyi a must. így ezt a bort 5 puttonyos bornak hívják. Majd így lesz a 1-2-3-4-5-6 puttonyos bor is.

...... .........


- Az aszú szemeket késő ősszel szedik le, amikor is a szőlő már túlérik, egy nemes rothadáson megy keresztül, vagyis aszúsodik. Az aszú szemeket kézzel szüretelik és puttonyokba rakják, majd a borkészítés közben megnézik hány puttonyt használtak fel egy liter borhoz, így állapítják, meg hogy hány puttonyos lesz a bor. A bor különlegességét az is növeli, hogy ez az aszúsodás nem megy minden évben végbe, csak 3-5 évente van igazán jó termés, mert ehhez meleg, de csapadékos nyárra és hosszú száraz őszre van szükség. Sokan próbálták már leutánozni a tokaji bor összetételét, főleg külföldön, de mivel az itteni klíma egyedülálló ez még nem sikerült szerencsére senkinek.
- A tokaji bor fehér szőlőből készül, furmintból illetve hárslevelű fajtákból. A tokaji bor nem csak önmagában, de sok magyar ételhez is kiváló ilyen pl., a libamájjal készült ételek, vagy nemes sajtokhoz, de süteményekhez vagy gyümölcsökhöz is jól illik.


Videó_Tokaji aszú készítése Link
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
Tejszínhabos eperszív
  2012-09-25 16:39:49, kedd
 
  Tejszínhabos eperszív

...... ..........


Hozzávalók és elkészítése Link
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2012.08 2012. Szeptember 2012.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 294 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3751
  • e Hét: 10441
  • e Hónap: 23117
  • e Év: 256864
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.