Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
október 31. Halottak napjára
  2012-10-31 22:21:45, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mindenszentek  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 20:37:04, kedd
 
  Apokaliptikus csapásként érkezett meg a Sandy Amerikába
Visnovitz Péter|2012. 10. 30., 6:48|Utolsó módosítás:2012. 10. 30., 13:21|9 komment
Címkék:USA, Sandy hurrikán, extrém időjárás, hurrikán, Sandy
Áram nélkül maradt kórházból menekülő betegek, elöntött metróvonalak és felrobbanó transzformátorállomás kísérte a Sandy hurrikán pusztítását Amerikában keddre virradó éjjel. A vihar hajnali 1-kor érte el az Egyesült Államok partjait, egyelőre 16 áldozatot szedve söpört tovább a szárazföld belsejébe. Összefoglaló az éjszaka eseményeiből.

A viharról szóló legfrissebb információkat élő tudósításunkban, itt követheti percről percre.

Ha az USA keleti partján tartózkodik, és személyesen éli át a vihart, kérjük, küldjön fényképet, videót vagy írásos beszámolót a hirugyelet@origo.hu címre!

Közel 60 millió ember rettegte át a keddre virradó éjszakát az Egyesült Államok keleti partvidékén, ahol magyar idő szerint hajnali 1-kor ért partot a pusztító Sandy hurrikán. A vihar ugyan nem váltotta be a legsötétebb félelmeket, és nem változott szuperviharrá, de 150 kilométeres széllökéseivel így is hurrikánokat megszégyenítő pusztítást végzett.


Sandy egyelőre elkerülte a találkozást a szárazföld belseje felől érkező fronttal, amely tovább növelte volna az erejét, így szupervihar helyett poszttrópusi viharrá minősítették vissza; ez ugyanakkor nem akadályozta meg abban, hogy halált és pusztítást hozzon a keleti part államaira, köztük New Yorkra, New Jerseyre, Pennsylvaniára és Delaware-re is. A viharban amerikai és brit televíziók jelentése szerint már legalább 16 ember vesztette életét, az anyagi károk felmérése pedig még meg sem kezdődött.

Bár a vihar központja New Jersey államban, Atlantic Citytől 40 kilométerre ért partot, a legtöbb halottat mégis New York államban követelte. Itt a reggeli adatok szerint legalább öten haltak meg, más államokban 1-2 ember veszett oda. A halálesetek legtöbbször azért történtek, mert a viharos szél fákat döntött az emberekre vagy házaikra. Volt azonban olyan is, aki szívinfarktust kapott az evakuálás alatt, és olyan, aki a vízzel elárasztott úton szenvedett halálos autóbalesetet.


Partot ért (a képre kattintva galéria nyílik)

Rekordméretű áradások

A Sandy hurrikán elsősorban nem a szélerősségével okozott pánikot a part menti városokban, noha a viharban egy New York-i épület homlokzata is összeomlott. Az igazi pusztítást inkább az okozta, hogy a vihar jelentősen megnyomta az Atlanti-óceánt, és méterekkel felduzzasztotta a part menti vizeket, valamint a városokat átszelő folyókat is. Az áradás miatt a New Yorkot átszelő Hudson folyó több mint 5 métert emelkedett, és elöntötte New York alacsonyabban fekvő részeit. Víz alá került Atlantic City és Philadelphia egy része, és több másik part menti nagyváros is.

A közelgő áradásra az amerikai hatóságok előre felkészültek, a városokban kitelepítési zónákat alakítottak ki, ahonnan a lakosok kötelesek voltak hétfő este 7-ig (magyar idő szerint éjfélig) elmenekülni. A városok tömegközlekedése is leállt, hogy a metrószerelvényeket és buszokat biztonságba helyezzék, a vízzel elöntött területeken pedig áramtalanították az utcákat. Az elővigyázatossági intézkedések mégsem bizonyultak elegendőnek: sokan a felszólítás ellenére sem hagyták el otthonukat, vagy a tomboló vihar közepén is kimentek az utcákra.

Az áradás New Yorkban minden korábbi rekordot megdöntött, a Manhattan déli csücskében található Battery Parkban több méter magasan hömpölygött az ár. A víz elárasztotta az utcákat, irodaházak és felhőkarcolók bejáratait vette körbe, és autókat ejtett csapdába az utakon. A kiöntő Hudson folyó elárasztotta az egyik New York-i metróvonal alagútját és állomásait is, a városi közlekedési hatóság által közreadott képeken látszik, ahogy a víz liftaknán keresztül vízesésként zubog alá az állomás területére. Szintén vízeséssé vált a 2001-es támadásokban lerombolt World Trade Center helyszíne, a Ground Zero. Egy ideig pletykák keringtek arról, hogy a New York-i tőzsde épületében is méteres víz áll, de ezt később a tőzsde szóvivője cáfolta.


Elárasztott irodaház (a képre kattintva galéria nyílik)

Hatalmas robbanás, áram nélkül maradt kórház

Az áradás miatt reggelig közel 6 millió ember maradt áram nélkül a keleti parton. New York államban legalább 1,5 millió ember, a többi érintett államban pedig államonként néhány százezer ember töltötte sötétben az éjszakát: egy New Jerseyben élő magyar az [origo]-nak azt írta, hogy néhány lakásban házi generátorok berregtek, de az emberek többsége gyertyafénynél virrasztott. Elsötétült a Fehér Ház, ahogy Manhattan déli része is, sötét és világos félre vágva ketté New York szívét.

Az elektromos hálózatban így is sok problémát okozott a vihart. Michael Bloomberg, New York polgármestere egy késő esti sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy leszaggatott vezetékek okoztak tüzeket a városban, és az elöntött utakon heverő kábelek az emberekre is veszélyesek. Magyar idő szerint kora hajnalban New York központjában egy hatalmas robbanás is történt, amely előbb narancsos tűzzel égett, majd többször felvillanó, éles fehér fénnyel vakította el a várost. Meg nem erősített hírek szerint egy transzformátorállomás vagy kisebb erőmű robbanhatott fel.

Az áramszünetek miatt közben elektromosság nélkül maradt New York egyik kórháza, a New York University Hospital is, ahol hiába voltak bekészítve tartalék generátorok, a vészhelyzetre tartogatott rendszer felmondta a szolgálatot. Ezért a vihar közepén a kórházi személyzetnek vaksötétben kellett 250 beteget és gyereket evakuálnia a kórházból, és más intézménybe szállítani: az estről beszámoló amerikai televíziók szerint drámai pillanatokat éltek át a kórház betegei és dolgozói is.


Kivezényelt katona New York központjában (a képre kattintva galéria nyílik)

Félóránként tízezer riasztás

Michael Bloomberg New York-i polgármester az éjszaka folyamán többször is tartott sajtótájékoztatót, amelyeken szinte könyörgött az embereknek, hogy tartsák be a hatóságok felhívásait. Nagy gondot okozott ugyanis, hogy a 911-es segélyszámot elárasztották a hívások, félóránként 10 ezer hívást kaptak a hatóságok. A polgármester arra kérte az embereket, hogy csak életveszély esetén hívják a hatóságokat, mert aki fakidőlés vagy egyéb halasztható probléma miatt zaklatja őket, az potenciálisan életveszélyben lévő polgárok elől rabolja el a mentők és tűzoltók idejét.

A másik gondot az utakon ragadt kocsik jelentették. Bár Bloomberg többször elmondta, hogy a menekülés ideje lejárt, és most már mindenki zárkózzon be az otthonába, sokan mégis nekivágtak az utaknak, majd elakadtak a kocsijukkal. Ezek az autók pedig a mentők és tűzoltók elől zárták el az utakat - mondta a polgármester.

Egyelőre nem tudni, hogy az áram nélkül maradt, elárasztott városokban mikor állhat helyre az élet. New Yorkban egyelőre fel sem merül, hogy újraindítják a tömegközlekedést, és az elektromos hálózat visszaállításának időpontjáról is csak találgatások vannak. Magyar idő szerint délelőtt 11-re várhatóan az áradás visszahúzódik ugyan, délebbre, Washington környékén azonban a heves esőzések miatt még később, napok múlva is kiönthetnek a folyók. A part menti államokban ezért továbbra is rendkívüli állapot van érvényben, az emberek pedig tartós élelmiszereket felhalmozva várják a katasztrófahelyzet végét.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:54:02, kedd
 
  17.30 Egész Amerika a szupervihart várja
Leállt a tömegközlekedés, bezárták a New York-i szabadságszobrot és a tőzsdét, és több százezer embert evakuáltak az USA keleti partját hétfőn este elérő hurrikán miatt. Amerikai politikusok szerint még sosem fenyegette városaikat ekkora katasztrófa, az [origo]-nak nyilatkozó helyiek szerint pedig már a tenger is elkezdett kiönteni. Van, aki mégis legyint a fenyegetésre, és almás pitével vagy sörrel próbálja elütni az időt az Amerikát megbénító szupervihar alatt. Hétfőn délelőtt az USA keleti partján minden az érkező Sandy hurrikánról szólt, olvassa el összefoglaló cikkünkben, hogy hogyan várták a természeti csapást az amerikaiak.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:52:53, kedd
 
  20.02 Tényleg huhognak a Halloween-dekorációk
New York mellett Long Island déli partvidékén az öbölmenti utcák már víz alatt vannak - írta olvasónk, aki képeket is küldött. Szerinte mindenki bespájzolt, az emberek az emeletekről a földszintre költöztek. "A szélerősség percről-percre fokozódik és félelmetes hangot ad, mintha a kint felejtett Halloween-dekorációk (szellemek, boszorkányok, csontvázak) huhognának. Mi lesz még itt éjszaka? Borsózik a hátam..." - írta olvasónk.


Elönti a víz az utcákat
Bespájzolnak az emberek

19.49 Sandy felgyorsult
A Sandy nevű hurrikán trópusi viharból extratrópusi viharrá változott, ami a sebesség növekedésével is jár - írta a Guardian Harry Enten meteorológus szavai alapján. A szakember elmagyarázta, hogy a trópusi viharok általában a trópusi területen keletkeznek, és meleg levegő alkotja a magjukat. Az extratrópusi viharok a trópusi zónától északabbra jönnek létre, és hideg magjuk van. Ez utóbbi típus gyorsabb mozgású, így a Sandy átalakulása a vihar mozgásának gyorsulásával is együtt jár. Az is különbség a két típus között, hogy az extratrópusi fajta nagyobb területet érint, viszont kisebb pusztítást okoz, és kevesebb eső várható belőle.

19.31 Ilyen, amikor elfújja a szél a riportert

Kattintson a képre a széllel szálló riporterekért!

19.20 Húst már nem találni a polcokon
"Tegnap épp egy hívás közepén a telefonom elkezdett sípolni, és megjelent egy riasztás rajta a New York várostól a kötelező kitelepítési kerületekről Brooklynban. Gondolom a szolgáltatók küldik mindenkinek hely szerint" - írta egy Brooklyn Heights-i olvasónk.

Leírta, hogy nem tudott munkába menni, mert nem járt a metró, "mindenki otthonról dolgozik". A parti sétányokat lezárták, a rendőrautók fényeit egész éjszaka lehetett látni, Brooklynban is fel-alá cikáztak egész éjjel - festette le az eseményeket.

Elmesélte azt is, hogy bár a boltokban a szokásosnál jóval többen vannak, a készletek nem mindenhol merültek még ki, kivéve a húst, abból már nem volt, amikor olvasónk vásárolni ment.

19.00 Élő műholdkép a viharról

18.53 Még 36 óra van hátra
Egyik amerikai olvasónk azt írta, a New Jersey-i Long Branch-en egy riportert "szinte elfújt a szél". Olvasónk azt is írta, hogy Manhattanben két kisebb kórházat, amelyek a legveszélyesebb "A" zónában vannak, már kiürítettek. 16 ezer ágyat New Yorkban és 2200 ágyat New Jerseyben biztosítottak a menekülteknek. "Ez még csak az első 12 óra a viharból, és még 36 van hátra" - írta.

18.50 Lelki támogatást is nyújt a Vöröskereszt
Menedéknek jelölnek ki a parttól távol eső területeken intézményeket. A Vöröskereszt is bejelentette, hogy "biztos helyet, meleg ételt és lelki támogatást" nyújt hét államban.


Menedék Delaware államban

18.46 Több ezren már áram nélkül
Connecticut államban már óránként 80 kilométeres szél süvít, kisebb áradásokat már tapasztaltak. A helyi kormányzó azt nyilatkozta, helyi idő szerint délben már 15 ezren voltak áram nélkül, de később több százezer háztartásban is kimaradhat az energiaellátás.

18.28 Akit felszólítanak, menjen!
A Sandy hurrikán elleni védekezés eszközeit előkészítették, de fontos, hogy a lakosság kövesse a mentést irányító helyi hatóságok utasításait - jelentette be Barack Obama elnök. Azt mondta, azok, akiket felszólítanak az evakuálásra, kövessék az utasítást, máskülönben veszélybe sodorják azokat is, akik részt vesznek a mentésben. Obamát megkérdezték arról is, hogy milyen hatással lehet a vihar az elnökválasztásra. Azt felelte: a választás tud magára vigyázni jövő héten.

18.10 Bedeszkázott üvegajtók - kép

A hatóságok mindenkinek azt javasolták, hogy deszkázza be az ablakokat és üvegajtókat.

18.05 Betesz az üzletnek Sandy
A Wall Street tőzsdéje, New York éttermei és a keleti parti városok üzletei egyaránt zárva vannak az érkező vihar miatt - írja a New York Times. A lap szerint a hurrikán hatalmas gazdasági károkat is okoz az USA-ban.

17.55 Rendőrautók cirkálnak a kiürített városban
Manhattan déli csücskében, a Battery Parknál már erős szél fúj, néha olyan lökésekkel, amelyben külön erőfeszítésbe kerül, hogy az ember talpon maradjon - jelentette a Guardian tudósítója New Yorkból. A tengerszint is aggasztóan emelkedik, bő egy méterrel magasabb a megszokottnál. A kitelepített városrészben rendőrautók járőröznek, és hangszórón adják le a felhívást, amely távozásra szólítja fel az embereket. Aki este 7-ig nem hagyja el a városrészt, az szabálysértés miatt állhat bíróság elé.

17.50 Háziállatokat is vittek az óvóhelyre
Bloomberg azt mondta, hogy eddig 3000 embert és 73 háziállatot helyeztek el rendkívüli befogadóhelyeken. A New York-i polgármester közölte, hogy este 6 (magyar idő szerint 11) utánra várják az ár tetőpontját, az áradás miatt kiadott riasztás pedig kedd délután 3-ig érvényben lesz. A város egyes részeit már most elöntötte a víz, Manhattan déli részén az amerikai televíziók felvételei szerint a kikötők vízben állnak. Korábban szakértők azt mondták, hogy a tenger és a Hudson folyó szintje akár 3,5 méterrel is megemelkedhet az érkező vihar miatt.

17.45 Kedden is béna marad New York
Michael Bloomberg New York-i polgármester sajtótájékoztatót tartott a közelgő viharról, amelyben bejelentette, hogy a város iskolái kedden is zárva maradnak. A politikus szerint arra sincs esély, hogy a tömegközlekedést, metrókat és buszokat belátható időn belül újraindítsák.

17.40 A vihar 145 kilométeres széllel tombol
A Sandy hurrikán immár csupán 200 mérföldre (320 kilométerre) van New Jersey partjaitól - írja a Guardian, amely szerint a vihar már közel 145 kilométeres széllökéseket produkál. A vihar és az általa okozott áradás várhatóan helyi idő szerint este 6 és 10.30 között (magyar idő szerint éjjel 11 után) éri el New Yorkot, az árhullám pedig a New York City és Washington DC közötti partszakaszt fogja legjobban sújtani.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:51:19, kedd
 
  Kanada felé tart a Sandy - percről percre
[origo]|2012. 10. 29., 17:49|Utolsó módosítás: 2012. 10. 30., 19:22|
Címkék:USA, Sandy, extrém időjárás, hurrikán, Sandy hurrikán
23.16 A katonák az utcán vannak
A hurrikán szele már elérte New Jersey-t - írja Richárd nevű olvasónk, aki szerint az emberek jobban fel vannak készülve, mint az Iren nevű hurrikánnál voltak. A boltokban kiürültek a polcok, elvitték a konzerveket és a kenyereket. A vársoban rengeteg menedékhelyet nyitottak óvatosságból. Az utcák üresek, rendőröket és katonai járműveket látni csak.

23.12 Halálos áldozatok a Karib-tengeren
Az Egyesült Államokból nem érkezett hír sérültekről vagy halottakról, a Karib-tengeri szigeteken azonban több tucat halottat szedett a vihar. Haitin, Kubában és más kisebb szigeten eddig 69 ember halt meg a vihar következtében.

23.07 Kidőlt fák, üres boltok
"Pennsylvaniában nagyon erős szél tombol, és rengeteg a csapadék, az utakat kidőlt fák borítják, pedig a hurrikán még egy órányira van New Jersey-től is, több órára tőlünk" - írta olvasónk. Azt mondta a munkahelyéről őt és a barátnőjét is hazaküldték délben. "Már többször megszűnt az áramellátás, de másodpercek múlva vissza is jött. Későn kezdtünk el bevásárolni, alig találtunk olyan boltot, ahol lehetett vizet kapni, zseblámpát pedig sehol sem lehetett találni" - írta.


Délutáni látkép egy amerikai boltban

23.06 Bevásároltak zseblámpából
Philadelphiában tegnap óta szakad az eső és fúj a szél, de ezekben az órákban fordul komolyabbra a helyzet - írja ott élő olvasónk, Tamás. A szél most igazán felerősödött, a szomszédban egy kidőlt fát menteknek a tűzoltók - írja, és hozzátette, hogy a házukon is kiújult egy régi beázás, "bár ez legyen a legnagyobb gondunk most". Áram még van, de a tavalyi hurrikán idején, amikor kisebb volt a szél, három napig nem volt áram, így arra számítanak, hogy hamarosan már ez sem lesz.

Délelőtt még nyitva voltak a közeli áruházak, de ásványvíz már nem volt. Olvasónk már napokkal ezelőtt bevásárolt, egy jó pár zseblámpát is vettek.

22.47 Felfüggesztették a jersey-i evakuálást
New Jersey kormányzója, Chris Christie egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az evakuálást felfüggesztették biztonsági okokból. A hurrikán egy órán belül elérheti Atlantic City-t.

22.37 Elnyúlhat a viharhelyzet
Elhúzódó viharhelyzetre lehet számítani Washington környékén, legalábbis erre utal, hogy a University Maryland nem sokkal ezelőtt bejelentette, hogy kedden is zárva lesz az intézmény - jelentette washingtoni tudósítónk.

22.23 Atlantic City víz alatt
A helyi katasztrófavédelem vezetője azt mondta, Atlantic City csaknem egésze víz alá került. A város közelebb esik a Sandy hurrikán magjának útvonalához, mint New York.22.16 Hátborzongató zaj kíséri Sandyt
"Az itteni házak nagy többsége fából van, az emeleti szobákból ideiglenesen a földszintre kellett költözzünk, a fenti szobák kilengése miatt" - írta egy bostoni olvasónk. Azt mondta, hátborzongató a zaj, ami a hurrikánt kíséri. "A morajlást, a süvítő szelet, csak a szirénák hangja teszi még riasztóbbá. A legrosszabb azonban sajnos még hátra van, ugyanis a vihar csak két óra múlva éri el a szárazföldet, s akkor még nagyobb lökések, villámlás és eső várható" - írta.

22.08 Hamis képek a viharról
Több, régebbi reklámból vagy filmből kimásolt és átalakított kép jelent meg a közösségi médiában - ezekből gyűjtött néhányat a Mashable.com.22.02 Kihaltak az utcák
"Most kezd igazán elromlani az idő, délelőtt néhányan még sétáltak az utcákon, mostanra teljesen kihalt minden, néhány autó hangját lehet csak hallani. A boltok és éttermek többsége tegnap este bezárt, a tömegközlekedés leállításával körülbelül egy időben. Időben elkezdték az emberek felkészítését, leküzdhető sorok alakultak ki csak a boltokban, kenyeret ugyan nehezebb volt beszerezni, egyébként minden teljesen normálisan működött" - írta egy, a "C" zóna szélén lakó olvasónk.


Olvasónk felvétele a kihalt utcákról

21.56 Reggelre jelentősen gyengül a Sandy
Bár ezekben az órákban fújnak a legerősebb szelek a partvidéken, a Sandy már most gyengülőben van. A hurrikán ugyanis lejött a meleg Golf-áramlatról, a hidegebb vízfelszínek felett pedig nem tud újabb energiát nyerni. Ugyanez lesz a helyzet a szárazföld felett.

A Sandy már most átalakulóban van mérsékelt övi ciklonná (trópusi ciklonból), és a következő órákban jelentősen meggyengül az előrejelzések szerint. Már reggelre jelentősen csillapodik, holnap délutánra (helyi idő szerint) pedig gyakorlatilag véget ér a nagy vihar, 60-70 kilométer/órás szelekkel - mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak.

21.48 Tomboló tengert festett az aszfaltra a vihar

Eső és szél

21.43 Nem lesz szupervihar
Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak elmondta: a legfrissebb adatok alapján nem következik be, amitől tartottak, a Sandy nem alakul át szuperviharrá az USA szárazföldi területei felett. Ennek oka az, hogy a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudja megerősíteni a partokhoz most megérkezett Sandyt. A kettő egyesüléséből lett volna "szupervihar", pontosabban viharciklon. Ezért az a nagy havazás sem várható, amitől napközben még tartottak.

21.42 Még van tető a fejünk fölött
"Itt egyre rosszabb a helyzet, de áram még van egyelőre. Ahogy a lezúduló víztömeg fellazítja a földet, a szél a környéken egyre több fát forgat ki tövestül. Nekünk még egyelőre van tető a fejünk felett..." - írta Krisztina nevű olvasónk az Egyesült Államokból.

21.36 Közeledik az utolsó óra
Kiadták az utolsó figyelmeztetést azoknak a lakosoknak, akik olyan területen laknak, amelyet kötelező elhagyni. "Közeledik az a pillanat, amikor már nem lesz mód az evakuációra" - közölték hivatalos szervek a BBC szerint.

21.32 Beteszi a lábát a vihar a szárazföldre
Most éri el az USA keleti partvidékét a Sandy hurrikán széle. A legerősebb széllökések 120-140 kilométer/órásak, az alapszél is közel 100 kilométeres. A leginkább érintett terület Atlantic City és környéke, ez Philadelphiától délkeletre van. A ciklon közepe éjféltájban éri majd el a partot, de ekkorra már gyengülni fog a szél.

Műholdkép a viharról:


21.24 Betiltották az autóforgalmat Baltimore-ban
A Maryland államban fekvő Baltimore-ban betiltották a járműforgalmat a hurrikán idejére. Csak a mentők és a katasztrófa elhárításában részt vevő hivatalos járművek közlekedhetnek az utakon.

21.18 Sandy két óra múlva New Jersey-be ér
Az amerikai National Hurricane Center szerint a Sandy két óra múlva éri el New Jersey partját. Jelenleg még több mint 40 kilométerre van a várostól.

21.01 Több mint 9000 járatot töröltek
A FlightAware légiközlekedési adatszolgáltató szerint több mint 9000 járatot töröltek a Sandy hurrikán miatt. A földön ragadt utasok nagy száma miatt várhatóan legalább egy hétig nem áll helyre a légiközlekedés a térségben.

20.58 300 ezer otthon áram nélkül
Eddig 316 ezer fogyasztót kapcsoltak le az elektromos hálózatról az egyes szolgáltatók bejelentései szerint.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:49:50, kedd
 
  Kanada felé tart a Sandy - percről percre
[origo]|2012. 10. 29., 17:49|Utolsó módosítás: 2012. 10. 30., 19:22|
Címkék:USA, Sandy, extrém időjárás, hurrikán, Sandy hurrikán
02.02 Elhalványulnak az égők Washingtonban
Helyi ismerősöktöl kapott információk szerint Washingtonban a város déli részén és a Marylandi Egyetemnek is helyet adó College Park nevű külvárosban vannak áramkimaradások - jelentette tudósítónk, akinek lakásában időnként elhalványulnak az égők, de egyelőre még van áram.

01.59 Rekord vízállás New Yorkban
Rekord vízállást mértek New Yorkban, ahol estére a tenger és a Hudson folyó vize egy lábbal (kb. 30 centiméter) haladta meg az eddigi rekordot, amelyet 1960-ban jegyeztek fel. A várost elérő hurrikán miatt közben lezárták a Robert F. Kennedy hidat is.

01.48 Kidőlt fa ölt meg egy embert
Kidőlt fa ölt meg egy embert New Yorkban - jelentette a CNN. A férfi a városi tűzoltóság szerint Queens városrészben veszett oda. Michael Bloomberg New York-i polgármester korábban közölte, hogy egy másik ember is megsérült, amikor kocogás közben rádőlt egy fa: őt kórházba szállították, de a politikus szerint jól van. Bloomberg azt mondta, hogy a parkok a viharban különösen veszélyessé váltak, mert a fák levele felfogja a vizet, és így a viharos szélben könnyen kidőlnek.

01.41 Kétmillióan maradtak áram nélkül
Miután partot ért, a Sandy hurrikán tovább folytatja útját, immár a szárazföldön. A meteorológiai előrejelzések szerint a vihar központja a fővárosig, Washingtonig halad majd befelé a kontinens belsejébe, és nem sokkal utána északnak fordul, majd egészen a kanadai határig húzódik fel. A Reuters hírügynökség szerint a vihar miatt egyre több helyen kapcsolták ki az áramszolgáltatást, immár több mint kétmillió ember maradt áram nélkül a keleti parton.
01.33 Sandy partot ért New Jerseyben
New Jerseynél érte el a Sandy hurrikán központja az amerikai szárazföldet - jelentette magyar idő szerint hajnali 1 után az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont. A Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot. A széllökések sebessége 129 kilométer óránként.

01.29 Feltöltött káddal várják a vízhiányt
Az amerikaiak nagyon felkészültek a túlélési technikákból. Washingtoni tudósítónk például egy amerikai ismerősétől azt a tanácsot hallotta, hogy érdemes teletölteni a fürdőkádat vízzel, hogy ha esetleg megszűnik a vízellátás, akkor onnan lehessen vizet merni a vécé öblítéséhez.

01.25 Obama figyelmeztetett a halálos veszélyre
Barack Obama amerikai elnök délután tévéüzenetben figyelmeztette az amerikaiakat, hogy halálesetekhez is vezethet a vihar, ha az emberek nem követik fegyelmezetten a hatóságok utasításait. Obama azt mondta, hogy a vihar nagyon lassan fog elvonulni, és milliókat fog érinteni. "A legfontosabb üzenet az, hogy hallgassanak arra, amit az állami hatóságok mondanak. Ha menekülni kell, meneküljenek, kérdés és gondolkodás nélkül, mert ez egy komoly vihar, és halálos áldozatai is lehetnek, he nem hallgatnak a hatóságokra" - mondta.

01.22 Egy ember meghalt Marylandben
A Washington Post jelentése szerint halálos autóbaleset történt a viharban a Maryland állambeli Montgomery Countyban. Egy rendőrségi szóvivő szerint a szemtanúk azt jelentették, hogy a baleset helyszínén víz borította az utat.

01.18 Leomlott egy épület homlokzata New Yorkban
Összeomlott egy épület a Sandy hurrikán miatt New Yorkban - jelentette a városi tűzoltóság a Twitteren. Nem sokkal később a hatóságok a BBC-nek pontosították a jelentést, és közölték, az omlás valójában a homlokzat "részleges megrongálódását jelenti", az épület nem omlott össze teljesen, és nem sérült meg senki. Az épületről készült képen jól látszik, hogy az emeletes ház teljes homlokzata megsemmisült.01:05 Kialudtak a fények Manhattan csücskében
Hajnali fél egy után kialudtak a fények Manhattan déli csücskében, ahol korábban teljes kitelepítést rendeltek el a városi hatóságok. A Cosolidated Edison áramszolgáltató a Twitteren erősítette meg, hogy kikapcsolta az áramot a Wall Streettől délre található területen. A vihar miatt két amerikai újság is eltűnt az internetről, a Huffington Post és a Buzzfeed hírszolgáltatása is megszakadt, mert szervereik leálltak.

00.55 Dühös hullámok Cony Island partjainál
Az eső már délután erősen esett Coney Islanden, és a szél is nagyon erősen fújt, de itt hirtelen áramlás, mely elönti az utcákat, nap közben nem volt - írja Kovács Benedek nevű olvasónk Brooklynból. A férfi szerint napközben nem volt vészhelyzet, de az általa küldött képen azért már elég dühös hullámok verdesik a partot.00:48 Poszt-trópusi viharrá vált Sandy
Poszt-trópusi viharrá minősítette át helyi idő szerint hétfő este az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegető Sandy hurrikánt az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű, de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait. A hurrikánközpont szerint a vihar helyi idő szerint este 8-kor (közép-európai idő szerint hajnali 1-kor éri) el a partot. (A vihar várható gyengüléséről itt olvashat bővebben).

00:39 Húszmilliárd dolláros kárra számítanak
A Moodys Analytics pénzügyi elemzői szerint a Sandy hurrikán csak átmeneti nehézségeket okoz a vállalkozásoknak, a közlekedésben és a fogyasztásban, hosszabb távon azonban nem lesz hatással az amerikai gazdaságra. A hurrikán miatti lassulás után a gazdasági bővülés várhatóan visszanyeri ritmusát, ahogy megkezdődik a helyreállítás - nyilatkozta hétfő este Mark Zandi, a Moodys Analytics vezető közgazdásza.

Előzetes becslések szerint a szupervihar okozta károk 10 és 20 milliárd dollár közötti összegre rúgnak majd, ez azt jelenti, hogy a Sandy nagyobb pusztítást okoz a tavalyi Irén hurrikánnál, amely miatt 15,8 milliárd dollárnyi kár keletkezett. A pusztítás azonban súlyosabb lehet, ha a vihar károkat okoz egy kikötőben vagy például egy olajfinomítóban - jegyezte meg a Moodys szakértője.

00:34 Gyertyafénynél virrasztanak New Jerseyben
Egy-két házból generátorok monoton hangját hallani, de a legtöbb ablakból gyertyafény szűrődik ki - írja az áramszünet által sújtott New Jerseyből Henrietta nevű olvasónk. Azt írja, a környéken nem sokkal 4 óra előtt (magyar idő szerint este 9-kor) kezdett felerősödni a szél, majd megszűnt az áramellátás. Amikor Sandy első komolyabb lökései elérték New Jersey partjait, a Nemzeti Hurrikánközpont 1-es erősségűről 2-esre sorolta át, a vihar immár 150 kilométeres széllökésekkel tombol. Hogy mit hoz még az elkövetkező 10-12 óra? - kérdezi olvasónk: "Ha kell, útra készen állunk".

00:26 Elmarad a legrosszabb forgatókönyv
Bár hurrikán erejű szelekkel ért partot a Sandy, már gyengül, és nem tud szuperviharrá fejlődni a hétfő esti adatok szerint. Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak elmondta: nem következik be, amitől tartottak, mert a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudja megerősíteni a partokhoz most megérkezett Sandyt. A hurrikán várható erejéről itt olvashat bővebben.

00:17 Szörfös lovagolja meg az utcán hömpölygő árt
Egy olvasónk által beküldött felvételen egy férfi szörfdeszkával lovagolja meg az egyik város utcáján hömpölygő áradatot. A férfi szörfruhában veti deszkáját a vízre, majd az utca közepén elevez, miközben a háttérben többen azt kiabálják, hogy "szerezz segítséget!"Szörfös az utcán

23.48 Már csak a Bounty kapitánya hiányzik
Megtalálták az egyik embert, akit a Bounty elsüllyedése után nem találtak. A 42 éves Claudene Christian testét kiemelték a vízből, és egyből kórházba vitték, habár a parti őrség azt közölte, hogy a test kihűlt. A hajó kapitányát még keresik.

23.44 Több ezren szolgálatban
Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint 6700 fő teljesít szolgálatot a Nemzeti Gárdában a vihar miatt.

23.40 Megtáncoltatja a szél a műpókokat

szólj hozzá: Sandy az USA-ban
Olvasónk felvétele

23.25 Hömpölyög a víz Washington utcáin

szólj hozzá: Vihar Washington külvárosában
Washington külvárosában hömpölyög a víz az utcákon, de az autók még járnak
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:47:31, kedd
 
  Kanada felé tart a Sandy - percről percre
[origo]|2012. 10. 29., 17:49|Utolsó módosítás: 2012. 10. 30., 19:22|
Címkék:USA, Sandy, extrém időjárás, hurrikán, Sandy hurrikán
03.39 Obama bőrig ázva a Fehér Ház kertjében - kép

A képre kattintva galéria nyílik!

03.35 Fél New York sötétbe borult - kép
Egy az interneten terjedő kép jól mutatja, ahogy New York déli fele sötétbe borult, míg az északi részen továbbra is égnek a lámpák a felhőkarcolókban. Az áramszünet azért a déli részt érinti, mert itt, az alacsonyan fekvő területen tört be az árvíz a városba. A képet a félig elsötétült városról itt találja. A kép korábban készült, a SkyNews élő képe szerint azóta újabb felhőkarcolókban is kialudtak a fények, amelyek pedig továbbra is világítanak, vélhetően generátorról oldják meg az áramellátásukat.

03.33 Mégsem öntötte el a tőzsdét az ár
Korábban arról szóló pletykák terjedtek, hogy a New York-i tőzsde épületébe is betört a víz, és méteres vízben áll a fő csarnok. A CNBC televíziónak ugyanakkor a tőzsde szóvivője, Bob Pisani cáfolta az értesülést.

03.26 Szirénák visítanak Washingtonban
Tűzoltók szirénáját hallani Washington központjában, a fő vasútállomás közelében - írja Zsolt nevű olvasőnk, aki az Amerikai fővárosban tartózkodik. A férfi szerint a tűzoltók sűrűn járnak a városban, de az eső már kicsit alább hagyott. A szél néha lecsendesedik, néha föltámad, széllökések jellemzik az időjárást - írja.

03.19 Áram nélkül maradt egy New York-i kórház
Elvesztette az áramellátást egy kórház New Yorkban - jelentette a SkyNews hírtelevízió A New York University Hospital az áramszünet miatt a tartalék generátorokra kapcsolt volna, de a tévé értesülései szerint a vészhelyzetekre fenntartott áramellátás nem működik.

03.16 Már apad az ár New Yorkban
Michael Bloomberg polgármester szerint a New Yorkot elérő áradás a legnagyobb becsléseiket is felülmúlta, de már túl vannak az áradás tetőpontján. A tenger már apad, és helyi idő szerint reggel hat után (magyar idő szerint délelőtt 11-kor) az apály egészen visszahúzódik. "Az áradás nagyon nagy része véget ér néhány órán belül" - mondta a polgármester.

03.13 Fél óránként tízezer segélyhívás
A New York-i polgármester közölte, hogy a hatóságok fél óránként 10 000 hívást kapnak a 911-es segélyhívón, és nem képesek ennyi panaszt kezelni. Bloomberg felszólította a New York-i lakosokat, hogy csak akkor hívják a segélyhívót, ha életveszélyes helyzettel van dolguk, egyéb esetben ugyanis valódi veszélyben lévő társaikat sodorják veszélybe.

A polgármester szerint az is nagy probléma, hogy egyre több autó akad el az utakon hömpölygő vízben, és ezzel akadályozzák a tűzoltók és mentők közlekedését. A politikus megismételte, hogy a menekülés ideje lejárt, veszélyes útra kelni, ezért mindenki maradjon otthon, és senki ne használja az utakat.

03.06 Leszakadt kábelek okoznak tüzeket
Bloomberg azt mondta, hogy több tűzeset miatt is riasztották a tűzoltókat, mivel a hurrikán vezetékeket tépett le, amelyek szanaszét hevernek az utakon, és tüzeket okoznak. A polgármester azt kérte, senki ne nyúljon a kábelekhez, mert azok veszélyesek lehetnek.

03.03 Újra beszél a New York-i polgármester
Michael Bloomberg New York-i polgármester újabb sajtótájékoztatót tartott a helyzetről, amelyben közölte: már csupán Manhattan néhány részén van áram, de a sziget legnagyobb részén áramszünet lesz egészen kedd reggelig.

03.00 Bostonban kedden újraindítanák a buszokat
Bostonban a közlekedési hatóság optimistán nyilatkozott a keddi kilátásokról, és közölte, elképzelhető, hogy már kedden újraindíthatják a városi tömegközlekedést.

02.54 Connecticut már túl van a legrosszabbon
Connecticut állam kormányzója sajtótájékoztatón jelentette be, hogy helyi idő szerint este 8-kor (magyar idő szerint hajnali 1-kor) tetőzött az árhullám, és már túl vannak a legrosszabb pillanatokon. A kormányzó ugyanakkor felrótta, hogy sok lakos nem engedelmeskedett a kitelepítési parancsnak, ezrek maradtak otthon a tiltás ellenére - írja a BBC.

02.50 Homokzsákokkal védik az Apple Store-t - kép


02.48 A New York-i tőzsde is víz alatt
A New York-i tőzsde épületében 3 láb magasan (kb 90 cm) áll a víz - hangzott el a SkyNews esti hírműsorában. A televízió által megszólaltatott szakértő szerint biztosra vehető, hogy a New York Stock Exchange kedden sem nyitja meg a kereskedést. Utoljára 2001. szeptember 11-én, a World Trade Center elleni támadás napján fordult elő, hogy a tőzsde váratlan esemény miatt zárva maradt.

02.41 Bömbölő szél bénítja a JFK repteret
Az amerikai meteorológiai szolgálat jelentése szerint a New York-i JFK reptéren 117 kilométeres széllökéseket mértek. A Sandy hurrikán teljesen megbénította a keleti part légi közlekedését, járatok ezreit törölték.02.35 New York-ban már öt halottról tudnak
Már legalább öten haltak meg a Sandy hurrikán miatt New Yorkban és környékén - jelentette élő adásban a Sky News. A hírtelevízió által közölt felvételeken jól látszik, ahogy már New York utcáin is víz hömpölyög, elárasztva néhány irodaház bejáratát, és csapdába ejtve egy utcán ragadt kocsit.

02.30 Víz ömlik a metróalagútba
A BBC jelentése szerint a tengervíz elkezdte elönteni a New York-i metrót. New York állam műveleti igazgatója, Howard Glaser a várost járja kocsival Andrew Cuomo kormányzó társaságában. A szakember a Twitteren jelentette, hogy az egyik metró alagútjába ömlik be a víz.

02.23 A kávézókban tér vissza az áram először
Washingtoni tudósítónkat újabb túlélési tanácsokkal látták el a hurrikánokat jól ismerő amerikai ismerősök. Ha elmegy az áram a lakásban, akkor a következő helyeken érdemes próbálkozni: először a Starbucks-kávézókban szokott visszajönni az áram, majd a közkönyvtárakban, illetve az egyetemeken - mondják. Ezekre a helyekre persze csak akkor lehet eljutni, ha valamelyest csillapodik az időjárás, de Washingtonban jelenleg süvít a szél és zuhog az eső.

02.18 Atlantic Cityben is meghalt valaki
Egy ember szívrohamot kapott evakuálás közben Atlantic Cityben, ahol a Sandy hurrikán hétfő éjjel partot ért. Az emberen már nem tudtak segíteni, életét vesztette.

02.12 Házmagasságú hullámok csapkodják a partot

Hatalmas hullámok verdesik a partot Massachusetts államban

02.09 Az utolsó kivezető alagutat is lezárták
A New York-i közlekedési hatóság (MTA) bejelentette, hogy az utolsó alagutat is lezárták, amely Manhattan szigetét a szárazfölddel összekötötte. Közben a CNN jelentése szerint tovább áradt a város körül a folyó, a Manhattan déli csücskében található Battery Parkban immár több mint 4 méter magas a víz, majd egy méterrel több, mint a valaha mért legnagyobb vízállás.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:45:51, kedd
 
  Kanada felé tart a Sandy - percről percre
[origo]|2012. 10. 29., 17:49|Utolsó módosítás: 2012. 10. 30., 19:22|
Címkék:USA, Sandy, extrém időjárás, hurrikán, Sandy hurrikán
05.53 Víz hömpölyög az utcán - fotó

Víz hömpölyög a New York-i Carey-alagútban (a képre kattintva galéria nyílik)

05.45 130 km/órás szél fúj
Az előrejelzéseknek megfelelően gyengülni kezdett a Sandy, amelynek már a közepe is a szárazföld felett halad. Magyar idő szerint este-éjjel még az egész partvidéken tombolt a vihar, jelenleg New York és Portland között a legerősebb. A széllökések azonban már itt is gyengültek valamelyest, jelenleg 110-130 km/h sebességűek, de mostantól ezen a területen is gyengülni fog a vihar - mondta Fövényi Attila repülésmeteorológus, az Országos Meteorológia Szolgálat szakembere az [origo]-nak. New Yorknál továbbra is komoly gondot jelent a magas vízállás, mert a viharos szél délkelet felől fúj, ami felduzzasztja a Hudson-folyó vizét.

05.41 Javult a helyzet a Battery Parkban
A New York-i polgármester közlése szerint javult a helyzet a manhattani Battery Parkban. Michael Bloomber szerint az alacsonyan fekvő területen a vízszint nagyjából három méter és egyre apad. A Battery Parkot öntötte el először a víz, volt hogy 5 méternyi víz hömpölygött a területen.

05.28 Így omlott le a New York-i emeletes ház - videó
Közzétettek egy videót arról a New York-i épületről, amelynek a teljes homlokzata leomlott a viharban, miközben tűzoltók dolgoztak a környékén. A felvételen az látszik, hogy a homlokzat egyik pillanatról a másikra teljesen váratlanul megbomlik, és nagy porfelhőben lemállik a házról. A tűzoltó szerint senki nem sérült meg.


05.22 Kárfelmérés
Az AP hírügynökség közölt egy listát a Sandy okozta károkról az amerikai államokban. Carolinában a parti őrség 14 ember mentett meg egy hajóról, egy ember meghalt, a kapitány pedig eltűnt. Connecticutban közel 400 ezer épületben nincs áram, egy embert pedig egy ledőlő fa nyomott halálra. Az iskolákat bezárják kedden. New Jerseyben 1,6 millió épületben nincs áram, két áldozata van a Sandynek. New York államban 1,1 millió helyen nincs áram, öten haltak meg, a New York-i metró egy részét elöntötte a víz. Nyugat-Virginiában egy nő meghalt egy autóbalesetben, több mint tíz centis a hó. A Sandy a következő órákban végzi majd a legnagyobb pusztítást ebben a térségben.

05.10 Az áramszolgáltató nem tud csapdába esett munkásokról
A New York-i áramszolgáltató, a Consolidated Edison cáfolta, hogy a munkásai beszorultak volna egy felrobbant erőműbe vagy transzformátorállomásba - írja a BBC. A cég azután adott ki közleményt a Twitteren, hogy a város központjában több hatalmas fehér robbanást, majd tüzet lehetett látni, és meg nem erősített pletykák kezdtek terjedni a beszorult munkásokról. Az továbbra sem egyértelmű, hogy mi robbant fel New Yorkban, és mi okozta a hatalmas detonációt.

05.00 Redőnyt vágnak a tűzoltók - kép

A New York-i tűzoltók egy leszakadt redőnyajtót próbálnak eltávolítani (a képre kattintva galéria nyílik)

04.53 Evakuálták az áram nélkül maradt kórházat
Több egymástól független híradás is arról számolt be, hogy az áram nélkül maradt New York University Hospital betegeit a sötétben, hordágyakon menekítették ki ás szállították át más kórházakba. Az intézménynek volt tartalék áramforrása, a vészhelyzet esetére fenntartott generátorok azonban nem indultak be. A BBC szerint a betegeket sorban álló mentőautókba pakolták be és szállították el, a SkyNews tudósítója szerint pedig hihetetlen jelenetek játszódtak le, amikor a nővérek a sötétben, a karjaikban vitték ki az épületből a beteg gyerekeket.

04.48 Bajban New Jersey atomerőműve
A hatalmas áradás veszélyezteti az USA legrégebbi atomerűművét, a New Jersey déli részén álló Oyster Creek erőművet is - jelentette késő éjjel az illetékes amerikai bizottság. Az atomerőmű 40 mérföldre (65 km) délre található a vihar által leginkább sújtott Atlantic Citytől, és jelenleg éppen karbantartást végeznek rajta. Egyelőre azonban nem tervezik, hogy a vihar miatt leállítsák az erőművet.

04.40 Autók állnak az elöntött mélygarázsban - kép

New York központjában a kocsikat sem kímélte az áradás (a képre kattintva galéria nyílik)

04.37 Kanadai halottja is van a viharnak
Tovább nőtt a Sandy hurrikán áldozatainak száma - jelentette a SkyNews, amely már 11 halottról tud. A legújabb áldozat meg nem erősített jelentések szerint egy kanadai nő, akit a szél által felkapott törmelék sebzett halálra.

04.33 Nincs pánik Washingtonban
A szél még mindig erős, a fák jobbra-balra dülöngélnek az esőben, és olykor tűzoltók szirénáit hallani - jelentette Washingtonból Attila nevű olvasónk. A férfi szerint pánik nem jellemző, az üzletekben viszont megnőtt a forgalom a hétvégén, plackos vizet pedig vasárnap óta nem lehetett kapni. Sok üzlet - elsősorban nem élelmiszer üzletek - zárva tartanak. Kedden délelőtt még nem lesz tömegközlekedés, de a helyi közlekedési vállalat azt ígéri, hogy kedden először ellenőrzik a hidakat, aluljárókat, megállókat és azt követően indítják be a járműveiket - írja.


Attila ablakából nyugodtnak tűnik Washington (a képre kattintva galéria nyílik)

04.26 Kitelepítést rendeltek el Connecticutban
Egy New Yorkban tartózkodó olvasónk, Andrea azt írja, hogy nem sokkal éjfél előtt (magyar idő szerint fél ötkor) kapott emailt, miszerint a Connecticut állambeli Stamfordban evakuálják az albérletét és környékét. A városi tűzoltóság honlapján hatalmas sárga folt jelöli a kitelepítési zónát. Olvasónk szerint ez alapján nehéz elhinni az állam kormányzójának korábbi nyilatkozatát, miszerint már túl vannak a vihar nehezén.

04.19 Hatalmas villanással robbant fel valami - videó
A New York-i robbanás a Reuters hírügynökség szerint egy erőműben történhetett, ahol állítólag 19 munkás rekedt benn. A robbanásról az interneten egy videó is megjelent: ezen az látszik, hogy előbb egy kisebb, vöröses villanás, majd egy az egész látóteret beterítő, fehér villanás borítja el New Yorkot, amely később újra és újra felvillan.
04.12 Dől be a víz a metróállomásra - kép
Manhattan déli részén a korábbi jelentések szerint elárasztotta a metrót a betörő víz. Éjjel a New York-i Kikötői Hatóság közreadott egy képet, amely szerint nem csak New Yorkban, de New Jerseyben is hasonló problémával küzdenek: a fotón a New Jersey-i Hoboken Path állomás liftje látható, amelyen keresztül dől be a tengervíz az állomásra.


A képre kattintva galéria nyílik

04.09 Robbanás történt New Yorkban
Manhattan keleti részén egy nagy robbanásról érkezett jelentés - hangzott el a SkyNews adásában. Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi történt, egyes találgatások szerint egy transzformátorállomás robbanhatott fel. A városról készült éjszakai felvételeken szikrák, villanások látszanak. Egy Ohio államban élő olvasónk, János a CNN adásán is elcsípte az állítólag felrobbant transzformátorállomásról szóló beszámolót, ő azt írja, hogy sérültekről, áldozatokról egyelőre nincs hír.

04.00 Helikopterrel mentették a Bounty legénységét
Az amerikai parti őrség videót közölt arról a tengeri mentőakcióról, amelyben a Sandy hurrikán miatt elsüllyedt háromárbocos, a Lázadás a Bountyn címben szereplő hajó legénységét mentették. A helikopteres mentőakcióban szinte mindenkit kihoztak, de a hajó kapitányát továbbra sem találják. A videón még két eltűnt személyről van szó, de a felvételt feltőltő parti őrség kommunikációs tisztje a kommentekben jelezte, hogy egyiküket már megtalálták.

03.55 A Ground Zerót is elöntötte a tenger
A 2001-es támadásokban lerombolt World Trade Center helyét, a Gorund Zerót is elkezdte elárasztani a víz New Yorkban - jelentette a BBC. Az AP hírügynökség felvételén látszik, ahogy az építkezési területre vízesésként zubog alá a várost elöntő tengervíz.03.49 Áradás fenyegeti Washingtont is
Több mint 100 000 ember maradt eddig áram nélkül a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben, ahol szintén több városrészt evakuáltak - írja a BBC egy helyi lakosra hivatkozva. Az időjárás-előrejelzés a fővárosban a következő 24 órára is heves esőzéseket ígér, a Washingtonon átfolyó Potomac folyó ezért várhatóan szintén jelentősen megárad. Meteorológusok szerint a folyó mentén szerdán és csütörtökön rekord méretű áradásra kell számítani, amely meghaladja majd az 1996-ban mért vízszintet is.

03.43 Tízre emelkedett a halottak száma
Már legalább 10 életet követelt a Sandy hurrikán a keleti parton - összegezte az eddigi adatokat az AP hírügynökség. New York államban eddig hivatalosan 5 halottról tudnak, New Jerseyben két ember halt meg kidőlő fák miatt, és egy-egy ember veszett oda Maryland, Pennsylvania és Connecticut államban is.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:43:58, kedd
 
  Kanada felé tart a Sandy - percről percre
[origo]|2012. 10. 29., 17:49|Utolsó módosítás: 2012. 10. 30., 19:22|
Címkék:USA, Sandy, extrém időjárás, hurrikán, Sandy hurrikán
08.14 Csak a taxi világít - fotó

Csak az autók világítják meg az embereket (a képre kattintva galéría nyílik)

08.11 Angliában sincs ilyen idő
A BBC élő közvetítésében New Yorkban lévő britek osztották meg a tapasztalataikat a Sandyről. Aidan szerint tökéletes sötétségben ül a lakásában, és visszautasítja, hogy Angliába általában rossz idő lenne, mint írta, otthon sosem tapasztalt még ilyen kaliberű vihart.

08.01 Még keresik a kapitányt
Még mindig nem találják az elsüllyedt hajó kapitányát. A hajó korábban a Lázadás a Bounty című filmben és a Karib-tenger kalózaiban is szerepelt. Egy ember meghalt a hajó legénységéből.

07.53 Akadályok a légi közlekedésben
A brit Heathrow-reptér és New York között összesen 59 járatot töröltek eddig, de további New Yorkba tartó, vagy New Yorkból induló repülőjárat törlése is várható.

07.47 Utcára nyíló nappalik - fotó

Tűzoltók űrítenek ki egy házat, amelynek leomlott a homlokzata (a képre kattintva galéria nyílik)

07.43 Víz alatt a Coney Island
A BBC New Yorkban tartózkodó riportere szerint a híres Coney Island teljesen víz alatt van, és az emberek autóval hajtanak a korzóra, hogy biztonságba jussanak.

07.33 Négy napig is víz alatt lehet a metró
Négy napot is igénybe vehet a víz kiszivattyúzása a New York-i metróból a metrótársaság szóvivője szerint. Kevin Ortiz szerint 108 éves a metróhálózat, de még sosem kellett ennyire pusztító katasztrófával szembenézniük.

07.23 A vártnál több esőt hozott a Sandy
168 km/órás szelet mértek a Mount Washington hegyen, de több helyen is előfordulnak 120-130 km/órás széllökések. A Sandy a vártnál több esőt hozott, eddig másfélszer annyi eső hullott, mint az korábban gondolták. Nyugat-Virginiában már több mint 200 milliméter eső esett.

07.12 Szivattyúzzák a vizet a pénzügyi negyedben - fotó

Szivattyúzák a vizet egy épületből New York pénzügyi negyedében (a képre kattintva galéria nyílik)

07.09 Kuba sem úszta meg Sandyt
Kubában is pusztított a Sandy. A jelentések szerint 11 ember vesztette életét és több mint 130 ezer épület rongálódott meg. A helyi lapok szerint évekig tarthatnak a helyreállítási munkálatok. Venezuela Haitinek és Kubának is felajánlotta a segítségét, többek között ételt és ivóvizet is küldtek.

07.03 Katasztrófa fenyeget Haitin
A Sandy hurrikán nemcsak New York környékén pusztított, hanem korábban a karib-tengeri szigetvilágban is. Haitin több mint 50 ember vesztette életét, és több mint 200 ezer ember vált hajléktalanná, miközben a világ egyik legszegényebb országának számító Haiti csak 17 ezer hajléktalanról tud gondoskodni.

06.53 Meghalt egy nyolcéves fiú
Meghalt egy nyolcéves fiú az amerikai Pennsylvania államban, miután halálra nyomta egy kidőlő fa. Ő a tizennegyedik áldozata a viharnak.

06.45 Katonák vigyáznak New Yorkra - fotó

Katona száll ki egy teherautóból New York pénzügyi negyedében (a képre kattintva galéria nyílik)

06.40 Kiürítik az egész kórházat
Az összes beteget evakuálni kell a New York-i egyetemi kórházból az áramszünet miatt. A betegeket közeli kórházakba szállítják.

06.36 Egy hétig áram nélkül lehetnek
A New York-i elektromos szolgáltató szerint felkészületlenül érték őket az események, ezért elképzelhető, hogy Manhattan egyes részei egy hétig is áram nélkül maradnak. A Consolidated Edison szerint a vártnál nagyobb volt a Sandyvel érkező árhullám, amit csak tetézett az egyik alállomáson bekövetkezett robbanás.

06.27 Víz alatt van egy kisváros fele
A helyi polgármester jelentése szerint a New Jersey államban lévő Hoboken városának a fele víz alatt van. Az ötvenezres lélekszámú település két tűzoltóállomását is ki kellett üríteni. A város egyik metróállomását elöntötte a tengervíz.

06.20 Sötétségbe borult New York - fotó

Részleges áramszünet New Yorkban (a képre kattintva galéria nyílik)

06.15 Hatmillióan áram nélkül
A legfrissebb jelentések szerint nagyjából 5 és 6 millió közé tehető azoknak a személyeknek a száma, akik áram nélkül maradtak a Sandy miatt.

06.08 13 halálos áldozat
Legkevesebb tizenhárom halálos áldozatot követelt eddig a Sandy hurrikán. Amerikai sajtójelentések szerint tizenkét ember az amerikai New York, továbbá New Jersey, Maryland, Pennsylvania, Nyugat-Virginia és Észak-Karolina államokban vesztette életét, míg egy személy a kanadai Torontóban halt meg. A hatóságok közlése szerint a legtöbb áldozat halálát a hatalmas szélvihar által kicsavart fák, illetve a szél által repített különböző tárgyak okozták. Két ember a ciklon miatti autóbalesetben vesztette életét.

06.00 A vártnál több lesz a hó
Az eső továbbra is esik az egész partvidéken, helyenként még igen intenzíven, bár magyar idő szerint éjféltől általában véve ez is csillapodik már. A következő 24 órában kell még számítani jelentős csapadékra. Magyar idő szerint délutánra az alapszél 30-40 km/h-ra mérséklődik, 60-70 km/h-s széllökésekkel az egész partvidéken.

Ami változás a hétfő esti előrejelzéshez képest, hogy több lesz a hó. Az Erie-tótól az Appalache-hegységig húzódó területen várnak nagyobb mennyiséget (domborzattól függően 5-20 centimétert). Ez egy körülbelül Kárpát-medence nagyságú terület, például olyan nagyvárosokkal, mint Pittsburgh és Cleveland. A hó azonban legkésőbb csütörtökre elolvad az előrejelzések szerint. Az Appalache magasabban fekvő (800 méter feletti) részein 30-70 centi hó is eshet, amelynek egy része meg is maradhat.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
Sandy hurrikán USA-ban
  2012-10-30 19:42:24, kedd
 
  Kanada felé tart a Sandy - percről percre
[origo]|2012. 10. 29., 17:49|Utolsó módosítás: 2012. 10. 30., 19:22|
Címkék:USA, Sandy, extrém időjárás, hurrikán, Sandy hurrikán
11.01 Újabb két haláleset
Újabb két halálesetet jelentettek Marylandben, így 16 hatra nőtt a Sandy halálos áldozatainak száma a térségben. A vihar korábban a karibi-térségben 67 áldozatot szedett.

10.56 Tombol a tűz Queensben - videó

Eddig több mint 50 ház égett porig

10.52 Obama segítséget ígért
A Sandy utáni első reggelen megszólalt Barack Obama is. Az amerikai elnök szükségállapotot hirdetett, és a támogatásáról biztosította a térséget. Az Egyesült Államokban november hatodikán tartják a választásokat.

10.39 Tűz, áradás, Bounty - videó

10.33 Kezelhetőnek tűnik Oyster Creek
Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézet igazgatója az [origo]-nak elmondta: az Oyster Creek atomerőmű esetében azért rendelték el az "Alert" fokozatot (ez egy négyes skálán alulról a 2.), mert a magas vízszint az erőmű vízkivételi művét érintheti. Ez szolgáltatja a hűtővizet. Ha tovább nőne a vízszint - ami egyébként már nem valószínű -, akkor csökkenne a vízkivételi mű működőképessége. Ebben az esetben is van azonban tartalék megoldás: szivattyúkkal és mobil fecskendőkkel tudnák hűteni az karbantartás miatt amúgy is álló erőművet.

10.28 A Sandy a sztárokat sem kímélte
Kisebb károkat okozott a Sandy a Rock and Roll Hírességek Csarnokában, Clevelandben - közölte a CNN.

10.16 Photoshopolt cápa New Jerseyben - fotó
Egy Kevin P. McCarty nevű férfi szerint egy cápa úszkál a Sandy által elöntött New Jersey utcáin. A férfi két képet is feltöltött erről a Facebookra. Az első képen az állat szinte egyvonalban van a fotóssal, azonban a cápa uszonya körül homályos foltok vannak, amelyek erős Photoshop-használatra utalnak. McCarty, miután több felhasználó is szóvá tette, hogy nem igazi a kép, egy másik fotót is feltöltött az oldalra, amin egy nagy halnak látszó valami fodrozza a vizet, azonban erről a fotóról nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy manipulálták-e. Közeli képkivágást és bővebb magyarázatot az [origo] fotó blogján talál.09.57 Áramszünetben lófrálni - fotó

Éjszaka sem halt ki a szinte teljesen sötét New York (a képre kattintva galéria nyílik)

09.53 Több mint 50 ház teljesen kiégett
Több mint 190 tűzoltó dolgozik a Queensben éjjel kitört tűz eloltásán. Az AP hírügynökség szerint eddig több mint 50 ház teljesen leégett.

09.46 Nem a vihar miatt állították le Oyster Creeket
Az amerikai szakhatóság (U.S. Nuclear Regulatory Commission) legfrissebb közleménye szerint eddig nem kellett leállítani egyetlen atomerőművet sem a vihar miatt. A Sandy által érintett területen több mint tíz erőmű van, de ezek egy része már eleve leállított állapotban volt a vihar előtt is, karbantartás miatt.

Egy erőmű, a New Jerseyben lévő Oyster Creek esetében hirdették ki az "Alert" (riasztás) fokozatot, amely egy négyfokozatú skálán alulról a második fokozat. Ezt helyi idő szerint hétfőn este 7 órakor rendelték el, mert olyan szintet ért el a víz, ami ezt indokolta. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy az erőművet a Sandy miatt kellett leállítani, de ezek az információk tévesnek bizonyultak.

Dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főgazgatója az [origo]-nak elmondta: nincs semmi információ arra, hogy bármilyen veszély lenne az atomerőműben.

09.38 Házak égnek Queensben
A New York-i tűzoltóság szóvivője szerint legalább kéttucat ház ég Queens Breezy Point nevű részén. A tűzoltóság nagy erőkkel vonult a helyszínre.

09.34 Autók az elárasztott utcán

A képre kattintva galéria nyílik

09.10 Így süllyedt el a HMS Bounty
Így süllyedt el a HMS Bounty, egy kép itt látható.

09.06 Leállítják az elöntött atomerőművet New Jerseyben
Az amerikai szakhatóság (U.S. Nuclear Regulatory Commission) folyamatosan vizsgálja az Oyster Creek atomerőművet New Jerseyben, ahol a vihar alatt a vízszint meghaladta a maximális biztonsági értéket. Az erőmű leállítása folyamatban van.

09.00 Eddig 81 áldozata van a Sandynek
New Yorkban 5, Connecticut területén 1, New Jerseyben 3, Philadelphiában 2, Nyugat-Virginiában 1 halottról tudnak eddig a CNN szerint. A Bounty fedélzetén korábban megtalált személyt is halottnak nyilvánították a kórházban. Kanadában eddig egy halottról tudnak. Korábban a Karib-térségben 67 áldozatot szedett a Sandy, ebből 51-et Haitin. Ez összesen 81 ember.

08.50 Csak sötétben tapogatóznak
A CNN egyik szakértője szerint egyelőre csak megbecsülni lehet, mit tett a Sandy New Yorkkal, pontosabb jelentések csak azután születhetnek, miután vége az éjszakának, és láthatóvá válnak a károk. Jelenleg az Egyesült Államok keleti partján hajnali négy óra van.

08.41 Lakóházra dőlt fák - fotó

Tűzoltók érkeznek meg két New York-i házhoz, amelyekre fa dőlt (a képre kattintva galéria nyílik)

08.32 Ma sem nyit ki a tőzsde
Kedden is zárva lesz a New York-i tőzsde a Sandy miatt. 1888 óta nem volt példa arra a tőzsde történetében, hogy két egymást követő napon ne nyisson ki az időjárás miatt.

08.26 Nekünk is volt Zsófiánk
A Sandy miatti széllökések végig a part mentén elérték a 120-140 km/h-t. Ilyen erős széllökések voltak hazánkban a 2006. aug. 20-i tűzijáték idején, illetve 2010-ben a Zsófia ciklonban. Magyar idő szerint szerda délig körülbelül két magyarországnyi területen várható nagy mennyiségű csapadék Amerikában (hétfő déltől számítva). Korábban 70-160 mm közötti mennyiséget jósoltak (ehhez hasonló mennyiség hullott nálunk 2010. májusában 48 óra alatt a Zsófia ciklonból). A legfrissebb adatok alapján azonban ennek körülbelül másfélszerese fog lehullani.

08.21 Az Appalache mentette meg Amerikát
Mint arról már hétfőn este beszámoltunk, nem következett be, amitől tartottak, a Sandy nem alakult át szuperviharrá az USA szárazföldi területei felett. Ennek oka az, hogy a szárazföld belseje felett lévő hideg légtömeg végül is nem tudott átkelni az Appalache hegységen, így nem tudta megerősíteni a szárazföld fölé érkezett Sandyt. A kettő egyesüléséből lett volna "szupervihar", pontosabban viharciklon.
 
 
0 komment , kategória:  Hirek a világból  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 22 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 129
  • e Hét: 2588
  • e Hónap: 6413
  • e Év: 146438
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.