Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Meghökkentő a történet
  2012-10-10 18:38:09, szerda
 
  "Errabótak az UFO-k"

Levelezőlistán olvastam:

"Egyszer Gazsival észletünk kettőscsillagokat a Bakonyban, Ráktanya mellett.

Oszt ott vót nálunk a páleszos üveg. Jó hideg vót oszt ott ittuk a páleszt. Oszt először feltűnt, hogy minden fénypont má kettős az égen.

Oszt utána meg mondom, milyen világ Emma, há belehúztam a páleszos üvegbe, oszt utána nem emlékszem semmire.

Oszt utána hajnalban ott találtam magam az észlelőtér közepén. Mellettem valamilyen fura állagú sárgás-zöldes kék organikus anyag volt. Oszt kiesett vagy 3 óra.

Csak eztet akartam. Biztos errabótak az UFO-k"
 
 
1 komment , kategória:  humor  
A nő és a vízben a tükörképe
  2012-10-10 18:35:08, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Egy hölgy lilában
  2012-10-10 18:32:47, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szomorú a leány
  2012-10-10 18:29:35, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Egy fiú Hollókőről
  2012-10-10 18:12:20, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Hollókői asszonyok
  2012-10-10 18:10:48, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Hollókői népviselet
  2012-10-10 18:09:11, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Ismerjük meg: Balatonfüred
  2012-10-10 17:52:53, szerda
 
 
Balatonfüred - feketén-fehéren

Ha lehunyom a szemem és magam elé képzelem Balatonfüredet, millió szín sejlik fel előttem. Tompák és élesek, virítók és egymásba fordulók. Napsárga virágokat látok, mélán kígyózó szürkés sétányt, hófehér vitorlás hajókat, a Balaton vizének kékeszöld fodrait, lustán elnyúló fekete árnyékot, buja, zöld fát és bokrot, barna, pelyhes kiskacsát. És látok melegen mosolygó arcokat, szőkét, barnát, vöröset. És megannyi színes ruhába öltözött embert a vízbe rohanó fakó mólón. Ha nagyon fülelünk, halljuk is őket! A hangos kacajokat, barátok üdvözlését, a csobbanó vizet, a vitorlába belekapó szelet, a kintorna messze hangzó muzsikáját, a sirályok rikoltását, a hajók éles kürtjelzését.


Nekem Balatonfüred...


óarany. Mert a Balaton északi partjának egyik legnagyobb és legszebb városa immáron több, mint kétezer éve népesült be. Izgalmas elegye ez a hely az ősi településből megmaradt csipetnyi múltnak, a modern idegenforgalmi központ vonásainak és a fürdővárosi jellegzetességeknek.


Kristálytiszta kék. Mert ez a hely így foglalható össze: víz víz víz, minden formában. Ha valakinek nem volna elég a Balaton tengernyi vize, hát Füred sok más vizes alternatívát tartogat még! Aki az aktív szórakozást keresi, azt várja a vízi- és csúszdapark komplexum. Aki inkább szaunázna, wellness-elne, az vegye az irányt a szállodák fürdőházai felé! De van itt gyógyulást hozó, savanyú gyógyvíz is. Füreden már az 1700-as években emeltek egy fa fürdőházat, ahol a gyógyulni vágyó vendégek áztathatták magukat. 1971-ben aztán a füredi savanyúvizet gyógyvízzé nyilvánították. Így lett Füred Magyarország első gyógyüdülő városa. Ma az Állami Szívkórház gyógyfürdőjében komplett kúrákon vehetünk részt, terápiákkal, gyógytornával, szakszerű iránymutatással.


Fűzöld. Rengetegen vannak szerte a világon, akiknek a Szívkórházról elsősorban nem a gyógyfürdő jut eszükbe. Sok szívbeteg ugyanis az életét, vagy felépülésüket köszönheti ennek a helynek. Egy volt közülük a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore is, aki 1926-ban gyógyulása emlékére egy hársfát ültetett a közeli parkban, egy máig élő hagyományt indítva ezzel el. Ezért aztán Tagore nevét őrzi Füred híres, közel egy kilométer hosszú sétánya. Egy hindu legenda úgy tartja, hogy aki idős korában elültet egy fát, az biztosan megéri, amíg az lombot bont. Tagore bízott a jóslatban, és meg is adatott neki, hogy lássa a fáját kilombozni. Az azóta Füreden megfordult hírességek mindegyike fát ültet az első csemete mellé. Van itt fája Marx Györgynek, Farkas Bertalannak, Valerij Kubaszov-nak, Indira Gandhinak, Göncz Árpádnak és számos más Nobel-díjasnak. Tagore fája mellett pedig megtalálhatjuk a költő mellszobrát és emléktábláját is.


Hófehér. Mint az Anna-bálok első bálozóinak ruhája. 1825. július 26-án csendült fel a zene a ma apartmanházként funkcionáló Horváth-ház báltermében az első Anna-bál nyitó táncához. Azóta már több mint 180 alkalommal rendezték meg ezt a hagyománnyá vált, előkelő estélyt. És hogy ki volt valójában a bál névadója, Anna? Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya, Anna-Krisztina. Már magában az is elég romantikus, ha valakinek a tiszteletére bált adnak, de a tény, hogy Anna ezen az estén ismerte meg leendői férjét, a későbbi aradi vértanú Kiss Ernőt még inkább azzá teszi. Füred az 1800-as években igazi központja lett a művészvilágnak és a politikai életnek. Az Anna-bálok pedig valódi gyújtópontjai voltak ennek a pezsgő szellemi életnek. Visszajáró vendége volt a bálnak Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály.


Mélyvörös. Mint a jó, testes füredi bor. A Tagore sétány zsúfolásig telik látogatókkal, a hagyománnyá vált Borhetek rendezvénysorozatai alkalmával. A borházak között sétálva, jó borokat kortyolva valódi karneváli forgatagba, családias, baráti légkörbe csöppenünk. Füredet 1987-től tartják számon a "Szőlő és a Bor Nemzetközi városaként".


Piszkosfehér. Mint a gőzhajók kéményein ömlő füst. Mert nincsen Füred hajók nélkül. Csodálatosan látvány, ahogy a kisebb nagyobb hajók vitorláit büszkévé dagasztja a szél, vagy éppen kopasz árboccal békésen ringatóznak a mólónál. 1846-ban innen futott ki a vízre a Kisfaludy névre keresztelt első balatoni gőzhajó. Ha kedvünk tartja, ma is felülhetünk egy sétahajóra a Füredi mólónál, és akár a vízről nézhetjük a vízbe bukó, lenyugvó napot. A kikötő bejáratát a Halász és Révész szobra őrzi. Ha már füst, meg kell említenünk a városi kisvonatot is. Bár ez a mozdony nem ont füstöt, rendkívül hangulatos és kényelmesen körbejárhatjuk vele a várost.


Vad narancs. Füred az extrém sportoknak is helyet ad. A Füred Kemping strandján működik a vízisí és wakeboard pálya, de a környéken akár lovagolhatunk, vagy kihívásokkal teli terepen kerékpározhatunk is. Sétáljunk a Kiserdőben, túrázzunk a környéken, vagy keressük fel és járjuk be az 1882-ben felfedezett Lóczy-barlang összes járatát!


Patinás réz. A városban körülnézve számos gyönyörű épületen, páratlan szépségű villán és kúrián akadhat meg a szemünk. Füred hangulata nem volna ugyanaz ezek nélkül az épületek nélkül. Mind-mind mesélnek nekünk valamit a múltról... a Blaha Lujza-villa, azt meséli, hogy hány és hány nyarat töltött itt a "nemzet csalogánya"; a Jókai-villa elmondja hogyan élt és írta meg itt Az arany embert Jókai Mór; a Siske utca parasztházai az ott élő emberekről beszélnek. Mindegy, hogy a Nagyvendéglőt, a klasszicista stílusú Kossuth Lajos-forrás kútházat, a kórház 1836 és 1871 között épült épületegyüttesét, a Dőry-villát, a Gombás-kúriát vagy a Kerek-templomot keressük fel, mindegyik történetét érdemes meghallgatni!


Ha Füreden vagyok, gyakran becsukom a szemem, és megpróbálom mélyen elraktározni az árnyalatokat, hangokat és szagokat. Hogy amikor a hideg téli estéken, a városi dugóban araszolva visszagondolok rá, érezzem, hogy mindjárt itt a tavasz! Az én Füredem ilyen. Hát az Öné?

 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
A virágok jelentése
  2012-10-10 16:10:15, szerda
 
  VIRÁGOK* jelentése*
2012-10-09 12:09:09, kedd

Mirtusz: szerelem.

Fehér liliom: szüzesség, tisztaság, méltóság.

Borostyán: a házastársi szerelem, hűség, barátság jelképe.

Ambrózia: viszonzott szerelem jelképe.

Írisz: a remény virága.

Kála: a szépség virága.

Magnólia: természetesség virága.

Liliom: kacér nő virága. Termékenység, múlandóság.

Orchidea: műveltséget és kifinomultságot jelképez.

Begónia: az ábrándozás és a vágyak, álmok jelképe.

Nőszirom: nőknek a befogadást, férfiaknak az odaadást jelképezi.

Vörös rózsa: a lángoló és birtokló szerelem virága.

Fehér rózsa: a megszokott, kiérdemelt szerelem, de a szülői szeretet virága is lehet. Jelent még nagyrabecsülést, alázatosságot, ártatlanságot, titoktartást és csendet is.

Rózsaszín rózsa: a kecsesség jele.

Sárga rózsa: jelent örömöt és vidámságot.

Százszorszép: természetessége miatt az ártatlanság a viszonzott szerelem növénye.

Szegfű: komoly szerelmet, szeszélyességet jelent.

Tulipán:szív formája miatt a lángoló érzelmeket és a szerelmet mutatja. Nőiesség jelképe is!
 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
Aranyos állatka rózsát hozott
  2012-10-10 15:17:56, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 624 db bejegyzés
e év: 7161 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 576
  • e Hét: 9150
  • e Hónap: 25550
  • e Év: 147423
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.