|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2012-10-16 10:33:47, kedd
|
|
|
******
Citrom
******
A gyümölcs nagy mennyiségű citromsavat tartalmaz, ami természetes savként kettős hatást fejt ki a szervezetben, s mintegy szabályozó faktorként működik - a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat; sókat; bomlástermékeket oldja. Felold mindent, amit a szervezetből el kell távolítani.
Ugyanakkor kivételes újjáépítő (regeneráló) tulajdonságánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segít azokat a szervezethez kötni. Mindenkinek ajánlott a fogyasztása, kicsiny gyermektől az aggkorúig.
Fogyasztása:
Reggel éhgyomorra, fél órával a déli és esti étkezés előtt ajánlott. Öntsünk egy kevés forrás-vizet pohárba, és sajtoljuk bele a citrom levét (bolti tartósított levek erre nem alkalmasak). Lassan; ízlelgetve, apró kortyonként, nyállal alaposan elkeverve igyuk meg. Ha tényleges méregtelenítést végzünk, akkor annyit együnk belőle, amennyit csak lehet, de víz és cukor hozzáadása nélkül. 6-9 citromot is meg lehet így enni naponta, fokozatosan növelve a mennyiséget.
Gyógyhatása:
Hurutos, náthás, influenzás esetekben együnk sült citromot, hasonló módon. A citromot lassú tűzön tartott sütőben süssük meg világosbarnásra (narancs barna)! Ha sokáig sütjük, vagy nagy lángon, könnyen szétpukkad, akkor ki lehet dobni. A sütés következtében egy enyhe szerves szalicilsav jön létre, amely igen erős tisztító, verejtékeztető hatású szer, ellentétben a szervetlen szalicilsavakkal (aszpirin, kalmopirin, algopirin stb.). Ez utóbbiak mérgek, míg a szerves szalicilsav erőteljesen oldja a húgysavakat, savtalanítja a vért. Az oldódási krízis esetleg fájdalommal, kellemetlen érzésekkel jár, de ne ijedjünk meg tőle! Tünetei: gyomor vagy alhasi fájdalom. Nem szabad a kúrát abbahagyni, hanem vegetárius étrenddel, hashajtó teákkal segítsük a méregkiürítést!
A reggeli keserű tea helyett is fogyasztható. Ha vegyszermentes - vagy saját termelésű - citromhoz jutunk, annak a héja is igen jó. A máj méreglerakódásait tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van.
A citromlé fokozza a nyálelválasztást, csillapítja a szomjúságot, mivel oldja és eltávolítja a szervetlen sókat: A vízfelhalmozódás a szervezetben a sós, főtt, sütött, fagyasztott ételek fogyasztásának következménye: Ezért elsősorban azoknak kell citromkúrákhoz folyamodniuk, akik az átállás időszakában vannak.
A citromlé hígított formában is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat.
Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amikor a-citrom ne segítene.
A bőrnek is elsőrendű fiatalítója és regenerálója, megelőzi a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat.
A citromlé jó bőrápolószer, mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve. Ha ezt erősen a fejbőrbe dörzsöljük, hamarosan megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást.
Citromolaj használata külsőleg:
Párologtatás:
Erős baktérium és vírusölő, légúti panaszok esetén tisztít, fertőtlenít, kivédi a fertőzéseket, valamint frissíti és kellemes illatúvá teszi a helyiség levegőjét. Ezenkívül a lelket is nyugtatja és a figyelmünket is javítja. Tanuláshoz, vizsgázáskor használhatjuk.
Fürdő:
Bőr problémák esetén fertőtlenítő hatású, viszont mindig kis mennyiségben használjuk, és oldjuk fel tejben, mert bőrirritációt okozhat! Különösen ajánlott pattanásos bőrre vagy kimondottan a bőr vérbőségének fokozására, vagy ízületi- és izomfájdalmak kezelésére, reumára.
Bedörzsölés:
Bőr problémák gyógyítására ajánlott. Ecseteléssel a tyúkszem és szemölcs irtására töményen használható a citromolaj. Mindenki óvatosan álljon neki! Vegyünk egy fülpiszkálót és annak a vattarészét itassuk át citrom olajjal és csak a kezelendő felületre rakjuk rá, a körülötte lévő bőrre ne nagyon jusson belőle. Ha bőrelváltozást okoz, pár napra függesszük fel az ecsetelést. A kezelést végezzük türelemmel, mert akár 1-2 hónap is szükséges az eredményhez, de megéri, mert véglegesen eltüntethetjük a tyúkszemet és a szemölcsöt, ha nincs újra fertőződés, nem jönnek elő többet. Az uszodában összeszedett szemölcs pár hét alatt eltüntethető így, nem kell drasztikusan módszerekkel leszedetni.
Lemosás sebgyógyulás elősegítéséhez: 0,5-1 l vízbe 1-2 csepp olajat tegyünk, jól keverjük el, egy gézdarabot itassunk át vele és mossuk le a sebet és környékét. A gézzel be is borogathatjuk. Csillapítja vérzést és közben fertőtleníti a sebet is. Vigyázat, mert nagyon csíp, gyereknél soha ne próbáljuk meg a sebre csepegtetni. Felnőtt is inkább használja átitatós módszerrel. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2012-10-16 10:27:52, kedd
|
|
|
Grapefruit
********
Télen, amikor a szervezet C-vitamin igénye nagyon magas, mivel a meghűléses betegségek gyakrabban döntenek le minket a lábunkról, sokszor a citrusfélékben keressük a természetes vitaminforrást.
Ám a narancs kicsit keserű, kicsit édes unokatestvérét, a grapefruitot ritkábban tesszük kosarunkba. Pedig ennek a gyümölcsnek vitathatatlan érdemei vannak az egészség megőrzésében, sőt gyógyító hatása is ismert.
A grapefruit tökéletes reggeli. A hiedelmekkel ellentétben a grapefruit nem okoz plusz savat, a gyomrunk nem fog égni tőle még akkor sem, ha kora reggel éhgyomorra fogyasztjuk. Ez a gyümölcs jelentős ásványi anyag tartalma miatt lúgosítja szervezetünket, segít ellensúlyozni a savat okozó ételek káros hatását úgy, hogy elősegíti a cukor, a fehér liszt és a különböző húsok gyors lebontását.
A grapefruit lelassítja a méregtelenítés 1. fázisát a májban. Ez elég rosszul hangzik, de valójában jót jelent, ugyanis ezáltal ellensúlyozza a szervezet ún. hiperaktivitását, amely a túlzott mennyiségű növényvédő szerek, mérgező vegyi anyagok bevitele miatt alakul ki. Ez okozza a káros szabadgyökök termelődését is, és ekkor szervezetünk a méregtelenítés 2. fázisával már nem tud lépést tartani. Egyéb más anyagok is okozhatnak ilyen ,,hiperaktivitást", például a koffein, alkohol, festékanyagok, kipufogó gázok.
Ha a méregtelenítés második fázisa nem működik megfelelően, ez jelentős károkat okozhat. A grapefruit úgy segít, hogy lelassítja az első fázist, így a második utolérheti azt, így a máj megfelelően, kiegyenlítetten fog működni.
További 5 jó ok arra, miért fogyasszunk grapefruitot
1. A grapefruit magja, bár kicsit keserű, de tele van antioxidánsokkal. Törjük össze egy gyümölcs magvait, ezáltal nagyszerű étrend-kiegészítőt kapunk, mely megkönnyíti az emésztést, megtisztítja szervezetünket a nemkívánatos baktériumoktól, parazitáktól és gombáktól.
2. A grapefruit nagyszerű C-vitamin forrás, javítja a fehérvérsejtek kórokozókkal szembeni harcának hatékonyságát.
3. A grapefruit csökkentheti egyes gyógyszerek nem kívánt mellékhatását. Daganatos betegségek kezelésében is előszeretettel alkalmazzák. Fogyasztásával kevesebb kemoterápiás gyógyszert kell alkalmazni, ezáltal a máj is kisebb terhelésnek lesz kitéve. A grapefruit leve azonban egyes vényköteles gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért mielőtt növelnénk fogyasztásának mértékét, ajánlott megkérdezni kezelőorvosunkat erről.
4. Grapefruit segít csökkenteni a koleszterinszintet, ugyanis tele van rostokkal, amelyek megkötik a zsírokat. Kombináljuk a grapefruitot más magas rosttartalmú ételekkel, így még jelentősebb koleszterincsökkentő hatást érhetünk el. Egy fél grapefruit reggelire, megőrzi a szívünk egészségét.
5. Kimutatták, hogy a grapefruit csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát. Köszönhető ez magas antioxidáns tartalmának, ami meggátolja a mell szöveteinek mutációját. Azonban hormontartalmú gyógyszerek szedése mellett óvatosnak kell lennünk a fogyasztásával, ugyanis az ösztrogénszintet csökkenti, ami nagyobb kockázatot jelenthet. Ezért a hormonális egyensúly megtartása érdekében, egyéb, tisztító hatású ételekkel kell kombinálnunk. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2012-10-16 10:22:20, kedd
|
|
|
*****************************
Fahéjjal az öregedés és az elhízás ellen
*****************************
A fahéjról legtöbbünknek a nagyi kedvenc fahéjas-almás sütije vagy a karácsonyi ünnepi hangulat jut eszébe. A csodás fahéj azonban nemcsak egyszerű fűszer, hanem igazi gyógyelixír, ami számos problémánkat képes orvosolni: vírus- és baktériumölő, gyógyítja az emésztési zavarokat, segít a cellulitisz eltüntetésében, szabályozza a vércukorszintet és még öregedésgátló hatása is van.
Sokoldalú gyógynövény
A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték: az egyiptomiak balzsamokat készítettek belőle, és széles körben használták füstölőszerként, afrodiziákumként is. Régóta ismerjük emésztésjavító, hangulatfokozó és antioxidáns hatását, ám csak manapság derült fény arra, hogy képes csökkenteni a káros LDL koleszterinszintet és a vércukorszintet egyaránt.
Fahéj: elsőrangú a cukoranyagcsere szabályozásában
A fahéj egyszerre többféleképpen is hat a vércukorszintre, így képes akár hússzorosára is növelni a cukoranyagcsere folyamatát. Egyrészt lassítja az emésztés során a gyomor ürülését, ezáltal megelőzi a vércukorszint ingadozását, ami gyakran további táplálékfelvételre ösztönözne. Másrészt növeli az inzulin és az antioxidánsok hatékonyságát. Amerikai kutatók lehetségesnek tartják, hogy esetleg inzulinhelyettesítőként is alkalmazható lesz a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.
Késlelteti az öregedést
A fahéj magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet. A fahéj, más fenoltartalmú fűszerekhez hasonlóan hatékonyan csökkenti a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képes megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.
Emésztési zavarokra régóta használják
Mivel a fahéj egyúttal görcsoldó és emésztésjavító hatású is, hatékonyan csökkenti a felfúvódást, a bélgörcsöket, a hányingert és a gyomorpanaszokat.
Fertőtlenítő, antioxidáns hatóanyagai révén kiválóan alkalmazható a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti megbetegedések ellen egyaránt. Szent Hildegard is gyakran használta megfázás, nátha kezelésére a 12. században.
Gondűző aroma
Meleg, fűszeres, édeskés aromája révén kedvelt alkotóeleme bizonyos ételeknek, süteményeknek, édes kásáknak és melegítő italoknak is (forralt bor, puncs, tea stb.). Hideg, borús téli napokon különösen jól esik egy kis fahéjolajat párologtatni aromalámpában: nemcsak a baktériumokat űzi el, hanem egyúttal jókedvre is hangol. Kiválóan illik a többi, hasonlóan édes és fűszeres karakterű aromához: a narancshoz, citromhoz, szegfűszeghez, ylang-ylanghoz, jázminhoz, szantálfához.
Használata masszázsolajokban
Feszültségoldó, pezsdítő tulajdonsága miatt remek afrodiziákum is, belsőleg ételekben, italokban és külsőleg masszázsolajokban is használható. A fahéjolajjal azonban nagyon csínján kell bánni, ha külsőleg alkalmazzuk: 10 ml bázisolajhoz legfeljebb 1-2 cseppet adjunk, mert nagyobb dózisban csípő, maró hatású. A fahéjas krém és masszázsolajok nagyon hatékonyak a narancsbőr kezelésében, ám a házilag e célra készített masszázsolaj esetében is érdemes betartani a fenti tanácsot.
Hogyan használható még?
Ha ki akarjuk használni a fahéj jótékony hatásait, használjuk bátran ételeink, italaink fűszerezéséhez: a fahéj remekül illik mindenféle édes gabonakásához (a tejberizshez hasonlóan), süteményekhez és turmixokhoz, gyümölcslevesekhez, fűszeres édes teákhoz, kakaó, kávé és forró csokoládé ízesítésére. A nyersen fogyasztott gyümölcsöket is megszórhatjuk fahéjjal, nemcsak finom, de remek erjedésgátló is, így elkerülhetjük a puffadást, savasodást.
|
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
2012-10-16 08:44:39, kedd
|
|
|
Hétvégén volt egy varázslatos találkozásom...
Egy kedves kis nénivel beszélgethettem.
Pontosabban ő beszélgetett velem...Egyszer csak kérdezte, hogy fáradt vagyok-e? Mondtam neki hogy volt egy pörgős időszakom. Erre csak annyit mondott: -Volt. Zárd le.
-De...kezdtem volna magyarázkodni, de ő csendesen annyit szólt:
-Amíg a fáradtságod okáról beszélsz, addig folyamatosan fenn tartod ezt az állapotot. Nem tud a tested megpihenni. Engedd el. Legyél mindig csak jelen.
Szívemhez értek a szavai...Mondtam neki, hogy próbálok fejlődni ezen a téren is. Ennyit mondott:
-Ne próbáld, merd megtenni...
Búcsúzásnál annyit kértem tőle, hogy hadd öleljem meg. Nem lepődött meg...
Mit gondoltok, működhet? |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2012-10-16 08:34:49, kedd
|
|
|
Legkedveltebb téli gyümölcsünk a citrusfélék közül a
*******
Narancs
*******
Amikor télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán lassan csökken, a citrusfélék - a citrom és narancs - még dúskálnak a vitaminokban. Hiba volna azonban megfeledkezni a sárgás, narancsos gömbökben rejlő többi áldásos összetevőről.
A banánnal ellentétben - ami nem éppen sovány eledel - a narancsban (Citrus sinensis) alig van kalória. Energiahordozója egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek, leve és rostjai jól telítenek, üdítenek, a szomjat is oltják.
Csaknem közhely a citrusfélék magas vitamintartalma, s valóban: a narancs legfontosabb téli C-vitamin-forrásaink közé tartozik.
A vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül építsenek be az étrendjükbe sok narancsot. A nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas fölvételét.
Természetes C-vitaminja hatásosabb, mint a tablettákban adagolt, feltehetőleg azért, mert bioflavonokkal együtt előfordulva hatása erősödik.
Miért jó?
A narancs A- és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Előbbi a látás épségéért és a bőr egészségéért is felel, míg utóbbi a szénhidrát- és zsíremésztésben fontos. Mindenesetre megfigyelték, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, s végső soron megszüntetheti az esetleg fennálló székrekedést.
Antioxidánsai, a flavonok és a karotinok, az antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre hat jótékonyan. A téli depresszió ellen is érdemes narancsot nassolni, sőt az illatos narancsolajok élénkítenek, jó kedvre derítenek.
A vérnarancsok általában valamivel kisebbek, mint átlagos rokonaik. A héj és gyümölcshús piros színét az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhetik, melynek árnyalata a közeg savasságától vagy lúgosságától függ, ezért a gyümölcssavak hatására vált pirosba. Az antociánok bizonyítottan gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak. A narancs nobelitin tartalma véralvadás, trombózis megelőző hatású.
Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokat enyhíthetnek, de nem szabad megfeledkezni vírus- és baktériumellenes hatásáról sem. A narancs segíthet fertőzések alkalmával, mivel a benne lévő természetes antibiotikus hatású anyagok egyben fájdalomcsillapítók is.
Aki szereti a narancsot, bizonyára észrevette, hogy vízhajtónak sem utolsó, s ennél fogva a veséknek jót tesz, továbbá csökkenti a vérnyomást.
Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmával immunrendszerünket erősíti, savas húsából különösen jól felszívódik kalciumja és káliumja.
A narancs rosttartalma 100 gramm gyümölcsben mintegy 1,5-2,5 gramm.
Hogyan fogyasszuk?
A narancs enyhén kesernyés vattáját (a fehér színű belső héjat), ha csak lehet, fogyasszuk el, mondjuk az élvezetesebb gerezdek megevése előtt. A fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.
Az igazán jó reggelihez hozzátartozik egy nagy pohár narancslé.
A narancsot persze nem csak enni lehet. Kinyomott levét egy teáskanál olajjal, majd két marék durva sóval vegyítjük. Az így keletkezett bőrradír jól eltávolítja az elpusztult felső hámréteget. A meleg zuhanyvízzel mintha a fáradtságot is leöblítenénk.
Fűtőtesten szárított karikái kellemes illatot kölcsönöznek a szobának, megszáradva a barkácsolós kedvű házi dekoratőrök kedvenc nyersanyagai.
Figyelem: Narancsevés után a fogmosással érdemes egy fél órát várni, mert a gyümölcssavak nekiesnek a fogzománcnak, nem lenne jó ezt a hatást még a dörzsöléssel tetézni. Így van ez egyébként más savas gyümölcsökkel is. |
|
|
0 komment
, kategória: Egészség,életmód |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2012. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
102 db bejegyzés |
e év: |
1201 db bejegyzés |
Összes: |
8746 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (73)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 582
- e Hét: 3449
- e Hónap: 9821
- e Év: 60612
|
|
|