Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
Egyszer régen-Wass Albert
  2012-10-24 19:25:34, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Veled vagyok...
  2012-10-24 19:24:36, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Csak az emberek....
  2012-10-24 19:23:39, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Charlie Chaplin idézet
  2012-10-24 19:22:50, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
A szilváról érdemes tudni :
  2012-10-24 18:57:15, szerda
 
 


Egy sokoldalú gyümölcs: a szilva

Már az egyiptomi fáraók sírjában is találtak aszalt szilvát. Ez a gyümölcs valóban ilyen régi és nem csak a fáraók szerették.

Mit tartalmaz és miért jó?
Káliumot, ami nagyon jót tesz a vérnek, a szívnek
Bár nincs benne sok vitamin, azokat a szervezet mind hasznosítani tudja
Ez a gyümölcs az egyik legjobb vértisztító
Serkenti az emésztést
Mindennapi fogyasztás estén a vese működését is gyorsítjuk
Kalóriaszegény, így a diétázok is bátran fogyaszthatják
Kiváló C- Vitaminforrás

Kevesen tudják, de béta karotint és a-vitamit is tartalmaz, így a bőrre is jó hatással van
A szilva a népi gyógyászatban is remekül megállja a helyét. Leveléből teát készítenek a megfázás ellen. A modern élelmiszeripar sokféle készítményt állít elő szilvából: ilyen a fagyasztott szilvás gombóc, a befőtt, a dzsem és az ivólé is - hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Nem csak a sütemények alapanyaga lehet, de lekvárként előszeretettel használják, így ha magát a gyümölcsöt nem is, a jam változatát biztosan szeretni fogjuk.
Forrás: femcafe
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vashiány megelőzésére
  2012-10-24 18:52:05, szerda
 
 


Az egyik leggyakoribb hiányállapot, amely felnőtt és gyermekkorban is jelentkezik és főleg, akkor figyelünk fel rá, amikor komoly tüneteket okoz. Ahhoz, hogy elkerüljük a vashiányt, van néhány zöldség és gyümölcs, amit érdemes fogyasztanunk.

A vashiány tünetei
Jellemzően a vérszegénység egyik fő oka a vashiány, a tünetei pedig kezdetben nem feltűnőek. Amikor már problémát okoz a hiánya, akkor a következő tünetekre érdemes oda figyelnünk.

A vashiányra figyelmeztető elsődleges tünetek a fáradtság, levertség érzése és a sápadtság. Aki vashiányos, annál általában előfordul, hogy nehezebben tud koncentrálni a feladataira, szétszórt és akár a türelmetlenség is figyelmeztető jel lehet.

A hajhullás és a körmök töredezése is lehet a vashiány következménye. Fontos, hogy orvosi vizsgálattal derítsük ki, hogy vashiányosak vagyunk-e és ne kezdjünk el különböző vaskészítményeket enni, hiszen az is lehet, hogy koncentráltabb mennyiségű pótlásra van szükség, vagy akár elegendő lehet, ha étkezési szokásaink változtatjuk meg.

A vashiány kiváltó okai között nem csak a hiányos étkezés szerepel, hanem lehet terhesség, felszívódási problémák vagy akár vérveszteséggel járó betegségek is.

A különböző vaskészítményeken kívül van néhány zöldség és gyümölcs, amit kifejezetten érdemes fogyasztanunk vashiány esetén, de megelőzésként is érdemes fogyasztanunk belőlük.

Gyümölcsökkel a vashiány ellen
Jó néhány ilyenkor javasolt gyümölcsöt érdemes bevennünk a mindennapjainkba, amelyeknek magas a vas tartalma. Ősszel például sokat segíthet a szilva, barack, mandarin, narancs, csipkebogyó. Az aszalt gyümölcsök is jótékony hatással vannak a vashiányra, így a mazsola vagy az aszalt sárgabarackot mindenképpen érdemes nagyobb mennyiségben is enni.

Zöldségek
A zöldségek közül szinte alig lehet olyat mondani, amelynek ne lenne magas a vastartalma. A leghatékonyabbak a sütőtök, fokhagyma, répa, káposzta félék, cékla, brokkoli, sóska és a spenót. Ráadásul nagy előnyük, hogy szinte mindegyik zöldség könnyen beszerezhető az év bármely időszakában.

Hal
A húsok közül a halakat mindenképpen részesítsük előnyben, hiszen nagyon jó vasforrás, de ezen kívül is nagyon sokféle nélkülözhetetlen zsírsavat tartalmaz a húsuk. Főleg a lazac, busa, tőkehal és hering fogyasztása segíthet a vashiány leküzdésében.

Sajtok
A tejtermékek közül főleg az edami, a juhsajtok és az óvári sajtot, valamint a kecsketejet és a natúr joghurtot keressük a piacon a és a boltokba.
Forrás: femcafe
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyító magvak
  2012-10-24 18:46:23, szerda
 
 


Gyógyító erejű magvakkal az egészségért!

Az olajos magvaknak egyre több hívük van a tudatosan táplálkozó emberek között, ez nem csoda, hiszen a népi gyógyászatban is nagy szerepük van a magoknak. Ám hiába lehet sok pozitív dolgot hallani az olajos magvakról, többen elfordulnak tőle magas kalória- és zsírtartalmuk miatt. Valóban károsak?

Az olajos magvak fogyasztása természetesen nem káros, sőt rendkívül egészséges, ha a megfelelő mennyiséget fogyasztjuk belőlük. Átlagosan napi 4-5 dekagramm a megfelelő mennyiség.

Jó hatást érhetsz el, ha minden nap másféle magokat fogyasztasz, de ne aggódj ezt nem úgy kell elképzelni, hogy leülsz egy kis tányérka szezámmag elé és kanalazgatod, nyugodtan használd őket sütés-főzés során is. A húsos ételeknél teljesen új íz hatást érhetsz el, ha hozzá keversz némi magot a fogásokhoz, például a panírba egy kis szezámmagot, lenmagot vagy darált diót tehetsz. A salátáknak, müzliknek, turmixoknak szintén tökéletes kísérője lehet egy-két csipetnyi olajos mag.
Nassolnivalóként is tökéletesen helyt állnak, ilyenkor érdemes száraz serpenyőben kissé megpirítani a hozzávalókat, így különleges zamatot kapnak.
Az olajos magvak zsírtartalma elég magas, például a tökmag 45-55 százaléka zsír, de ezektől a zsíroktól nem kell tartani, mert főként egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. Ezek a zsírsavak csökkentik a koleszterinszintet és a vérnyomást, fokozzák a zsíranyagcserét, valamint segítenek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A zsírok mellett rengeteg rostot és vitamint tartalmaznak.

Íme, néhány gyógyhatású mag:

Tökmag:
- magas E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
- linolsavtartalma miatt hasznos a prosztata- és hólyagbetegségek megelőzésénél
- mérsékli a vérzsírszintet
- vértisztító hatása van

Szezámmag:
- csökkenti a vér és a máj koleszterinszintjét
- élelmirostjai gátolják a székrekedést
- magas kalciumtartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzőséhez
- E-vitamin tartalma megköti a szabadgyököket
- magas foszforsav-, lecitin-, és E-vitamin tartalma van

Lenmag:
- a székrekedés és a gyulladásos bélbetegségek ellenszere
Fenyőmag:
- kálium és magnézium tartalma vérnyomáscsökkentőként hat
- fitoszterol tartalma segíti a koleszterin csökkenését

- E-vitamint tartalmaz
Napraforgómag:
- magas kalciumtartalma miatt segít megelőzni a csontritkulás kialakulását
- magas rosttartalma segíti az emésztést
- káliumban és magnéziumban gazdag, ami elengedhetetlen az idegrendszer egészséges működéséhez
- magas az E- és B1-vitamin tartalma
Forrás: femcafe
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Depresszió ellen : banán
  2012-10-24 18:41:25, szerda
 
 


Depresszió ellen is kiváló! A banán jótékony hatásai:

A banán az egyik olyan gyümölcs, amit egész évben fogyaszthatunk, de amellett, hogy finom és a gyerekek is nagyon szeretik, számos jótékony hatással rendelkezik.

A banán őshazája Délkelet-Ázsiában található, de már a görögök is ismerték, sőt Nagy Sándor katonái is fogyasztották az indiai hadjáratuk során. Innen arab kereskedők vitték tovább a Közel-Keletre, a tengerentúlra pedig a spanyolok által került át és vált ott is hamar népszerűvé.

Ennek a gyümölcsnek az egyik nagy előnye, hogy kalóriadús gyümölcs, de kevés zsírtartalma miatt nem terheli a szervezetünket a megemésztése, így a nap bármely időszakában fogyasztható. Ezen kívül a banánban bőven találhatunk értékes antioxidánsokat és vitaminokat. Ezért télen, amikor egyébként is kevesebb gyümölcshöz tudunk hozzájutni egy remek vitaminforrásként szolgálhat.

Mivel nagyobb mennyiségben tartalmaz fruktózt és szacharózt, így természetes energiaforrásunk
lehet, ugyanis gyorsan felszívódik és rögtön pótolhatatlan energiához juthatunk általa.

Sok rost található benne, ezért a székrekedés egyik hatásos ellenszere lehet, ha banánt fogyasztunk.
A gyomorból miután gyorsan felszívódik, ezért csecsemőknek is nyugodtan adható, de ez az egyik olyan gyümölcs, amit gyomorfekélyben szenvedők is ehetnek.

Antioxidáns és vitaminforrás
A banánban található dopamin védelmet nyújthat a krónikus betegségek ellen, de akár a rákos sejtek szaporodását is megakadályozhatja, és olyan fontos vitaminokat tartalmaz, mint az A-,és E- vitamin, valamint az ásványi anyagok közül tartalmaz vasat, jódot és foszfort is.

A banán fogyasztása megelőzheti az agyvérzést is. A vizsgálatok szerint az agyvérzés egyik oka lehet a szervezet kálium hiánya, a banán viszont nagymértékben tartalmaz káliumot, így érdemes minél többet fogyasztanunk belőle.

Depresszió ellen
A banánnak magas a triptofán szintje, és ez hatásos ellenszere a depressziót és rossz hangulatot okozó alacsony szerotoninszintnek. De nem csak a depressziós embereknek tehet jót, hanem, akkor is jót tehetünk magunknak vele, ha éppen kimerültek vagy lehangoltak vagyunk.
Forrás: femcafe
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Aszalt gyümölcsökről, melyek gyógyítanak
  2012-10-24 18:23:23, szerda
 
 


Az aszalt gyümölcsökre általában kevesebb figyelmet fordítunk a boltok polcain, pedig finom nassolni valók, emellett pedig a betegségek megelőzésben is nagy segítségünkre lehetnek.

A boltok polcain egész évben megtalálhatjuk ezeket a csemegéket, vagy akár a piacon is könnyedén beszerezhetőek. A kandírozással szemben az aszalt gyümölcsöket nem áztatják az aszalás előtt cukorszirupba, csak hagyják megszáradni, így a természetes cukortartalma marad benne a gyümölcsben. Ezen kívül nagy előnye, hogy bármikor elkészíthetjük őket az éppen szezonális gyümölcsök közül. Így biztos, hogy mindig lesz valami kis apró édesség kéznél, amikor éppen megéhezünk.

De nem csak emiatt érdemes fogyasztani ezeket a csemegéket, ugyanis bizonyos aszalt gyümölcsök segítségével akár a betegségeket is megelőzhetjük.

Aszalt szilva
A szilva az egyik leggazdagabb ásványi anyag forrásunk. Nagy mennyiségben található benne kálium, amely a vér sav-bázis egyensúlyának megtartásában lehet segítségünkre, és a normális szívritmus megtartásában is komoly szerepe van a káliumnak. Ezen kívül a szilva serkenti az emésztést, így segíti a salakanyagoktól való megszabadulást és nem utolsó sorban remek kalcium, magnézium és vas forrása a szervezetünknek.

Mazsola
A mazsola nem csupán a süteményeknek ad remek ízt, hanem számos jótékony hatása van szervezetünkre. A mazsola héjában ugyanis olyan vitaminok és ásványi anyagok találhatóak, amelyeknek komoly gyulladáscsökkentő szerepük van, és ennek köszönhetően a baktériumok és vírusok elleni harcban is segíthet a mazsola fogyasztása. De a szépségápolásban is hasznát vehetjük, mivel késlelteti a ráncok megjelenését. A mazsola fogyasztásával viszont a cukorbetegeknek vigyázniuk kell, mert sokkal magasabb a cukortartalma, mint a szőlőnek.

Aszalt alma
Az aszalt alma szintén azon gyümölcsök körébe tartozik, amely nagyban segíti az emésztésünket és ezt a jótékony hatását a szárítás után is megtartja. A benne található nagy mennyiségű kálium, kalcium, fluor, jód, és szelén segítségével az immunrendszerünket erősíthetjük. Ezen kívül megköti a bélben található rákkeltő anyagokat, így csökkentheti a bélrák kialakulását. Még egy nagy előnye az aszalt almának, hogy a mazsolával szemben ezt cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.
Forrás: femcafe
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Az ellenségről...
  2012-10-24 07:39:12, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 420 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3628
  • e Hét: 12410
  • e Hónap: 43896
  • e Év: 248597
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.