Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Talpmasszás
  2012-10-24 09:58:23, szerda
 
  TALPMASSZÁZS - REFLEXOLÓGIA
************

Mire jó a talpmasszázs?

A reflexek önműködően zajlanak, az akarat közreműködése nélkül. A kezünket például ösztönösen visszarántjuk, ha bőrünkkel valami forrót érintünk, és libabőrösek leszünk, ha fázunk. Emésztésünket és vérnyomásunkat szintén reflexek szabályozzák. A szükséges utasítások közvetlenül futnak végig az érzékeny idegpályákon (pl. a bőrtől az izomig) és a testhez tartozó hírvivő anyagokon. Ugyanígy a beteg szervek is képesek üzeneteket küldeni a külvilág felé, a szívfájdalom például a bal karba is sugárzik.

A talpmasszázs kiindulópontja az, hogy testünk minden szerve összeköttetésben van talpunk különböző felületeivel. A ,,közvetítőcsatornák" ezúttal az idegek helyett az energiapályák. Rajtuk keresztül a lábon bizonyos pontok masszírozásával közvetlenül ingerelhetők vagy nyugtathatók a szervek. Fordított esetben a nyomás által kiváltott fájdalom alapján következtetni lehet az egyes szerv működésbeli zavaraira. A kínai akupunktúra meridiánjai szintén energiapályák - ezek nem kimutatható ingervezető rendszerek, mint az idegkötegek vagy az erek. Itt az irányok meghatározóak, melyeken keresztül az energia továbbítódik. A talpmasszázsban kimutatható sikerek is igazolják, hogy ezek az összeköttetések léteznek.

A reflexzónamasszázs gyökerei a kereszténység előtti időkig vezethetők vissza. Kínában a betegeket már 5000 évvel ezelőtt nyomómasszázzsal kezelték a bőr bizonyos pontjain. Ebből a manapság akupresszúrának nevezett eljárásból fejlődött ki később a tűtechnika, vagyis az akupunktúra. Az amerikai őslakók is ismerték a reflexzónákat. A térképhez hasonló sablont, amelyen a lábon lévő szervek láthatók, a század elején eszerint rajzolták meg. A két láb a bal és a jobb testfélhez igazodva egységet képez. A kettős szervek területei tehát, mint például a vesék, mindkét lábon megtalálhatók. A középen elhelyezkedő testrészek, mint a pajzsmirigy, mindkét talp belső felületén keresendők.

Bárki megtanulhatja

A talpzónák masszírozását bárki el tudja végezni. Tájékoztatást lehet kérni gyakorló orvosoktól és természetgyógyászoktól. Az önmasszázs hátránya az, hogy nehéz közben tökéletesen ellazulni, ráadásul a fogásmód, a nyomás által kiváltott érzés és a masszázs ritmusa eltérhet a megfelelőtől. Ezenkívül adódhatnak helyzetek, amikor nem szabad masszírozni, pl. ha valaki lázas vagy akut gyulladás van a szervezetében. Ezért, míg alaposan ki nem képeztük magunkat vagy konkrét panaszunk van, jobb a képzett terapeuta kezelése.

A szakember az előírásnak megfelelően egyenletesen váltakozva erősebb és gyengébb nyomásokkal masszíroz. A nyugtató hatású nyomkodásokon kívül a masszázzsal csillapítja az akut panaszokat, pl. az erős fájást vagy a görcsöt. A hüvelykujját közben állandó nyomással a reflexzónán tartja. Figyelembe kell venni, hogy a ,,nyugtató fogás" - hasonlóan a fájdalomcsillapító tablettákhoz - csak a tüneteket csillapítja, míg a betegséget nem szünteti meg, ezért azokat külön kell gyógyítani.

Mikor érdemes használni?

Elsősorban anyagcsere-betegségeknél, gerincbetegségeknél és csökkent hormontermelésnél születtek eddig sikerek: így pajzsmirigyprobléma és tarkófájás esetén feltétlen ajánlott. Pozitívan hat szív- és keringési panaszoknál is.
Kedvezően befolyásolja
a légzőszervi (asztma, allergia),
a hólyag-, a vesepanaszokat,
az emésztési zavarokat,
a reumát és
a bőrproblémákat is.
A leírtak ellenére nem minden betegség gyógyítható kizárólag talpmasszázzsal. Komolyabb panaszok esetén feltétlen más módszereket is kell alkalmazni. Mellékhatások nem fordulhatnak elő, bár a tünetek eleinte felerősödhetnek - ilyenkor átmenetileg rövidebb és enyhébb kezelésre van szükség.

Figyelem! A felírt gyógyszereket semmiképp sem szabad orvosi javallat nélkül elhagyni a talpmasszázs alkalmazásakor!

A lelkiismeretes terapeuta először részletes beszélgetés során képet alkot a páciens egészségi állapotáról, majd óvatosan kitapogatja a talp fájdalmas pontjait. A masszázs legfeljebb 30-60 percig tart - amíg a fájdalom alábbhagy. Tapasztalatok szerint a csiklandós páciensek is jól tolerálják a kezelést, ráadásul a kezelés nem terheli meg a pénztárcát.

A talpreflexzóna-masszázs sikeres, ősrégi módszer a betegségek megelőzésében és kiegészítő kezelésében. Mivel szerveink a testünkben futó energiapályákon keresztül összeköttetésben vannak lábaink bizonyos területeivel, a zónák masszírozása reflexszerű választ vált ki a megfelelő testtájakon. Így serkenti egyes szervek funkcióját, máshol viszont enyhíti a túlterhelést, segít az energiablokk feloldásában.

Jól kombinálható más alternatív gyógymódokkal, pl. Mayr-féle hasi kezeléssel, diétákkal, kolon-hidroterápiával, salaktalanító kúrákkal, akupunktúrával is. A többi kezelés hatását fokozza, így a gyógyulást felgyorsítja.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
A 4 legjobb teakeverék női panaszokra
  2012-10-24 09:56:44, szerda
 
 
A nehéz napokon neked is elviselhetetlenül görcsöl a hasad, vagy a felfázás okoz gondot? A legtöbb női problémára a természet már megalkotta a gyógyszert - íme, a 4 legjobb teakeverék!

Mire figyelj?
A legtöbb gyógynövény a terhesség és a szoptatás ideje alatt ellenjavallt, a fitoösztrogén tartalmú gyógynövények (pl. cickafark, zsálya, ánizs) fogyasztása pedig tilos! Ha a babavárás időszaka alatt tartanál teakúrát, akkor előtte mindenképpen konzultálj az orvosoddal vagy egy természetgyógyász-szakértővel! A medveszőlő teával is óvatosan bánj: 1 hétnél és napi 2 csésze forrázatnál ne fogyassz többet!

1. Felfázásra: zsurló és medveszőlőlevél

Eleged van az állandó felfázásból és hólyaghurutból? Már több antibiotikum-kúrát is végig csináltál, ám a kellemetlen tünetek újra és újra visszatérnek? Na hagyd, hogy a gyógyszeres kezelés tönkretegye a bélrendszered és a hüvelyed természetes egyensúlyát! A felfázás és a hólyaghurut tüneteinek enyhítésére az egyik legjobb módszer a kamillás ülőfürdő. Derékig érő meleg, de nem forró vízbe szórj kamillavirágot (és esetleg tengeri sót), és üldögélj benne addig, ameddig jól esik! A felfázásra egyébként többféle gyógyteát is fogyaszthatsz: az egyik leghatásosabb a medveszőlőlevélből készült tea, de sokat segíthet a cickafark- zsurló- vagy csipkebogyó ital is!

2. Menstruációs görcsökre: kamilla és cickafark

Te is azok közé tartozol, akik sokat szenvednek a menstruációs görcsöktől? A fájdalomcsillapítók csak ideig-óráig jelentenek megoldást, ezért próbáld inkább természetes módon megszüntetni a görcsöket! A ,,csodatévő" teakeverékhez keverj össze 20 gramm kamillavirágot 20 gramm cickafarkfűvel, ugyanennyi citromfűvel és libapimpóval, valamint édesköménymaggal is! A növényeket zúzd össze, majd öntsd le a keveréket egy bögre forró vízzel! Hagyd állni egy negyed óráig, és ízesítés nélkül, melegen fogyaszd, naponta legalább négy-öt alkalommal!

3. Meddőség ellen: édeskömény és ánizs

Kisbabát szeretnél, de hiába próbálkoztok, nem sikerül teherbe esned? Bár a meddőség okait mindenképpen orvossal kell kivizsgáltatnod, természetes módszerekkel nyugodtan segíthetitek a fogantatást! Készíts ,,babaváró" teafőzetet a menstruációt követő első napon: keverj össze 10 gramm cickafarkfüvet 5 gramm citromfűvel, ugyanennyi orbáncfűvel, valamint ánizzsal és édesköménnyel! A teából naponta legalább 3-4 dl-t fogyassz, és a cickafark, az ánizs, valamint az édeskömény fitoösztrogén (egy a női nemi hormonhoz hasonló anyag) tartalmának köszönhetően a hatás remélhetőleg nem marad el! A 14.-ik naptól a menstruáció első napjáig napi 2 csésze palástfű tea forrázatát igyad (1 teáskanálnyi gyógynövényt kell leforrázni 2 dl vízzel ), ez a progeszteron szintedet emeli természetes módon.

4. Klimaxos tünetekre: poloskavész és rozmaring

Hallottál már a poloskavészről? Ne aggódj, a lakásod nincs veszélyben - a poloskavész egy rendkívül hasznos növény, melyet az észak-amerikai indián törzsek asszonyai évszázadok óta használnak a női panaszaik enyhítésére! Ha a változó kor küszöbén állsz, és hőhullámok gyötörnek, akkor próbáld ki a poloskavész-teát, hiszen ez a készítmény több kutatás szerint is hasznosnak bizonyult a menopauza kellemetlen tüneteinek enyhítésében! A klimaxos panaszokra egyébként a rozmaringlevélből készült tea is nagyon hatásos, és ennek elkészítése is pofonegyszerű: egy kiskanálnyi rozmaringlevelet önts le egy csésze vízzel, hagyd állni tíz percig, majd szűrd le a teát!

A cikket szakmailag Antalné Putnik Judit gyógynövényszakértő ellenőrizte.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Cickafark
  2012-10-24 09:52:26, szerda
 
  CICKAFARK - A nők gyógynövénye
*********
Hatásai:

Emésztőrendszeri hatások: görcsoldó, epehajtó, szélhajtó, étvágyjavító, csökkenti a bélgyulladást.

Nőgyógyászati felhasználása: menstruációs panaszok, (ciklusszabályozás) változó korban csökkenti a panaszokat - a hőhullámokat, a fejfájást. Elősegíti a fogamzást, a peteérést.

Húgyúti rendszer: vizelethajtó hatás

Egyéb hatásai: Külső és belső antiszeptikus (fertőzés elleni) hatás, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, fájdalomcsillapító hatás. Nehezen gyógyuló sebek, fagyási, égési sérülések, krónikus lábszárfekélyek esetén kiváló hatású.
Teája csökkenti a migrénes fejfájást.
Reumaellenes hatású.
Köptető
Prosztatamegnagyobbodás ellen is jó hatású.

Elkészítése:

Elkészíthetjük te formájában, teakeverékek alkotórészeként, készíthetünk belőle hűsítő krémeket, kenőcsöket, bedörzsölő szereket, tinktúrát, felhasználhatjuk illóolaját is. Készítenek belőle orrcseppet, a kozmetika ipar felhasználja szájvíz fogkrém, arcszeszek gyártása során.

Tea elkészítése:
1 ek szárított herbát forrázzunk le 2 dl ivóvízzel, majd hagyjuk állni 15 percig, végül szűrjük le. Napi 2 csészével fogyasszunk belőle étkezés előtt fél órával. Lehetőleg ne édesítsük!

Teakeverékekben hatékonyabb: antiasztmatikus (a kamazulin nevű alkotórésze antihisztamin hatású) reumaellenes, érelmeszesedés elleni teakeverékekben fogyaszthatjuk.

Szájvíz: Fogfájás esetén öblögessünk főzetével. Borsmenta, macskagyökér, cickafark 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanálnyit 2 percig főzzünk kb fél liter vízben és ezzel a főzettel naponta 3x öblögessünk.

Illóolaj: Borogathatunk vele fekélyeket, nehezen gyógyuló sebeket. Masszázsolaj formájában narancsbőrt kezelhetünk vele, reumás panaszok ellen bedörzsölőszerként használhatjuk.

Ülőfürdő: Petefészek gyulladásra, hüvelygyulladása alkalmazzuk. 150 gr cickafarkfüvet áztassunk be hideg vízbe egy éjszakára, majd ezt követően forraljuk fel és így adjuk a fürdővizünkhöz.

Kenőcs: Aranyeres panaszokra gyulladáscsökkentőként virágjából készült kenőcsöt használhatunk.

Borogatás: Forrázzunk le fél liter forrásban lévő vízzel 1 maréknyi szárított cickafarkot, tegyük bele egy kendőbe és melegen helyezzük a gyógyuló sebre.

Tinktúra: Egy üveget töltsünk meg a cickafark virágjával, majd öntsük le 38-40%-os pálinkával. Két hétig hagyjuk állni a napon. Használjuk bedörzsölőszerként izom- és ízületi fájdalmakra, reumás panaszok ellen.

Ellenjavallata: Fogamzásgátló szedése mellett, ill. várandósoknak nem javasolt, illetve daganatos betegségben szenvedők vagy arra hajlamosak ne használják.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1383
  • e Hét: 2867
  • e Hónap: 9239
  • e Év: 60030
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.