Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Sárgarépalé
  2012-10-28 19:26:21, vasárnap
 
 
A friss sárgarépalé serkenti az emésztést és enyhén vizelethajtó hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és tonizálása. Rendszeres fogyasztása elősegíti a pangó epe és a fölöslege
s zsírok kiürülését, Csökkenti a koleszterin szintet.

Gyomorfájásra, gyomorhurutra, emésztési zavarokra, puffadásra, székrekedésre, bélgörcsökre, gyomorsavtúltengésre, tüdőrákra gyógyzöldségünk a sárgarépa. Ilyen esetekben reggelente 2-3 közepes sárgarépát nyersen lereszelve fogyasszunk el.
Légúti hurut, influenza, gégehurut megelőzésére 3-4 sárgarépa levét langyosan, éhgyomorra igyuk meg.

Külsőleg: fülfájáskor 2-3 csepp sárgarépalét csepegtessünk a fülbe.
Lereszelt sárgarépa jó mellgyulladásra, gennyes bőrbajokra, idült lábszárfekélyre, égési sebre, orbáncra, fagyásra.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Sárgarépa
  2012-10-28 19:24:14, vasárnap
 
  A jótékony sárgarépa
*****************
A sárgarépát gyermekkorunkba úgy etették meg velünk, mint elengedhetetlen hozzávaló a fütyüléselsajátításának. Aztán kamaszkorunkban hogy csak így nem lesznek lyukasak a fogaink, vagy
hogy éles látásunk lesz tőle, mint a sasnak. Ha ezek enyhe túlzások is, a sárgarépa mindenképpen az egyik legegészségesebb zöldségek közé tartozik, ráadásul egyik nagy előnye, hogy minden évszakban kapható.

A sárgarépa valószínűleg Közép-Ázsiából származik, ahol több mint két évezreden keresztül vadon nőtt, nem volt a legkedveltebb zöldség, nem is csoda, mert se színe se íze nem hasonlított a mai nemesített sárgarépához. Szerencsénkre a spanyolok ennél nagyobbra tartották és elhozták Európába is, ahol a XIX. századra sikerült a mai formájává nemesíteni Holland királyi kertészeknek.
100 g friss sárgarépában 360 mg kálium, 43 mg foszfor, 28 mg kalcium, 70 mg nátrium, 12 mg karotin, 35 mg magnézium van, de tartalmaz vasat, cinket, mangánt, krómit, B- és E-vitamint is sok más vitamin és ásvány mellett. Nem csoda, hogy egészséges és a népi gyógyászat a kezdetektől használja betegségek gyógyítására és megelőzésére.

Karotinjai erősítik az immunrendszert, antioxidáns tartalma véd a szabad gyökök károsító hatásával szemben, és a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepe van. Vizelethajtó, máj, epe és bőrbántalmak esetén, valamint általános erősítőként, öregedés lassítóként ajánlja a népi orvoslás. Vízben és vízben nem oldódó rosttartalma jelentős, így kedvező hatással van az emésztésre. Megköti a toxikus anyagokat és epesavat és nyálkaképző hatású.

Mivel alacsony a kalóriatartalma gyakori összetevői a diétáknak, ezért fogyókúrákhoz, méregtelenítő kúrákhoz, 90 napos diétához is ajánlják. Nem elhanyagolható pótcselekvés-funkciója sem dohányzásról való leszokáskor. Gyerekeknek fogazat kinövésekor igen hasznos, olcsó és egészséges fogínymasszírozó eszköz.

Néhány egészséges és fogyasztó recept a sárgarépa nyers, sült és párolt elkészítésére

Alma-sárgarépa saláta
Hozzávalók: 3 szál sárgarépa, 3 alma, 10 dk mazsola, 5 dk dió, 1 kk citromlé, 1 kk méz,
Elkészítése: A sárgarépát és az almát lereszeljük, és meglocsoljuk citromlével, megszórjuk mazsolával, végül megszórjuk darabos dióval.

Sárgarépa-zeller saláta pikánsan
Hozzávalók: 30 dk sárgarépa, 20 dk zeller, 2 ek citromlé, 2 dl joghurt, 10 dk darált dió, 1 mk tengeri só.
Elkészítése: A zöldségeket lereszeljük, majd leöntjük joghurttal. Jól összekeverjük, majd 15 percig lefedve állni hagyjuk, darált dióval díszítjük.

Joghurtos sárgarépa saláta
Hozzávalók: 25 dk sárgarépa, 1 alma, 2 dl joghurt, 1 narancs.
Elkészítése: Az almát és a répát lereszeljük, összekeverjük a narancs reszelt héjával és levével, és ráöntjük a joghurtot.

Tormás sárgarépa saláta
Hozzávalók: 8 szál sárgarépa, 2 szál torma, 1 ek citromlé, 2 ek olívaolaj, 1 mk tengeri só, 4 dl joghurt, vagy más salátaöntet.
Elkészítése: A sárgarépát és tormát lereszeljük, majd összekeverjük a citromlével, olajjal, és valamilyen salátaöntettel vagy joghurttal.

Sárgarépás savanyú-káposzta saláta
Hozzávalók: 60-70 dkg savanyú káposzta, 20-25 dkg sárgarépa , 5 dkg napraforgómag, víz, kis méz
Elkészítése: A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl sósnak találjuk, vízzel egy kicsit kimossuk. A hosszúra szelt káposztát összevagdossuk, a sárgarépát lereszeljük. Az összes hozzávalót jól elkeverjük, és egy-két órán át állni hagyjuk.

Tojásos sárgarépa saláta
Hozzávalók: 2 tojás, 2-3 közepes sárgarépa ,1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, 125 g tejföl, 2-3 ek majonéz, 1 ek mustár, só, csipet szerecsendió
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük és vékony félkörökre szeleteljük. A sárgarépát megpucoljuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat. A tejfölből, mustárból és majonézből készült, sóval és szerecsendióval ízesített, öntetet hozzáadjuk és legalább 2-3 órát hűtőben tároljuk, míg az ízek összeérnek.

Sült sárgarépa saláta céklával
A céklákat mossuk meg és egyenként csavarjuk alumíniumfóliába. A sárgarépákat hámozzuk meg és együtt tegyük alumíniumfóliába. Helyezzük a csomagokat előmelegített sütőbe. Ha megsültek, a céklákat hámozzuk meg és a sárgarépával együtt a reszelő nagy lyukú részén reszeljük le.
Egy tálban keverjünk össze olívaolajat , almaecetet és őrölt köménymagot. A céklát és a sárgarépát tegyük bele. Öntsünk a salátához egy kis vizet. Hagyjuk az egészet a hűtőben egy fél napot állni, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor juhtúrót morzsoljunk a salátára.

"Kandírozott" sárgarépa
A sárgarépákat sok vajjal, egy csipet sóval és egy kávéskanál cukorral serpenyőbe helyezzük. Negyedéig felöntjük vízzel, s fedő nélkül, lassú tűzön addig főzzük, míg az összes víz elfő. A sárgarépa szirupossá, simává és fényessé válik, "kandírozódik".

Egyszemélyes sárgarépa krémleves
Hozzávalók: 250 g sárgarépa, 1 piros húsú paprika, fél fej hagyma, fél dl 12 %-os tejföl, 1 evőkanál olívaolaj, só, kakukkfű, bors
A paprikát sütőben megsütjük, majd 10 percig újságpapírba csomagolva állni hagyjuk, héját levesszük, kicsumázzuk, felaprítjuk. A répát felkockázzuk és hagymával, olívaolajjal, borssal együtt megpároljuk, majd hozzátesszük a felkockázott paprikát. Mindezt botmixerrel összeturmixoljuk, majd hozzátesszük a tejfölt és felfőzzük. Kakukkfűvel megszórva tálaljuk.

Jó étvágyat! :-)

Ne felejtsétek, hogy a sárgarépa zöldje is értékes klorofill forrás, turmixokba kiváló, soha ne dobjátok ki!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Mandula
  2012-10-28 19:22:09, vasárnap
 
 
A mandula újabb jótékony hatását fedezték fel

Egy új kutatás szerint a mandula segít a 2-es típusú cukorbetegség és az érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult kórokat kedvező irányba befolyásol
ja.

A mandulával dúsított étrend kedvezően befolyásolja a vér koleszterinszintjét, valamint segít megőrizni az inzulinérzékenységet, azaz a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a diabétesz lefolyását is jótékonyan befolyásolja - derült ki az amerikai Loma Linda University kutatóinak egy kis mintaszámú vizsgálatából. Kutatásukról a Journal of the American College of Nutrition című szaklapban számoltak be.

A vizsgálatba 65, ötvenes éveik közepén járó felnőttet vontak be. A résztvevők mindegyikére prediabetikus állapot, azaz a cukorbetegséget megelőző, emelkedett vércukorszint volt jellemző.

A résztvevőket kétfelé osztották: az egyik csoport étrendjét mandulával egészítették ki, a másik pedig a kontrollcsoport szerepét töltötte be. Alapjaiban azonban mindkét csoport étrendje megegyezett: az Amerikai Diabétesz Társaság által ajánlott diétát követték. A mandulát fogyasztó csoportban a napi kalóriabevitel 20 százalékát a csonthéjas gyümölcs tette ki.

A 16 hetes vizsgálat során a kutatók rendszeresen mérték a résztvevők koleszterinszintjét és inzulinérzékenységét. Azt találták, hogy a mandulát fogyasztók LDL-koleszterin-szintje drámai mértékben csökkent, valamint javulás állt be inzulinérzékenységükben is - ily módon érrendszeri és diabéteszkockázatuk is jelentősen mérséklődött.

A mandula vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag

A vitaminok közül a mandula B1-, B2-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort tartalmaz. Ennek köszönhetően táplálja a csontokat, fogakat, idegeket, izmokat, illetve segít menstruációs fájdalmak idején is. Nyomelemei közül a vas, a mangán és a cink kiemelendő.

A belső, barna maghéj értékes antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és az avasodástól, ezért nem célszerű eltávolítani.

Korábbi tanulmányok is igazolták már, hogy a mandula rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát, valamint serkenti a tüdő és az egész légzőszervrendszer működését is. A mandulaolaj külsőleg alkalmazva kiváló bőrápoló szer.

Legyünk azonban óvatosak, különösen a keserű mandulával, amely ciánmérgezést is okozhat. Míg az édes mandula magja nem mérgező, csak éretlen állapotban és kis mennyiségben tartalmaz ciánvegyületet, gyakorlatilag képtelenség annyit enni belőle, hogy ciánmérgezést kapjunk, a keserű mandulából gyerekek esetében már néhány szem is mérgezést válthat ki.
Forrás: origo.hu/egeszseg
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Méz és méz
  2012-10-28 19:18:49, vasárnap
 
  Mézes arcpakolás
*************

A méhdoktor nem csak fogyasztásra ajánlja a méhkaptár termékeit, a bőrünkre kenve valóságos csodát ígér. A méz magas vitamin és ásványianyag tartalmának köszönhetően jelentős szerepet játszik a
testápolásban. Az arcunkra kenve számos előnyét azonnal érezhetjük: megköti a nedvességet, ezzel feszessé, rugalmassá teszi arcbőrünket, a száraz, érdes bőrfelületet szépen kisimítja és felpuhítja, antibakteriális hatásának köszönhetően pedig kiválóan alkalmas a pattanások, mitesszerek kezelésére.

Ősanyáink ismerték és ki is használták a méz szépségápoló erejét.
Ha nincs időd maszkot készíteni, alapos arctisztítás után nyugodtan kend be az arcodat tiszta mézzel. Negyed óra elmúltával bő langyos vízzel öblítsd le. A vérkeringésed fokozódik általa és máris sokkal frissebbnek és energikusabbnak érezheted magad. :-)

Néhány mézes ápoló recept:

Tápláló mézes pakolás

Hozzávalók:
1 burgonya
1 tojássárgája
1 ek méz

Elkészítés:
Fáradt arcbőr gyors regenerálásához reszelj le egy kis szem burgonyát, keverd hozzá egy tojás sárgáját és egy 1 ek mézet. Kend az arcodra és pihenj vele 10-15 percet.

Mézes-citromos pakolás

Hozzávalók:
1 tojássárgája
1 ek méz
1 fél citrom leve

Elkészítés:
Keverd össze a hozzávalókat, majd kend fel az arcodra, nyakadra és dekoltázsodra. Pihenj vele 15-20 percig, majd öblítsd le. A méz tápláló és a tojássárga bőrfiatalító hatása azonnal érvényesül. A citrom leve halványítja a májfoltokat és szeplőket.

Pattanások ellen

Hozzávalók:
3 ek méz
1ek fahéj

Elkészítés:
Keverd össze a mézet a fahéjjal, majd kend a pattanásokra, majd mosd le meleg vízzel. Ismételd minden nap és a pattanások egy hét alatt eltűnnek.

Mézes ajakápoló

Száraz, kicserepesedett ajkaidat dörzsöld át finoman egy puha fogkefével, majd kend be mézzel. Az édes pakolást hagyd hatni 10 percig majd mosd, vagy nyalogasd le. Ajkaid ismét simák és kívánatosak lesznek.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Madársaláta
  2012-10-28 19:16:41, vasárnap
 
  Madársaláta - a téli hónapok egyik vitaminforrása
*********
Galambbegy vagy mezei salátának is nevezik, Magyarországon kevéssé ismert, de egyre többször látni (főleg francia és német importból származó) dobozolt madársalátát szupe
r- és hipermarketekben.

A saláták közül a madársaláta tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. Különösen magas a C vitamin, béta-karotin és magnézium tartalma.

Éterikus olaj tartalma miatt enyhén ,,dióízű", ideg- és gyomornyugtató hatású.

Apró, gyomnövényre emlékeztető, 5-30 cm magas , igénytelen, hazánkban vadon is megtalálható, a fagyokat jól tűrő növény (-15 Celsius fokig fagytűrő), ezért a kertészkedők bátran próbálkozhatnak házkerti termesztésével.

Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, óvatosan távolítsuk el a kis gyökereket és a sárga leveleket, vigyázva, nehogy szétessenek az apró levélkötegek.

Tipp: könnyebb átmosni, ha tésztaszűrőbe tesszük és így merítjük a víz alá. Más salátákkal keverve frissen fogyasztjuk, de mártások ízesítéséhez is használhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Teafaolaj 7 csodás hatása
  2012-10-28 19:12:59, vasárnap
 
  Fertőtlenít
A teafa hatóanyagai mára már sok szájvízben, toroköblítőben vagy más szájápolási termékben megtalálhatóak.

A teafaolaj ugyanis elpusztítja a baktériumokat, ezáltal védi szervezetünket a fertőzésektől.

TIPP: készíthetsz magad is fogkrémet, az alábbiak összekeverésével:

2 evőkanál extra finomra darált szódabikarbóna
2 evőkanál tisztított extra finomra darált tojáshéjpor
2 evőkanál extra finomra darált xilit vagy stevia por (opcionális)
20 csepp illóolaj (fodormenta, borsmenta)
hidegen sajtolt olaj, amennyit felvesz a por a fogkrém állagig
+1-2 csepp teafaolaj a száj fertőtlenítése érdekében

Szájszag
Különösen a dohányosoknál gyakran érezhető szájszag ellen hatásos, ha 2 dl meleg vízhez 6-8 csepp teafaolajat adunk és ezzel gargalizálunk naponta néhányszor.

Nem csak a szájszagot, de a torkunkra veszélyes kórokozókat is távol tartja.

Erősít
A teafaolaj nem csak elpusztítja a szervezetünket veszélyeztető baktériumokat és gombákat, hanem segíti immunrendszerünket is, így testünk saját természetes védelmi rendszerét erősíti meg.

Hüvelygomba
Sok olyan tisztálkodószerben használják a teafaolajat adalékként, amelyeket a hüvelyfertőzések orvoslására készítenek.

A teafaolaj ugyanis nem csak meggátolja a gombák szaporodását, de enyhíti a gyulladásokat és kellemetlen tüneteket is.

TIPP: hüvelykúp készítése
Tegyél a kezedbe egy kis adag finomítatlan shea vajat, csepegtess rá 1-2 csepp teafaolajat és formázd kúp alakúra. Ezután tedd fóliába és tedd be a fagyasztóba. Természetes hüvelykúpként alkalmazhatod a fertőzések elkerülése végett.

Korpa
Mivel a fejünkön található korpa is egyfajta gomba, ezért a teafa hatóanyagából készült hajápoló szereket érdemes kipróbálni, ha túlságosan korpás a fejbőrünk.

Néhány mosás után érzékelhetően csökken a korpa mennyisége és a fejbőr viszketése is.

Faggyúmirigyek
A teafa hozzáadásával készült szappanokat főleg azoknak ajánlják, akik faggyúmirigy-túltermelődés miatt zsírosabb bőrrel vannak megáldva. A teafa hatóanyagai csökkentik a gyulladt pattanások okozta tüneteket.

Mosás utáni öblítés
Bármilyen öblítőt használsz, csepegtess bele egy pár csepp teafaolajat is, fertőtleníti a ruhákat is! Sőt, szagtalanít is! :-)

Ellenjavallat
Nem szabad a teafa hatóanyagait tartalmazó szereket használnia annak, akit rákos megbetegedés miatt kemoterápiával kezelnek. Gyerekeknél érdemes minél kevesebb teafaolajat használni és mindig hígítani!

Csodálatos teafaolaj
***************
A teafa olaj Ausztráliából származik, ma már kutatási eredmények bizonyítják ennek az értékes olajnak a gyulladáscsökkentő, valamint természetes fertőtlenítő hatását. A teafa olaj hatékon
yan bármilyen kórokozó baktérium-, gomba-, vagy vírusfertőzés ellen.

Akné és ekcéma kezelésére kiváló alapanyag, és az is nagyon fontos, hogy mivel természetes anyag, ezért semmilyen mellékhatással nem jár a használata.

A hajas fejbőrön lévő gombák kezelésére is kiváló, használata egyszerű. A samponban el kell keverni 5 csepp teafa olajat, majd azzal kell hajat mosni.

Ekcéma kezelésére javasolt elkeverni egy evőkanál szűz olíva olajban 3 csepp teafa olajat, majd az ekcémás bőrfelületre kell felkenni. Ez akár naponta többször is megismételhető. Ugyanígy használható körömgomba esetén is.

Mivel a teafa olaj természetes fertőtlenítő, ezért sebek fertőtlenítésére is alkalmas, még a sebgyógyulást is elősegíti. Ebben az esetben tisztított vízzel érdemes keverni és azzal lemosni a sebet. Ezeken kívül nagyon jól használható égési sérülések és rovarcsípés esetén, továbbá ajakherpeszre, de fürdővízbe téve izomlazításra is alkalmas.

Ebből látható, hogy a teafa olaj egy értékes hatóanyag, melyet a természettől kaptunk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
*************** A jótékony birsalma ***************
  2012-10-28 19:09:44, vasárnap
 
 
A birsalma az emberiség egyik régóta ismert és használt gyümölcse, annak ellenére, hogy fogyasztására nem igazán alkalmas nyers formában keménysége, rágóssága és összehúzó íze miatt.

Emésztőrendszeri hatások

A birsalmában sok pektin található, mely rosttulajdonsága elősegíti az egészséges székletképződést, ezért székrekedés esetén jó eszköz lehet. Ugyanakkor a gyümölcs pektin tartalma és összehúzó hatása által hasmenés ellen is kiváló. Így mindkét emésztőszervi zavarban alkalmazható. Mivel maga a gyümölcs nehezen rágható, így a legegyszerűbb, ha levet és azt fogyasztjuk. Mindemellett a birsalmában magas nyáktartalom is található, mely bevonja és nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Így emésztőszervi gyulladások esetén is bevethetőek a birsalmából készült levek, illetve sütemények. Akár torokfájás is csillapíthatja egy-két pohár frissen csavart birslé.

Baktériumellenes hatás.

A birsalma baktériumölő hatását az alapján feltételezték, hogy a Föld egyes területein, első sorban Dél-Amerikában, a birsalmát eredményesen alkalmazták kolera kezelésére. Egy vizsgálatban, melyben birsalma kivonatot teszteltek, kimutatták, hogy a birsalma anyagai képesek voltak elpusztítani a kolerát okozó baktériumokat. Így tehát igazolást nyert, hogy a birsalma valóban hatásos ebben a súlyos hasmenéssel járó fertőző betegségben.

Antioxidáns hatás.

Az antioxidáns gyümölcsökre jellemző, hogy élénk színűek, mert a színanyaguk felelős a szabad gyökök fenyegető ártalmának semlegesítéséért. A birsalma azonban nem tartozik az élénk színű termések közé, mivel csupán az antioxidáns anyagoknak az ún. előanyagát tartalmazza. Főzés során az előanyagok átalakulnak, és sárgás-vörös színű antocián vegyületek keletkeznek, melyek már bírnak az antioxidáns tulajdonsággal. A főzési folyamat során jelentősen csökken a gyümölcs összehúzó íze is.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a birsalmát többek között reumatikus betegségekre, menstruációs zavarok kezelésére, erős menstruációs fájdalmak enyhítésére, köhögés csillapítására, rekedtség megszüntetésére, lázcsillapításra alkalmazzák, valamint külsőleg kisebb égési sérülések kezelésére használják.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Áldottak az Öregek Barátai
  2012-10-28 09:01:08, vasárnap
 
  Áldott, aki megértéssel kísér
és fogja reszkető kezünket,
Áldott, aki tudja, hogy hallásunk
nehezen kapja el már a szót,
Áldott, aki nem csodálkozik,
hogy sok mindent nem látunk
és lassan jár nálunk az ész,
Áldott, aki nem veszi észre,
hogy ma megint kiömlött
a kávé az asztalon,
Áldott, aki mosolyogva áll meg,
hogy elbeszélgessen velünk,
Áldott, aki nem árulja el,
hogy ma kétszer hallotta
tőlünk ezt a történetet,
Áldott, aki fel tudja idézni
velünk a tegnap emlékeit,
Áldott, akitől megtudjuk,
hogy nekünk is jut még
tisztelet, szeretet, hogy nem
vagyunk azért még mi se egyedül,
Áldott, aki segíti vinni öregségünk
keresztjét, amely nékünk is oly nehéz,
Áldott, aki szerető leleményességgel
segíti ingadozó lépteinket
a hazafelé vezető úton.



Mécs László
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok,áldások.   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 102 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 669
  • e Hét: 2153
  • e Hónap: 8525
  • e Év: 59316
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.