Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Elefántbébi
  2012-10-05 19:21:32, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Wombat(koalaféle) simogatása
  2012-10-05 19:20:01, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
Pihi
  2012-10-05 19:18:46, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Mozgó állatos képek  
A vitaminhiányról
  2012-10-05 07:41:38, péntek
 
  Vitaminhiány - egy dolog, amit komolyan kell venni

Néhányan a hiányos táplálkozás miatt vitaminhiányban szenvednek. Kiegyensúlyozott és változatos étrenddel ezt ellensúlyozni lehet.
A vitaminokhoz a szervezet a zöldségekből, gyümölcsökből, húsból és halból jut hozzá. Az egész éves gazdag választékkal a vitaminhiány tulajdonképpen szinte kizárható. Ennek ellenére az egyoldalú, hiányos táplálkozás miatt szűkölködhet a szervezet a számára fontos tápanyagokból. A vitaminhiány sürgős eseteiben ezért a vény nélkül kapható vitaminkészítményekhez kell fordulni.

A vitaminok létfontosságú funkciókhoz szükségesek, elsősorban az idegeknek és az izmoknak, azonban az anyagcserénk többnyire nem tudja ezeket előállítani. Vannak zsírban oldódó (A, E, D, K) és vízben oldódó vitaminok (B, C). Vitaminhiány bármely vitamin esetében előfordulhat. Vitamintúladagolás csak a zsírban oldódó vitaminoknál lehetséges, mivel ezek nem választódnak ki a vizeletben, mint a vízben oldódók. Néhány vitamin provitamin formájában jut a szervezetbe, amelyet aztán a test alakít át a megfelelő formába.

Rizikócsoportok
A nem megfelelő vitaminellátás szempontjából a rizikócsoportok többek között a krónikus betegek, például a cukorbetegek. De az idősek is, akiknek az anyagcseréje a kor miatt szükségszerűen némileg lelassult, a vegetáriánusok, a várandós és szoptatós kismamák, valamint azok az emberek, akik gyógyszert szednek, vagy rendszeresen szélsőséges diétákat tartanak. Az orálisan alkalmazott fogamzásgátlók is előidézhetnek vitaminhiányt.
Az alkoholistáknál rögtön több tényező is vitaminhiányhoz vezet. A krónikus függő a kábítószeren kívül alig vesz magához más táplálékot. Így elkerülhetetlenül alultápláltságban szenved.

Az emésztőrendszer nyálkahártyája a légcsőben, a gyomorban és a vékonybélben súlyosan károsodhat, csakúgy, mint a hasnyálmirigy. A táplálékfelvétel hányingerrel, hányással és hasmenéssel jár. Az emésztés és a felszívódás a gyomor-bél traktusban megbomlik, ezért a vitaminok rosszabbul szívódnak fel. Így logikus következmény a vitaminhiány. A vérkép és az izomszövet károsodásaihoz vezet a B1-, a B6- és a B12-vitamin, valamint a folsav hiánya. Általánosan elmondható, hogy a fertőzésekkel szembeni védelem romlik, és a véralvadás is zavart.

Magyarországon szinte lehetetlen
Valódi vitaminhiányos betegségek, mint a skorbut (C-vitamin-hiány), amiben régebben nagyon sok tengerész megbetegedett, vagy más vitaminhiány okozta betegségek ma Magyarországon szinte kizártak. A kiegyensúlyozott és változatos, gyümölcsökből, zöldségekből, húsból és halból álló táplálkozás biztosítja a vitaminok elegendő bevitelét. És ha mégis előfordulna egy vitaminhiány, vitaminkészítmények szedésével gyorsan segíthetünk magunkon.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Mofetta
  2012-10-05 07:37:03, péntek
 
  Mofetta - a mátraderecskei szén-dioxid gyógygázfürdő:

A vulkáni utótevékenységhez kötődő, elsősorban szén-dioxidot tartalmazó gázkiömlést a geológusok mofettának nevezik. Ilyen gyógyhatású ritka természeti jelenség Magyarországon egyedül a Mátra északi lábánál fekvő, tiszta levegőjű, gyönyörű panorámájú Mátraderecskén található. Az itt feláramló gázt 1999-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógygázzá minősítette, a geológiai törésvonalakra épült gyógyászati központot pedig gyógygázfürdő intézménnyé.

A szén-dioxid gáz gyógyászati célú alkalmazása 2000 éves múltra tekint vissza, a 16. században például fekélyek, égési sérülések kezelésére használták. Először természetes, majd mesterséges medencékben folyt a kezelés. Európában több helyen is alkalmazzák a szén-dioxid szárazfürdőt évszázadok óta. A szén-dioxid gáznak erős értágító hatása van, de a gázkeverékben jelenlévő radon is gyógyhatással rendelkezik.

A mofetta fürdőterápia alkalmazható a különféle érbetegségekben (a verőér, a visszér és a nyirokér betegségeiben), például érszűkület, visszérpanaszok, a cukorbetegséghez kapcsolódó érszövődmények, végtagfekélyek esetén, magas vérnyomásban, csontritkulásban, egyes nőgyógyászati betegségekben szenvedőknél, valamint érműtétek, katéteres értágítás, trombózis után, illetve egyes reumatológiai kóresetek kezelésére.

Az artériás érbetegek jelentős részénél a gázterápiás kezelés megállítja az állapotromlást, és sok esetben elkerülhető az amputáció. A szén-dioxid szárazfürdőhöz beutaló nem szükséges, viszont a jelentkezéshez csatolni kell különféle orvosi leleteket (laboratóriumi vizsgálatok, EKG, kórházi zárójelentések). A kezelés 15 napon át tart, az első napon 15, a többin 25 percet vesz igénybe.

Lehetőség van próbakezelésre is, amikor egyszeri alkalommal 15 percre kipróbálhatjuk a szén-dioxid szárazfürdőt. A mátraderecskei gyógygázfürdő további szolgáltatásai: Doppler vizsgálat, EKG-vizsgálat, különféle masszázsok (gyógymasszázs, aromaterápiás masszázs, frissítő masszázs, arc- és dekoltázsmasszázs, fejmasszázs), gyógytorna (egyéni vagy csoportos), fürdőkezelések (szénsavas kádfürdő, tangentor), fizioterápia (gépi masszázs, iontoforézis, magnetoterápia, szelektív ingeráram, ultrahang, diadinamik, interferencia, rekeszes galván-, szín- és fényterápia), szolárium, szauna, jacuzzi.
Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Pilates – légzéstechnika és powerhouse
  2012-10-05 07:34:26, péntek
 
  Pilates-légzés
Hogyan működik a pilates-légzés? Mely légzéstechnikákat alkalmazzák a pilatesben?
Joseph Pilates a mély és teljes légzést támogatta, amelynél belégzéskor mindkét tüdőfél megtelik oxigénnel - amennyire lehet -, és kilégzésnél ugyanilyen módon kiürül. Ezen a módon a szervezet megszabadulhat azoktól a hulladékanyagoktól, amelyek az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek.
Különféle pilates légzéstechnikák léteznek, amelyeknek különböző hatásuk van a szervezetre. Ide tartozik a hasi légzés, a hátlégzés, a medencei légzés és a mellkas-bordai légzés.

A mély hasi légzés bár különösen alkalmas a lazításra, a pilates edzésnél mégsem ajánlott, mivel a hasizomfeszítéssel ütközne. A pilates edzésben a mellkas-bordai légzés a favorizált légzéstechnika a gyakorlatok támogatásához. Minden pilates gyakorlatnak megvan a saját légzésmintája aszerint, hogy mely izmokat kell igénybe venni.

Néhány pilates gyakorlat elsősorban arról szól, hogy magát a légzést forszírozza, hogy ilyen módon megtapasztalhassuk annak energetizáló hatását. Más gyakorlatoknál a légzést a mozgások elősegítésére vagy megkönnyítésére alkalmazzák. Főleg kezdetben a következő szabály érvényes: egy pilates gyakorlat előkészítéséhez az orrunkon légzünk be, míg a gyakorlat végrehajtása közben enyhén nyitott szájjal kilégzünk.

A pilates ,,powerhouse"
Mi az a ,,powerhouse"? Mi köze van az erőhöz és a kontrollhoz? Hogyan alkalmazzák a pilates
edzésben?

,,Powerhouse"-nak Joseph Pilates a test erő- vagy kontrollközpontját nevezi. A sérülések és izomszakadások elkerülése végett a pilates edzésben minden gyakorlatot a powerhouse aktiválásával kezdenek. Más izmok megfeszítése előtt elsőként ezeket a központi izmokat kell aktiválni, mint a farizmot, a medencefenék izmát, a hasizmot és az alsó hátizmot. Ehhez alapgyakorlatként a köldököt behúzzuk a gerincoszlop irányába anélkül, hogy a testtartáson változtatnánk. A testközép ezáltal megfeszül, és minden gyakorlat ebből a stabil alapból kiindulva végrehajtható.

Forrás: impulsermagazin
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 420 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2975
  • e Hét: 7820
  • e Hónap: 39306
  • e Év: 244007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.