Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
böjtölés
  2012-10-06 21:44:13, szombat
 
  A böjt a legrégebbi és leginkább elterjedt gyógymód. A beteg állatok ösztönösen tudják, hogy mi a helyes, amikor napokig nem vesznek magukhoz táplálékot. Minden ember ismeri a láz időszakában fellépő étvágytalanságot. Ilyenkor a szervezet lecsökkenti a táplálékfelvételt, hogy minden energiát a betegség leküzdésére fordíthasson. A böjtk*ra nemcsak a betegségek megelőzésére, de gyógyítására vagy enyhítésére is alkalmas...

Mi a léböjt?

Szabad akarattal, saját elhatározásból történő lemondás a szilárd ételek fogyasztásáról és az élvezeti szerekről. DE! Sohasem jár éhezéssel, koplalással: aki éhezik, az nem böjtöl!

Gyógyító böjt - fiziológiai változások

A böjt a szilárd, komolyabb emésztést igénylő táplálékbevitel átmeneti felfüggesztése. A böjtölő arra készteti szervezetét, hogy annak valamennyi funkciója ehhez az új helyzethez alkalmazkodjon. Az adaptáció az alábbi, egymásra épülő stádiumok szerint zajlik:



1. fázis: izgalmi szakasz (1-3. nap)

A táplálékmegvonás okozta ,,stressz" hatására a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása, valamint a stresszhormonok és a katechol-aminok (adrenalin, noradrenalin) termelődése módosítja a vérkeringést, a légzést és az emésztést a pszicho-neuro-vegetatív szabályozás által. A könnyen elérhető szénhidrátkészletek (glikogén) a májban, a vesékben és az izmokban glukózzá alakulnak át, és fedezik a szervezet energiaszükségletét. Ezek a gyorsan rendelkezésre álló energiatartalékok 1600 kalóriát jelentenek naponta. A szervezet energiaellátása a böjt első napján 80%-ban szénhidrátokból és 20%-ban zsírokból származik. A második és a harmadik napon a zsírmennyiség 40%-kal nő. A zsírfogyasztásra való átállás oka, hogy az energiát adó zsírraktára sokkal nagyobbak a szénhidráttartalékoknál. Egy 70 kg-os ember szervezetében 12-16 kg zsír van, ami kb. 100-150 ezer kalóriának felel meg. Ez a mennyiség 50-70 napig elegendő a szervezet energiaellátásához.

2. fázis: növekvő zsírbontás (a 3-4. naptól a 7-9. napig)

A 3-4. napon a szervezet takarékos működése megváltozik: a stresszhormon-termelés csökken, a szívverés lelassul, a vércukorszint és a vérnyomás csökken, a kiválasztószervek működése fokozódik.
Amikor étkezünk, a vészhelyzetre szükséges energiaszükséglet fedezéséhez aktív zsírtartalékok raktározódnak el. Ezek a természetes zsírok (pl. trigliceridek, neutrális zsírok) növényi és állati táplálékokból egyaránt származhatnak. A böjt idején, miután zsírsavakká és glicerinné bomlanak, alkalmassá válnak az energia biztosítására, illetve arra, hogy csekély energiaszükségletnél újból neutrális zsírrá alakulva a zsírszövetben vagy a májban raktározódjanak el.

A 3. naptól a szervezet elkezdi felélni zsírtartalékait, miközben elégeti a zsírsavakból képződött ketontesteket. A zsír lebontása azonban terhet ró a májra, ahol a trigliceridek zsírsavakká alakulnak, ketontestek (aceton, béta-hidroxi-vajsav) jönnek létre, és lipoproteinek (koleszterin) keletkeznek. Az 5-7. naptól jelentkező mérsékelt koleszterinszint-emelkedés átmeneti, mert a koleszterin aktívan részt vesz a zsírsavak és a glukokortikoidok előállításában. Az agy és az izomszövet csak 60-70%-ban fedezi az energiaszükségletet a zsírokból.
A második szakaszban a test alkáli (lúg-) tartalékai és ezzel a szöveti pH-értéke csökken. Ez a szövetekben savtúltengéshez vezet. A savtöbblet kompenzálására a szervezet fokozott működésre készteti a vesét. A felesleges savmennyiség egy része a bőrön át, valamint légzéssel a tüdőn keresztül választódik ki, ami a böjtölőnél jellegzetes szájszagot (acetonszagú lehelet) okoz. A második szakasz végén az acidózisos krízis (túlsavasodás) hatására fejfájás, izom- vagy reumatikus panaszok, gyengeség, vegetatív panaszok, hangulatingadozás stb. jelentkezhet, ha nincs megfelelő korrekció (pl. bázikus porokkal, gyógyteákkal és gyógyvizekkel és ásványokkal).

3. fázis: a zsírokból cukor képződik (a 7-9. naptól)

A szervezet lassanként hozzáidomul a böjt által megkövetelt feltételekhez. Állapota stabilizálódik, mihelyt a létrejött ketontestek bekapcsolódnak az energia-körforgásba. A májat elhagyva a ketontestek a vérkeringés útján a test többi részéhez is eljutnak, és mint a glükóz (szőlőcukor), részeseivé válnak az energiatermelésnek. A lebomlott zsírokból ugyanis több lépésben glükóz alakul ki. A ketontestek mennyisége a vérben ebben a fázisban megnő, míg a koleszteriné és a trigliceridé csökken. Ekkor a szervezet energiaszükségletének 70-90%-át a trigliceridek és a ketontestek elégetése fedezi. Ebben az állapotban (hacsak a test nincs rendkívüli terhelés alatt) az életfunkciók 1-2 vagy akár több hónapon át is fenntarthatóak.
Az első 14-20 napon nincs jelentős fehérjevesztés (sok fehérje a vérben, a sejt közötti térben és az izmokban).
Az anyagcsere-folyamatok stabilizálódása ezen az alacsonyabb szinten megfelelő feltételeket teremt a szervek csökkent aktivitásához. A nyál, a gyomorsav és a hasnyálmirigy enzimtermelődése minimálisra csökken. A fehérje-, a triglicerid- és a glükózképzés jelentős mértékben lelassul. A szív- és érrendszeri tevékenység a szervezet szükségleteihez igazodik, a mérséklődött terhelés miatt a szívritmus, a szív által kilökött vérmennyiség, a vérnyomás és a perifériás ellenállás csökken. A sejten kívüli folyadékmennyiség kb. 20%-kal lesz kevesebb, a vízszükséglet napi 1-1,5 literre csökken. Az anyagcsere átállása miatt a veseműködés is lelassul.


 
 
0 komment , kategória:  egészség  
csipkebogyó
  2012-10-06 21:21:05, szombat
 
 


A csodálatos csipkebogyó

Ismerkedjünk meg most egy olyan ősi, apró gyümölccsel, amellyel szinte mindenki találkozott már, de csak kevesen tudják, hogy amellett, hogy kifejezetten finom, több betegség ellen is sikerrel harcol, sőt, segítségünkre van az apróbb ráncok és szarkalábak elleni küzdelemben is.

Mert szép
Kevesen tudják, de amikor csipkebogyót ültetünk, akkor nem csak a kellemesen piros, és persze ízletes bogyókhoz jutunk hozzá. Ez a gyümölcs ugyanis a rózsafélékhez tartozik, egyik népies neve a vadrózsa.
Ebből kifolyólag apró, de impozáns virágokkal is megörvendeztet bennünket. Igaz, nem lesz olyan elkelő, mint a nemesített rózsák, de igazán vidám színfoltot jelent a kertben.
Miért jó

A díszértéke mellett a növény áltermése rengeteg vitamint, és a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaz. A, B1, B2, P és K-vitaminban is gazdag, de fő vonzerejét a kiemelkedően magas C-vitamin tartalma jelenti.

Ez ugyanis 10 szer akkora, mint a citromé, csak egy kicsit nehéz hozzájutni. De megéri a próbálkozást, hiszen pektin, flavonidok, cukor, alma és citromsav, valamint sok cseranyag is található benne.




Egészségmegőrző

A csipkebogyó magas vitamintartalma miatt remek immunerősítő, segít legyőzni, megelőzni a náthát, influenzát. A benne található anyagoknak köszönhetően a hólyagbántalmakra, bél és hörghurutra is sikerrel alkalmazható.
Emellett ismert gyenge vizelethajtó tulajdonsága is, és az emésztésre is jótékony hatást gyakorol.
Komolyabb gondok
Már az ókorban is tisztában voltak a csipkebogyó jótékony tulajdonságaival, és baktérium és vírusölő tulajdonságaival. Sőt, azt is tudták, hogy ezek mellett ez a gyümölcs hathatós segítséget jelent a sorvadásos betegségekkel szemben is.
Szépségipar?

Természetesen, ha valaminek olyan magas a vitamintartalma, mint a csipkebogyónak, akkor azt a szépségipar is fel fogja használni. Amellett, hogy bőrtápláló tulajdonságokkal rendelkezik, olajat is nyernek belőle, mely a bőr hibáit segít orvosolni.

Sajnos nem mindent, de a hegek halványításában, a napégett bőr kezelésében, illetve az apróbb ráncok elleni harcban remek segítség. A közhiedelemmel ellentétben azonban a pattanásos bőrrel nem veszi fel a harcot, azonban a bőr öregedését sikeresen gátolja.
Gyűjtése

Ez a finomság a természetben szabadon is megtalálható, ráadásul lassan ideális lesz az idő ahhoz, hogy szüretelni kezdjük. Ehhez a színére kell figyelni. Ha sárga, akkor még nem érett meg egészen, ám ha sötétvörös lesz, akkor már egy kissé sok időt töltött a kocsányon.

Ettől ugyan az íze sokkal édesebb lesz, sajnos azonban a vitamin, főleg a C- vitamin tartalmának egy jó részét elveszíti. Ha otthon is szeretnénk ültetni, akkor érdemes egy olyan zugot keresni neki, ahol a gyerekek ritkán vannak, mivel a rózsa, így tüskékkel is rendelkezik.





Finomság
Fantasztikus lekvár készül belőle, ami ideális húsokhoz, de akár az édességeket is feldobja enyhén fanyar ízével. Kedvelt ital a belőle készült szörp, de a csipkebogyóbor és likőr is nagy népszerűségnek örvend. Húsa nyersen is finom, mégis, talán a legelterjedtebb lehetőség a tea készítése.
A csipkebogyó ősi kísérőnk, régóta ismerjük, és bízunk hatásában. Mindemellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az íze fenséges, és bohó, kedves látványa megédesíti a mindennapokat.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. Apró csipkebogyó esetén ez eléggé fárasztó munka lehet, ezért érdemes a legkisebbeket gyümölcslekvárnak félretennünk. Ezeket nem kell kimagoznunk vagy kivájnunk. Különösen finom a vegyes, fele-fele arányban csipkebogyóból és almából készült gyümölcslekvár.
Csipkebogyólekvár
Az alábbi recepthez üveg- vagy zománcozott edényt használjunk.
Tisztítsuk meg a csipkebogyókat ugyanúgy, mintha a fent írtak szerint csipkebogyóteát készítenénk, majd a bogyókat tegyük két órára hideg vízbe.
Két órán keresztül vízben, lassú tűzön főzzük.
Szűrjük le, a levet tegyük félre gyümölcskocsonyához, zseléhez vagy más receptekhez.
Mérjük le a pépet, majd minden csészényi péphez adjunk egy-egy csésze barnacukrot.
Addig főzzük tovább, amíg sűrű állagú masszát nem kapunk.
Öntsük a masszát tiszta befőttesüvegekbe, majd zárjuk le az üvegeket.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 213
  • e Hét: 1087
  • e Hónap: 5491
  • e Év: 37220
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.