Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
JTV.hu honlapján megtalálhatók.
  2012-11-29 21:11:01, csütörtök
 
  A fotók a kiállításunkról megtalálhatók a JTV.hu fotótárában is. Két portrém van fenn: Edina, és a Tamás/ok című, majd egy pasztell, város részlet. Mindenki remekelt néhány városi képpel.
Ma kielemeztük a foglalkozási időnkből lopva, a kiállítás alatt az albumokba beírtakat. Ma este igazán jó hangulatban töltöttük időnket, csak éppen nem festettünk. Új tagunk képeit nézegettük végig, a számítógép adta lehetőséggel.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Feltöltöttem:2012.november 24. képeket a kiállításról.
  2012-11-25 09:34:35, vasárnap
 
  A képtáramban megtalálhatók az új képek a 2012.november 24. kiállítás megnyitójáról 11 db új kép.

Nagyon sokan jöttek el a kiállításunkra. A képek is tükrözik a sikeres bemutatót, a hangulatot. Külön örültem, hogy a Mosonmagyaróvári Barátaim is itt voltak.

A Facebook-ra is feltettem az új képekből. Sajnos a festményekről, még nem készültek el a fotók. Később azok is felkerülnek, a festők nevei alatt.

Köszönjük a látogatást!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sokan jöttek el!
  2012-11-24 22:32:40, szombat
 
  Jól sikerült a ma esti kiállításunk. Sokan jöttek el, sokan voltak kíváncsiak a munkáinkra. A patinás Kozma galéria épülete, a nemrégen nyílt Múzeum, egyébként is vonzó hatást gyakorol a szépre- érzékeny emberekre.
Jó hangulatú zenével szolgált a Rizikó Faktor zenekara. Jó volt az ismerősökkel, barátokkal találkozni. Külön köszönöm a csoport nevében, hogy Mosonmagyaróvárról is jöttek, és ott voltak a Barátaim is!
Szép este volt!
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Kiállításunk előtti várakozás...
  2012-11-22 21:41:59, csütörtök
 
  Szombaton 24-én Jánossomorján a Kozma galériába várunk minden művészetkedvelőt, érdeklődőt.
A helyi csoportunk rendhagyó évi kiállításon mutatja be munkáit. Heten vagyunk és mindenki másképpen látja a világot, ezért másként festi azt!

Képeknek világa

Arcok csendesek.
Beszélők a testek.
Festék alatt
gondolatok,
ki nem mondott
szavak,
néma vágyak,
hangulatok.
Meztelen,
ruhátlan emberek,
tervezetlenek.
Élet-pillanat.
A galéria
némasága,
képeknek világa.

L. Burda Zsuzsanna : Érdemes eljönni! Szeretettel várunk
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megyek de nem haladok.
  2012-11-21 22:21:45, szerda
 
  Biztos, hogy a rossz dolgok után mindig jó dolgok jönnek? Már nem vagyok biztos ebben.

A fiam kórházban volt hetekig, már itthon gyengélkedik. Holnap megyek levágni a haját és a szakállát igazítani. Olyan házhoz járó fodrásza lettem. Unokaöcsém hirtelen halála, sokkolja a családot! Miért mennek el a fiatalok, miért nincsen ebben sorrend, legalább valamilyen.

Meg állt az idő körülöttem! Megyek de nem haladok.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Találtam " Szűz Mária a kisdeddel"- ikonom mellett!
  2012-11-18 20:04:56, vasárnap
 
 
...... ...... .........Iancu Laura - Határok

A sápadt, Stabat Mater ölében
feléd nyújtom, kifordított kezem,
nem ütsz rá többé? Már nem szúr szíven?
Térképet írsz. Hátad oltárképem.
Hogyan mondjam neked, ó, hitetlen:
utolsó út nincs is. Nincs végtelen.
Tüzet rakok. Reggel beáll a fagy.
Máriáról hullik a vakolat.
Magam leszek a holnapi falat.

Link

L. Burda Zsuzsanna - Szűz Mária a kisdeddel. -1 Védett kép
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szeretők múlandósága...
  2012-11-17 19:53:16, szombat
 
  Szeretők múlandósága

Volt már finom illatú vágyunk,
ölelő gödrünk, forró az ágyunk,
kertekben, réten sírtak a virágok,
nekünk nyílhattak volna mind.

Harcol még a végső lobogásunk,
szívünkben lelkünk fáklyafénye,
merészen e fényt, hogy vissza kérje,
méltón legyen szerelmünk halála.

Egy elvarázsolt, halvány fényű este
soha érzésekkel egymást ölelve,
búcsúzáskor folyhatnának könnyek:

s ajtót nyitva ránk tekint egy Angyal,
fátylat bont egy tükröt kitakarva,
ketten a tükörben egymásba halva.

Tornai József költő (A Rossz virágai) című műfordításaiból
,,A szeretők halála" című verset átírta a/ Szeretők múlandósága/ című versre:
L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mosonmagyaróvári sortűz áldozata volt!
  2012-11-16 20:03:50, péntek
 
  Kit oly forrón szerettünk

Kelemen Rezső 1940. május 10. Ekkor született a bátyám, Rezső. Így kezdi az emlékezést Penkész Józsefné született: Kelemen Anna Mária, Kelemen Rezső húga.

A település ahol Rezső született, a mostani Jánossomorja város azon része, mely 4 km-re fekszik az Ausztriai, Andaú falutól. (Tarcsai határtól)
Pusztasomorján járt általános iskolába, de csak 6 osztályt végzett. A háztáji gazdaságban szívesen dolgozott, nagyon szerette a lovakat, így kocsis lett.
15-évesen a Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Gépgyárba ment dolgozni segédmunkásnak.
Itt dolgozott több ismerősünk, köztük Smukk István unokatestvérünk is.
Édesapám tűzoltó volt a Hanságfalvai Kendergyárban. Rezsőnek tetszett édesapánk tűzoltó egyenruhája. Mindig szerette volna felpróbálni, magas fess fiú volt az öcsém - mondta Anna.
1956. október 23. előtti napok:
Édesapám már ,,azokban" a napokban, állandó szolgálatot teljesített, behívták ,,erősítésre" a Kendergyárba. Nem akarta, hogy Rezső ilyen veszélyes napokban dolgozni menjen, Mosonmagyaróvárra. De az Öcsémet nem lehetett visszatartani, szeretett dolgozni, szorgalmas, öntudatos volt. Mindig nyugtatta a családot, hogy vele nem lesz semmi baj, mert vigyáz magára.
Négyen voltunk testvérek, Rezső volt a legidősebb. Édesanyámékkal aludtunk egy szobában én és a legkisebb testvérünk, aki mindig a szüleink közt aludt. Rezső a hajnali busszal járt dolgozni, ezért nem szokott bejönni hozzánk elköszönni mielőtt elment, hogy ne zavarjon minket. Azért mindig hallottuk, amikor becsukta az ajtót.
1956. október 26. kora reggel indulás előtt bejött a szobába és odahajolt az alvó kisöcsémhez megcsókolta, majd elköszönt tőlünk is. Erre mindig visszaemlékezünk, mert sohasem tette ezt azelőtt.
Már a tragikus nap után, később mesélte az unokatestvérünk: Smukk István, hogy a gyárban már mozgolódások voltak, összesúgtak a férfiak. Kollár Pista bácsi mondta Rezsőnek, hogy menjen ő is a tűntetőkkel a laktanyához. Rezső és még néhány fiatal húzódozott, hogy ők nem akarnak menni. Piszkálták az idősebb kollégák, hogy milyen dolog az, hogy az idősek csatlakoznak, a fiatalok meg nem akarnak menni, nógatni kell őket! Smukk István az unokabátyám is ott dolgozott a gyárban, ő is csatlakozott a lassan növekvő tömeghez. Így vonultak a laktanya elé.
A délutáni busszal jött haza Smukk István, hozta a hírt, hogy Kelemen Gábor rokonunkat lábon lőtték, Rezsőt fejbe lőtték, meghalt.
Smukk István mondta:- A ,,Kórház udvarába vittük a halottakat, sebesülteket teherautóval. Rezsőt tettem az utolsó sor szélére, papírzsákkal letakartam a testét, hogy erről majd felismerjétek, mert mindenki csupa sár, vér a felismerhetetlenségig."
Anna az emlékezés során halkan sírdogált, törölgette a könnyeit. Azután folytatta, felidézve a borzalmas emlékeket.
Senki sem gondolta, hogy még az éjszaka széthordják a halottakat. Az óvári és a mosoni halottasházba vitték őket, meg pajtákba, ahol befogadták, míg a hozzátartozók értük mennek: mondta valaki.
Pénteken délután tudtuk meg mindazt, ami történt. A délutáni busszal jöttek haza azok, akik életben maradtak, ők hozták a híreket. Talán a kórházban adták ki a parancsot, hogy a halottakat el kell vinni még éjszaka. - Mondta Anna.
Kelemen István a nagybátyámék mentek lovas kocsival Mosonmagyaróvárra, hogy Rezsőt megkeressék. Szombaton délelőtt nem találták meg a holttestét, senki sem tudta megmondani hol van, hova vitték az éjszaka. Megnehezítette az azonosítást, hogy sárosak, piszkosak, vérrel összekent testek között kellett keresni a hozzátartozókat.
Már késő délután volt, amikor megtalálták a testvéremet, nagyon magas vékony fiú volt Rezső. Talán ez volt az első ismertetőjel, hogy rátaláljanak. Fábián Ferenc falubeli mosta le Rezső testét a vértől, sártól, az udvari kútnál, mert akkor még fürdőszobája senkinek sem volt. (Temetés után kivándorolt Amerikába) nem akart maradni, menekült az emlékezet elől Fábián Ferenc: mondta, Kelemen Anna.
Rezső tetemét a házunk első szobájába ravataloztuk fel, Birkmayer Gyuribácsiéktól vettük a koporsót az akkori Mosonszentjánoson. Egész nap ismerősök, rokonok jöttek elbúcsúzni a testvéremtől, mindenki siratta Rezsőt, hogy ilyen fiatalon kellett meghalnia.
Vasárnap délután 14-órára volt hirdetve a temetés, szakadt az eső egész nap, így vitte édesapám lovas kocsival Rezső koporsóját a Pusztasomorjai temetőbe. Püskiről elhozták a rokonokat egy teherautóval a temetésre. Nagyon sokan jöttek el Mosonmagyaróvárról a munkatársai közül is.
Rezső 1956. május 10-én töltötte be a 16. életévét, akkor készült róla az édesapánk ünnepi tűzoltó egyenruhájában a fénykép. Ez a kívánsága teljesült! Voltak tervei a jövőre nézve, szeretett élni, dolgozni akart.
1956. október 26-án megölték a Mosonmagyaróvári laktanya sortűzénél. Áldozat volt, szinte gyerekként kellett meghalnia, gyilkosok vezényszavára ártatlanul.

Sortűzzel tisztelegtek a sírjánál, amikor temették.

A történetet Penkász Józsefné született: Kelemen Anna Mária (1942. április 8.) mondta el,
amikor hazalátogatott Nagyigmándról, Pusztasomorjára.

L. Burda Zsuzsanna
Jánossomorja

Megjelent 2011-ben a Jánossomorjai Füzetek sorozatban (Helytörténeti sorozat)
2012. november 15. Mosonvármegye, Mosonmagyaróvár és környéke Közéleti Lap 21.szám. A Kelemen Rezső megemlékező írásomat és annak fotóit őrzi még a Mosonmagyaróvári 56-os Egyesület honlapja.
L. B.Zs.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szalai Imrére emlékeztünk: (helytörténeti kutatások-ból.)
  2012-11-14 18:16:46, szerda
 
  Mindig féltve szerettük őt!

Szalai Imre 1929. 05. 19 -én Bősárkányban született. Szalai János és Fekete Irén negyedik gyermekeként.

Heten voltunk testvérek, kezdi az emlékezést Szalai Nándi, aki megkeresésemre néhány napot kért, hogy átgondolja, és újra élje a testvéréhez kötődő emlékeit. Ezután jelentkezett, elhozta a féltve őrzött régi fotókat.
A megható hiteles elbeszélés testvéréről Szalai Imréről szól, akit 1956-ban november 4-én este érte a halálos lövés Budapesten. Áldozat volt, hősi halott lett.
Zsellér családból származunk. Imre, Bősárkányban járt általános iskolába. Ezután Pápán az Állami Liceum és Tanítóképző Intézetben tanult 1947-1951-ben, ahol diplomát kapott.
(Még általános iskolai szünetben Imrével baleset történt. Pásztorkodott, álatokat őrzött, amikor felmászott egy villanyoszlopra, talán körül szeretett volna nézni a környéken. Valahogyan a villanyvezetékhez ért, elégett a bal kézfeje.) Ekkor döntöttek úgy a szüleink, hogy a jó képességű Imre tovább tanuljon, mert kétkezi munkát többé nem tudott volna végezni.
A Tanítóképző után egyetemre javasolták tanárai, A testvérem az Egyetemre felvételt nyert.
1956 őszén még itthon volt, tanulmányi szabadságát töltötte. Budapesten a nővérünknél lakott, arra várakozva, hogy tovább utazzon tanulmányait befejezni. A testvérem Imre még ezen az őszön a Mosonszentjánosi Általános Iskolában rendhagyó történelem órát tartott. Az akkori igazgató Mátyás Pál felkérésére.
1956 november 4-én az orosz tankok megkezdték a támadást a Budapestiek és a forradalmárok ellen. Megszólaltak a szirénák, ezért óvóhelyre indultak a nővéremék, Imrét előre küldték, hogy nézzen körül, hol kaphatnak helyet a gyerekekkel. Imre a harmadik emeletnél tartott, amikor az épület belövést kapott, súlyosan megsebesült. Nővérem és a családja, összekapaszkodott, a légnyomás visszavágta a lakásba őket, szerencséjük volt, ezért ők megmenekültek.
Imre még a forradalom kitörésekor levelet írt a szüleimnek. Egy mondatára mindnyájan emlékszünk." Ez a támadás teljesen méltatlan olyan néppel szemben, aki nem tudja védeni magát."
A család semmit sem tudott itthon a Pesten élő Nővéremékről és Imréről, az elkövetkező napokban. November 14-én felmentünk pestre, a budapesti Franck gyárba húst vittünk három teherautóval. Horváth Péter, Mészáros János és Nagy László voltak a sofőrök. Onnan visszafelé, kávét hoztunk a gyár megbízásából. Ekkor tudtuk meg, hogy a testvérem a Péterfi Sándor kórházba került, de még november 5-én reggelre meghalt, súlyos sérülése miatt. Mivel ennél többet nem tudhattunk meg Imréről, így újra visszamentünk Pestre egy a menekülők által elhagyott teherautóval. Virág Kovács Lajos rokonunk, testvérem Szalai Vera és az ő férje Sarlai István hozták haza testvérünk, Szalai Imre holtestét dupla koporsóban, november 17-én.
Itthon a lakásunk üveges verandáján ravataloztuk fel Mosonszentpéteren, az óvári utcai házunkban. Az arcánál üvegablak volt a koporsón, hogy mindenki elbúcsúzhasson Imrétől, aki látni akarta utoljára őt.
,,Gyakran eszembe jut, hogy a család minden tagja elkísérte a vasút állomásra, amikor visszautazott szünetek után az iskolába. Mindig féltve szerettük őt." 1956-őszén egy ilyen alkalommal láttuk életben utoljára, mondta, Szalai Nándi az emlékezésében.
A Mosonszentpéteri temetőbe temettük el, egészen 1982-ig ott pihent. Édesanyánk halála után 1982-ben Imrét Mosonmagyaróvárra hoztuk a családi sírboltozatba. A neve felkerült a többi családtag mellé.
L. Burda Zsuzsanna 56-os események helytörténeti munkájából. Megjelent a Jánossomorjai Füzetek sorozatban 2011-ben, a Mosonvármegye: Mosonmagyaróvár és környéke:Közéleti Lap 2012 október 31.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fehér Hattyú dala...
  2012-11-11 20:18:05, vasárnap
 
  Fehér Hattyú dala ...
/ Barátom versei alá /

Ismerve a fekete Hattyút,
lélekig hatolva
lakik bennem.
Menekülve a csillagok alá
Olvasom, oly soká.
Még attól tovább!
Mint szédült alkalom,
a csend lassan partot ér.
Hintázó fényektől a bőröm
átmelegszik, mint meztelen
mező.
A nap és a hold
meddig maradnak fontosak?
Érintéstől átmelegedne ez,
ez a halódó zűrzavar?
A mozdulatok apró részletei,
titok, titokban
végtelen alkony,
pengeélű fény
a parton, megáll:
Eltévedt madár!
Üres benne a szív,
még látja a titkokat,
a kitakart hazugok
dalát,
hamiskártyásokat,
a redvás kézfogást.
Uram! Én megértettem
miért küldted
a Fekete Hattyút,
mely felnőtt bennem
Óriás szárnyával
kitakart,
hogy megtaláljam
igazi magam.

L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 18 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 18 db bejegyzés
e év: 226 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 55
  • e Hét: 136
  • e Hónap: 1216
  • e Év: 1216
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.