Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Kakurda Klára szerkesztése
  2012-11-17 22:40:34, szombat
 
  ........

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Cicás képek
  2012-11-17 22:39:20, szombat
 
  .......



........

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Szép estét képek
  2012-11-17 21:35:30, szombat
 
  ..



.....

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Fidger Ildikótól kaptam
  2012-11-17 21:28:32, szombat
 
  .

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Flamingó virág
  2012-11-17 21:20:17, szombat
 
  .........


További képek Link

Élénkpiros, néha rózsaszín vagy fehér, tenyérnyi nagy, fényes fellevele karcsú, csavarodó torzsavirágzatot vesz körül. Az Anthurium scherzerianum - dél-amerikai flamingóvirág virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók.
...... ........... .......


A XIX. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt ez a növény. Hosszas és fáradságos munka és kutatás eredménye, hogy ma már sok kertészetben és néhány szobában sikerrel nevelik. Otthon tőosztással szaporítják. Kertészetekből szerezzük be a fiatal növényeket, de csak akkor, ha a 18-20 C fok meleget télen is biztosíthatjuk részükre. Kedveli a világosságot, de közvetlen naptól védjük, mérsékelten öntözzük, csak a bimbóhozáskor emeljük a vízadagot.
A permetezést pótolhatjuk a levelek vizes ruhával vagy szivaccsal való letörlésével. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon. A föld és öntözővíz ne legyen lúgos kémhatású.
Az idősebb flamingóvirág töveket a fővirágzás után tavasszal 2-3 évenként ültetjük át, óvatosan, mert a gyökér könnyen törik. Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. Szépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hoz.
A tápanyagot tápoldatokkal pótoljuk. Kevésbé terjedt el az Anthurium andraenum - Nagy flamingóvirág, André flamingóvirág , erősebb növésű, fellevelei szélesebbek, fényesek, a torzsavirágzat rövidebb, merev, nem csavarodó.
A forgalomban a két faj keresztezéséből származó különböző színben díszlő fellevelű tövek gyakoriak. Sajnos a virágkedvelőkön kívül a kártevők is nagyon kedvelik a flamingóvirágot.


Flamingóvirág - Anthurium
Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Élénkpiros, néha rózsaszín vagy fehér, tenyérnyi nagy, fényes fellevele karcsú, csavarodó torzsavirágzatot vesz körül. A flamingóvirág (anthurium) virága rendkívül tartós, vágva is heteken át friss és szép marad. Levelei sötétzöldek, nyelv alakúak, körülbelül 20 cm hosszúak, 5-6 cm szélesek, bőrszerűek, ívelten kihajlók. A flamingóvirág ,,virága" tulajdonképpen csak egy buroklevél (spáta), azaz egy piros színű, fényes fellevél. A valódi virágok torzsavirágzatban, spirálisan helyezkednek el, amely a fellevél közepéből fejlődik ki.
Az első virágok aprók, a növény éveinek számával együtt nő a virágok mennyisége és nagysága. Szépen fejlett, idősebb tő harminc virágot is hoz. A növény február és július között virágzik, az év többi szakaszában pihen. De elvirágzás után zöldnövényként is nagyon szépen mutat.
Vázában nagyon tartósak a vágott flamingóvirágok, általában egy hónapig is díszlenek, viszont fagyérzékenyek, tehát fedetlenül sose sétáljunk velük a fagyos időben.
A XIX. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt ez a növény. Hosszas és fáradságos munka és kutatás eredménye, hogy ma már sok kertészetben és néhány szobában sikerrel nevelik.
Igényei, gondozása:

Fényigénye:
Egész évben világos helyet igényel, de nyáron óvnunk kell a közvetlen napsütéstől. Télen amennyire csak lehet tegyük fényre, nyáron inkább szűrt napfényen tartsuk.

Hőigénye:
A flamingóvirág egész évben meleg helyet kíván, télen se legyen 18°C-nál hidegebb helyiségben.

Vízigénye:
A talaja legyen mindig nedves, de óvakodjunk a pangó víztől, abba a gyökér belefulladhat. A legjobb, ha kavicságyon tartjuk, amely mindig legyen vizes. Két öntözés között hagyjuk részlegesen kiszáradni a talajt. Kerüljük a meszes öntözővizet, mert az a növény pusztulásához vezethet.
Egy kiadós öntözés után a flamingóvirág "sírni" kezd, ezért nem ajánlatos furnérozott bútorra helyezni. Ha túl gyakran "sír", akkor csökkentsük a víz mennyiségét.
Magas páraigényű növény, különösen a virágzás idején fontos számára a magas páratartalom, ezért leveleit gyakran permetezzük. A permetezést pótolhatjuk a levelek vizes ruhával vagy szivaccsal való letörlésével.

További gondozása:
Az idősebb flamingóvirág töveket a fővirágzás után tavasszal 2-3 évenként ültetjük át, óvatosan, mert a gyökér könnyen törik. Földje darabos, félig korhadt fadarabkákból, faszéndarabokból és lombföldből álljon. A föld és öntözővíz ne legyen lúgos kémhatású.
A flamingóvirág virágzása sok otthonban elmarad. Ennek az oka, hogy a növény a virágzással nagyon sok tápoldatot elveszít, ezért a következő virágzáshoz nem marad elég tápanyag. Fontos hogy kellő méretű cserépbe legyen a növény ültetve. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Virágzás után az elfonnyadt virágokat távolítsuk el, így marad a virág egészséges. Szükség esetén az öregebb leveleket is vágjuk le, és távolítsuk el. Hagyjunk elegendő helyet az edényben, ahhoz, hogy talajt tudjunk hozzáadni, mivel a szárból további gyökerek fejlődnek ki.

Szaporítása:
Tőosztással vagy az oldalhajtások dugványozásával szaporítható. Nagyon gyakran hajt, így szaporítása könnyű. Magokkal is lehet próbálkozni, de hónapokba is beletelhet, amíg a kis flamingóvirágok kifejlődnek.

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:
A kiszáradás és a túlöntözés egyaránt megviseli, ilyenkor a levélcsúcsok elsárgulnak.
Túlöntözés esetén gyökere elrohadhat.
Meleg és száraz levegő esetén takácsatka és levéltetű támadhatja meg.

Figyelmeztetés:
A flamingóvirág látványos virágát viaszréteg vonja be, mely nyálkahártya izgató hatású szaponint tartalmaz, ezáltal gyengén mérgező is. Bőr- és nyálkahártya izgalmat, esetleg hányást is okozhat.


 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Kívánom minden kedves látogatómnak
  2012-11-17 21:11:21, szombat
 
  ........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Őszi udvar
  2012-11-17 21:09:08, szombat
 
  ...... .......

 
 
0 komment , kategória:  Őszi versek és képek  
Aranyos sünike
  2012-11-17 21:07:05, szombat
 
  ...... ...........

 
 
0 komment , kategória:  Mai nap, hét képe  
Irmustól szép kép
  2012-11-17 14:15:39, szombat
 
  .....

 
 
1 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Hofi Géza - kabarék
  2012-11-17 14:03:08, szombat
 
  ...... ...........



Hofi Géza - kabarék Link
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 265 db bejegyzés
e év: 3554 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3536
  • e Hét: 10226
  • e Hónap: 22902
  • e Év: 256649
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.