2012-11-18 18:55:57, vasárnap
|
|
|
Kelkáposztás rakott krumpli
Hozzávalók:
1 kg héjában sült burgonya, 6 főtt tojás + 1 tojás,
1 kg kelkáposzta, vaj vagy szalonna, 3 dl tejföl, só, bors.
A kelkáposztát egészben, gyengén sós vízben megfőzöm.
Vajjal kikenek egy tűzálló tálat, beleterítek egy sor karikára
vágott krumplit. A sor krumplira, cikkekre vágott kelkáposzta
jön, majd kemény, főtt tojás felszeletelve. Minden sort meglocsolok
tejföllel és olvasztott vajjal, és szükség szerint sózom,
borsozom. A tetejére tojássárgájával elhabart tejfölt öntök és
jól átsütöm a sütőben. Készíthetem vaj helyett kiolvasztott
füstölt szalonnával is. Ilyenkor kisült szalonnaszeleteket is
teszek a rétegek közé, és a tetejét is kirakom szalonnaszeletekkel.
Káposztás nudli
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 2 tojás sárgája, 150 g liszt, só, bors,
1 kg fejes káposzta, 4 evőkanál zsír, petrezselyem.
A krumplit megmosom, és 20 percig főzöm. Leszűröm, meghámozom,
és még forrón áttöröm. Hagyom kihűlni. A tojássárgáját
és a lisztet a krumplihoz adom, alaposan összegyúrom, és
sóval, borssal fűszerezem. A masszából ujjnyi vastag, rudakat
formázok. Forró, sós vízben körülbelül 2 percig főzöm, kiszedem
és lecsepegtetem. A káposztát megtisztítom, megmosom,
és vékony csíkokra vágom 2 evőkanál zsíron, fedő alatt 10
percig párolom. Sóval, borssal, fűszerezem. A nudlit 2 evőkanál
zsíron átsütöm, majd a káposztával összekeverve tálalom. A
tetejét megszórhatom petrezselyemmel.
Givecs Szerb étel
Hozzávalók: 30 dkg krumpli, 20 dkg sárgarépa, 1 középes zeller, 1 kicsi
karalábé, 20 dkg zöldbab, 1/4 fej édes káposzta, 1 fej
hagyma, 4 db zöldpaprika, 4 db paradicsom, 10 dkg olaj, só.
A karikákra szelt hagymát olajon halvány sárgára pirítom. A
sárgarépát karikákra, a krumplit, zellert hasábokra, a karalábét
szeletekre, a zöldbabot kettőbe töröm, a káposztát, paprikát
ujjnyi vastagságúra szelem. A hagymás olajba szórom az összes
felszelt zöldséget és kevés vizet öntök hozzá. Így félpuhára
párolom. Közéje keverem a paradicsomot, tetejét káposztalevéllel
letakarom. Aztán forró sütőben, kevergetés nélkül
20-30 percig sütöm, amíg a zöldségek meg nem puhulnak és
jól át nem sülnek.
Szárazbab főzelék
Hozzávalók:
25 dkg fehér vagy tarkabab, olaj, 4 dkg liszt, 1/2fej hagyma,
1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, füstölt szalonna,
ecet, só, babérlevél.
A kiválogatott babot este beáztatom, és másnap felteszem
főni. Hozzáadom a fokhagymát, a babérlevelet, sót. Tehetek
bele füstölt szalonnát vagy füstölt húst, így zamatosabb lesz
az étel. Így főzöm, míg megpuhul. Sötét színű rántást készítek,
és a már megfőtt babhoz adom. Állandó kevergetés mellett
hagyom besűrűsödni. Mindenki ízlése szerint ízesítheti ecettel.
Tejfölt, sült húst tálalok hozzá. |
|
|
0 komment
, kategória: nagyi receptjei |
|
|
|