Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A játék szerepe a gyermek fejlődésében
  2012-11-22 19:47:13, csütörtök
 
 



A játék az óvodáskorú gyermek egyik alapvető tevékenysége, amelynek pótolhatatlan szerepe van az egészséges és harmonikus testi-lelki-szellemi fejlődésben. A gyerekek játék során fedezik fel környezetüket és az őket körülvevő világot, illetve ezáltal ismerik meg saját képességeiket és korlátaikat is.

A különböző fejlődési szakaszokban a gyerekeknek különböző játékokra van szükségük. A változatosság és a játékok formáinak és tartalmának fokozatos gazdagítása elősegíti a szociális, fizikai és kognitív fejlődést egyaránt. A gyerekek a játék által ismerkednek környezetükkel, a világban zajló eseményekkel, a tárgyak különféle tulajdonságaival és a közösségi élettel. Segítségével szinte észrevétlenül tanulnak és fejlődnek, miközben mindez még élményt is nyújt a számukra.

Játszani jó!

Pár hetes korukban a babák még egy csörgővel is hosszasan eljátszanak, később azonban egyre bonyolultabb és változatosabb játékokra lesz szükségük. Óvodáskorban a játék már többé-kevésbé a valóságból táplálkozik és a gyermek saját tapasztalatait, élményeit tükrözi - a játékok során a gyerekek megismerkednek, megtanulják és megtapasztalják a felnőttek világát.

A játék hatással van a gyermek értelmi képességeinek fejlődésére, gazdagítja érzelemvilágát, kreativitását és szociális képességeit. Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy a kicsinek lehetősége legyen kortársaival együtt játszani, illetve ő maga szabadon alakíthassa az egyes játékok folyamatát. A játékon keresztül a gyermek számos olyan készséget és kompetenciát sajátít el, amely nem csak az későbbi iskolai előmenetelben, hanem felnőttkorban is hasznára válik majd - fejlődik a szókincse, problémamegoldó képessége és logikus gondolkodása.

A játék fontos a kognitív fejlődés szempontjából
A korai gyermekkorban, a kicsik játékok által fejlesztik kommunikációs képességeiket és a játékok tanítják meg őket a bonyolultabb összefüggések megértésére is.

A játékok során a gyermekek számos olyan helyzettel szembesülnek, amelyek bizonyos problémák megoldását igénylik. A különféle képességfejlesztő játékok által a gyermekek egyre inkább rákényszerülnek arra, hogy mérlegeljenek az egyes helyzetekben és leküzdjék a tevékenység során felmerülő akadályokat. Ezek megoldása nagyban hozzájárul a gyermek problémamegoldó gondolkodásának fejlődéséhez.

Fontos, hogy a játék során a gyermekek minél felszabadultabbak legyenek és leljék örömüket az egyes tevékenységekben, hiszen ezáltal gazdagítják érzelemvilágukat és a kreativitásuk is szabadon szárnyalhat. A gyerekek hamar nyitottá válnak az őket körölvevő világra, hiszen a kíváncsiság ott él minden gyermekben. Ez a kíváncsiság válik később a tanulás is tudás utáni vágy mozgatórugójává is.

A játék segít fejleszteni a szociális készségeket
A közös játék által fejlődik az óvodáskorú gyerekek kapcsolatteremtő képessége, és megtanulnak igazi csapatjátékosként gondolkodni. Ebben az időszakban már nem csak egymás mellett, hanem pajtásaikkal együtt játszanak - megosztják a szerepeket és a tevékenységeket is.

Amint egyre idősebbé válnak, az interaktivitás és az együttműködés egyre nagyobb hangsúlyt kap és a gyerekek közti kommunikáció is kifinomultabbá válik. Az együttjátszás során a gyerekek megtanulják kifejezni gondolataikat, meghallgatni társaikat és önálló véleményt alkotni a világ dolgairól. A játék közben kialakuló változatos helyzetek megtanítják a gyerekeket a megosztás és együttműködés előnyeire is, valamint ezáltal fejlődnek az olyan érzelmekre épülő képességek is, mint a barátság és figyelmesség.

A közösségi játék hatalmas örömforrást is jelent a gyermek számára! Ebben a időszakban a kicsik sokszor még nem a célban, hanem magában a játék folyamatában lelik örömüket és abban, hogy mindezt megoszthatják pajtásaikkal.

Az aktív játékok ösztönzik a motoros funkciók fejlődését
A játék kulcsfontosságú a mozgásfejlődés szempontjából is, mivel így ismerik meg testük lehetőségeit és korlátait. A különféle tevékenységek során a gyerekek új mozgásformákat sajátítanak el és gyakorolják a már ismerteket. A finommozgások ismétlésével (gyurmázás, rajzolás, festés) ezek egyre tökéletesebbé és irányítottá válnak, amely a kézügyesség fejlődéséhez vezet.

Sok gyermek szívesen választja a szabadban játszható gyermekjátékokat. A friss levegő jót tesz testnek és léleknek egyaránt, javítja a koncentrációs képességet és egy bizonyos fokú szabadságot is biztosít a kicsinek. A fizikai aktivitás növeli a gyermek állóképességét és kitartását, valamint segít abban is, hogy a gyermek a játék során levezesse fölös energiáit.
Forrás: családivilág
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Újszülöttkori hallásvizsgálat( szakanyag)
  2012-11-22 19:40:58, csütörtök
 
 



A halláskárosodás az egyik leggyakoribb születési rendellenesség, azért hazánkban is egyre nagyobb hangsúly fektetnek ennek korai kiszűrésére és az alapvizsgálatot a születést követő néhány napon belül elvégzik. Az újszülöttkori hallásvizsgálat a technológiai újításoknak köszönhetően ma már sok esetben nem kézi módszerekkel, hanem fejlett műszerek segítségével történik és semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Az újszülöttek szubjektív hallásvizsgálata - reflex audiometria
Magyarországon a legtöbb szülészeten a mai napig elsősorban kézi módszereket alkalmaznak az újszülöttek hallásszűrése céljából. A nyugodt baba körül erős zajt keltenek valamilyen eszközzel - tapsolással, csettintéssel és más hasonló módszerekkel - majd figyelik a kicsi reakcióit.. Amennyiben az újszülött nem reagál szemrebbenéssel vagy fintorral a hangokra, akkor további vizsgálatokkal ellenőrzik a kapott eredményt. A magatartás megfigyelésén alapuló audiometria a szubjektív vizsgálatok csoportjába tartozik.

Az újszülöttkori hallásvizsgálat esetében az idejében történő felismerés kritikus, hiszen így a gyors diagnózist korán megkezdett terápia követheti. A veleszületett idegi halláscsökkenés súlyos betegség, hiszen ez nagy hátrányt jelent egy kisgyermek számára, hiszen a hallásnak hatalmas szerep jut a beszédértés és beszédfejlődés szempontjából.

Műszeres hallásvizsgálat - objektív vizsgálatok
A kézi eszközökkel történő hallásvizsgálat sok esetben nem bizonyul elégségesnek, hiszen ezáltal nem szűrhető ki, ha például csak az egyik fülére hall a gyermek, illetve az esetleges károsodás mértéke sem diagnosztizálható. A korszerű műszeres hallásvizsgálat segít pontosan kiszűrni a vezetéses és az idegi halláscsökkenés is. Ezek a vizsgálatok semmiféle kellemetlenséggel nem járnak, ráadásul nem tartanak tovább pár percnél. Lássuk, milyen lehetőségek állnak a szülők rendelkezésére és melyik vizsgálat milyen célt szolgál. Ezeket objektív vizsgálatoknak nevezzük. Az újszülöttek esetében jellemzően az otoakusztikus emissziós tesztet alkalmazzák, de egyes intézményekben lehetőség van ABR vizsgálatra is.

Otoakusztikus emisszió (OAE) teszt
Az otoakusztikus emissziós módszer, vagyis OAE teszt azon az elven működik, hogy a belső fülben található csiga enyhe visszhangot kelt, amikor azt hanggal stimulálják. A vizsgálat során egy hangszórót és mikrofont tartalmazó apró készüléket helyeznek a baba fülébe. A készülék halk, kattanó hangokat bocsát ki, és méri a belső fülből érkező válaszreakciókat. Ezeket a visszaverődött hangokat számítógép segítségével elemzik és eldöntik, hogy szükséges-e további vizsgálat. Ezt a gyors és egyszerű vizsgálatot alkalmazzák általában az újszülöttek hallásszűrése esetén.

A vizsgálat pár perc alatt történik, és azonnali eredményt mutat. Ha a vizsgálat többszöri ismétlése után is kedvezőtlen az eredmény, az orvosok audiológiai vizsgálatot javasolnak majd. A tesztet célszerű akkor elvégezni, amikor a baba nyugodt, mivel a vizsgálati eredményeket nagyban befolyásolhatja, ha a baba épp nyugtalan vagy sír, illetve a hallójáratot fülzsír vagy magzatmáz zárja el. A vizsgálatot általában megismétlik, mielőtt másfajta hallásvizsgálatra küldenék a babát.

Agytörzsi válasz audiometria (ABR) vagy agytörzsi kiváltott válasz audiometria (BERA)
Az audiometria során lehetőség van a halláscsökkenés pontos mértékének meghatározására egy olyan elektronikus eszköz segítségével, amely képes meghatározott magasságú és erősségű hangok kiadására. A baba fülére egy speciális elektródás fejhallgatót illesztenek, amely a különböző magasságú hangokra adott agyi reakciót méri. Ez a vizsgálat kimutatja, hogy a hangfeldolgozás megfelelően történik-e, illetve segítségével megállapítható a hallásküszöb a mért frekvenciatartományokban. Az ABR vizsgálat újszölöttkorban is könnyen elvégezhető, hiszen a mérés során nincs szükség a gyermek aktív együttműködésére.

Az agytörzsi válaszok vizsgálatának (BERA) segítségével feltérképezhető a hallórendszer belső, idegi struktúráinak működése. Az ellenőrzés során a koponyáról az agy elektromos jeleit elektródákkal vezetik el, amely eredményeket rgy számítógép segítségével dolgoznak fel.

Impedancia mérés
Az audiológiai vizsgálatok során az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer az impedancia-teszt. Az impedancia mérés a középfül működőképességét vizsgálja, tipanomentria és kengyelreflex-vizsgálat segítségével. A tipanometria segítségével feltérképezhetőek a középfülben középfülben kialakult elváltozások, segítségével megállapíthatóak az ott uralkodó nyomásviszonyok, hogy van-e folyadék a fülben, lyukas-e a dobhártya, valamint megbecsülhető a halláscsökkenés mértéke is (a reflexes izomműködés révén).

Az impedancia méréshez nincs szükség a vizsgált személy tevékeny közreműködésére, így ezt a módszert is gyakran alkalmazzák újszülöttek és csecsemők szűrésére.

Miért kell ilyen korán elvégezni a hallásvizsgálatot?
A tejes siketség vagy részleges halláscsökkenés kései felismerése kihat a gyermek testi és szellemi fejlődésére, hiszen a jó hallás elengedhetetlen feltétele a beszédfejlődésnek és beszédértésnek, ezáltal pedig a teljes értékű kommunikációnak és a társadalomba való beilleszkedésnek is. A vizsgálatok hiányában a legtöbb szülő csak a gyermek kétéves kora körül veszi észre a hallászavart, így sok értékes időt veszít, amelyet akár az eredményes kezelésre is fordíthatott volna. A túl későn felismert halláscsökkenés hosszú távon olyan nehézségekhez vezet, mint a szociális elszigeteltség, önbizalomhiány, csökkenő tanulmányi teljesítmény, de akár súlyosabb lelki problémák is kialakulhatnak a következtében.
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Az anyatej előnyei (szakanyag)
  2012-11-22 19:31:58, csütörtök
 
 



A szoptatás 10 előnye a gyermek és az anya egészségére nézve:

A szoptatás hosszútávú előnyei: anya és gyermek számára egyaránt, a 10 legfonosabbat ezek közül.

Az anyatej a baba számára szükséges tápanyagok közvetítésének eszköze. A minimálisan ajánlott szoptatási periódus pedig a szülést követő 6 hónap.

Nézzük hát a szoptatás10 előnyét a baba fejlődése és az anyuka egészsége szempontjából:

1. Az anyatej könnyen emészthető a baba számára
Az anyatejjel szemben, a csecsemőnek nehézséget jelent a tápszer megemésztése. Ennek oka az, hogy ez utóbbi nem természetes élelmiszer, szintetikus tápanyagokat tartalmaz. Az anyatej pontosan a gyermek számára szükséges fehérje-mennyiséget tartalmazza. Épp ezért az anyatej az a táplálék, amely az újszülött számára semmi egyébbel nem helyettesíthető.

2. Csökkenti a mellrák kockázatát
Az anya szempontjából ez az egyik legfontosabb érv, ami a szoptatás mellett szól. Azoknál a nőknél, akik szoptatták gyermekeiket, lényegesen kisebb a mellrák kialakulásának kockázata, szemben azokkal, akik nem szoptattak. Emellett a kutatások kimutatták, hogy azoknál a lánygyerekeknél, akiket csecsemőkorukban anyatejjel tápláltak, lényegesen csökken a mellrák kialakulásának kockázata.

3. Az anyatej a kisbabák intelligencia-hányadosa
Az anyatejjel táplált gyerekek intelligenciaszintje magasabb, mint cumisüveggel táplált társaiké. Ez a növekedési hormonnal magyarázható, melyet az anyatej tartalmaz, és amelynek kulcsszerepe van a baba értelmi képességeinek fejlődésében.

4. Az anyatej elősegíti a magzatszurok (meconium) kiürülését
A magzatszurok a baba első széklete, mely még az anyaméhben keletkezik, egy zöldes-fekete folyadék, mely a szülés utáni első napokban kiürül a baba bélrendszeréből. Az anyatej felgyorsítja a csecsemő beleinek tisztulási folyamatát. Ezt az anyatejben levő kolosztrum (előtej) teszi lehetővé, mely egy igen értékes, természetes hashajtó hatású, ellenanyagokban és fontos hormonokban gazdag vegyület.

5. Az anyatej erősíti a baba immunrendszerét
Mivel az anyatejet a női szervezet természetes módon állítja elő, ez egyaránt tartalmazza a baba számára szükséges tápanyagokat, ásványi sókat, növekedési hormont, ellenanyagokat és vitaminokat. Ezek a vegyületek elősegítik a baba immunrendszerének megszilárdítását, segítve szervezetét a fertőzések és betegségek elleni harcban. Egyetlen tejpornak sincsenek meg ezek az előnyei, készüljön az bármilyen recept alapján. A kutatások szerint, az anyatejben található sejtek 80%-a makrofág, azaz falósejt, ezek tehát képesek a baktériumokat és vírusokat elpusztítani.

6. A szoptatás erősíti az anya és gyereke közötti érzelmi kapcsolatot
A szoptatás egy természetes folyamat, mely az együtt töltött idő által érzelmi kölcsönhatást hoz létre az anyuka és babája közt. Ez az érzelmi kötelék nagyon fontos a gyermek számára, a cumisüveggel táplált babáknál előfordulhat az elhanyagoltság-érzés kialakulása, melynek később káros következményei lehetnek.

7. A szoptatás elősegíti az anya hormontermelését.
A szoptatás alatt oxitocin szabadul fel. Ez egy hormon, mely többek között a szülés alatti méh összehúzódásaiért felelős, de fontos szerepe van a szervezet szülés utáni rehabilitciójában is. Elősegíti a méh eredeti méretére való visszahúzódását is.

8. Csökkenti a gyermekkori cukorbetegség kialakulásának veszélyét
Az anyatejjel táplált gyermekek körében alacsony a diabétesz kialakulásának veszélye. A kutatások kimutatták, hogy egyenes összefüggés áll fenn a szoptatás hiánya és az I-es típusú cukorbetegség kialakulása között. A nem szoptatott gyermekek étrendje már nagyon kicsi kortól igen gazdag tejtermékekben. Ez megnöveli szervezetükben a tehéntejben található ellenanyagok mennyiségét, következésképp a cukorbetegség és inzulinfüggőség kialakulásának veszélyét.

9. A szoptatás segít megelőzni a postpartum (szülés utáni) vérzést
A szoptatás által az anya szervezetében felszabaduló oxitocin segít a méh eredeti méretének visszanyerésében és a magzatburok kiürülésében a szülés után. Az összehúzódások következtében a magzatot tápláló véredények hamarabb elzáródnak, meggátolva a szülés utáni erős vérzést. Azoknak az anyáknak, akik nem szoptatnak, szükségük van a mesterséges oxitocin-adagolásra, a postpartum vérzés megelőzése érdekében.

10. Megvédi a gyermeket a fertőzésekkel szemben
Ez teszi az anyatejet a kisbaba számára legértékesebb ajándékká. Az anyatejben természetes módon jelen levő ellenanyagok segítik a gyermek szervezetét a fertőzések, az asztma, a hasmenés, a bakteriális agyhártyagyulladás, a csecsmőkori hirtelen halál szindróma elleni harcban.

Fentebb csak tíz felsorolás fel a szoptatás, babára és mamára nézve egyaránt jótékony száz hatása közül.
Forrás:családvilág
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Ha követ hajítasz egy tóba....
  2012-11-22 19:12:34, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Szeretk esőben....
  2012-11-22 19:06:56, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 342 db bejegyzés
e év: 4676 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1223
  • e Hét: 6464
  • e Hónap: 26326
  • e Év: 202201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.