Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Lelkünk dolgai
  2012-11-25 20:44:06, vasárnap
 
  Egy jómódú ember, a fiával együtt nagy rajongója volt a ritka műalkotásoknak. Gyűjteményükben megtalálható volt minden, Picassótól Raffaellóig. Gyakran csodálták meg ezeket a műveket együtt.
Amikor kitört a vietnami háború, a fiú katona lett. Nagyon bátor volt, és meghalt, amikor egy ütközet alatt megmentette egyik bajtársa életét. Amikor édesapja megkapta a hírt, mély gyászban volt egyetlen fia
miatt.
Néhány hónap múlva, nem sokkal karácsony előtt, kopogtatott valaki az ajtón. Egy fiatalember állt ott, kezében egy nagy csomaggal.
Ezt mondta: "Ön nem ismer engem, de én vagyok az a katona, akiért az Ön fia az életét adta. Sokak életét megmentette azon a napon. Amikor engem biztonságos helyre vitt, egy golyó szíven találta, és még ott, azonnal meghalt. Gyakran beszélt Önről, és arról, mennyire szeretik a művészeteket." A fiatalember kinyújtott kezében tartotta a csomagot. "Tudom, hogy ez jelentéktelen dolog, én nem vagyok egy nagy művész, de azt hiszem, a fia kívánsága az lett volna, hogy Ön kapja meg ezt."
Az édesapa kinyitotta a csomagot. A fia portréja volt, melyet ez a fiatalember festett. Az apát mélyen meghatotta az a megragadó valódiság, amellyel bajtársa eltalálta fia személyiségének ábrázolását. Különösen a szemek vonták magukra az apa figyelmét, miközben a saját szemét könnyek árasztották el. Köszönetet mondott a fiatalembernek, és fizetni akart neki a képért. "Ó, nem Uram, én soha sem tudnám kifizetni azt, amit az Ön fia tett értem. Ez ajándék, fogadja el, kérem."
Az édesapa a kandalló fölé akasztotta a festményt. Minden látogatót, aki belépett a házba, először a fiú képéhez vezetett, mielőtt megmutatta nekik a többi műalkotást.
Telt, s múlt az idő, majd meghalt az apa. Egy nagy aukciót terveztek a festménygyűjteményből. Sok befolyásos személyiség gyűlt össze, nemcsak a festmények megszemlélésére, hanem azért is, hogy személyes gyűjteményük számára megszerezzék azokat.
A pódiumon ott állt a fiú képe. Az aukció vezetője megnyitotta az árverést. "A fiú képével kezdjük, ki akar licitálni?"
Csend volt, aztán megszólalt egy hang a hátsó sorokból: "Mi a híres festményeket akarjuk látni, tegyék ezt félre."
De az aukció vezetője folytatta. "Kínál-e valaki ezért a festményért 100 vagy 200 dollárt?" Újra megszólalt egy mérges hang: "Mi nem azért jöttünk, hogy ezt a képet lássuk. A Van Goghok, meg a Rembrandtok érdekelnek. A tulajdonképpeni aukció érdekel bennünket."
Azonban az aukció vezetője csak folytatta: "A fiú! A fiút ki akarja elvinni?" Végül megszólalt egy hang a leghátsó sorból: "Én 10 dollárt adok a képért." Mivel nem volt tehetős ember, ez volt minden, amit fel tudott ajánlani érte. Ez az ember az édesapa és a fia régi kertésze volt.
"Tehát 10 dollár, ki kínál 20 dollárt" -- "Adja oda neki 10 dollárért, hadd lássuk már végre a mesterműveket!"
"Az ajánlat 10 dollár, senki többet 20 dollárért?" Erre a tömeg háborogni kezdett. Nem akarták már tovább látni a fiú képét. Feszülten várták az értékes darabokat gyűjteményeik számára.
Az aukció vezetője lecsapott a kalapáccsal. "Először, másodszor, senki többet 10 dollárért!"
Egy férfi, elől a második sorban kiabálni kezdett: "Akkor most folytassuk a festményekkel!" Az aukció vezetője letette a kalapácsát. Az aukciónak vége!
És mi van a többi festménnyel?"
"Sajnálom, de amikor megbíztak ennek az aukciónak a levezetésével, a végrendelet egy külön záradékához kellett tartanom magam, amit eddig nem árulhattam el. Csak a fiú képének árverésére kerülhetett sor, aki a képet megvásárolja, örökli az egész vagyont, beleértve a műalkotásokat is.
 
 
0 komment , kategória:  Tanulságos történetek  
Falusi Hagyományőrzés
  2012-11-25 13:10:25, vasárnap
 
  November 25: Katalin napja
Falusi Hagyományőrzés
Az Enyészet havának vagy Szent András havának 25. napjához több hiedelem és jóslás is kapcsolódik.

Ezen a napon mezítláb különféle ágakat loptak a fákról, majd ha karácsonyig kizöldült, a lány közeli férjhezmenetelére következtettek. A kizöldült ágat: Katalinágnak nevezték. A legények párnájuk alá lopott leányinget tettek, hogy megálmodják jövendőbelijüket.
Időjóslás is kapcsolódik ezen naphoz. Sokan ismerik: Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont ha Katalin locsog, a karácsony kopog. Ez az évben az utolsó mulatós nap, hiszen ezt követi az ADVENTI készülődés. Rámutatós napnak is szokták hívni, mert rámutat a januári időjárásra
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 599
  • e Hét: 1769
  • e Hónap: 3664
  • e Év: 54455
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.