Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Tippek mélabú ellen!
  2012-11-03 19:18:12, szombat
 
  4.tipp a mélabú ellen!

1. Mozdulj ki!
Napos őszi és téli napokon menjünk ki a szabadba. A meleg, napos idő - nem a hőség - jó hatással van a lelkünkre: az optimális hőmérséklet 22 fok. A jókedv a fokok csökkenésével vagy emelkedésével alábbhagy. A jó idő hatóideje legalább 30 perc, viszont akkor komoly segítséget jelent.
Az elkövetkező hónapok sötétségére gyógyír lehet a fényterápia. A fény hiánya okozza bizonyítottan a téli depressziót: a fény ugyanis üzeneteket közvetít az agy hipotalamusz nevű részéhez, ami az alvást, a szexuális vágyat, az étvágyat és a hangulatot szabályozza. A sima villanykörték, melyek 500 luxot adnak nem elegendők a jókedvre hangoláshoz, de a 10ezer luxos, speciális fluoreszkáló lámpák, napi 45 perccel már igen.
A magyar tapasztalat: a napsütés és a friss levegő tényleg hasznos. Szép időben érdemes egy megállóval korábban leszállni a buszról és sétálni, még jobb, ha eközben nem a benzingőz és az aszfalt, hanem fák és növények vesznek körül bennünket.
Ha viszont nem csak egyszerű, idényjellegű rosszkedv vesz rajtunk erőt, hanem a depresszió kezd megmutatkozni, más a helyzet.
"Ha a túlzott stressznek van jelentős szerepe a depresszió kialakulásában, akkor ezek a tevékenységek segítenek a stresszoldásban, de önmagukban nem oldják meg a helyzetet" - mondja Dr. Nyikon Tünde pszichiáter a Pszichocentrum munkatársa.

2. Sportolj!
Bizonyított tény, hogy a mozgás jót tesz a depressziósoknak. Bármilyen mozgás megfelel, amihez csak kedve van az illetőnek. A fizikai aktivitás elengedhetetlen a javuláshoz.
Két éve, egy brit klinikai kísérlet során megkértek súlyos depressziósokat, hogy pihenjenek, vagy sétáljanak fél órát lassú tempóban. A fél óra letelte után mindkét csoport állapota javult, de a sétálóknak jobb volt a közérzetük, és több az energiájuk. Tavaly egy kutatás azt is kiderítette, hogy a mozgás, különösen a futás, stimulálja az új agysejtek termelődését, és az antidepresszánsokhoz hasonló hatása van.
Az is fontos, hogy hol mozgunk. A szabadban végzett mozgás nagyobb mentális bummot eredményez, mint a tornatermi: a depressziós emberek 94%-a szerint a természet javítja a hangulatuka, a sárkányeregetéstől például 71%-iknak lett jobb kedve.
A magyar tapasztalat: a mozgás valóban feszültségcsökkentő hatással bír - endprfint, vagyis boldogsághormont szabadít fel. Túlzásba vinni nem szabad: nem az a cél, hogy izomlázunk legyen, hanem az, hogy jobban érezzük magunkat.

3. Nevess!
A nevetésnek komoly hatása van a depresszióra, a kutatások szerint csökkenti a stressz-hormonokat, és hangulatjavító. Egy kísérletben a béta-endorfinok mennyisége, mely a depresszió ellenszere, 27%-kal növekedett egy filmvígjáték hatására. A három stressz-hormon szintje - kortizol, ephinefrin, dopak - pedig 70%-kal csökkent.
Mintegy 40 országban működik már nevető jóga: a nevetés ugyanis szintén endorfint szabadít fel. A nevető jóga hatékonyságát nem bizonyítja semmi, de több mint 40ezer ember állítja, hogy igen.
A beszélgetős terápiák is hatékonyak. A kognitív viselkedésterápia éppolyan hatékony a depresszió visszatérésének megelőzésére, mint a gyógyszer, sőt jobb.
A magyar tapasztalat: a nevetés kétségkívül kellemes dolog, de a depressziós állapotban nehéz észrevenni azokat a dolgokat, amiken kacagni lehet. Ugyanez a helyzet a beszélgetéssel is: depresszív állapotban nagyon nehéz bármi iránt érdeklődést mutatni, ami megnehezíti a társalgást.
"A depressziós beteg nehezen tudja átállítani a gondolkodását 'élvezem az életet' üzemmódra." - mondja Dr. Nyikon Tünde pszichiáter. "Azonban a pszichoterápiák, pl. a kognitív terápia segít olyan technikák elsajátításában, amelyek segítségével a depressziós beteg felismeri a saját depressziós gondolatait, nem engedi elhatalmasodni azokat és így nem merül el a depressziós hangulatban."

4. Aludni, aludni, aludni - eleget
Az alváshiánytól fáradtak, zsémbesek vagyunk, ami egy idő múlva átcsap depresszióba: brit kutatási eredmények szerint az insomniások - vagyis alvási nehézségekkel küzdők között - túlnyomó része depressziós is.
"Sokáig azt hittük, hogy az insomnia a depresszió következménye, de egyre inkább úgy néz ki, hogy megelőzi azt. Röviden, aki insomniás, de nem depressziós, az később valószínűleg az lesz. A rendszeres délutáni alvás segít az ellazulásban, és csökkenti a stressz szintjét az alvás-hormonok kioldásával. Egy 15-20 perces szieszta is felfrissít, anélkül, hogy nyomottá tenne" - írja a cikk.
A magyar tapasztalat: a kialvatlanság még az egészséges szervezetnek sem tesz jót. Az álom viszont csak akkor lehet feszültségoldó hatású, ha nem altatókkal segítünk rá az elalvásra - inkább fárasszuk ki magunkat intenzív mozgással, természetjárással.

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyászat  
Jó Teázást mindenkinek!
  2012-11-03 18:22:36, szombat
 
  A gyógytea készítés szabályai
***********************

Fitoterapeutaként különböző bajokra különféle gyógytea keverékeket ajánlok. De valahogy tévhitek élnek a gyógyteákkal kapcsolatosan. Sokan azt gondolják, hogy leöntik a gyógynövényt és kész.

Ez nem így van! Vannak aranyszabályok, amelyeket érdemes betartani, mert különben nem azt a hatást éri el az ember, amit szeretne.

Íme egy kis leírás:

1., Önmagunktól ne “kotyvasszunk" otthon teát!
Ez alatt azt értem, hogy különböző gyógyfüveket ne keverjünk ízlésünk szerint. Kérjük ki minden esetben szakember tanácsát. Hiszen vannak olyan gyógynövények, amelyeket áztatni szabad, másokat meg csak forrázni, esetleg főzni, avagy csak külsőleg lehet alkalmazni.

2., Nevezzünk ki egy kis kannát, a gyógyteák készítésére, illetve egy bögrét, amelyből elfogyasztjuk.
Azzal, hogy mindig abban az edényben készítjük el a teánkat energiát viszünk bele. Töltetet adunk a víznek, így sokkal gyorsabban jut el az adott szervhez az információ.

3., Ne használjunk fém eszközöket!
A gyógynövényeknek árt a fém, nem azt a hatást érjük el velük, amit szeretnénk. Érdemes a gyógyfüveket egy porcelán tartóba helyezni. Ma már lehet olyan bögréket kapni, amelyekben eleve benne van egy porcelán szűrő.

4., Lehetőség szerint ne vegyünk filteres, aromás teákat.
Sokszor találkoztam olyan filteres gyógynövényes teákkal, amelyekben - súly szaporítás miatt - homokot raknak. Az aromák pedig csak az “élvezhető" ízt fokozzák, nincs gyógyhatásuk.

5., Ne cukrozzuk, illetve ne rakjunk a teánkba citromot. Ezek mind csökkentik a teánk hatását, akár így nem is érnek semmit. Ha mindenképpen ízesíteni akarjuk a teát, akkor mézet használjunk.

6., Szánjuk rá az időnket a teázásra.
A gyógyteák akkor fejtik ki hatásukat, ha nem csak lehörpintjük a teát, hanem elkortyolgatjuk. Élvezzük a gyógynövények ízét, zamatát.

7., Ne ragadjunk le csak egy fajta teánál!
Ízlelgessük, kóstolgassuk a teákat. Mint ahogy a jó borokat is válogatjuk, válogassuk meg a teáinkat is.

8., Legyen egy kis házipatikánk!
Válogassunk össze gyógynövényeket, amelyeket többször használunk. Tároljuk kis üvegekben, ne érje napfény! Így mindig kéznél van az a növény, amire éppen szükségünk van.

9., Kérjük ki szakember tanácsát!
Olykor egy egyszerű fejfájást lehet kezelni gyógynövényekkel, s nem kell a pirulákhoz fordulnunk!

10., Legvégül Teázzunk!
Ne csak télen, s idényjellegűen, hanem minden évszakban. Hiszen meg van minden egyes évszak maga gyógytea keveréke. A gyógynövények lúgosítanak, segítenek a méreganyagok eltávolításában, támogatják az immunrendszert, frissítik az erek állapotát, kényeztetik a testünket-lelkünket! és még sorolhatnám, hogy milyen hatással vannak ránk a növények!

Jó Teázást mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 79 db bejegyzés
e év: 1201 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 446
  • e Hét: 884
  • e Hónap: 7256
  • e Év: 58047
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.