Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kossuth is kudarcot vallott...
  2012-11-07 21:13:20, szerda
 
 







Kossuth kudarcot vallott. Orbánnak sincs sok esélye.
szabadeuropa.shp.hu Magyar - Jelen

Mostanában nagyon sok szó esik az IMF-ról, az Európai Központi Bankról, a Valutaalapról. Orbán és a Magyar Nemzeti Bank ,,harcáról". Megy a nagy hülyítés. A megosztott magyarok egyik fele és a bankárok, az EU és az IMF védi a jegybank függetlenségét.

De soha, senki, még Orbán Viktor sem teszi fel a kérdést:
Miért kell egy jegybanknak függetlennek lennie?

Ön feltette már magának ezt az alapvető kérdést? Nem? Ne csodálkozzon. Az Ön agyát is kimosta már a ,,hivatalos" média, mely belőlünk magyarokból egy megosztott nemzetet csinált, és olyan egyszerű problémára degradált le minket, hogy Gyurcsány vagy Orbán. Míg mi marakodunk a koncon, a média, mely ugyanazon kezekben van, mint a jegybankok szítja közöttünk továbbra is az ellentétet, hogy eltereljék a figyelmünket a valódi csalásról. Ugyanezek a körök fizetik a pártmédiákat is, melyeknek szerepe szintén a nemzet megosztása. Így a HÍR-TV, a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlapnak ugyanaz a szerepe, mint a NÉPSZAVÁ-nak, a Népszabadságnak, az ATV-nak és a 168 Órának. A lényeg: a társadalom megosztása. Az egyik oldalon ...... ........... .............. a másikon ...... ........... ........(fütty) osztják meg a magyarokat. A ,,balosok" egy kicsit kulturáltabban teszik a hülyét, a jobbosok egy kicsit véres szájúbban lázítják egymás ellen a magyarokat. A közös bennük, hogy mindannyian fizetett és agymosott újságírók, akik valószínűleg hisznek igazukban, de nem látják a fától az erdőt és nem veszik észre, hogy a nagy jóakaratukban éppen saját maguk ássák a magyarság sírját, annak megosztásával.

Szóval tőlük, ne várja senki sem azt a kérdést, hogy miért kell függetlennek lennie a Magyar Nemzeti Banknak?

Ha feltennék ezt a kérdést, gazdáik már másnap kirúgnák őket. Először is nézzünk egy ellentmondást. Kitől kell a Magyar Nemzeti Banknak (továbbiakban: MNB) függetlennek lennie? A kormánytól. A kormányt a Parlament választja. Tehát az MNB független a Parlamenttől. A Parlamentet a nép választja. Tehát az MNB független a magyar nemzettől. Ennyi. A kör bezárult. Nekünk magyar embereknek semmi közünk nincs a saját jegybankunkhoz.

Ezt 2001-ben az I. Orbán-kormány törvénybe is iktatta. Íme:

2001. évi LVIII. törvény
a Magyar Nemzeti Bankról
Az Országgyűlés törvényt alkot a Magyar Nemzeti Bankról, annak elsődleges céljairól, alapvető feladatairól, intézményi, szervezeti, személyi, pénzügyi függetlenségéről, működéséről, figyelemmel a fejlett piacgazdaság követelményeire.

I. Fejezet
A MAGYAR NEMZETI BANK JOGÁLLÁSA, ELSŐDLEGES CÉLJA ÉS ALAPVETŐ FELADATA

1. § (1) A Magyar Nemzeti Bank (a továbbiakban: MNB) a Magyar Köztársaság központi bankja. Az MNB a Központi Bankok Európai Rendszerének tagja.
(2) Az MNB, valamint döntéshozó szerveinek tagjai e törvényben foglalt feladataik végrehajtása és kötelességeik teljesítése során függetlenek, nem kérhetnek és nem fogadhatnak el utasításokat az Európai Központi Bank kivételével a Kormánytól, az Európai Unió intézményeitől és szerveitől, tagállamainak kormányaitól vagy bármilyen más szervtől.

Tehát nem fogadhatnak el egy magyar intézménytől sem utasítást, csak az Európa Központi Banktól.

Mi magyarok tehát nem bocsájthatunk ki saját pénzt, csak kölcsönt vehetünk fel, kamatra. De nem tudom tudta-e, hogy ez nem mostani keletű probléma. Az 1848-as forradalom és a 1849 szabadságharc is e miatt robbant ki.

A történet érdekes. 1848-1849-ben, egy család eltaposta Magyarországot. Ez a család, nem a Habsburg család volt! A császári család, csak egy jelentéktelen ,,paraszt" volt (és maradt!) a sakktáblán.

Mi történt 1848-ban?

Tanulmányozzuk a Habsburg család rejtélyes történetét. A megoldást a Rothschild család történetének felgöngyölítésénél találjuk meg. Volt egyszer egy Rothschild család. Apró, jelentéktelen pénzváltó üzlet, amely a valódi nagyok árnyékában egy sikátorban vegetált. A hatalom igazi birtokosa a Fugger család volt!



Jacob Fugger és főkönyvelője, Matthäus Schwarz az arany dolgozószobában.





A Fugger család lassan minden nagy pénzügyi dinasztiát maga alá gyűrt, de az örökös harc egy idő után már elgyengítette. Szüksége volt egy titkos megbízottra, akit a többiek nem ismernek, akinek az utazásaira a legyőzött, (de még nem kivérzett!) vetélytársak nem figyelnek fel. Szüksége volt egy apró kis szövetségesre, aki sehol nem kelt feltűnést. Elvégez minden felderítést, megbízatást (a Fugger család ekkor már császárt és pápát jelölt ki...) és megelégszik apró morzsákkal a nagy, "nemzetközivé vált" üzletekből. Az elefánt és az egér baráti kapcsolata.
Az ,,egér" lassan, türelmesen erősödött és növekedett. A titkos megbízatásokból szolid haszonra tett szert. Közben, lassan megismerte egész Európa királyi házait a felderítő munkák során. Közben megismerte a Vatikán és a Porta titkosszolgálatát, majd idővel a világ minden ismert uralkodójának a titkosszolgálatát is. A titkosszolgálatoknak mindig szükségük van és volt a pénzre és az információra. A Rothschildok zseniális találmánya: egyesíteni a titkosszolgálatok, az ellenséges titkosszolgálatok pénzügyeit! Apró közös üzletekkel kezdődött, majd óriási pénzügyi világbirodalom bontakozott ki a jótékony homályban. Ahogy lenni szokott: a világbirodalom is lassan elindult a saját útján, és önállósodott napjainkra. Na, nem függetlenedett! Csak már nem egyedül a Rothschildok irányítják.

De maradjuk 1848-nál!

Az Osztrák Nemzeti Bank, a Bécsben élő Salamon irányítása alatt működő Rothschild magánbank már megerősödött a császárvárosban és "nyíltan" átvette a birodalom irányítását.



Salamon Rothschild Bécs igazi ura, a Hubsburgok irányítója.





A Habsburgok nehezen törődtek bele, hogy újra olyan jelentéktelen rabszolgaként, cselédként szolgálják a Rothschildokat, mint valamikor a Fuggereket, de megértették, hogy ez a szolgálat végleges. A régi főnökeik, most az új pénzcsászárt szolgálják és a rabszolga az mindig elajándékozható. A Fuggereknek már volt valamikor egy magánháborújuk Magyarországgal, de a Hunyadiak kiírtása után a jelentéktelen Jagellókat már könnyen legyőzték. Az új pénzügyi dinasztia példás kegyetlenséggel vette kezébe a birodalmi gyarmat pénzügyeit.

Széchenyi és Kossuth személye hozta az első kavicsokat a harácsrendszerük őrlőkerekei közé. A harács. Szép új neve: a kamat, a magyar gazdaságot fojtogatta legkegyetlenebbül. Az 1825-ös országgyűlés nem feküdt le a Habsburgok mögött megbúvó pénzügyi polipnak. Nem voltunk hajlandóak az Osztrák Nemzeti Bank által kölcsönzött pénzt felvenni kamatra, hanem saját magyar pénzt szerettünk volna nyomtatni.

A Rothschild család azonban nagyon odafigyelt a megbízható családtagok beillesztésére is az osztrák - magyar politikai eseményekbe.
Windischgrötz, Haynau személyének (családtagok) kiválasztása, az ,,uralkodó császár leváltása (családi puccs)", mind - mind apró jelek, amit érdemes a történelem iránt érdeklődőknek alaposan tanulmányozni.

Amikor a 1849-ben a hadszíntér magyar sikerektől volt hangos, akkor az orosz cár vonakodott a beavatkozástól, de a hatalmas pénzösszegeken felül az új, fiatal ,,császár" személyes utazása, majd könyörgései és a Rotschildoktól rákényszerített megalázkodás (kézcsókkal köszöntötte a cárt és kézcsókkal köszönte meg a megígért ,,segítséget") megenyhítették a cárt és ,,tanácsadói" jelenthették a sikert az Osztrák Nemzeti Banknak. A történet során és végén a Rothschildok, minden más európai uralkodónak megparancsolták: kuss legyen!

Egyedül, a török birodalom uralkodója, a szultán nem járult hozzá saját titkosszolgálata javaslatához, hogy Kossuth és a többi magyar menekült kiadatását pénzügyi szempontok alapján mérlegelje. A szultán, elődjére hivatkozott, aki Rákóczi kiadatását elutasította, a Fuggerek minden befolyása ellenére.

1848-ban tehát Széchenyi és Kossuth gyűjtést rendeztek ahol a magyarok összeadták a magyar pénz nemesfém fedezetét. Kossuth, mint a kormány pénzügyminisztere, tárcáját mindössze 400 000 forinttal vette át. Ez pedig elenyésző összeg volt a felállítandó hadsereg ellátására. Kossuth ezért elhatározta az új bankjegy kiadását. Ez az ún. Kossuth-bankó. Mindehhez azonban nemesfém alapot kellett teremteni. Ahogy ezt akkor mondták: "ércalap".

Kossuth bankó. Nemesfém és erkölcsi fedezete is volt.

A kormány felhívással fordult az ország polgárságához, a nemesfémek felajánlására. Megindult a gyűjtés a szabadság védelmére. A koldus a rézkrajcárját, a szekeresgazda ezüstgombját, a nemes úr arany forintját tette a haza oltárára. Az egykori krónikás a nemzeti áldozatkészségnek ezt a szép példáját a következőkben örökítette meg:

,,A május 20-án, a Múzeum udvarán tartott népgyűlés alkalmával Rottenbiller polgármester, a felszólítás felolvasása után 200 forinton kívül rögtön felajánlotta, és letette az óráját láncostól, pecsétgyűrűstől. Őt követte a nemzeti kaszinó 20 000 pengőforinttal, gróf Széchenyi István egy mázsa ezüsttel, Woldainer két láda arany- és ezüst- neművel, gróf Zichy Manó öt mázsa remekmű ezüstneművel, s őket követte azután az egész ország, úgy hogy az ajándékok összege csakhamar milliókra ment."

Innen már csak egy lépés volt az önálló magyar pénz - a Kossuth bankó - megjelenéséig. A gyűjtési akció eredményeként Kossuth Lajos, mint pénzügyminiszter, szerződést kötött a Pesti Kereskedelmi Bankkal, melynek értelmében a kormány kötelezte magát, hogy aranyban és ezüstben 5 millió forintot tesz le. A bank pedig fedezet ellenében 12 6/2 millió forintot bocsát ki bankjegyekben. Így jött létre a híres Kossuth bankó".

De nem volt mese! Hiába lett nemzeti függetlenség egy évig, hiába győztük le a Habsburgokat, a Rothschildok elintéztek minket. Kossuth meg elfutott. Ezért kell tehát ma nagyon vigyázni és óvatosan bánni az IMF-fel. Kétsége ne legyen senkinek sem, hogy mai is szivar füstös szobákban dől hazánk sorsa. Ha Orbán ezzel nem számol, könnyen Kossuth sorsára juthat. Azzal meg valljuk be nem sokra mentünk. Sokkal megfontoltabbnak kell lennie tehát Kossuthnál, ami nem egyszerű feladat.

Sajnos Orbán nem beszél ezekről a dolgokról nyíltan, mert tudja, hogyha borít, akkor már eltüntetik a politikai süllyesztőben, mert simán megzsarolják. Olyan kártyák vannak a kezükben Orbánékról és Fideszről (és persze minden magyar pártról és politikusról), amivel simán pórázon tartják a mindenkori magyar kormányt.



A Kossuth bankó




Mi történik ma, Magyarországon:
egy ország fuldoklik egy érthetetlenül nagy adóság szorításában! Beszéljenek a számok:
1945-ben, a németek után az oroszok (szovjetek) szállták meg Magyarországot.
1956-ban a magyar nép megkísérelte visszaszerezni a hatalmat a megszállóktól és a bábkormánytól.
1957 tavaszára, a ,,van másik" bábkormány megszilárdította rémuralmát.
1973-1989 között egymilliárd dollár érkezett be Magyarországra.
1973-1989 között kifizetett a bábkormány tizenegy milliárd dollár kamatot az egymilliárd dollár után.
1989-ben: csődhelyzet, mert összegyűlt húsz milliárd adóság!
Tehát: kölcsön: 1 milliárd dollár!
Visszafizetve: 11 milliárd dollár!
Maradék adóság: 20 milliárd dollár!
Erre, mondta Antal József:
,,Az adósságot vissza kell fizetni!"
,,Ez becsületbeli ügy!"
Vajon kinek a ,,becsülete" múlott azon, hogy ezt a szélhámos pénzügyi műveletet elismerjék, amit a megszállók és hű kutyáik a magyar nép nyakába varrtak?
1989-2010 között felvettünk 50 millárd dollárt.
1989-2010 között kifizettünk 150 milliárd dollár kamatot.
2010-ben tartozunk 132 milliárd dollárral plusz kamataival.


Antall József, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc is fizette a kamatokat. Mindegyik hazudott erről a magyaroknak!

Orbán most megpróbál valamit, de mivel nem őszinte a kommunikációja, kevés az esélye. Csak akkor vehetjük fel eséllyel a harcot a saját pénz kibocsájtásért, ha... minden magyar tudja, hogy miért nem nyomtathatunk forintot, miért kell kölcsönt felvenni kamatra.



forrás:
http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2010_08_05_ _A1xd

film: Amero
http://www.fottv.hu/vivanaturavideo.php?vid=f49bd575a&honnan=Nemzeti_Hirhalo


Link




 
 
0 komment , kategória:  Média  
Nem nyugszunk, amíg az adósság elleni harcunkat meg nem nyer
  2012-11-07 18:19:22, szerda
 
 




Matolcsy: NEM NYUGSZUNK, AMÍG AZ ADÓSSÁG ELLENI HARCUNKAT MEG NEM NYERJÜK [Kormányzat] 2012.11.06 15:22


A nemzetgazdasági miniszter közlése szerint a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció mindaddig nem nyugszik, amíg meg nem nyeri az adósság elleni szabadságharcát, mert aki adós, az nem lehet szabad ember, az fogoly, 'úgy kell élnie, ahogy a hitelezői diktálják'. Matolcsy György ezt keddi expozéjában mondta a parlamentben, az államadósságról és annak okairól - a Fidesz kezdeményezésére tartott - politikai vitanapon.

'Ma még Magyarország nyakig el van adósodva, ma még magas kamatokat kényszerítenek ránk, és ma még az állampapírjainkkal is játszanak külföldi befektetőnek tűnő spekulánsok' - fogalmazott a tárcavezető, kijelentve ugyanakkor, hogy a kabinet és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség addig nem nyugszik, amíg Magyarország minden négyzetméterét és minden becsületes magyar embert ki nem szabadít az eladósodottságból. 'Addig nem nyugszunk, amíg az államadósság és az adósság elleni harcunkat, szabadságharcunkat meg nem nyerjük' - közölte.

Matolcsy György szerint ugyanis annak az államnak, amelynek akkora adóssága van, mint Magyarországnak, minden polgára szegény. Aki pedig adós, az nem lehet szabad ember, az kiszolgáltatott, megalázott, fogoly, foglya az adósságnak, a bankároknak, 'úgy kell élnie, ahogy a hitelezői diktálják' - mondta, hozzátéve, hogy Magyarország minden baja, 'ami nem magántermészetű', elsősorban az eladósodottságból fakad.

Felidézte, hogy az 1970-es, 1980-as években egyszer már felhalmozódott egy nagy mértékű adósság Magyarországon, a rendszerváltáskor, az ellenzéki kerekasztal idején azonban létrejött egy megállapodás, miszerint többet nem fordulhat elő jóléti célú eladósodás. 2002-ben, az első Orbán-kormány ciklusának végén - folytatta a miniszter - 52 százalékra csökkent a GDP-hez viszonyított államadósság mértéke, 2002 után azonban 'váratlan fordulat' történt, a baloldali kormányok ugyanis felrúgták az említett egyezséget, és nyakló nélkül kezdtek el hiteleket felvenni. Ez tette tönkre Magyarországot, a 2008-as válság pedig tovább súlyosbította a helyzetet, s így az államadósság végül 82 százalékra ugrott fel - fejtette ki.

Az eladósodás okát firtatva beszédében úgy fogalmazott: 'ezzel az akkori baloldali kormányok szavazatokat vásároltak, népszerűséget vásároltak, lelkeket vásároltak'. A felvett kölcsönt, azt az 'irdatlan mennyiségű hitelt' azonban nem a gazdaság teljesítményének élénkítésére, nem munkahelyteremtésre, családtámogatásra vagy béremelésre fordították a 2002-2010 közötti kabinetek, a pénz ugyanis 'a bankok, a pénzügyi befektetők, a pénzpiaci spekulánsok zsebébe került' - mondta Matolcsy György.

A tárcavezető szerint a csőd széléről a második Orbán-kormány rántotta vissza az országot, megkezdve az államadósság csökkentését, és ma már végre 'nem nyújtózunk a takarón túl, ahol már a fagy és a hideg van'. Ha azonban nem történt volna politikai fordulat 2010-ben, Görögország sorsára jutott volna Magyarország - tette hozzá.

Kijelentette azt is: a jelenlegi kabinet nem hajlandó csökkenteni a nyugdíjakat, a béreket, a családtámogatásokat, ezért viszont 'szálka vagyunk' a bankok, a nemzetközi pénzpiac, a pénzügyi spekulánsok és az őket képviselő bürokraták, politikusok szemében, 'ezért támadnak bennünket'.

Matolcsy György összegzése Magyarországnak 2002 és 2010 között olyan kormányai voltak, amelyek a bankokat, a nagyvállalatokat képviselték. 'Ők adósították el együtt Magyarországot' - mondta.

MTI

Link







Államadósság-csapda: aki sokkal tartozik, a hitelezők foglya lesz
MH - 2012. november 7., szerda

Felduzzasztották tartozásunkat a baloldali kormányok







A gazdasági miniszter és a kormánypártok vezérszónokai a korábbi szocialista kabineteket okolták az államadósság drasztikus növekedéséért tegnap a parlamentben. Kiemelték: a 2002-es kormányváltáskor 8300 milliárd forint volt az adósság, majd nyolc év szocialista kormányzás alatt, példátlan mértékben, húszezer milliárdra duzzadt. A szocialisták csak ötszázalékos növekedést vállaltak magukra. A Jobbik az adósság újratárgyalását javasolta, az LMP konszenzust sürgetett. Fontos jelentés lát ma napvilágot: kiderül, az Európai Bizottság szerint teljesíti-e Magyarország a három százalék alatti uniós hiánycélt, ha igen, kikerülhetünk a túlzottdeficit-eljárás alól, amelynek tétje a kohéziós források lehívhatósága. A Bruxinfo szerint legkorábban csak jövő júniusban szűnhet meg az eljárás. Eközben kiderült, a tavalyi teljes uniós büdzsé kifizetéseinél az Európai Számvevőszék 3,9 százalékos átlagos hibaarány talált.

Kapcsolódó cikkek:
Hitelezői diktátum az államadósság
Terítékre kerülünk Brüsszelben


Link



Azért végül számoljunk csak mi is:

2010 végéig felhalmoztunk 20.000.000.000.000 Ft állami adósságot.

Ez lebontva 1 főre 2.000.000 Ft, 4 tagú családokra a tartozás összesen 8.000.000 Ft

Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy ennek a kifizetéséhez az országnak legalább a fele nem tud hozzájárulni. Pontosítok, az ország feléből nem lehet kipréselni, akkor kiderül, hogy a ,,fizetőképes családok terhe 16 millió Ft.

Tehát durván havonta közel 200.000 Ft-ot kell behajtani minden egyes fizetőképes családon ahhoz, hogy az adósságunk stagnáljon és ne emelkedjen tovább!

Ha ehhez hozzávesszük azt, hogy ennek a kifizetéséhez az országnak legalább a fele nem tud hozzájárulni. Pontosítok, az ország feléből nem lehet kipréselni, akkor kiderül, hogy a ,,fizetőképes családok" terhe 18 millió Ft.

Az összegben még nem szerepel a hitel utáni kamat, ami korábbi becslések szerint évente 1.500.000.000 Ft.

Ez szerintem lehetetlenség! Amit az előző kormány ránk hagyott, az tehát csak alig, vagy csak roppant erőfeszítéssel teljesíthető!

Minek is /kiknek is/ köszönhetjük???



Optimista a kormány, nem számol jövőre komoly forintgyengüléssel
2012.11.29

Újraszámolta az idei és a jövő évre várható nominális államadósságot és GDP-t a parlament költségvetési bizottsága, melynek egyik oka, hogy a korábbi 300 közeli euróárfolyammal szemben 283,40-es szinttel számolnak jövőre. A bizottság összesen 17 módosító javaslatot nyújtott be a jövő évi büdzsé tervezetéhez.

Majdnem másfél tucat módosító indítványt nyújtott be a 2013-as költségvetés tervezetéhez a parlament költségvetési bizottsága. Azonban a javaslatok nem írják át alapjaiban a büdzsét, sőt még az elmúlt hetekben bejelentett három kiigazító csomagot sem tartalmazzák.

A legfontosabb változás, hogy a bizottság újraszámolta az idei és a jövő évi várható államadósságot és nominális GDP-t. Ennek egyik oka, hogy az eredeti javaslatban szereplő 299,40 helyett 283,40-es euró/forint árfolyammal és a korábbi 243,80 helyett 235,40-es svájci frank/forint árfolyammal kalkulálnak, emellett a dollárral szemben 226,80 körül, az SDR-rel (az IMF sajátos virtuális fizetőeszköze) szemben pedig 344,10 lehet a forint árfolyama.
A sikeres nők titkai - VII. MFOR Menedzsment Konferencia

A fenti módosításokkal az államháztartás központi alrendszerében a korábban becsült 22 275,9 milliárd forint helyett 21 724,9 milliárd forint lehet az adósság 2013 végén, az önkormányzati alrendszerben pedig az adósságátvállalás miatt az előzetesen várt 1163,9 milliárd forint helyett 577,5 milliárd forint lehet az adósság, míg a kormányzati szektorba sorolt egyéb szervezetek adóssága a korábbi tervezetben szereplő 169,4 milliárd forint helyett 131,3 milliárd lehet.

Vagyis a teljes adósság a korábban várt 23 573,3 milliárd forinttal szemben 22 406,1 milliárd lehet jövőre. A nominális GDP értéke viszont az előzetesen becsült 30 684,8 milliárd forint helyett 30 392 milliárd lehet jövőre vélhetően az 1,6 százalékról 0,9 százalékra visszafogott növekedési becslés miatt. A GDP-arányos államadósság a fentiek alapján 73,7 százalék lehet a jövő év végén az előzetesen várt 76,8 százalékkal szemben. Az idei adósságráta az eddig várt 78 százalékkal szemben 74,6 százalékos lehet a módosító javaslat értelmében.

Link



A világ legvagyonosabb családjának története

Link





 
 
0 komment , kategória:  Média  
Feltette kezét a bizottság: győzött az Orbán-kormány
  2012-11-07 18:05:20, szerda
 
 




FELTETTE KEZÉT A BIZOTTSÁG: GYŐZÖTT AZ ORBÁN KORMÁNY

Bucsy Levente, Kovács András
Forrás: MNO, MTI - 2012. november 07., szerda 13:10


Három százalék alatt marad a hazai GDP-arányos államháztartási hiány az Európai Bizottság szerdai közlése szerint, ami azt jelenti, hogy hazánk kikerülhet a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás alól. Az EB-bejelentés az Orbán-kormány történelmi gazdaságpolitikai sikerét jelenti, hosszú harc volt, amíg a bizottság elfogadta a számokat.

A kormány által októberben bejelentett, összességében több mint 764 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedéssorozat nettó hatása a GDP 1,5 százalékára, azaz mintegy 420 milliárd forintra tehető - közölte becslését az Európai Bizottság szerdán.

Az Orbán-kormány növekedési prognózisát lényegében helybenhagyva az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre 3 százalék alatt marad a GDP-arányos államháztartási hiány Magyarországon, de évről évre nő a deficit. A bizottság által készített gazdasági elemzés értékelése szerint idén a GDP 2,5 százaléka, jövőre pedig 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány - szerepel a brüsszeli testület szerdán közzétett őszi prognózisában. Magyarország GDP-je 2012-ben 1,2 százalékkal esik vissza, 2013-ban 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül majd az Európai Bizottság előrejelzése szerint.





Növekvő foglalkoztatottság és fogyasztás

Az Európai Bizottság szerint negatív és pozitív irányban is hatnak kockázatok a növekedési kilátásokra. Egyrészt a szigorúbb költségvetési politika még lassabb növekedéshez vezethet, míg kedvezőbb munkaerő-piaci fejlemények mellett nőhet a lakossági fogyasztás, ami kedvező hatással lehet a GDP-re. A szervezet szerint a munkaerő-piaci körülmények enyhén javulnak. A kormányzati intézkedések hatására folyamatosan nő a munkaerő-piaci aktivitási ráta. Mindezek ellenére a munkanélküliek aránya várhatóan nem változik, míg a foglalkoztatás folyamatosan nő.

A bejelentés tulajdonképpen az Orbán-kormány történelmi gazdaságpolitikai sikerének tekinthető, aminek köszönhetően kikerülhetünk a 2004 óta tartó túlzottdeficit-eljárás alól. Mint az mno.hu megírta: gyakorlatilag túszul ejtette az Orbán-kormány az Európai Bizottságot, mivel ha elfogadják a 2013-ra szóló három százalék alatti hiánycélt, akkor Brüsszel lényegesen kisebb befolyást gyakorolhat a magyar gazdaságpolitikára.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Bizottság szerdai országjelentésében pozitív bizonyítványt állított ki a magyar gazdaságpolitikáról, ami egy hosszú harc eredménye. Úgy látja, jövőre megszűnhet a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.

Nyílt politikai harc

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az Európai Bizottság ajánlásának teljesítésére előbb október 5-én jelentett be egy 397 milliárd forintos egyenlegjavító csomagot, majd október 17-én egy újabb, 367 milliárdosat. Az első bejelentéskor még azt is lebegtette Brüsszel, hogy kötelezettségszegési eljárást indít hazánk ellen. ,,Ennek valamilyen érzelmi alapja van, ugyanis mi vagyunk az egyetlen uniós tagország, melynek nem hiszi el az EU, hogy 3 százalék alatt képes tartani a költségvetési hiányt" - vélekedett már a második kiigazításkor a tárcavezető. A 764 milliárdos összeget a kormány a multicégekre hárította, Brüsszel viszont ezt nem tartotta elegendő lépésnek, kételkedve abban, hogy annyival nő majd jövőre a magyar gazdaság, mint amennyivel a kormány számol.

Az biztos volt, hogy ha Brüsszel nem fogadja el a hazai számokat, akkor a magyar kormány arra kéri a bizottságot, hogy ők mondják meg, mekkora összegre van szükség a három százalék alatti hiány teljesítéséhez, valamint azt is kilátásba helyezte, az esetleges pluszösszegeket Orbán Viktor honnan fogja előteremteni. Mivel az egyik lépés az emelt összegű bankadó, korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a multik az EB-nél lobbiznak azért, hogy enyhítsenek a szigoron hazánkkal szemben. Ezt a helyzetet oldotta fel végül a bizottság szerdai bejelentése, mellyel az uniós testület hosszú harc végére tett pontot.

Már nem az első visszakozás

Az Európai Bizottság korábban - hogy nehogy presztízsveszteséget szenvedjen el - a számok hatására szintén engedményekre kényszerült, májusban José Manuel Barroso javasolta, hogy oldják fel Magyarország vonatkozásában a kohéziós alapok folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést. A túlzottdeficit-eljárás ügye a jövő év első felében kerülhet majd terítékre, amikor már látszanak a konkrét számok a 2012-es és 2013-as esztendőről.

Balosok

A jelenlegi Európai Bizottságon belül döntően baloldali kötődésű emberek foglalnak helyet, akik természetesen semmilyen választói felhatalmazással nem rendelkeznek, és szorosan kötődnek azon gazdasági-pénzügyi érdekcsoportokhoz, akiket a kormány elmúlt két évben hozott intézkedései negatívan érintettek.

A felhatalmazás kapcsán Olli Rehn pénzügyi biztos egy kiváló példa, mivel még egy iskolaszéki választáson sem indult soha, vagy éppen Andor László, akinek munkájáról szintén nem mondhattak véleményt egyszer sem a magyar választók. Joaquín Almunia baloldali elfogultsága pedig 2006-ban lett mindenki előtt nyilvánvaló, mert egyszer sem helyezett kilátásba szankciókat a Gyurcsány-kormány ellen, miközben a költségvetés hiánya bőven kilenc százalék fölött volt.





Tizenhét bűnös van az EU-ban, mi nem

Tizenhét uniós tagországnál volt 2011-ben 3 százaléknál nagyobb a GDP-arányos államháztartási hiány: Írország (13,4 százalék), Görögország és Spanyolország (mindkettő 9,4 százalék), az Egyesült Királyság (7,8 százalék), Szlovénia (6,4 százalék), Ciprus (6,3 százalék), Litvánia és Románia (egyaránt 5,5 százalék), Franciaország (5,2 százalék), Lengyelország (5 százalék), Szlovákia (4,9 százalék), Hollandia (4,5 százalék), Portugália (4,4 százalék), Olaszország (3,9 százalék), Belgium (3,7 százalék), Lettország (3,4 százalék) és a Cseh Köztársaság (3,3 százalék).

Magyarország államadóssága az elmúlt két évben csökkent, miközben az Európai Unió országaiban a mutató emelkedett, a GDP-hez viszonyított 77,7 százalékos államadósság-rátával az unió középmezőnyébe tartozik az ország. Hazánk adósságrátája elmarad a teljes uniót számba vevő 84,9 százalékos és az eurózóna 90 százalékos értékétől, a visegrádi országok között az első helyen áll. A legeladósodottabb országok az unióban: Görögország 144,3 százalékkal, Olaszország 126,1 százalékkal, Portugália 117,5 százalékkal. A legkevésbé eladósodottak: Észtország 7,3 százalékos, Bulgária 16,5 százalékos és Luxemburg 20,9 százalékos GDP-hez viszonyított államadóssággal.



Link
 
 
0 komment , kategória:  Média  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.10 2012. November 2012.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 101
  • e Hét: 11179
  • e Hónap: 33667
  • e Év: 211542
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.