Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
zserbó
  2012-12-10 20:04:37, hétfő
 
 





Zserbó /Gerbeaud Emil eredeti receptje/

Hozzávalók A tésztához:

60 dkg finomliszt,

30dkg vaj vagy margarin,

1 dl tej, 1,5 dkg élesztő,

0,5 dl rum, 10 dkg kristálycukor,

2 tojássárgája, szódabikarbóna, csipetnyi só

a töltelékhez:

40 dkg darált dióbél,

40 dkg sárgabaracklekvár,

30 dkg kristálycukor

A tészta lekenésére 1 tojássárgája

A tetejére:16-18 dkg étcsokoládé

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk,a tejet meglangyosítjuk és az élesztőt belemorzsoljuk.Kb.10 percig így hagyjuk,ezalatt kissé felfut.Közben a rumot is meglangyosítjuk,majd a cukrot beleszórjuk, ezután az élesztős tejjel együtt a liszhez öntjük,és a tojások sárgájával,fél mokkáskanál szódabikarbónával meg a sóval tésztává gyúrjuk.

Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.

A diót a lekvárral meg a cukorral összekeverjük.

A tésztát négy részre osztjuk és egyenként nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk.

Az egyiket a kivajazott tepsibe fektetjük,majd a diókrém felét rásimítjuk.Erre kerül a második tésztalap,a maradék diót rákenjük,majd a harmadik tésztával befedjük. A tojássárgájával megkenjük,villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal 45-50 percig sütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk,megvárjuk ,amíg langyosra hűl a tésztára öntjük és elsimitjuk .Megvárjuk amíg megdermed majd szeletekre vágjuk A tetején a csokimáz nekem így felvágáskor megrepedezik így összekombináltam egy másik zserbó recept mázával amit viszont töredezés nélkül fel lehet vágni.

Máz:

6 dkg étcsokoládét 4 dkg cukorral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverünk 5 dkg vajat és a tészta tetejére ráöntjük, elsimítjuk és ha kihűlt hosszú szeletekre vágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
bejgli
  2012-12-10 20:03:25, hétfő
 
 



Karácsonyi bejgli Frank Júliától .

Hozzávalók:

A tésztához 56 dkg liszt,
21 dkg vaj, 2 dkg élesztő,
3 dkg cukor, csipetnyi só,
2 tojássárga;

A diótöltelékhez:
30 dkg darált dió,
25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma,
5 dkg sárgabaracklekvár,
5 dkg mazsola,
8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;


A mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák,
25 dkg porcukor,
7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor,
2,5 dl tej, csipetnyi só,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
3 szem összetört szegfűszeg.

A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem.

Közben elkészítem a töltelékeket.

A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem.

A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.

A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. (Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)

**


 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 71
  • e Hét: 236
  • e Hónap: 4640
  • e Év: 36369
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.