|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2012-12-10 20:04:37, hétfő
|
|
|
Zserbó /Gerbeaud Emil eredeti receptje/
Hozzávalók A tésztához:
60 dkg finomliszt,
30dkg vaj vagy margarin,
1 dl tej, 1,5 dkg élesztő,
0,5 dl rum, 10 dkg kristálycukor,
2 tojássárgája, szódabikarbóna, csipetnyi só
a töltelékhez:
40 dkg darált dióbél,
40 dkg sárgabaracklekvár,
30 dkg kristálycukor
A tészta lekenésére 1 tojássárgája
A tetejére:16-18 dkg étcsokoládé
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk,a tejet meglangyosítjuk és az élesztőt belemorzsoljuk.Kb.10 percig így hagyjuk,ezalatt kissé felfut.Közben a rumot is meglangyosítjuk,majd a cukrot beleszórjuk, ezután az élesztős tejjel együtt a liszhez öntjük,és a tojások sárgájával,fél mokkáskanál szódabikarbónával meg a sóval tésztává gyúrjuk.
Letakarva legalább 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A diót a lekvárral meg a cukorral összekeverjük.
A tésztát négy részre osztjuk és egyenként nagy tepsi nagyságú lappá nyújtjuk.
Az egyiket a kivajazott tepsibe fektetjük,majd a diókrém felét rásimítjuk.Erre kerül a második tésztalap,a maradék diót rákenjük,majd a harmadik tésztával befedjük. A tojássárgájával megkenjük,villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal 45-50 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk,megvárjuk ,amíg langyosra hűl a tésztára öntjük és elsimitjuk .Megvárjuk amíg megdermed majd szeletekre vágjuk A tetején a csokimáz nekem így felvágáskor megrepedezik így összekombináltam egy másik zserbó recept mázával amit viszont töredezés nélkül fel lehet vágni.
Máz:
6 dkg étcsokoládét 4 dkg cukorral sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverünk 5 dkg vajat és a tészta tetejére ráöntjük, elsimítjuk és ha kihűlt hosszú szeletekre vágjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
2012-12-10 20:03:25, hétfő
|
|
|
Karácsonyi bejgli Frank Júliától .
Hozzávalók:
A tésztához 56 dkg liszt,
21 dkg vaj, 2 dkg élesztő,
3 dkg cukor, csipetnyi só,
2 tojássárga;
A diótöltelékhez:
30 dkg darált dió,
25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma,
5 dkg sárgabaracklekvár,
5 dkg mazsola,
8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt;
A mákos töltelékhez:
30 dkg darált mák,
25 dkg porcukor,
7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor,
2,5 dl tej, csipetnyi só,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem.
Közben elkészítem a töltelékeket.
A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem.
A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. (Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)
**
|
|
|
0 komment
, kategória: karácsony |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2012. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
55 db bejegyzés |
e év: |
488 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 71
- e Hét: 236
- e Hónap: 4640
- e Év: 36369
|
|
|