Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Seszták Ágnes: A télfa nevű tréfa
  2012-12-19 19:48:48, szerda
 
 




Seszták Ágnes - A TÉLFA NEVŰ TRÉFA
Magyar Nemzet


Az idei durvasági rekordot Brüsszel tartja azzal, hogy a Grand Place-en nem állították fel a város karácsonyfáját, hanem egy 25 méteres úgynevezett ,,elektronikus télfát" építettek helyette, ami nem más, mint tévéképernyőkből összerótt installáció.

Amikor Goethe megírta Az ifjú Werther szenvedéseit, a benne emlegetett díszes karácsonyfa azonnal meghódította Németországot. Jókai Mór egyik karácsonyi novellája a Melyiket a kilenc közül? népmesévé színesedett a magyar irodalomban. Dickens Karácsonyi éneke állandóan szerepel a mozik és színházak műsorán, de nincs olyan gyermek, felnőtt is kevés, aki nem siratta el Andersen A kis gyufaárus lányát, aki sóvárogva nézi a gyönyörű karácsonyfákat, fagyoskodva a jéghideg utcán. Az újkori legendárium szerint az első világháborúban, 1914 karácsonyán a lövészárok két oldaláról előbb átkiabáltak a katonák, majd az ellenségek - a németek, a franciák és a skótok - összejöttek rövid időre, feledve a gyilkolást, barátkoztak, cigarettáztak, és hevenyészett karácsonyfáikon gyertyákat gyújtottak. John Lennon karácsonyi dalát az egész világ ismeri, Bob Geldof ,,Do they know it's Christmas?" dalából hárommilliót adtak el, és ebből segítette az etiópiai éhezőket. Babits Mihálytól Juhász Gyulán át József Attiláig vagy Ady Endréig minden költőnknek megvan a maga gyönyörű karácsonyi verse, prózája. Az isteni kisded születésének ünnepén százmillió keresztény gyújtja meg a gyertyát a karácsonyfán szerte a világon, és megy szeretteivel az éjféli misére. Lehet, hogy Jézus születése nem pontosan december 25. éjjelére esett, de a keresztények ezen a napon tartják 326-tól, az első niceai zsinat döntése óta.

A karácsony ünneplése meghódította a világot, és a Jézus születése felett érzett öröm mellett a család, a szeretet, az otthon és a békesség ünnepe lett, karácsonyfával, jellegzetes ételekkel és ajándékokkal. Évek óta próbálkoznak koptatni a karácsony fontosságát, kikezdeni az ünnep intimitását. A karácsony ugyanis hangsúlyosan családi ünnep, a szenteste a legszűkebb családé, apa, anya, gyerekek állják körül a fényben fürdő karácsonyfát, hogy másnap és harmadnap összejöjjenek a nagyobb rokonsággal, távolra szakadt testvérekkel, menyekkel, vőkkel, anyósokkal, apósokkal, unokákkal és a család barátaival. Lehet, hogy ez a zavaró? A család, melynek meghatározásával e pillanatban is adós az Európai Unió. Próbálták elvenni a kedvet azzal is, hogy évek óta hajtogatják, merő vásárlási őrületbe torkollik az egész, esztelen kiköltekezés, ki tud drágább ajándékkal előrukkolni. Ez azonban kétélű fegyver, mert a kereskedelem a nagy karácsonyi vásár bevételéről le nem mondana. Aztán jött a háziasszonyok szánása, hogy számukra az egész ünnep csak robot, rohanás a bejgli, a rántott hal és a töltött káposzta háromszögében. Egy baráti házaspár ezen felbuzdulva tavaly elutazott külföldre karácsonyozni. Először és utoljára, mondták utóbb, amikor hazajöttek. Amerikában a karácsony szót igyekeznek kivésni a képeslapokról és a fejekből, New Yorkban a Rockefeller Center előtt most is hatalmas karácsonyfa ragyog, de a jelszó a Happy Holiday, mert igaz, hogy az amerikaiak túlnyomó többsége keresztény, de mi van, ha megsértődik, aki nem. Az idei durvasági rekordot Brüsszel tartja azzal, hogy a Grand Place-en nem állították fel a város karácsonyfáját, hanem egy 25 méteres úgynevezett ,,elektronikus télfát" építettek helyette, ami nem más, mint tévéképernyőkből összerótt installáció, változatos színekben pompázik, sőt öt euróért megmászható. A hivatkozás, hogy nem akarják megsérteni a 25 százalékos mozlim kisebbség érzékenységét.

Kérdés persze, hogy mi van a 75 százalékos többségű keresztények érzékenységével. Emellett az Egyesült Arab Emírségekben például 30 méteres karácsonyfák állnak a plázákban és szállodák előtereiben. Az Európai Unió alaptörvényébe gyávaságból nem vették be a kontinens keresztény gyökereit, most pedig télfát állítanak, és a karácsonyi vásárból téli vásár lett. A kereszténység cementezte össze Európát évszázadokon keresztül, de a betlehemi három királyok, a mágus bölcsek ma messze elkerülnék Brüsszelt.

(Seszták Ágnes)




 
 
0 komment , kategória:  Média  
Mennyi legyen a minimálbér???
  2012-12-19 19:06:52, szerda
 
 




MENNYI LEGYEN A MINIMÁLBÉR???


Bajnai terve: 31 ezer forintos minimálbér???!!!
Bajnai nem a gazdaság jövedelemtermelésének javítására dolgoz ki terveket, hanem a minimálbér 31 ezer forintra csökkentésére.
Kérdés az, hogy ilyen gondoskodó állam a magyar nép óhaja?
A Haza és Haladás Alapítvány a tavasszal közzétette javaslatcsomagját.



Haza és haladás: Csomagban eladni a 31.317 Ft-os minimálbért
Írta: Barát Endre

A Haza és Haladás Alapítvány a tavasszal közzétette javaslatcsomagját. Felemelkedés Közös Erővel: A Tartós Mélyszegénység Csökkentése Célhoz Kötött Támogatások Révén címmel. A tanulmány mindeddig nem fejtett ki nagyobb hatást sem szakértői, sem politikai körökben. Ugyanakkor most, hogy a szakmai anyag közzétevői ismét politikacsinálók lettek, érdemes górcső alá helyezni az anyagot. A javaslatcsomag három fő ajánlást fogalmaz meg a mélyszegénység csökkentése érdekében. Ebből kettő a szegénység átörökítésének mérséklését célozza, ami nyilvánvalóan hosszú, de legalábbis középtávú célkitűzés, míg a harmadik a rövidtávú, a meglévő segélyezési rendszer átalakítására tesz javaslatot.


Ez lenne a haladás? Ugyan kérem!




Jelen okfejtés a harmadik, rövidtávú segélyezési rendszer átalakítására tett ajánlásokat vizsgálja, mivel a növekvő elszegényedés és a mélyszegénység ,,pestisszerű" terjedése gyors beavatkozást kíván. A ,,majd jobb lesz gyermekeinknek" ködösítés a mai Magyarországon már kevés. Ma már egymillióan élnek mélyszegénységben és számuk napról napra nő. Ilyenkor már nem csak megelőzésre, hanem tettekre is szükség van. A segélyezési rendszer a megszokott és évek óta sujkolt alapelvből indít, hogy a segély nem lehet vonzóbb, mint a munkajövedelem.

,,A segélyhez kapcsolt együttműködési feltételek elméleti alapja, hogy a munkanélküli segély csökkenti a munkavállalási hajlandóságot, azáltal, hogy munkavégzés nélkül biztosítja a megélhetést." (Haza és Haladás)

Ez az érvelés, egyes európai országokban (onnan vettük át) igaz lehet, mert a segély összege egy ,,normális" megélhetést biztosít az egyéb jóléti ellátásokkal együtt, ilyen pl. Skóciában a gyermekét egyedül nevelő szülőknek járó támogatási rendszer. Jóllehet, Magyarországon ez 2010. előtt sem volt igaz, ma pedig - amikor foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege 22 800 Ft, melyet egy családban egy fő kaphat - nem lehet azt állítani, hogy a ,,jóléti" támogatások visszatartják a munkanélkülieket a munkába állástól. Vannak azonban olyan, a Bajnai-tervben nem szereplő tényezők, amelyek tényleg visszatartó erővel bírnak. Ilyen a eladósodottság, a különböző rezsi tartozások, uzsora és nem utolsó sorban a hatósági büntetések. Ezek mind a jövőbeni fizetést, jövedelmet csökkentő tételek. Sok mélyszegénynek kell azzal számolni, hogy évekig a munkajövedelmük csak egy részét kapják kézhez. Ilyen helyzetben a fekete munka előnyösebb, abból nem lehet levonni a tartozásokat, abból nem lehet végrehajtani.

"Nagyon sokak megrögződött előítélete, hogy azért nem szabad ,,túl magas" segélyeket fizetni - és most egy pillanatra tekintsünk el attól, hogy valójában iszonyatosan alacsony a segélyek összege -, mert akkor ez a helyzet nem ösztönöz a munkavállalásra. Ez az állítás a magyar közgondolkodás egyik legnagyobb hazugsága/önbecsapása. A munkanélküliek döntő többsége azért nem dolgozik, mert nem kap munkát. Vagy ha kap, akkor csak rettenetesen rosszul fizetett feketemunkát." ( A Kiútprogramról - 1. rész: Milyenek a cigányok?
Molnár György közgazdász)

A fenti tévhit húzódik meg az Orbán kormány által tervezett segélyplafon, valamint a Haza és Haladás javaslata, az egy család által megszerezhető segély maximum bevezetése mögött. A magas összegű segélyek hazugságával szemben viszont kijelenthető, hogy egy alul-iskolázott munkakeresőnek tényleg nem hoz nagy életminőségbeli változást, ha minimálbérért áll munkába. Ez viszont a minibálbér alacsony volta és nem a túl magas segély miatt van így. Bajnaiék ezzel szemben a mai minimálbért tartják magasnak, ami európai viszonylatban sem igaz, és ha létminimumhoz viszonyítjuk, akkor kifejezetten alacsonynak tekinthető. A szerzők a minimálbér differenciált (területi alapú) csökkentésére tesznek javaslatot a munkaerőpiac keresleti oldalának élénkítése céljából.

,,Minimálbér differenciált csökkentése az átlagbér 30%-ára" (Haza és Haladás)
Táblázat az alábbi Link -en
A KSH jelenti, 2012. I-III. negyedév

Link


A Bajnai-minimálbér egy gyermektelen munkavállaló esetében 42 589 Ft nettó bérnek felel meg. Ha ezt regionálisan differenciáljuk akkor a legszegényebb megyében ez 31 317 Ft.( Ez a bér a mai közmunkás minimálbért, a hírhedt 47 000 Ft-ot sem éri el.) A Bajnai-terv bevezetésének következtében a ma munkával rendelkezők jelentős része is a mélyszegények csoportjába vándorol (mélyszegény az, aki a medián jövedelem 40-50 % alatti jövedelemmel rendelkezik), mivel a mai keresők közül mintegy egymillió fő dolgozik minimálbérért. Ők azok, akik újonnan fognak csatlakozni a mélyszegények népes táborához, így a javaslat nem hogy csökkenti, sokkal inkább növeli a mélyszegénységben élők számát. Visszatérve a segély és a munkajövedelmek közötti különbségre, a Bajnai-minimálbér bevezetésével sikerülne elérni azt, hogy valóban ne érje meg dolgozni. Ezért kell kötelezővé tenni a felajánlott munka elfogadását.

,,Az empirikus vizsgálatok is azt mutatják, hogy a közmunkában résztvevők munkapiaci elhelyezkedési esélyei nem javulnak, miközben a program más munkaerő-piaci eszközökhöz képest meglehetősen drága."

A Bajnai-terv elutasítja a közmunka típusú programokat, mivel azok drágák és nem vezetnek vissza a munkapiacra. Nem foglalkozik a szociális vállalkozásokkal, melyek Európa nemzeti gazdaságaiban egyre nagyobb szerepet játszanak, hanem a segélyezés átalakítását javasolja és a tartós munkanélküliek visszavezetését az elsődleges munkaerőpiacra. Figyelmen kívül hagyja, hogy vannak az országnak olyan térségei, ahol az elsődleges munkaerőpiac nem értelmezhető ma, ahol évtizedek óta nincs munkahely, nincsenek betöltetlen állások, ahol az élet húsz éve megállt. Bajnaiék a segélyezés átalakítására tesznek javaslatot, úgy hogy a segély jogosultságot a munkaügyi hivatallal való szoros együttműködéshez köti: munkaügyi tanácsokat, egyéni esetgazdát (nagyon szép szó, nem ember, hanem eset) kap a tartós munkanélküli. Az esetgazda segít a munkapiacra visszatérni, ő dönt a segélyről, annak összegéről, amit családi alapon kíván a tervezet maximálni. (Jelenleg havi együttműködés van érvényben, ami formális, mert a mélyszegénység által fertőzött térségekben nincs felkínálható munka.)

Az új segélyezési rendszer azt feltételezi, hogy a mélyszegénységben élő munkanélküliek rövidtávon visszavezethetők az elsődleges munkaerőpiacra némi életvezetési és munkakeresési segítséggel valamint a felajánlott munka feltétel nélküli elfogadásával. Az alacsony minimálbérnek köszönhetően pedig jelentősen nő a képzetlen munkaerő iránti kereslet. Akár egymillió új munkahely is születhet, ha kellően alacsony a bér. Ezzel oldódik meg a mélyszegénység problémája Bajnaiék szerint. A Bajnai-minimálbért csomagban kívánják eladni, elkerülve a közfelháborodást és a baloldal ellenállást, az újonnan felállítandó erkölcsi alapelveknek megfelelően.

A Haza és Haladás javaslata, amely nem ismeri el a szociális jogokat és amelyben a munkavállalónak csak kötelezettségei vannak a 15 éves kártékony előítéletekre épülő, neoliberális, konzervatív gazdaság- és társadalompolitikát követi. Olyat, amely ellen naponta tüntetnek Spanyolországban, Görögországban. A javaslat olyan társadalomképet vázol fel, ami nem különbözik a mai rezsimétől, a munkaalapú társadalomtól, ahol tömegek dolgoznak nagyon alacsony bérért és élnek a létminimum alatt. A Bajnai-terv nem tartalmaz új elemeket, új foglalkoztatási formákat, ellenben a segélyosztás intézményének átalakítására kíván költeni olyan formában, hogy a tartós munkanélkülit átvezeti a foglalkoztatott mélyszegények közé, valamint olyan minimálbért kíván bevezetni, ami nem haladja meg a mélyszegénység jövedelmi küszöbét. A mélyszegénység felszámolását nem az életminőség javításában, hanem a munkába állásban látja, úgy mint a mai rezsim. A Bajnai-terv nem a mélyszegénység felszámolását, sokkal inkább annak tartósítását és kiterjesztését eredményezi, ami ellen küzdeni szükséges.

Végül egy életképpel zárnám az írást. 2016-ot írunk K. Béla tartós munkanélküli. Reggel 4 órakor elindul csereháti otthonából, mely egy 40 m2-es, a 70-es években épült 'CS' ház, ahol ötfős családjával él. A ház ablakkeretében üveg helyett fólia. A felesége is korán kel, mert aznap van a nagymosás, ki kell vinni a tárcsás mosógépet az udvarra és vizet kell hozni a sarokról. Béla találkozóra indul a ,,gazdihoz", mert az esetgazdát már csak így becézi. Két éve ismerik egymást, és kapcsolatuk bensőségessé vált ez idő alatt. Béla reménykedik, hogy álláshoz jut az elsődleges munkaerőpiacon, minden két-hétben ezzel a reménnyel indul a városba. Szerencséjére eléri az egyetlen buszt, amivel Edelénybe el tud jutni. Ha lekési, egy hónapra oda a segély. A mai nap a legszerencsésebb számára, munkát ajánlanak neki, és még állásinterjúra is behívják. Ekkor megkéri a ,,gazdit", hogy a segélykeretéből - amivel a gazdi rendelkezik - 60 000 Ft-ot, had költsön egy pár új cipőre és egy öltönyre (a példa szerepel a tanulmányban), mert két év alatt megtanulta, hogyan kell egy állásinterjúra felkészülni, esténként a tükör előtt el is gyakorolta, de még vizsgázott is belőle! A 60 000 Ft-ot megkapja és sikerül az állást megszereznie. Karbantartó lesz egy vállalkozásnál. Havi 34 034 Ft-ért.



Link








 
 
0 komment , kategória:  Magyar sorsot - magyar kézbe!   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 340 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2324
  • e Hét: 13402
  • e Hónap: 35890
  • e Év: 213765
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.