Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
lime-s kocka !
  2012-02-26 12:49:15, vasárnap
 
 




4 evőkanál (1/2 bot) sózatlan vaj,
2/ 3 csésze pisztácia héj nélkül
1 csésze (4 dl) graham keksz-morzsák
1/ 4 csésze cukor
1 evőkanál lime reszelt héja

A töltelékhez:
2 nagy tojás sárgája
1 doboz (14 dkg) cukrozott sűrített tej
1/ 2 csésze friss citromlé

elkészitése:
a sűtőt előmelegitem 180 fokra. Egy 20 x 20 s tepsit kivajazok.
a kekszet mixerben porrá örlök,hozzá keverem a darált pisztáciát, cukrot, vajat.A formába kb: 1 cm vastagra lenyomkodom.A sütőbe 8- 10 percig sütöm majd félre teszem.

A töltelékhez a tojást és a süritett tejet jól elkeverem,hozzákeverem a citromlevet is.Az elősütöt tésztára öntöm a citromos maszát és még visszarakom a sütőbe 15 percre.
Egy kicsit pihentetem, majd 16 egyforma darabba felvágom.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
karfiolós répás hasé!
  2012-02-25 16:17:09, szombat
 
  1 Leveles tészta
400 g karfiol
300 g répa
olívaolaj
só, bors, friss kakukkfű
2 tojásból majonéz
3-4 ek szezámmag

elk:
A karfiolt vágjuk apróra, a répát reszeljük le, és kevés olívaolajon sóval, borssal, folyamatos keverés közben dinszteljük 3-4 percig.
A szezámmagot serpenyőben pirítsuk meg, a kész majonézbe keverjük bele. A karfiolos répához keverjük a majonézt, hogy kellemesen ragacsos állagú legyen.
A tésztából 12 cm széles csíkokat vágunk, és az egyik felére csíkban ráhelyezzük a karfiolos tölteléket. A töltelékre ráhajtjuk a tészta másik felét, és a széleket villával összenyomjuk. Felszeleteljük, tojással megkenjük, majd nem pirított(!), hanem sima szezámmaggal megszórjuk.
220 C-ra előmelegített forró sütőbe tesszük. Kb. 15-20 perc alatt kész.



 
 
0 komment , kategória:  mexikói konyha !  
ausztráliai és óceániai recik
  2012-02-25 14:47:35, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  angol receptek  
afrikai receptek !
  2012-02-25 14:46:02, szombat
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  arab konyha !  
görög recik !
  2012-02-25 14:44:07, szombat
 
  irke citrommal, krumplival és fokhagymás tejföllel (görög)
Hozzávalók: 1 egész csirke vagy mellek, 2 ek olívaolaj, 3 ek citromlé, 5 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 dl csirkeleveslép, tejföl.
A csirkét vágja bontási darabokra, a mellet felezze. Keverjen pácot az olaj, citromlé, fokhagyma, só és bors hozzáadásával, 10 perc pihentetés után tegye bele a csirkét, pácolja hűtve 1 ? órát. Süsse a csirkét roston vagy tepsiben, erős hőn (200 C°) kb. 1 órát, míg átsül. Közben a szeletelt kirumplit tegye tepsibe vagy jénai tálba, öntse rá a páclevet és levest, süsse a csirke mellett míg teteje enyhén barnulni kezd. Keverje tejfölbe az áttört fokhagymát, hagyja állni hűtve 1 órát. Tálalja a csirke mellé a krumplit, külön mártogatni a fokhagymás tejfölt (a krumplit mártogatják bele).

Kotopulo dzsuvecsi (görög)
Hozzávalók (4 sz.): 1 csirke kb. 1,3 kg, 3 ek olívaolaj, 3 közepes hagyma, 35 dkg tarhonya, 2 gerezd fokhagyma, 2 nagy édes paprika, 20 dkg paradicsom, 2 kk őrölt kömény, 3 ek konyak, 1 liter víz, 5 dkg reszelt parmezánsajt, só, bors.
A hagymát vágja durvára, a fokhagymát törje át, a paprika húsát vágja apróra, a paradicsomot hámozza meg és vágja kockára. A csirkét kenje meg olívaolajjal kívül-belül, sózza-borsozza, tegye sütőedénybe (agyag vagy üveg legyen), a tarhonyát szórja köré és simítsa egyenletesre. A maradék olajat keverje nagy tálban a többi hozzávalóval, a sajt kivételével, tegye a csirke mellé, simítsa egyenletesre. Süsse előmelegített sütőben, közepes hőn (180 C°) 1-1 ? órát fedetlenül, negyedóránként locsolja meg levével. Ha a tarhonyát száraznak találja, kis meleg vizet adjon hozzá. Mikor a hús és tarhonya is puha, a sütőből kivéve szórja meg a reszelt sajttal és tálalja.

Szuvlaki (görög)
Hozzávalók: 3 csirkemell, 1,2 dl olívaolaj, 3 ek citromlé vagy vörösborecet, 3 ek vörösbor, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek oregano, hagyma, gomba, friss paprika.
A melleket csontozza ki, vágja kb. 3x3x1 cm-es darabokra. Készítsen pácot az olajtól oreganoig felsoroltakat keverve, pácolja a csirkefalatokat legalább 3 órát. Utána tűzze fapálcikákra, hagyma-csirke-gomba-csirke-paprika-csirke sorrendben, míg a csirke tart. Süsse grillen vagy roston, forgatva és kenegetve a maradt páccal. Mellé sült lángos illik, vékonyan vajazva.

Szuvlaki másképp (görög)
Hozzávalók: 1 kg csirkehús, 8 dkg hagyma, 3 dkg sárgarépa, 3 dkg zeller vagy petrezselyem, 2-4 gerezd fokhagyma, csipet kakukkfű, rozmaring és koriander, 1 kk oregano, 2 szegfűszeg, 1 kk bors, 1 ek vágott petrezselyemlevél, fél citrom reszelt héja, só, 1-2 citrom leve, 2 ek olívaolaj, 1,2 dl bor vagy víz.
A csirkét csontozza ki, vágja kis kockákra, a hagymát, répát és zellert szeletelje. Keverjen pácot a csirkén kívüli összes hozzávalóból, keverje bele a húst, pácolja 24-48 órát hűtve, fedve. Utána tűzze fapálcikákra a húst, süsse grillen (legjobb szőlővenyigén) készre. Forrón tálalja.
Megjegyzés: készítik marha-, birka-, disznóhússal, sőt hallal is.

Orzo leves, csirkeleves tarhonyával (görög)
Hozzávalók: 1 csirke, főzéséhez: 1-2 hagyma, 1 nagy zeller vagy petrezselyem, 2 közepes sárgarépa, víz, só, bors; a leveshez 15-25 dkg főtt csirkehús, 2 közepes sárgarépa, 1 zeller vagy petrezselyem, 20 dkg tarhonya, 2 liter csirkeleveslé, 2-3 ek raradicsomszósz, 4 ek vaj, 3 kis paradicsom, kevés vágott menta és petrezselyemzöld, citromlé, só, bors.
A csirkét vágja bontási darabokra, főzze meg bő vízben, lassú tűzön. Vegye ki, hagyja kihűlni, majd lebőrözött melléből-combjából vágjon kockára 15-25 dekát, a többit használja egyéb ételhez. Levét szűrje le, tartsa meg. Mikor az orzot főzi, töltse nagy fazékba a 2 liter levest, melegítse, közben részletekben adja hozzá a paradicsomszószt úgy, hogy kis levest merjen ki tálba, s abban keverje el azt, utána adja a levesbe vissza. Ha végzett, tegye bele a finomra vágott répát és zellert. Vegye a hőt közepesnél gyengébbre, tegye a levesbe a csirkét, a hámozott, kimagozott aprított paradicsomot, vajat és tarhonyát, főzze kb. 40 percig, míg a zöldségek és tészta megpuhulnak. A citromlével, sóval és borssal finomítsa a fűszerezést pár perccel a fözés befejezte előtt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
csirkés recik !
  2012-02-25 14:42:49, szombat
 
  Pikárdiai csirke kapormártásban (francia)

Hozzávalók (4 sz.):
4 csirkemell,
4 spenótlevél,
4 póréhagyma,
4 zöldhagyma,
8 közepes gomba,
só, bors,
4 dl csirkeleveslé,
1,2 dl bor,
8 póréhagyma zöldje
.
A melleket bőrözze le, csontozza ki, egészben hagyva panírozza vékonyra, tegye sütőpapírra egyenként. A póré zöldjét szeletelje vékonyra, rakja a mellekre, mellenként ? hagymát osztva. A gyöngyhagymát, gombát és spenótot vágja finomra, együtt kis vajon, erős hőn süsse keverve fél percig, majd terítse a mellekre. Locsolja meg 1-1 ek borral, sózza-borsozza ízlés szerint, majd tekerje egyenként hengerré. Tegye enyhén vajazott alufóliára, csavarja fel, végeit tűrje be. Tegye a csirkelevessel feltöltött tepsibe, Süsse előmelegített sütőben 25 percig. Közben dinsztelje meg a szeletelt pórét vajon, közepes hőn. Készítse el a mártást. Tálaláskor vegye le a fóliát a csirkéről, szeletelje kb. 6 mm vékony karikákra. Kanalazzon mártást tálra vagy a tányérokra, erre tegye a csirkekarikákat, mellé a dinsztelt pórét.
Kapormártás: olvasszon serpenyőben 1 ek vajat, rajta dinszteljen meg 2 finomra vágott gyöngyhagymát, töltön rá 1,2 dl bort, ugyanennyi levest és 3 ek tejszínt, főzze be felére, szórja meg 2 ek finomra vágott friss kaporral.

Poulet á la Montrachet, csirke gombával mártásban (francia)

Hozzávalók (6 sz.):
1 nagy csirke,
egyenként 22 dkg fiatal sárgarépa, gyöngyhagyma és gomba,
3 dkg vaj,
1 friss tárkonyág vagy 1-1 kakukkfű,
rozmaring és petrezselyemlevél,
1 babérlevél,
1,5 dl bor,
2 tojás sárgája,
3 dl tejszín,
só, bors.

A csirkéből a combokat és melleket felezze, a szárnyak végét vágja le, csak a felsoroltakat használja fel. A sárgarépát kaparja, a hagymát héjazza le. Vastag aljú lábasban olvassza meg a vajat kis hőn, tegye rá a csirkét, répát, hagymát és a csokorba kötött fűszernövényeket. Sózza-borsozza, öntse fel a borral, főzze fedő alatt 30 percig, időnként keverve. Mikor a répa és hagyma megpuhult, vegye ki szűrőkanállal, tartsa fedve melegen (pl. párolóedényben). A gombát szeletelje vékonyra, tegye a lébe, sózza és fedje be, párolja 20 percig. A tojássárgákat tegye a tejszínbe, verje fel, tegye félre. Vegye ki a csirkét a léből, rendezze tálalótálcára, tegye köré a zöldségeket. A főzőedényben villa hátával kaparja fel a lesült részt, forralja fel a levet, vegye ki a fűszernövénycsokrot és vegye le a hőről az edényt. Keverjen 1 ek főzőlevet a tojásos tejszínbe, ezt keverje bele a főzőlébe, s folytonos keveréssel párolja mártássá. Mikor kellő sűrűségű, öntse a csirkére és azonnal tálalja. Mellé főtt rizs vagy nudli illik.

Poulet aux champignons, gombás csirke (francia)

Hozzávalók (4 sz.):
4 csirkemell,
3 ek liszt,
2 ek tejföl,
1 ek dijoni mustár,
2,5 dl csirkeleveslé,
csipet kakukkfű,
só és bors,
1 ek vaj,
30 dkg gomba,
2 zöldhagyma,
petrezselyemzöld.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, a gombát negyedelje, a zöldhagymát és petrezselyemzöldet vágja finomra. Kis tálban keverje össze a tejfölt 2 kk liszttel, a mustárral és 2 ek levessel, tegye félre. A mellek egyik oldalát fűszerezze kakukkfűvel, sóval és borssal, majd forgassa a maradt lisztbe. Teflonos lábasban vagy mély serpenyőben olvassza meg a vajat közepes hőn, süsse rajta a melleket mindkét oldalon kb. 5-5 percig, míg rózsaszínről kifehérednek. Vegye ki, tartsa melegen. Zsírján süsse a gombát 3 percig. Öntse rá a maradék levest, forralja fel és főzze 3 percig. Keverje hozzá a tejfölös mártást, tegye bele a zöldhagymát, főzze kb. 3 percig, míg besűrűsödik. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást, szórja meg petrezselyemzölddel.

Poulet Basquaise, baszk csirke (francia)

Hozzávalók:
1 csirke kb. 1,2 kg,
3-4 ek olaj vagy margarin,
1 kg paradicsom,
25 dkg friss édes paprika,
2-3 hagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
25 dkg rizs,
só, bors.

A csirkét vágja bontási darabokra. Forraljon 2 liter vizet, főzze benne a paradicsomot 2-3 percig, míg héja leválik, hámozza meg és vágja kockákra. A paprikát magozza ki és vágja nagyobb darabokra, a hagymát és fokhagymát finomra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat vagy margarint, süsse rajta a csirkét aranybarnára (kb. 5 perc). Adja hozzá a paradicsomot, hagymát, fokhagymát, paprikát, sózza és borsozza. Fedve, kis hőn párolja 45-50 percig. Közben, 20 perccel kész előtt kezdje főzni a rizst: lábasban hevítsen 2 ek olajat vagy margarint, mikor forró, tegye rá a rizst, sózza-borsozza, jól keverje össze. Töltsön rá kétszeres térfogatú vizet, párolja fedve, kis hőn 17-20 percig, míg a rizs megfő (mire a vizet teljesen felissza). Tálalja előbb a rizst kanállal elsimítva, rá a csirkét zöldséges mártásával.

Poulet Clemenceau, fokhagymás csirke borsóval (francia)

Hozzávalók (4 sz.):
1 csirke kb. 1,3 kg,
6 gerezd fokhagyma,
1 ek vaj,
1 ek olívaolaj,
2,5 dl víz vagy csirkeleveslé,
2,5 dl fehérbor vagy vermut,
20 dkg zöldborsó,
4 krumpli,
1,2 dl kukoricaolaj,
1 fej fokhagyma,
liszt.

A csirkét vágja bontási darabokra, a fokhagymát vágja finomra vagy törje át, a borsót főzze meg, a krumplit hámozza meg és vágja kockára. A csirkét forgassa lisztbe, süsse vaj-olívaolaj keveréken, közepes hőn aranybarnára. Tegye rá az 1 fejnyi fokhagymát, süsse kb. 1 percig. Öntse le a zsiradékot úgy, hogy kb. 2 ek maradjon, töltse fel a bor és víz vagy leves felével. Párolja kis hőn kb. 1 ? órát, időnként hozzáadva a bor és víz másik feléből, mikor szükséges. 15 perccel elkészülte előtt másik serpenyőben hevítse a kukoricaolajat, süsse rajta a krumplit és 6 gerezd fokhagymát. Mikor majdnem kész, adja hozzá a borsót és melegítse össze. Szedje ki szűrőkanállal, tegye a csirkére, keverje össze. A mártás elég kell legyen, hogy a csirkét és zöldféléket bevonja. Főtt rizzsel vagy nudlival körítse.
Megjegyzés: bár a recept nem tartalmazza, só és bors ajánlott.

Poulet fleury, virágzó csirke (francia)

Hozzávalók (4 sz.):
2 csirkemell,
1 nagy sárgarépa,
1 nagy zeller vagy petrezselyem,
3 dkg zöldborsó,
8 zöldhagyma zöldje,
5 dl csirkeleveslé,
2,5 dl habtejszín,
6 dkg gomba,
só, bors,
paprikapor.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, felezze el, a sárgarépát, zellert vagy petrezselymet és hagymalevelet vágja gyufányira, majd blansírozza külön-külön: a répát és zellert sós vízben főzze 3 percig, a hagymalevelet sótlanban 1 percig, majd dobja hideg vízbe. A csirkemellet klopfolja kíméletesen (bárd lapjával) kb. 1 cm vékonyra. Tegyen minden zöldségből 1-2 darabot a mellszeletekre keresztirányban, majd göngyölje tekerccsé a szeletet, végeit tömje be és tűzze össze, hogy szilárd tekercset adjon. A levest melegítse forrásközelig, tegye bele a tekercseket és párolja kb. 6 percig, vagy egyszer megfordítva 4-4 percig. Vegye ki, tartsa melegen. Forralva sűrítse be a levest felére. Adja hozzá a tejszínt és főzze be újra felére. Szeletelje a gombát és tegye a lébe. Sózza-borsozza ízlés szerint. A meleg hústekercseket göngyölje ki, vágja átlósan kb. 5 keskeny csíkra. Tálalja a mellcsíkokat csillagalakba rendezve a tányérokon, a mártást mellé kanalazva és kevés paprikával megszórva, a gombaszeleteket elosztva.

Poulet Parisienne (francia)

Hozzávalók (6 sz.):
6 csirkemell, 3
dl szűrt gombakrémleveslé,
12 dkg gomba,
1 kk paprika,
1,2 dl bor vagy vermut (kihagyható),
2,5 dl tejföl
3 ek liszt,
só, bors.

A melleket enyhén sózza-borsozza, tegye agyagtálba. Öntse rá a levest és bort, tegye bele a szeletelt gombát, szórja meg a paprikával. Főzze nagyon kis hőn 6-8 órát, vagy közepes hőn 2 ?-3 ? órát. Vegye ki a melleket 30 perccel kész előtt, keverje a tejfölt a lébe. Tálalja a csirkére a mártást, mellé főtt rizst vagy nudlit adjon.

Poulet Provençale, provanszi csirke (francia)

Hozzávalók (6 sz.):
1,5 kg csirkehús,
4 ek olívaolaj,
2 ek vaj,
1 közepes hagyma,
1 zeller,
2,5 dl víz,
2 csirkeleveskocka,
20 dkg paradicsom,
4 ek liszt,
3 ek bor,
2 ek vágott petrezselyemzöld,
só, bors.

A csirkét bőrözze le, csontozza ki, a hagymát és zellert vágja apróra. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat a vajjal, süsse rajta a csirkét mindkét oldalán aranybarnára, vegye ki szűrőkanállal. Zsiradékán süsse a hagymát a zellerrel kb. 5 percig. Keverje bele a lisztet, majd lassan öntse hozzá a vizet a leveskockákkal. Tegye rá a paradicsomot, keverje míg felforr. Sózza és borsozza. Tegye bele a csirkét, bort és petrezselymet, párolja fedve kb. 30 percig, míg a csirke megpuhul.

Poulet Vallée d' Auge, Auge-völgyi csirke (francia)

Hozzávalók:
2 csirkemell,
1 dl konyak vagy Calvados,
2 ek vaj,
2,5 dl almalé,
1 hagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 kk kakukkfű,
1 ek dijoni mustár,
1 alma.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, a hagymát szeletelje, a fokhagymát törje át, az almát szeletelje és magozza ki. Serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta a csirkét közepes hőn oldalanként kb. 3 percig aranybarnára. Adja hozzá az almalevet, hagymát, fokhagymát és kakukkfüvet, fedve főzze 10-12 percig, míg a csirke megpuhul. Vegye ki a csirkét, tartsa melegen. Vegye erősre a hőt, töltse az edénybe a konyakot, gyújtsa meg, hagyja égni míg kialszik. Főzze a szószt míg enyhén besűrűsödik. Tegye bele a mustárt és almát, jól keverje össze. Tálalja a csirkére kanalazva a mártást.

Poulet Villeroy, csirke tejszínes mártásban (francia)

Hozzávalók:
4 csirkemell,
5 dl csirkeleveslé,
1 liter rántással sűrített csirkeleveslé,
fél citrom leve,
1 dl gombakrémleveslé,
5 tojás sárgája,
1,8 dl tejszín,
só,
fehérbors,
2 ek sonkalé (kihagyható),
3 tojás,
prézli,
olaj.

Vastag aljú mély serpenyőben vagy lábasban keverje a levest, rántással sűrített levest (8-8 dkg lisztet és vajat süssön világos mártássá, ezt keverje kis levesben simára, majd keverje bele a levesbe), citromlevet és gombalevest. Melegítve, keverve sűrítse be 1 liternyire. A tojássárgáját a tejszínnel verje fel, keverjen hozzá kevés meleg levest, majd a leves 1/3-át, s mikor sima, keverje bele a levesbe. Főzze még pár percig, hogy jól besűrűsödjék. Szűrje át finom szűrőn, hagyja kihűlni. Utána egyik felét töltse serpenyőbe, tegye hozzá a sonkalevet, főzze kevergetve míg megáll a kanál hátán. Ez a Villeroy mártás.A csirkét vízben párolja csaknem készre, vegye ki, hagyja kihűlni. Merítsen minden darabot a Villeroy mártásba, hogy vastagon bevonja. A 3 tojást keverje ugyanannyi vízzel, verje fel. Merítse a melleket a tojásoldatba, majd forgassa prézlibe. Süsse olajon, erős közepes hőn, mindkét oldalon aranybarnára. Tálalja rizságyon, a mártás másik felét mellé adva. A csirkét felvágva a panírhoz használt mártás egy része folyékony, a puhára sült hús köré ömlik.

Suprémes de volaille á blanc, csirkejava fehér mártásban (francia),

Hozzávalók (4 sz.):
4 csirkemell,
1 ek citromlé,
1 kk só,
csipet fehérbors,
4 ek vaj;

a mártáshoz:
3 ek csirke- vagy marhahúsleveslé,
3 ek bor vagy fehér vermut,
2,5 dl tejszín,
2 ek vágott petrezselyemlevél,
só, bors és citromlé ízlés szerint.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, kenje be citromlével, sózza-borsozza. Serpenyőben hevítse a vajat míg bugyborékolni kezd, forgassa bele a melleket. Fedje az edényt sütőpapírral vagy fóliával, tegye magas hőre (200 C°) előmelegített sütőbe, süsse 6 percig. Ellenőrizze ujjnyomással: ha teteje lágy és kásás, süsse még 1-2 percig, míg enyhén ruganyosnak nem találja, akkor készre sült. Vegye ki a csirkét, tartsa melegen. Készítse el a mártást: a vajas serpenyőt tegye erős lángra, töltse bele a levest és bort, folyamatosan keverve forralja 2-3 percig, míg enyhén besűrűsödik. Fűszerezze ízlés szerint sóval, borssal és citromlével. Öntse a mártást a csirkére, szórja meg petrezselyemzölddel tálaláskor.

Sült csirke Madeira borral (francia)

Hozzávalók (6 sz.):
1 csirke kb. 1 kg,
4 csirkeszárny,
2 csirkehát,
2 ek vaj,
1 hagyma,
3 zeller vagy petrezselyem,
2 sárgarépa,
2 babérlevél,
2 ek fűszernövénykeverék,
25 dkg vaj,
0,6 dl Madeira (édes vörös desszertbor),
1 liter csirkeleveslé,
1 ek vaj,
1 ek liszt,
petrezselyemzöld,
só, bors.

A csirkének vágja le a nyakát és lábvégét, a törzset szárnnyal-combbal hagyja egyben, a hagymát vágja héjastól durvára, a zellert és répát durvára, a petrezselyemzöldet finomra. Nagy serpenyőben olvasszon 2 ek vajat, keverje bele a hagymát, zellert, répát és a fele fűszernövény-keveréket, tegye rá a csirkeaprólékot, szárnyat és hátat. Süsse kb. 40 percig, magas hőn, gyakran keverve, míg jól megbarnul. Vegye a hőt közepesre. Közben keverje 25 dkg vajhoz a fűszernövény-keverék másik felét, kenje be vele a csirkét kívül-belül, a mell bőre és húsa közé is, tegyen 2 ek fűszeres vajat a hasüregbe. Szórja meg sóval és borssal. Kösse ét zsinórral, hogy tartsa formáját, tegye a sütőedénybe a zöldségekre. Süsse 15 percig, közben öntözze az edénybe kicsorgott szafttal. Fordítsa meg, süsse még 15 percig. Fordítsa mellel felfelé, töltse rá a bort, süsse tovább kenegetve kb. 15 percig míg a comb legvastagabb részén megszúrva a szivárgó leve nem véres, hanem halvány. Tegye át tálra, vegye le róla a zsinórt, fedje fóliával. Töltse a levest a sütőedénybe, forralja míg negyede elfő, közben kaparja fel a lesült alját. A sűrű levet szűrje át, zsírját szedje le. Serpenyőben olvasszon 1 ek vajat kis hőn, keverje bele a lisztet, süsse 3 percig, majd lassan keverje bele a leszűrt mártást. Párolja 5 percig kevergetve, sózza-borsozza ha kell. Tálalja a csirkét a zöldséggel, petrezselyemzölddel megszórva, a mártást külön adva, főtt krumplival vagy rizzsel körítve.
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
mustáros-boros csirke
  2012-02-25 14:35:34, szombat
 
  rancia csirke boros-mustáros mártásban

Hozzávalók (4 sz.):
4 csirkemell,
1 kk bors,
3 dl csirkeleveslé,
1,2 dl bor,
2 ek dijoni mustár,
olaj,
rizs.

A melleket bőrözze le, csontozza ki, szórja meg borssal. Mély serpenyőben vagy lábasban hevítsen olajat, süsse rajta a csirkét közepes hőn, egyszer megfordítva aranybarnára. Keverje simára a levest,bort és mustárt, öntse a csirkére, forralja fel, majd a hőt lejjebb véve párolja 15 percig. Főtt rizsre tálalja a csirkét, kanalazza rá a mártást.
Sütése mikróban: a megkevert mártásalapot tegye kb. 20x20x5 cm-es mikroálló edénybe, fedje fóliával, a gőznek kis nyílást hagyva egy sarkán, vagy tűvel kilyuggatva. Mikrózza magas hőn 3 percig. Tegye rá a fentiek szerint előkészített csirkét, fóliázza újra és mikrózza magas hőn 5-6 percig. Hagyja állni 10 percet, majd tálalja fentiek szerint.
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
uborkás csirke !
  2012-02-25 14:34:26, szombat
 
  hozzávalók (4 sz.):
4 csirkemell,
45 dkg paradicsom,
2 nagy uborka,
só, bors,
2 ek olívaolaj,
3 hagyma,
3 gerezd fokhagyma,
1,2 dl csirkeleveslé,
1 dl bor,
1 ek sáfrány.

A melleket csontozza ki, felezze el, a paradicsomot vágja 1 cm-es kockákra, az uborkát hámozza meg, végét vágja le, darabolja 4 cm-es hosszra, majd hosszában negyedekre, sózza-borsozza, a hagymát vágja finomra, a fokhagymát törje át. Vastag aljú serpenyőben vagy lábasban hevítse az olajat, süsse rajta a csirkét közepesnél erősebb hőn, mindkét oldalán aranybarnára. Szedje ki, tartsa melegen. Olaján süsse a hagymát és fokhagymát kevergetve 1 percig. Tegye rá a paradicsomot, keverve süsse 1 percig. Öntse fel a levessel és borral, keverje össze, főzze 1 percig. Tegye hozzá az uborkát és a csirkéről esetleg lecsorgott szaftot, sózza és borsozza, főzze erős hőn kb. 6 percig. Tegye vissza a csirkét a sütőedénybe, forgassa bele az ételbe. Tegye bele a sáfrányt, fedje és főzze még 4 percig. Forrón tálalja.
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
ecetes tárkonyos csirke
  2012-02-25 14:33:02, szombat
 
  Csirke ecetben, tárkonnyal (francia)

Hozzávalók (6 sz.):
1 nagy csirke 1,6 kg,
30 dkg gyöngyhagyma,
2 ek olaj,
1 ek vaj,
2,5 dl tárkonyecet,
1,2 dl fehérbor,
4 dl csirkeleveslé,
20 dkg paradicsom,
2 ek friss vagy 1 ek szárított tárkony,
4 ek kukoricaliszt,
só,
bors,
petrezselyemzöld
.
A csirkét vágja bontási darabokra, a hagymát főzze forró vízben 1 percig, majd dobja hideg vízbe, szárítsa le és héjazza le, utána sós vízben főzze kb. 10 percig puhára, a kukoricalisztet keverje el 2 ek vízben. Nagy serpenyőben vagy lábasban melegítse fel a vajat az olajjal, süsse rajta a sózott-borsozott csirkét mindkét oldalán aranybarnára, szedje ki szűrőkanállal, tegye félre. Zsírján dinsztelje a hagymát 1 percig kevergetve. Töltse rá az ecetet és bort, forralja míg fele elpárolog, kaparja fel a leragadt csirkemaradványt. Adja hozzá a csirkelevest, paradicsomot és tárkonyt, tegye vissza a csirkét. Forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt és párolja 20-25 percig, míg a hús megpuhul. Hagyja lehűlni (eddig előző nap elmehet). Tárolja hűtve. Melegítse fel, majd szűrőkanállal szedje ki a húst és hagymát, tartsa melegen. A párolódó lébe keverje bele a kukoricaliszt-oldatot, kevergetve sűrítse be mártássá. Kanalazza a mártást a csirkére. Szórja meg finomra vágott friss tárkonylevelekkel ha van, vagy petrezselemzölddel.
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
kakas fehérborban !
  2012-02-25 14:31:49, szombat
 
  oq au vin blanc, kakas fehérborban (francia)

Hozzávalók:
1 kakas vagy tyúk 1,4-1,6 kg,
2 ek vaj vagy margarin,
12 gyöngyhagyma,
4 kis sárgarépa,
2 gerezd fokhagyma,
2 ek konyak,
5 dl száraz fehérbor,
1 ek vágott petrezselyemzöld,
1 babérlevél,
1 ek só,
1 kk bors,
1 kk kakukkfű,
őrölt szegfűszeg,
25 dkg zöldborsó.

A tyúkot vágja négybe, a hagymát apróra, a sárgarépát hámozza meg és vágja átlósan 3 cm hosszra, a fokhagymát törje át. Nagy serpenyőben olvassza meg a vajat, süsse rajta közepes hőn a tyúkot villával megfordítva mindkét oldalán aranybarnára. Tegye át tepsibe, hagyja állni. A serpenyőben maradt zsírjára tegye rá a hagymát, sárgarépát és fokhagymát, süsse közepes hőn míg a hagyma és répa enyhén barna lesz. Töltse rá a konyakot és gyújtsa meg. Enyhén rázza míg kihuny. Adja rá a bort, petrezselyemzöldet, babért, sót, borsot, kakukkfüvet és szegfűszeget. Vegye erősre a hőt, forralja fel az ételt, folyton kevergetve. Vegye le a hőről, kanállal merje át a zöldséget a tyúkra. Fedje vagy fóliázza a tepsit. Előmelegített sütőben, közepes hőn süsse 30 percig. Vegye le a fedőt, szórja rá a borsót egyenletesen. Ismét fedje a tepsit, süsse még kb. 30 percig, míg villával megszúrva puhának találja a húst. Vegye le a babért tálalás előtt. Nagy tálcára rakja szépen elrendezve.
Vörösboros változat: ízgazdag, minőségi félszáraz vörösborral váltsa ki a fehéret. A sárgarépával egyidejűleg tegyen bele 22 dkg szeletelt gombát, majd ? ek paradicsompépet keverjen a sült répa-gomba keverékhez, mikor azt a csirkére teszi sütés előtt.
 
 
0 komment , kategória:  francia receptek  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 85 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 1179 db bejegyzés
Összes: 8903 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1266
  • e Hét: 5161
  • e Hónap: 37833
  • e Év: 166536
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.