Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
Meghatóan szépen összeállítva a 20. évforduló!
  2012-03-30 22:09:04, péntek
 
  Ma ünnepelte 17-órától, az 56-os Egyesület, megalakulásuk 20. évfordulóját a Mosonmagyaróvári Városi Kollégiumában.

Szép számmal voltunk emlékezni. Meghatóan szépen összeállított visszanézést láthattunk a vetítés során.

Az Egyesület elnöke mondott rövid visszaemlékezést az elmúlt év hagyományőrző, kutató munkáról, amit az Egyesület végzett az évek alatt. A vetítés képei alá Simon Zsuzsanna mondta az összekötő szöveget.


Az állófogadás után -
kötetlen beszélgetéssel folytattuk az estet!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egy régi versem, mára igazítva.
  2012-03-28 22:52:06, szerda
 
  Emlékeim csak rezzenések...

Emlékeim közé
arcodat, tekinteted
még nem tenném,
Mely kutatva téved
Egy-egy lány szemén.

Emlékeim közé
nem tennélek:
Még nem éreztem
az ölelésed.
Álmomban voltál
csak nekem.

Emlékeim tépett
rezzenések,
Átsuhanók a hajnalok.
Arcod, közéjük
nem valók.

Mert ébredő
a régi kép!
A vasútállomáson
átsuhanó
egy- egy gyorsvonat...

Az árnyékok bennem
egyre nőnek,
sodródnak benne emberek,
A vonatok zajában
e néma érzés
halvány lett, elveszett.

Sok év telt el:
Mert az évek mennek,
Üres volt aztán az állomás.
Sokáig álltunk egymással
szemben:
Égetett a néma vallomás.

Emlékeim suhanva mentek:
Az arcod néha elveszett.
Múltak az évek:
A sodrásban egy régi képet,
Mindig keresek.

L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vissza a képzőművészeti múltamhoz:
  2012-03-26 19:40:43, hétfő
 
  Testek arca - bemutatjuk L. Burda Zsuzsanna képzőművészt

1943-ban Maglócán született. 1999 óta foglalkozik aktívan a festészettel. Tagja,a ,,Hegyaljai Alkotók Társulásának" és a ,,Magyar Orvosírók és Képzőművészek Körének" és a "Jánossomorjai Színkörnek" Alkotó csoportnak. Alkotói hitvallása szerint "Az önkifejezés út a boldogsághoz." Ezek a boldog pillanatok köszönnek vissza munkáiban, melyek az élet elkapott pillanatait mutatják meg olykor kendőzetlen őszinteséggel. Miközben folyamatosan képzi magát, nyaranta alkotótáborokban segíti a fiatal tehetségek indulását.

Munkáiban kitapinthatóan van jelen az a fajta alázat, ami nélkülözhetetlen az alkotói munka során. Talán ennek köszönhető, hogy viszonylag korán, már 2000 decemberében sor került az első megmérettetésre, önálló kiállítására. Ezt még további negyvennégy kiállítás követte, ezekből tizennyolc alkalommal csoportos kiállítások résztvevője volt.

L. Burda Zsuzsanna Testek arca c. kiállítását, amellyel immár hetedik alkalommal jelentkezett, az alábbi szavakkal nyitotta meg Hefkó Mihály Ybl Miklós díjas, Ferenczy Noémi díjas belsőépítész tervező művész:

(részlet)

A kiállítás címválasztása nem véletlen. Lélek és szellem. Testek és arcok. Egyéni látásmód jellemzi az alkotásokat. Nem utánoz, nem másol, saját magából ragad ki részeket, és tárja azokat a látogató elé. Képenként fogyassza önmagát, hogy egy pillanatra elénk varázsolja a szépet, a múlandót, a szerelmet, a vágyakozást. Testeket, arcokat kínál fel, hogy szemünk nyitott legyen a színek és formák mögött megbúvó, mindenki számára mást jelentő érzelmi üzenetek olvasására.

A kiállítás képeinél szakít a hagyományos technikával, hiszen új anyagként jelenik meg a fekete fémlemez, amely egyben egy új kifejezésmód születését teremti meg számára, amit bátran felvállal. Az új anyag más keretet, vagy éppen keret nélküliséget követel. A művésznő nem köti gúzsba képeit, mint ahogy Őt sem tudta az élet korlátok közé kényszeríteni. Hagyja, hogy képei sajátos világot teremtsenek maguk körül, pont úgy, ahogy Ő is megteremtette a saját alkotói világát.

L. Burda Zsuzsanna színvilága nem sablonos, egyéniségeket fest. Képein felszabadult, őszinte érzések jutnak kifejezésre, akkor is, ha álarcok mögé rejti a testek arcát, mint a bohóc sorozatnál, amely véleményem szerint külön figyelmet érdemel. E képek egyszerre keserűek és vidámak, magamutogatók és szemérmesek, kedvesen tolakodók és visszahúzódók, sejtelmesek, őszinte furcsa pózokban ábrázolják a szerelemre vágyakozást álarc vagy álarc nélkül.
A bohóc pojáca az élet cirkuszának körszínpadán, és örömmel fogadja, hogy nevetnek rajta, miközben befelé sír. Ormótlan cipőben bukdácsol, és mindenki a feltűnő ruháján kacag. A bohóc szerepét át kell élnünk, hogy lelki fejlődésünk a következő szintre léphessen. A bohócot mindenki szereti! Mi akadálya hát, hogy a bohóc is szeresse önmagát?
A cirkuszi bohóc felnagyítva jelképezi az emberben rejlő ügyetlenséget, nevetségességet. Szimbolizálja a maszk alatti arc felfedezhetetlen titokzatosságát.

Mit üzen nekünk a bohóc?

Üzeni, hogy néha érdemes kiszabadítani gyermeki lelkületünket, és pár önfeledt órát szerezni magunknak. Azt is üzeni, hogy a legtöbb ember maszkot visel, és szinte lehetetlen a valódi arcát meglátni!
L. Burda Zsuzsanna figurái, alakjai, arcai szokatlan, furcsa pózokban jelennek meg, és azt üzenik, hogy az élet megpróbáltatásai nem gyűrhetik le a reményt, a barátságot és az élethez való őszinte ragaszkodást.
A testek arca nemcsak arcot, hanem bármely testrészt jelent, amely teljes egészében kifejező erővel hat, nem hagy minket gondolkodás nélkül tovább lépni, maradásra, elmélyülésre, érzelmeink őszinte vizsgálatára kényszerít, de nem mutat utat, hiszen sokfélék vagyunk.
Kívánom, hogy mindannyian találjunk olyan képet, amely magával ragad, és felnyitja szemünket arra, amit látni érdemes.
Mielőtt a tárlatot megnyitnám, kérem, hallgassuk meg L. Burda Zsuzsanna Képeknek világa című versét Mózer Melinda előadásában.

Egy idézettel, Auguste Rodin szavaival zárom gondolataimat: ,,Az a fontos, hogy érezz, szeress, remélj, remegj, élj! Elsősorban ember légy, s csak aztán művész!"

-B.D.- ( ÁRKÁD Irodalmi, Képzőművészeti Folyóirat)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ne add el a lelkedet, a lélek Te magad vagy!
  2012-03-24 14:24:29, szombat
 
  A válság nemcsak ideért de rajtunk tapossa, hajtja malmát. Lépcsőről, lépcsőre kapaszkodik és mint a borostyán belőled él! Elvisz mindenedet, azt is, ami már neked sem kell, nem érzed, hogy akarod, hogy ragaszkodsz hozzá. Hideg lett minden körülötted, értéktelenné váltak szép gondolataid.
Megtaposták a hitedet, pedig Te hinni akartál, bízni a majdnem lehetetlenben is. Álmaid kihűlnek lassan, jéghideg lesz mint a szobád. Nézed a falakon a képeket, valamikor annyira tetszett, hogy akkor is megvetted, amikor 900.- FT volt a havi béred, jutott a törlesztésre is. A ruháskosárral mentetek a pároddal, hogy egész hónapra bevásároljatok. 100.-Ft ért mindent megvehettél, kifizethetted a rezsidet és még spórolni is tudtál a kettőtök fizetéséből. Ezért merted felépíteni a házadat, mert a törlesztés 25-évre szólt, a kamat 2 % volt. Nem voltak idegen Bankok az országunkban, csak a helyi Takarékszövetkezet. Bizalmat adtál és kaptál. Boldogok voltatok, hogy kifizetted a házadat. Nem maradt adósság, jelzálog. Nevelhetted, segíthetted a gyermekeidet, még nyaralásra is jutott.
Nem érezted, hogy mindenki becsap, hogy hazudnak a Médiák! Szép Magyar filmeket nézhettél. Még nem tudtad, hogy ássák a sírodat. Nem tudtad, hogy szomszéd házban ölnek, hogy véresre verték a barátodat az utcán. Nem lopták ki a nyakadból a láncodat, amit egykor Anyád viselt. Zöldnek láttad a saját kertedet, a szomszéddal este egy pohár bort ittatok és kibeszéltétek a Fradi meccset. Azután a családdal asztalhoz ültél és elfogyasztottátok a vacsorát.

Nagyapám jövendőt mondott:" Majd fizetni kell a füstér, ami kéményből felszáll! A végrehajtó elviszi a házadat! Meglátjátok a földjeinket is elveszik, vagy a "Kolhozba a közösbe viszed."

Már mindenen túl és fáradt vagyok! Már nem harcolok, mert semmim sincsen. A hitemet ami még maradt, azt őrzöm én, és az Isten!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Anyám emlékére!
  2012-03-23 21:01:06, péntek
 
  Emlékeim között

A strandon ülve merengtem
napozók, pihenők között.
Gondolataimban mélyen
elmerültem:
válogattam emlékeim között...
Vissza-vissza rémlett
a sok-sok tarka kép!
Amikor kisgyermek az ember...
Vagy felnőttkorba lép.
Elsuhant előttem anyám:
Ezüstös fény haján...
Hosszasan néztem
két dolgos kezét...
Visszavágytam a falumba,
virágzó akácfák közé.

L. Burda Zsuzsanna

Gyenesdiás

Kikötő lelkemnek (verseskötetemből.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A lélek bolyongásai...
  2012-03-22 21:49:02, csütörtök
 
  A lélek útja


Amikor belül bolyong,
amikor kifekszik az útra,
amikor hordod a vizet
veled megy a kútra.

Amikor sírni kell,
ő ott zokog veled.
Várja, hogy kérleld még:
amikor nem elég.

L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pilinszky est!
  2012-03-22 21:44:42, csütörtök
 
  Kevés az olyan előadó, akit úgy hallgatok, mintha életem ettől függene. Ma ilyen volt Varga Zoltán Piarista tanár (Atya) előadása, lélekhez szólón, hozzánk beszélgető , elbűvölőn.

Sajnáltam, hogy mennie kellett időre, szívesen hallgattam volna tovább! A jelenlévők véleménye is ez volt.
Pilinszky János elbeszélései, versei örök életűek!


Varga Zoltán az, aki egy verset úgy elemez, boncol, hogy nem lehet az értelme mellett elmenni.
Muszáj a legmélyebb gondolatokig megérteni.

Kellenek az ilyen estek, az ilyen előadók!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aranyporos esték -
  2012-03-21 20:39:51, szerda
 
  Aranyporos esték - Pilinszkyvel húsvétba Mosonmagyaróváron.
Az Aranyporos esték sorozatban az Aranypor kistérségi folyóirat irodalmi köre szervezésében a Bahia teaházban (Kötélgyártó u. 1-3.) holnap csütörtökön délután 5 órától Pilinszkyvel húsvétba címmel Varga Zoltán piarista tart előadást. Utána felolvasás- beszélgetés a Kör tagjaival.

Mindenkit szeretettel várunk! A fenti hír, pici eltéréssel megjelent a mai Kisalföld megyei napilapunkban.

Új Szél-járás ugyancsak a napokban jelent meg! Olvashattuk a fenti megyei újságunkban.


Csupa jó hír!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Borús kicsit ez az új versem, de a hangulat teszi azzá.
  2012-03-21 09:43:41, szerda
 
  L. Burda Zsuzsanna

NÉHA BENNEM BÚS DUNAI EMLÉK


Te szép tavasz, halványkék ragyogása.
Bennem: bús Dunai emlék.
Érzem didergő hideg hullámaid,
riasztó képet festenek szűkölő elmék.

Árvult lelkem kutatja mindhiába,
elmúlt ragyogás helye üres emlék.
Fosztogatta mind, ki megkapta,
nem találod többé, örökre múlik.

Tágas palota a szívem, hiúzok tanyája,
tombolnak, isszák véremet.
Elárvult testemnek élhetne bája,

lelkem ostoroz, múlik szépségem varázsa.
Vad tüzek csitulnak szelíd lángoknak,
elégett álmokat dédelgetőn.

2012. 03. 19.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vasárnapi vers, mára!
  2012-03-18 19:43:38, vasárnap
 
  Megtartalak

Megtartalak, miként
gyümölcsét
a fa,
melynek bimbóját óvta
virágkehely.

Veled, melletted leszek,
mint medrével a patak,
suhanva lépek,
hogy ne zavarjalak.

Hozzád megyek;
Ha a Nap az éjszakába tart,
hogy neked fényt vigyek!

Felébredek,
hogy lássam arcodat:
átlépek az álom felett.

L. Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 20 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 20 db bejegyzés
e év: 226 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 55
  • e Hét: 136
  • e Hónap: 1216
  • e Év: 1216
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.