Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 88 
rizzsel töltött paradicsom !
  2012-03-30 15:05:48, péntek
 
  Hozzávalók:

4 nagy paradicsom
10 dkg darált hús
5 dkg rizs
3 dkg mazsola
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor borsmentalevél vagy szárított borsmenta
5 dkg pisztácia
1 csokor petrezselyemzöld
6 evőkanál olívaolaj
só és bors

A mazsolát fél óráig langyos vízben áztatjuk, lecsurgatjuk és félretesszük.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát 2 kanál olajon megpirítjuk, beletesszük a húst és állandó kevergetés mellett, állandó nagy lángon 10 percig pirítjuk. Megsózzuk és borsozzuk.
A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, kivájjuk a belsejét, és lefelé fordítva kicsurgatjuk. A paradicsombelsőt összedolgozzuk a rizzsel és az apróra vágott mentával, petrezselyemzölddel és az olajjal. Megsózzuk, borsozzuk. Fél órát állni hagyjuk.
Ezt követően összekeverjük a darált hússal, a mazsolával és a darált pisztáciával, és ezzel a töltelékkel megtöltjük a paradicsomokat.
A megtöltött paradicsomokat a levágott kalapokkal befedjük és 1 óráig sütjük, miközben egy kevés vízzel meg-meglocsoljuk, hogy ki ne száradjon.
A tálaló tálon felszolgált paradicsomokat petrezselyemzölddel díszítjük.

Megjegyzés:
A mohamedánok disznóhúst nem esznek, tehát ha valaki nagyon "törökösen" szándékozik elkészíteni az ételt, akkor birka- marha- vagy baromfihúst használjon. Vegetáriánusoknak gombával vagy sajttal készített tölteléket ajánlok. A pisztáciát mandulával vagy dióval helyettesíthetjük
 
 
0 komment , kategória:  török receptek  
pacalbecsinált csicseriborsóval
  2012-03-30 15:04:09, péntek
 
  PACALBECSINÁLT CSICSERIBORSÓVAL
(Iskembe)

Ez a fogás sokféleképp variálható. A pacal helyett tehetünk bele báránylábat, nyelvet vagy fejhúst.
Elkészítési idő: 2 óra 40 perc, valamint a csicseriborsó áztatási ideje.

Hozzávalók:

1/2 kg pacal
20 dkg csicseriborsó
10-15 db szemesbors
1 babérlevél
1 citrom leve és héja
4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál olívaolaj
1 csokor borsmentalevél (vagy mokkáskanál szárított borsmenta),


A csicseriborsót egy napig hideg vízben áztatjuk.
A megtisztított pacalt egy fazékba tesszük, és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy elfedje. Ezután felforraljuk és 1/4 óráig főzzük, majd lecsurgatjuk és csíkokra vágjuk. Ezt követően 2 óráig főzzük úgy, hogy a víz ellepje, hozzáadva a citromhéjat, a babért, a szemes borsot és a sót.
Ezzel egyidőben a csicseriborsót 2 gerezd fokhagymával enyhén sós vízben, másfél óráig főzzük.
Amikor a pacal puha, lecsurgatjuk és az ugyancsak lecsurgatott csicseriborsóval együtt 2 csésze pacallé hozzáadásával még negyed óráig együtt főzzük. Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olajon megpirítjuk, majd beletesszük a pacalba a citromlével együtt. Végül mentalevéllel meghintjük és felszolgáljuk.



 
 
0 komment , kategória:  török receptek  
rizspiláf!
  2012-03-30 15:02:38, péntek
 
  Hozzávalók:

40 dkg rizs
8 dl tyúkhúsleves
1/2 csirke
2 érett paradicsom
1 zöldpaprika
1 marék tisztított és ledarált mandula
1 marék mazsola
1 kis fej vöröshagyma
1 marék darált pisztácia
1 evőkanál koriandermag
4 evőkanál olívaolaj
só és bors

A mazsolát kb. 1 óráig langyos vízben áztatjuk.
A rizst jól megmossuk. A paradicsomot meghámozzuk és apróra vágjuk, a paprikát kimagvazzuk és felszeleteljük.
A húslevest felforraljuk.
A csirkét megtisztítjuk és lehetőleg minél kisebb részekre daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, olajon megfonnyasztjuk, beletesszük a csirkét, megsózzuk, borsozzuk és hirtelen megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a rizst és néhány percig együtt pároljuk. Ezután beletesszük a megmaradt hozzávalókat, ráöntjük a tyúkhúslevest és 20-30 percig főzzük, amíg a rizs meg nem duzzad.
A főzőedényből egy villa segítségével kiszedjük a csirkehúst és külön tálaljuk a rizst és külön a húst.



 
 
0 komment , kategória:  török receptek  
török pacalleves !
  2012-03-30 15:01:40, péntek
 
  PACALLEVES
(Iskembe Çorbasi)

A pacalleves elég munkaigényes étel, de első fogásként kiváló. A henteseknél a pacal általában tisztítva, konyhakész állapotban kapható. A törökök a pacallevest másnaposság ellen is fogyasztják.
Elkészítési idő: 2 óra 10 perc

Hozzávalók:

30 dkg pacal
1 és fél liter húsleves
1 citrom leve és héja
1 majoranna ágacska (vagy mokkáskanálnyi szárított majoranna)
1 kakukkfű ágacska (vagy szárított kakukkfű)
5 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj
2 tojás
1 csipetnyi őrölt paprika
1 csokor petrezselyemzöld
só és bors

A megtisztított pacalt csíkokra vágjuk és a húslevessel együtt odatesszük főni. Beletesszük a kakukkfüvet, a citromhéjat és a majorannát is. 2 óra hosszáig főzzük.
Az apróra vágott fokhagymát és vöröshagymát olajon megpirítjuk, a liszttel elkeverjük, és feleresztjük egy kevés pacallével. Levéve a tűzről óvatosan beletesszük a citromlevet és a két felvert tojást. Ezt a habarást a megfőtt pacalhoz adjuk és lassú tűzön - forralás nélkül - rövid ideig főzzük, beleszórjuk a paprikát és a petrezselyemzöldet és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, majd tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  török receptek  
olasz zsályás tésztasaláta!
  2012-03-28 15:23:55, szerda
 
 
A metélt tésztát (teljes kiőrlésű lisztből) megfőzzük, majd leszűrjük, és egy olyan tálba tesszük, ahol melegen tudjuk tartani. A cukkinit megtisztítjuk, majd karikákra szeljük, a szeleteket besózzuk, és kb. fél órát állni hagyjuk. A paprika magját kiszedjük, majd felkockázzuk, és olajban addig sütjük, míg ropogós nem lesz. Ekkor kiszedjük egy tálba, majd az olajban a cukkini szeleteket sütjük meg, és a paprikához adjuk. Ezután a fokhagymát összepréseljük, hozzáöntjük az olívaolajat, a zsálya- és bazsalikomleveleket, az ecetet, majd sóval és borssal fűszerezzük, és a cukkinis keverékhez öntjük. Legvégül elkeverjük a tésztával, és kb. 30 percet állni hagyjuk, majd fogyaszthatjuk is.



Hozzávalók:
Hány személyre: 4

1 kisebb cukkini
2 paradicsompaprika
3 gerezd fokhagyma
40 dkg széles metélt
olaj

zsálya- és bazsalikomlevél
2 ek. borecet
2 ek. olívaolaj
 
 
0 komment , kategória:  fűszerek+receptek  
zsályás göngyölthús
  2012-03-28 15:21:43, szerda
 
  Zsályás göngyölt hús

4 szelet sertéscomb,
4 db virsli,
2 evőkanál olaj,
1 fej vöröshagyma,
pirospaprika,
2 db paradicsom,
2 db zöldpaprika,
só,
zsálya,
izsóp,
bazsalikom,
borókabogyó,
1 pohár tejföl,
egy kanál liszt.

A sertésszeleteket kiverjük, mindegyikre egy szál virslit fektetünk és hústűvel megtűzzük. Két evőkanál olajon világosra pirítjuk az apróra vágott hagymát, megforgatjuk rajta a hústekercseket és néhány percig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, meghintjük, pirospaprikával, sóval, a fűszerekkel és annyi vízzel öntjük fel, hogy félig ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk, majd a hústekercseket tányérra szedjük. A visszamaradt lében elkeverjük a lisztet és a tejfölt, kissé felforraljuk. A hústekercseket a mártásba visszatéve átmelegítjük.



 
 
0 komment , kategória:  fűszerek+receptek  
mediterrán borsós ragú!
  2012-03-28 12:37:57, szerda
 
  25 dkg csirkemell
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 ek Floriol Mediteran olaj
1 / 2 dl száraz fehérbor
1 / 2 kg zöldborsó
2 ek összetépkedett bazsalikom
1 ek finomra vágott menta

frissen őrölt bors


csirkemellet megmossuk, megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk.
.Közepes lábosban felhevítjuk az olajat, rádobjuk az apróra vágott hagymát, az összetört fokhagymát és 2 percig pirítjuk..Hozzáadjuk a csirkemellcsíkokat, 1 percig pirítjuk, majd felöltjük a borral és fedő alatt puhára pároljuk..Közben lobogó, enyhén sós vízben 3 percig főzzük a zöldborsót..Amikor kész, összekeverjük a húsal, majd hozzákeverjük a bazsalikomot és a mentát is
 
 
0 komment , kategória:  fűszerek+receptek  
mentaszörp!
  2012-03-28 12:34:44, szerda
 
 
2 l víz
2 db citrom
2 jó nagy marék mentalevél
5 dkg citromsav
2 kg cukor

A megmosott mentát a karikára vágott citrommal és a 2 liter vízzel 1 napig áztatjuk.
Másnap hozzáadjuk a cukrot, a citromsavat, és összeforraljuk a forrástól számított 15 perc alatt.
Üvegekbe töltjük és ágyban párnák közt (na jó, ágytartóban és paplanok közt) kidunsztoljuk
 
 
0 komment , kategória:  fűszerek+receptek  
mentás csirkeleves !
  2012-03-28 12:30:04, szerda
 
  Mentás csirkeleves

Hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé,
4 kávéskanál olaj,
20 dkg sárgarépa,
20 dkg petrezselyemgyökér,
20 dkg zeller,
4 evőkanál retekcsíra,
4-4 evőkanál 10%-os tejszín és friss citromlé,
1 evőkanál finomra vágott mentalevél,
só, őrölt bors - ízlés szerint

Elkészítés:
A kockára vágott csirkemellet kevés olajon fehéredésig sütjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a vékonyra karikázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, a kockára vágott zellert. Addig főzzük, amíg a zöldség is megpuhul (15-20 perc). Tálaláskor a tejszínt kikeverjük a citromlével és a mentával és hozzáadjuk a leveshez. (A ,,bátrabbak" több mentát is adhatnak hozzá.)
 
 
0 komment , kategória:  fűszerek+receptek  
citromfűves serpenyős zöldség
  2012-03-28 12:25:27, szerda
 
  Citromfüves serpenyős zöldség recept

50 dkg sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
50 dkg cukkini
1 póréhagyma
gyömbérpor
2 kiskanál curry
zöldségleves
citromfű levelek
2 ek. olaj

A sárgarépát megmossuk, vékony csíkokra vágjuk, a cukkinit és a póréhagymát felkarikázzuk. A fokhagymát összepréseljük, majd forró olajba tesszük, és megfuttatjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát, megpirítjük kicsit, majd beleöntünk 2,5 dl vizet. Belerakjuk a cukkinit, a póréhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, curryvel ízesítjük. Végül citromfűvel megszórjuk, és már szervírozhatjuk is.
 
 
0 komment , kategória:  fűszerek+receptek  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 88 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 88 db bejegyzés
e év: 1179 db bejegyzés
Összes: 9006 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2478
  • e Hét: 15035
  • e Hónap: 56641
  • e Év: 654441
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.