Belépés
orsi1.blog.xfree.hu
"...az igaz embert egyedül az idő mutatja meg, míg a hitványra első percben ráfigyelsz. " --------- "A problémák azért vannak, hogy megoldjuk ... S. Orsi
1967.12.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
Újból
  2012-03-31 22:23:00, szombat
 
  Kicsimnek holnap nagy nap lesz. Holnap zsenge kora ellenére a múlt év után újra régiós döntőt játszik. Akkor negyedikek lettek, és ő, mint két évvel fiatalabb a többiektől, nagyon boldog volt. Akkor épp a két év korkülönbség miatt kapus volt. Emlékszem, hogy volt nem is egy olyan kislány az ellenfelek közül, akik mikor meglátták, egymást közt suttogva mondták, hogy jajj, ez egy jó kapus. Pedig nem is kapus, hanem mezőnyben játszik, csak épp abban a korosztályban nincs kapusunk. Most tavasszal is indultak ugyanebben a korosztályban, és megint kapus lesz, a már említett ok miatt.
Holnap pedig újból ugyanaz a verzió lesz, mint legutóbb volt, annyi különbséggel, hogy most nem a kapuban fog állni, hiszen jóformán csak ő tud a csapatból gólt lőni, ha nem hisztizik. Nagy feladat lesz számomra is a holnap, mert azt, hogy holnap döntőt játszanak, pénteken írták ki. Az edzőnek pedig a nagyobbakkal kupa van, és valószínű az első mérkőzésre nem fog visszaérni, így ki lettem nevezve. Pedig nem szeretem, mert sok közöm nem volt a kézilabdához az elmúlt négy évet kivéve. Aggódni valóm valójában nincs. Hiszen ismerve az erőviszonyokat, az első mérkőzésnél nem sok esély van a győzelemre, még akkor is, ha azt szoktuk mondani, hogy a remény hal meg utoljára. Csak nálunk két kislány abbahagyta, egy beteg, így aztán jó, ha meglesz a hat fő. Aztán mint már írtam, jóformán az enyém lövi a gólokat, és azért ez így nem van teljesen jól. Esélyük a harmadik helyre van. Bízom benne, hogy legalább ez meglesz. Estefele, mikor az edző átjött és áthozta a papírokat, igazolásokat, nyilatkozatokat meg pár labdát és jelzőmezt, mondta, hogy valamit adnia kellene már az enyémnek, mert meccsenként az utolsó mérkőzéseken a 13-15 gólokat hozta..... Azzal ment el, hogy sok szerencsét az első mérkőzésre!
Na nekik se lesz egyszerű a holnapi első mérkőzés, mert azzal a csapattal játszanak, akik 2010 decemberében és most 3 hete mentek el a keze alól eléggé sportszerűtlen módon. Most tartalékosan, jóval korosztály alatti gyerekekkel fog kiállni, hiszen a nevezés megtörtént, és becsületből le fogják a cserbenhagyott gyerekek lejátszani a mérkőzéseket a kupában is és a bajnokságban is. Ők legalább a tükörbe tudnak nézni, még akkor is, ha kikapnak. Hiszen sok kezdő van közöttük, és bizony akárhogy is nézzük, egy 15 évesnek nem igazán ellenfele egy 12 éves. Mindegy, ez így történt, a mérkőzéseket becsületből lejátszák, aztán majd meglátjuk, hogy tovább. Holnap remélem minden rendben lesz mindkét csapatunknál.
Jó éjt kívánok mindenkinek, és kellemes vasárnapot! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód 128.
  2012-03-31 21:36:54, szombat
 
  A Leonardo da Vinci - a Sion-rend egykori Nagymestere - által tervezett cryptex eszméje újabb nyugtalanító jelzés volt arra nézve, hogy ez itt valóban a rend záróköve. Az egykori Nagymester vázlata alapján... évszázadokkal később a rend egy másik tagja alkotta meg. A kapcsolat szinte tapintható volt, nem lehetett egykönnyen elnézni felette.
Az utóbbi évtizedben a történészek francia templomokban kutattak a zárókő után. A Grál-vadászok, akik jól ismerték rejtjeles utalásokra való hajlandóságát, arra az eredményre jutottak, hogy a def de voűte szó szerint egy zárókő - egy ék alakú építészeti elem -, amelyen kódolt bevésés található, és egy templom boltívébe van beillesztve. A rózsa jele alatt. Az építészetben azonban nincs hiány rózsákból. Rózsaablakok. Domborműves rozetták. És természetesen rengeteg rózsadísz: az az ötszirmú virágmotívum, amellyel igen gyakran díszítik a boltíveket, elsősorban a zárókő felett. A rejtekhely ördögien egyszerűnek tűnt. A Szent Grál helyét mutató térkép ott van a magasban, valamelyik elfeledett templom boltívébe beépítve, bolonddá téve a templom látogatóit, akik mit sem sejtve járkálnak alatta.
- Ez a cryptex nem lehet a zárókő - ellenkezett Sophie.
- Nem elég öreg. Biztos vagyok benne, hogy ezt itt a nagyapám készítette. Nem lehet olyan ősi, mint a Grál legendája.
- Voltaképpen - válaszolta Langdon, és érezte, hogy elfogja az izgatottság - a zárókőről azt tartják, hogy az utóbbi évtizedekben készítette a rend valamelyik tagja.
Sophie tekintetében kételkedés villant.
- De ha ez a cryptex tartalmazza a Szent Grál lelőhelyét, akkor miért nekem adta tovább a nagyapám? Nekem sejtelmem sincs, hogyan kell kinyitni, vagy hogy mit kezdjek vele. Én még azt sem tudom, mi az a Szent Grál!
Langdon legnagyobb meglepetésére, el kellett ismernie, hogy Sophie-nak igaza van. Még nem volt rá alkalma, hogy elmagyarázza a lánynak a Szent Grál igazi mibenlétét. De ez a história most várhat. Pillanatnyilag a zárókő kötötte le a figyelmét.
Ha ez valóban az, ami...
Miközben halkan surrogtak alattuk a golyóálló kerekek, Langdon gyorsan elmesélte Sophie-nak mindazt, amit a zárókőről hallott. Állítólag a rend legnagyobb titkát - a Szent Grál rejtekhelyét - évszázadokon keresztül nem foglalták írásba. Biztonsági okokból szóban adták tovább minden újonnan megválasztott sénéchalnak egy titkos szertartás során. Azonban valamikor a múlt század folyamán olyan suttogások kaptak lábra, hogy a rend megváltoztatta ezt a gyakorlatot. Talán az új elektronikus lehallgatóberendezések hatására történt, hogy a rend esküt tett arra: soha többé nem említi szóban a titkos rejtekhelyet.
- De akkor hogyan tudták továbbadni a titkot? - kérdezte Sophie.
- Itt lép színre a zárókő - magyarázta Langdon. - Amikor a négy főember egyike meghal, a maradék három az alsóbb fokozatokból kiválasztja azt a jelöltet, aki sénéchallá léphet elő. De ahelyett, hogy megmondanák az új embernek, hol van elrejtve a Grál, próbának vetik alá, amellyel bebizonyíthatja, hogy érdemes a magas tisztségre.
Sophie-t mintha nyugtalanná tette volna ez a közlés, és Langdonnak egyszerre eszébe jutott, hogy miféle kincsvadászatokat rendezett számára a nagyapja - azok is próbatételek voltak. Való igaz, hogy a zárókép hasonló elképzelést tükrözött. De hát az efféle próbatételek nagyon is jellemzőek voltak a titkos társaságokra. A legismertebbek ezek közül a szabadkőművesek, ahol a tagok akkor léphetnek át magasabb fokozatba, ha évek során át bebizonyítják, hogy tudnak titkot tartani, és ha a számos szertartás végrehajtásában és a próbatételekben érdemesnek mutatkoznak. A feladatok egyre nehezebbek lesznek; az előmenetel tetőpontján azután harminckettedik fokozatú szabadkőművesnek iktatják be a sikeres jelöltet.
- Tehát a zárókő nem más, mint próbatétel - mondta Sophie. - Ha a sénéchal tisztére jelölt személy ki tudja nyitni, akkor bizonyítja magáról, hogy érdemes a titok őrzésére.
Langdon bólintott.
- Elfelejtettem, hogy személyes tapasztalatai is vannak ezen a téren.
- És nem csak a nagyapámmal. A kriptográfiában van olyan, hogy "önhitelesítő nyelv". Ez azt jelenti, hogy ha valaki elég rátermett, hogy olvasni tudja, akkor birtokába juthat az információnak.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
A Da Vinci kód 127.
  2012-03-29 20:58:56, csütörtök
 
  Negyvennyolcadik fejezet

Langdon alig mert hinni a saját feltevésének, azonban ha arra gondolt, ki és hogyan juttatta el nekik ezt a kőhengert, akkor most, a rózsaintarziát bámulva, kizárólag egyetlen következtetést tudott levonni.
A rend zárókövét tartom a kezemben.
Különleges legenda fűződött ehhez.
A zárókő egy kódolt kő, amely a rózsa jele alatt nyugszik.
- Robert? - szólt hozzá Sophie. - Mire gondol?
Langdonnak szüksége volt pár másodpercre, hogy összeszedhesse a gondolatait.
- Beszélt valaha magának a nagyapja a zárókőről? Említette a clef de voüte kifejezést?
- A széfkulcsa? - fordította le szó szerint Sophie.
- Nem, ez csak a tükörfordítás. A clef de voüte egy közkeletű építészeti szakkifejezés. A voüte nem bankszéfet jelent, hanem boltívet. Mondjuk egy boltíves mennyezetet.
- De a boltíves mennyezethez nincsen kulcs.
- Igazság szerint van. Minden kő boltívhez szükség van egy központi, ék alakú kőre a legtetején, ami összefogja a többi követ, és megtartja az egész súlyát. Építészeti értelemben ez a kő a boltív kulcsa. Más szóval, a zárókő vagy alappillér. - Langdon Sophie szemét figyelte, nem csillan-e meg benne a felismerés fénye.
Sophie vállat vont, és lenézett a cryptexre.
- De ez szemmel láthatólag nem egy zárókő.
Langdon nem tudta, hol is kezdje. A zárókő, mint a kőművesek eljárása a boltívek megépítésére, a korai szabadkőműves-testvériség egyik legféltve őrzöttebb titka volt. A fenséges boltív fokozata. Építészet. Zárókövek. Minden mindennel összefüggött. Az a titkos tudás, hogyan kell használni az ék alakú zárókövet egy boltív megépítéséhez, része volt annak az ismeretanyagnak, amely gazdag mesteremberekké tette a kőműveseket, és erre a titokra nagyon vigyáztak. A zárókövek mindig is szerepet játszottak a titoktartás hagyományában. Ám ez a kőhenger a rózsafa ládikában nyilvánvalóan valami egészen más volt. A rend záróköve - már ha valóban azt tartotta a kezében - a legkevésbé sem hasonlított arra, amit Langdon elképzelt.
- A rend záróköve nem az én szakterületem - ismerte el Langdon. - Az én Szent Grál iránti érdeklődésem elsősorban szimbológiai, tehát hajlamos vagyok hanyagolni az arra vonatkozó tudásanyagot, hogyan lehet valójában megtalálni.
Sophie-nak fölszaladt a szemöldöke.
- Megtalálni a Szent Grált?
Langdon kényszeredetten bólintott, és gondosan megválogatta a következő szavait.
- Sophie, a rend tanai szerint a zárókő egy- kódolt térkép...egy térkép, amely megmutatja a Szent Grál lelőhelyét.
Sophie arca megnyúlt.
- És gondolja, hogy ez az?
Langdon nem tudta, mit válaszoljon. Még az ő fülének is hihetetlenül hangzott, mégis a zárókő volt az egyetlen logikus következtetés, amelyre eljuthatott. Egy kódolt kő, amely a Rózsa jele alatt rejtőzik.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
A Da Vinci kód 126.
  2012-03-28 19:20:32, szerda
 
  - Ecet.
Langdon kivárt egy pillanatig, csak azután bólintott rá.
- Ragyogó.
Ecet és papirusz, gondolta Sophie. Ha valaki megpróbálja szétfeszíteni a cryptexet, a kémcső eltörik, és az ecet azonnal feloldja a papiruszt. Mire az illető hozzáférne a titkos üzenethez, abból nem marad egyéb, mint nedves massza.
- Mint láthatja - mondta Sophie -, az információhoz való hozzáférés egyetlen módja a megfelelő ötbetűs jelszó ismerete. Ez az öt, egyenként huszonhat betűt tartalmazó tárcsa esetében azt jelenti, hogy a lehetőségek száma huszonhat az ötödiken. - Gyors fejszámolást végzett. - Az annyi, mint megközelítőleg tizenkétmillió lehetőség.
- Ha maga mondja - jegyezte meg Langdon, miközben megközelítőleg tizenkétmillió kérdés száguldott át az agyán. - Mit gondol, milyen információ lehet benne?
- Bármi legyen is az, egyértelmű, hogy a nagyapám mindenáron titokban akarta tartani. - Sophie elhallgatott, lecsukta a ládika fedelét, és az ötszirmú rózsarátétet kezdte el bámulni. Valami szöget ütött a fejébe. - Nem azt mondta korábban, hogy a rózsa a Grál szimbóluma?
- Pontosan. A rend szimbólumkörében a Rózsa és a Grál egymás szinonimái.
Sophie felvonta a szemöldökét.
- Ez különös, mivel a nagyapám mindig azt mondta nekem, hogy a rózsa titoktartást jelent. Odahaza egy rózsát tett a dolgozószobája ajtajára, amikor bizalmas telefonhívást intézett, és nem akarta, hogy megzavarjam. Arra biztatott, hogy tegyek így én is.
Drágaságom, mondta neki a nagyapja, ahelyett hogy kizárnánk egymást, tegyünk inkább egy rózsát, ami a titkok virága, az ajtónkra, amikor magunkra szeretnénk maradni. Ezen a módon bizalmat és tiszteletet tanulunk egymás iránt. A rózsa az ajtón ókori római szokás.
- Sub rosa - mondta Langdon. - Ha a rómaiak kitették a rózsát, az azt jelentette, hogy a megbeszélés bizalmas. A résztvevők megértették, hogy bármi hangzik is el sub rosa vagyis a rózsa alatt -, annak titokban kell maradnia.
Langdon gyorsan elmagyarázta, hogy nemcsak a rózsa titoktartásra utaló jelentésrétege késztette arra a rendet, hogy ezt használják a Grál jelképeként. A Rosa rugosa, az egyik legősibb rózsafajta, amely ötszirmú és szabályos ötszög alakú, mint a Vénusz irányjelző csillaga, erőteljesen kötődik ikonográfiailag a nőiséghez. De ugyanilyen szoros kapcsolatban áll a ,,helyes irány" és az útmutatás fogalmával is. A szélrózsa segítette az utasok tájékozódását, valamint a térképek hosszúsági jelzései, amelyeket rózsavonalaknak neveztek. Ilyeténképpen a rózsa olyan szimbólum, amely számos jelentésszinten - titoktartás, nőiség és iránymutatás - utal a Grálra, azaz a női kehelyre és a vezérlő csillagra, amely elvezet a titkos igazsághoz.
Ahogy Langdon befejezte a magyarázatot, hirtelen feszültté vált az arckifejezése.
- Robert? Jól van?
Langdon szeme ide-oda járt a rózsafa ládikán.
- Sub... rosa - motyogta, és rémült zavarodottság ült ki az arcára. - Az nem lehet.
- Micsoda?
Langdon lassan ráemelte a tekintetét.
- A Rózsa jele alatt - suttogta. - Ez a cryptex... azt hiszem, tudom már, mi ez.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
Egyik szebb, mint a másik
  2012-03-27 21:56:26, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód 125.
  2012-03-27 21:37:40, kedd
 
  A történelem során számos nagy elme talált föl kriptográfiai módszereket adatai védelmében: Julius Caesar egy kódolt írásrendszert tervezett, amelyet Caesar dobozának neveztek; Mária, a skótok királynője egy betűhelyettesítő eljárással írta titkos üzeneteit a börtönben; a kiváló arab tudós, Abu-Juszuf Iszmáil al-Kindi egy leleményes, többábécés helyettesítőkóddal védelmezte a titkait.
Da Vinci azonban a matematika vagy a kriptográfia helyett mechanikus megoldást választott. A cryptexet. Egy hordozható adattárolót, amely megvédte a leveleket, térképeket, ábrákat és társaikat. Amint az információt bezárták a cryptexbe, csak az férhetett hozzá, aki ismerte a jelszót.
- Jelszóra van szükségünk - mondta Sophie a betűkkel teleírt korongokra mutatva. - A cryptex nagyjából úgy működik, mint egy kombinációs zár. Ha a megfelelő pozícióba állítjuk a tárcsákat, felnyílik a zár. Ennek a cryptexnek ötbetűs tárcsái vannak. Ha a jelszó betűi szerinti állásba forgatjuk őket, akkor a belső reteszek olyan helyzetbe kerülnek, hogy az egész henger magától szétnyílik.
- És mi van odabent?
- Amint a henger felnyílt, láthatóvá válik a középső, üres rekesz, amelybe betehető egy papírtekercs a megőrizni kívánt információval.
Langdon hitetlenkedve nézett rá.
- Azt mondja, hogy a nagyapja ilyeneket épített magának gyerekkorában?
- Ennél azért kisebbeket. Néhány esetben egy cryptexet kaptam a születésnapomra, és hozzá egy rejtvényt. A rejtvény megfejtése volt a jelszó a cryptexhez, amint azt kitaláltam, ki tudtam nyitni a cryptexet, amiben benne volt a születésnapi kártyám.
- Meg kellett dolgoznia azért a kis kártyáért.
- Nem, a kártyán ugyanis egy másik rejtvény vagy nyomravezető volt. A nagyapám szeretett bonyolult kincsvadászatokat tervezni az egész házban, és nyomról nyomra haladva végül megtaláltam az igazi ajándékomat. Minden kincsvadászat egy jellem- és tudáspróba volt, amelynek során bizonyítanom kellett, hogy megérdemlem az ajándékot. És a próbatételek sohasem voltak könnyűek.
Langdon újra szemügyre vette a szerkezetet, de még mindig kételkedett.
- Mi lenne, ha egyszerűen szétfeszítenénk? Vagy összetörnénk? A fém nem tűnik túl erősnek, és a márvány is puha kőzet.
Sophie elmosolyodott.
- Da Vincinek több esze volt ennél. Úgy tervezte meg a cryptexet, hogy ha bármilyen erőszakos módon próbálják felnyitni, a benne tárolt információ megsemmisíti önmagát. Figyeljen. - Sophie benyúlt a dobozba, és óvatosan kiemelte a hengert. - Először is, a benne lévő információ papirusztekercsre van írva.
- Nem pergamenre?
Sophie megrázta a fejét.
- Papiruszra. Tudom, hogy a pergamen tartósabb és manapság elterjedtebb, de ehhez papiruszt kell használni. Minél vékonyabb, annál jobb.
- Értem.
- Mielőtt a papiruszt belehelyezték volna a cryptex rekeszébe, rátekerték egy vékony falú üveg kémcsőre. - Sophie megbillentette a cryptexet, és hallhatóvá vált a folyadék kotyogása. - A kémcsőben folyadék van.
- Miféle folyadék?
Sophie elmosolyodott.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
A Da Vinci kód 124.
  2012-03-26 21:21:31, hétfő
 
  Sophie a gyér fényben is jól látta, mennyire meglepődött Langdon.
- Da Vincié? - motyogta, újra a hengert nézegetve.
- Igen. Cryptexnek hívják. A nagyapám szerint Da Vinci titkos naplóiból származik a vázlatrajza.
- De mire való?
Figyelembe véve a ma este történt eseményeket, Sophie tudta, hogy a válasz érdekes következtetésekre vezet.
- Ez egy széf - mondta. - Titkos információk tárolására szolgál.
Langdonnak még nagyobbra kerekedett a szeme.
Sophie elmagyarázta neki, hogy a nagyapja legkedvesebb időtöltése volt modelleket készíteni Da Vinci vázlatai alapján. Jacques Sauniére tehetséges ezermester volt, aki órákat töltött fa- és fémmegmunkáló műhelyében, ahol kézművesremekek utánzatait alkotta meg - Fabergé, különféle zománcművészek és a náluk jóval gyakorlatiasabb Leonardo da Vinci nyomán.
A Da Vinci naplóiba vetett legfelületesebb pillantás is elárulja, miért volt éppoly hírhedt ez a szellemóriás befejezetlen terveiről, mint híres a lángelméjéről. Da Vinci több száz olyan találmányhoz készített vázlatokat, amelyeket sohasem valósított meg. Jacques Sauniére egyik legkedvesebb időtöltése volt Da Vinci merész agyszüleményeinek életre keltése - időmérő szerkezetek, szivattyúk, cryptexek, sőt egy aprólékosan kidolgozott középkori francia lovag modellje került ki a keze alól, amely most a louvre-beli íróasztalán állt. Da Vinci 1495-ben tervezte meg legkorábbi anatómiai és kineziológiai tanulmányai eredményeképpen: a robotlovag belső mechanizmusa pontosan illeszkedő ízületekkel és belső szervekkel rendelkezett, le tudott ülni, mozgatni tudta a karját és a hajlítható nyakon ülő fejét, nyitni-csukni tudta anatómiailag tökéletes állkapcsát. Sophie szerint ez a páncélos lovag volt a legszebb tárgy, amelyet a nagyapja valaha is épített... legalábbis így gondolta addig, amíg meg nem látta a rózsafa ládikában nyugvó cryptexet.
- Nekem is csinált egyet, amikor kicsi voltam - mondta Sophie. - De ilyen nagyot és díszeset még sohasem láttam.
Langdon nem vette le a szemét a dobozról.
- Soha nem hallottam még a cryptexről.
Sophie-t nem lepte meg a dolog. Leonardo megvalósítatlan találmányainak legtöbbjét senki sem tanulmányozta; még csak nevük sem volt. A cryptex szót valószínűleg a nagyapja alkotta: találó elnevezés egy olyan eszközre, amely a kriptográfia tudományát használja fel a belerejtett tekercsre, vagyis kódexre írott információ védelmére.
Sophie tudta, hogy Da Vinci egyik úttörője volt a titkosírásnak, bár szerepét ritkán ismerték el. Sophie egyetemi oktatói, miközben bevezették őket az adatvédelem legújabb, számítógépes rejtjelezési módszereibe, az olyan modern kriptográfusokat méltatták, mint Zimmerman vagy Schneider, de elmulasztották megemlíteni, hogy Leonardo volt az, aki évszázadokkal ezelőtt kezdetleges formában ugyan, de elsőnek vetette meg a rejtjelkulcsok alapjait. Sophie nagyapja persze sokat mesélt neki erről.
Miközben a páncélozott jármű a gyorsforgalmi úton száguldott velük, Sophie elmagyarázta Langdonnak, hogy a cryptex volt Da Vinci megoldása arra a problémára, hogyan lehet biztonságos üzeneteket eljuttatni nagy távolságokra. Egy olyan korban, amikor nem létezett se telefon, se e-mail, annak, aki privát információt akart messzire küldeni, nem volt más választása, mint hogy leírja és rábízza egy futárra a levelet. Sajnos, ha a futár azt gyanította, hogy a levél értékes információt tartalmaz, akkor a becsületes célba juttatás helyett megpróbálta jó pénzért eladni az ellenérdekelt félnek.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
Már nem is tudom hogy átlagosak, vagy nem ...
  2012-03-25 15:02:28, vasárnap
 
  átlagosak a hétvégéink.
Tegnap egész nap pihentünk, a lányok pl egész nap pizsiben voltak. Persze főztem, mostam, meg ami kell, és segítettek is.
De ma 8-kor (az új idő szerint természetesen) újfent tornacsarnokban voltunk. A "korai" kelés ellenére nagyon jó volt a nagyobban. Persze a kicsi se maradt ki a jóból, úgyhogy a nagy meccse után irány haza, és indulás a kicsi meccseire. Neki nem ment olyan simán ez a korai kelés, ami leginkább a hisztizésén látszott, hiszen ő is kelt velünk, hiába maradt itthon. Az edző meg is mondta, hogy ha lenne cserénk, lecserélné, míg megnyugszik. Ettől függetlenül azért az egyik mérkőzést nyerte a csapat, a másik döntetlen lett.

Mindjárt kezd a német-magyar válogatott meccs a digin. Azt nézzük.

Kellemes vasárnap délután kívánok. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rózsák
  2012-03-25 14:39:40, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Da Vinci kód 123.
  2012-03-24 19:44:59, szombat
 
  Negyvenhetedik fejezet

A páncélozott autó gyéren megvilágított rakodóterében olyan volt az utazás, mintha egy magánzárkában szállítanák őket. Langdonnak meg kellett küzdenie a szorongás jól ismert érzésével, amely mindig elfogta zárt terekben. Vernet azt mondta, hogy biztonságos távolságra visz minket a várostól. De hová? Meddig?
Langdon lába elzsibbadt, ahogy törökülésben kuporgott a fémpadlón, ezért most helyzetet változtatott, s máris érezte, hogy újra vér áramlik az alsótestébe. Karjában még mindig ott szorongatta a kincsesládikát, amelyet a bankból magukkal hoztak.
- Azt hiszem, országúton megyünk - suttogta Sophie.
Langdon is ugyanezt érzékelte. A páncélautó, miután nyugtalanítóan sokáig időzött a rámpán, végre továbbhaladt, néhány percig jobbra-balra kanyarogva, de most egyenletes sebességgel száguldott. Alattuk a golyóálló gumiabroncsok surrogtak a sima úton. Langdon az ölében tartott rózsafa dobozra terelte a figyelmét: kibontotta a zakójából, és maga elé tette. Sophie úgy helyezkedett el mellette, hogy ő is lássa. Langdonnak egyszerre az jutott eszébe, hogy olyanok, mint két kisgyerek a karácsonyi ajándékkal.
A rózsafa ládika meleg színével ellentétben a rózsarátét halvány színű fából, valószínűleg kőrisből volt, amely sá-padtan világított a gyér fényben. A Rózsa. Egész hadseregek és vallások épültek erre a szimbólumra, továbbá titkos társaságok. A Rózsakeresztesek. A Rózsakereszt lovagjai.
- Rajta - biztatta Sophie. - Nyissa ki.
Langdon vett egy nagy levegőt. Megragadta a fedelet, vetett még egy lopott pillantást a míves intarziára, majd kiakasztotta a kapcsot, és fölemelte a fedelet: láthatóvá vált a dobozban lévő tárgy.
Langdon számos vágyképet dédelgetett arról, mit is fognak találni a ládikában, de még csak a közelébe sem jutott a valóságnak. A doboz bíborszínű selyemmel vastagon kipárnázott belsejében egy olyan tárgy feküdt, amelyet Langdon egyáltalán nem tudott mire vélni.
Egy sima, fehér márványból készült hengert látott, amely nagyjából akkora volt, mint egy teniszlabdásdoboz. De jóval bonyolultabbnak tűnt, mint egy egyszerű kőhenger, mert számos kisebb darabból volt összeállítva. Öt, teasütemény nagyságú márványkorong alkotta, amelyeket finoman megmunkált bronzkeret fogott össze. Úgy nézett ki, mint valami csőszerű, sokkerekes kaleidoszkóp. A henger mindkét végén zárósapka ült, szintén márványból, amelyek miatt nem lehetett belelátni. Mivel folyadék hangját észlelték odabent-ről, Langdon feltételezte, hogy a henger belül üreges.
A henger szerkezetéhez hasonlóan rejtélyes volt az a bevésés is, ami most magára vonta Langdon kitüntetett figyelmét. Az öt korong mindegyikébe ugyanazt a betűsort vésték bele - a teljes ábécét. Ez a betűhenger az egyik gyerekkori játékára emlékeztette Langdont: egy betűkkel ellátott rúdra, amelyet úgy lehetett elforgatni, hogy különböző szavakat adjon ki.
- Bámulatos, igaz? - suttogta Sophie.
Langdon ránézett.
- Nem tudom. Mi az ördög akar ez lenni?
Sophie-nak megcsillant valami a szemében.
- A nagyapám ilyeneket készített hobbiból. Leonardo da Vinci találmánya.
 
 
0 komment , kategória:  A Da Vinci kód  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 49 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 49 db bejegyzés
e év: 367 db bejegyzés
Összes: 5815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 15
  • e Hét: 1151
  • e Hónap: 4558
  • e Év: 4558
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.