Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
Darás túrószelet
  2012-03-07 21:55:20, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

25 dkg zsíros tehéntúró
2 dl tejföl
1 cs vaníliás cukor
16 dkg kristálycukor
5 ek búzadara
4 tojás
1/2 citrom reszelt héja

a formához:

2 dkg vaj és morzsa



elkészítés

A túrót villával összetörjük, elkeverjük a tejföllel, a tojások sárgájával, a cukrokkal és végül a búzadarával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat.
A tojások fehérjét habbá verjük és túrós keverékbe forgatjuk.
Kivajazott, morzsával meghintett formába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük. (Akkor sült meg, amikor a felfújt teteje egyenletesen aranysárga színű és a közepe is felemelkedett, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült.)


 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Töltött rizsgombóc
  2012-03-07 21:54:20, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

300 g rizs
2 db tojás
100 g reszelt sajt
1 tk só
1 kk bors
50 g gomba
50 g sonka
50 g kukorica
2 db tojás
zsemlemorzsa

Sütéshez:

olaj



elkészítés

Főzzük meg a rizst, és hagyjuk kihűlni.
Egy tálban keverjük össze a rizst, 2 db tojást, reszelt sajtot, sót és a borsot.
A tölteléket is készítsük el. Keverjük össze az apróra vágott gombát, sonkát, kukoricát (vagy ízlés szerint, amivel szeretnénk).
A rizsből csináljunk gombócokat, amit töltsünk meg.
A gombócokat forgassuk bele a felvert tojásba, utána a zsemlemorzsába.
Forró olajban süssük ki.
Melegen tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Alföldi krumpligombócleves
  2012-03-07 21:53:33, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

2 sárgarépa
1 fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem
500 g krumpli
1 tojás
13 dkg liszt
2 ek zsír vagy 4 ek olaj

bors
pirospaprika



elkészítés

A meghámozott, kis kockára vágott krumplit 1,5 l vízzel, sóval feltesszük főni. Amikor felforrt a víz, fedővel letakarjuk, és puhára főzzük.
Addig meghámozzuk, felszeleteljük a zöldségeket. A hagymát apróra, a répákat karikára vágjuk. A fokhagymát lereszeljük, a petrezselymet felaprítjuk.
A megfőtt krumplit leszűrjük, de a főzőlevét félretesszük, az lesz a levesünk alapja. A krumplit még melegen átnyomkodjuk, vagy egy szűrőn, vagy krumplinyomóval simává törjük.
A zsíron vagy olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a répát, ezt pirítjuk-pároljuk, úgy 10 percig, majd félrehúzzuk, és hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, és a fűszerpaprikát. Felöntjük a krumpli levével, sózunk, borsozunk, fedővel lefedve közepes lángon tovább főzzük.
A kihűlt krumplihoz hozzáadjuk a tojást, a lisztet, és a sót, jól összegyúrjuk, nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk. Ha forr a levesünk beletesszük a gombócokat, és 10 percig főzzük.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Töklekváros szelet
  2012-03-07 21:52:38, szerda
 
  hozzávalók 5 főre

5 dl liszt
2 dl kristálycukor
3 dl töklekvár
2 db tojás
1 dl napraforgó olaj
5 dkg mazsola
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1,5 tk szódabikarbóna
porcukor a szóráshoz



elkészítés

Egy tálba tesszük a szódabikarbónás lisztet.
Hozzáadjuk a cukrot, a töklekvárt, a mazsolát, a tojássárgákat és a fűszereket.
Állandó keverés mellet, hozzáadjuk az olajat.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a többi hozzávalókhoz keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és tűpróbáig sütjük.
Tálaláskor porcukorral meghintjük.

sütési hőfok:
180°C

tepsi mérete:
34x24 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Rusztikus almás süti cukormentesen
  2012-03-07 21:51:40, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

Tésztához:

1 csésze liszt (teljes kiőrlésű-, rétes-, vagy sima liszt)
1/4 csésze kukoricaliszt (helyettesíthető apró szemű kukoricadarával is)
1/2 tk nyírfacukor
1/2 tk só
1/2 csésze hideg, sózatlan vaj, darabokra vágva
2-4 ek hideg víz
1 tojássárgája
1 ek hideg vízzel elkeverve - a tészta széleit megkenni

Töltelékhez:

1 kg zöld alma
1 tk őrölt fahéj
1/2 mk őrölt szegfűszeg
2 tk citromlé
1 tk nyírfacukor (opcionális)
1 ek darált mandula vagy liszt



elkészítés

Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit, és a papírt rögtön ki is vesszük, szükségünk lesz rá.
Összekeverjük a kétféle lisztet a cukorral és a sóval. Hozzáadjuk a vajat és addig gyúrjuk, amíg morzsás állagúvá válik (kb. borsónyi nagyságú darabok legyenek). Ekkor hozzáadunk 2 ek. hideg vizet és összedolgozzuk. A tészta kissé törékeny marad (ettől nem kell megijedni), de ha összenyomjuk kézzel, akkor egyben marad, nem esik szét. (Ha nagyon törékenynek érezzük, akkor tegyünk még hozzá hideg vizet, de egyszerre mindig csak 1 evőkanálnyit!)
Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, és egyszer-kétszer átgyúrjuk.
Meglisztezzük a sütőpapírt, rátesszük a tésztát, és kézzel finoman ellapítjuk. Majd sodrófával kb. lapostányér méretűre nyújtjuk (óvatosan dolgozzunk vele). Letakarjuk, és hideg helyen min. 1 órát pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Összekeverjük a fűszerekkel, a cukorral és a citromlével és kis lángon puhára pároljuk (ne maradjon sok lé alatta). Hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a mandulával (felszívja a maradék levét az almának).
A tésztát pihentetés után megszórjuk kevés liszttel, és kézzel egy kicsit megnyomkodjuk. Nem azért, hogy nagyobb legyen, csakhogy a kézmelegtől egy kicsit visszapuhuljon. Szórjuk meg a darált mandulával.
Ráhalmozzuk a tölteléket úgy, hogy a szélén kb. 2cm üresen maradjon. A maradék tésztaszéleket ráhajtjuk a gyümölcsre, és megkenjük a tojással.
Előmelegített sütőben készre sütjük.
20 percig rácsra téve hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.

sütési hőfok:
180°C
tepsi mérete:
25x25x5 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Juhtúrós puliszka
  2012-03-07 21:50:30, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

0,5 l tej
15 dkg kukoricadara
csipet só
10 dkg juhtúró
1 dl tejföl
5 dkg füstölt szalonna



elkészítés

A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük.
A kisült pörcöt szűrőkanállal kivesszük a zsírból, félretesszük.
A tejet a sóval felforraljuk, amikor forr, óvatosan hozzákeverjük a kukoricadarát állandó keverés közben.
Állandóan keverve kislángon addig főzzük, amíg pöfékel. Vigyázat, fröcsköl!
Egy tiszta lábosba teszünk a szalonna zsírjából 2-3 kanálnyit. Ráöntjük a kész puliszkát, belekeverjük a juhtúrót és a tejfölt. Csak eggyet rottyantunk rajta.
Szalonnapörccel a tetején tálaljuk. Aki szereti, még a tetejére is tehetünk szalonnazsírt.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Frankfurti leves
  2012-03-07 21:49:40, szerda
 
  hozzávalók 5 főre

1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 fej kelkáposzta
1 kk pirospaprika
pici köménymag
1 kk majoranna
1 ek ételízesítő
fél kk bors

virsli
1 nagy pohár tejföl
3-4 ek liszt
olaj
víz



elkészítés

Első lépésben a hagymákat olajon megpirítjuk + megszórjuk pirospaprikával.
Felöntjük vízzel (ez egy nagyobb adag, így én 3 literrel öntöttem fel). Ebbe kerül 1 ek ételízesítő.
A káposztát összevágjuk és beletesszük a fűszerekkel együtt.
Ha minden megfőtt, belevágunk annyi virslit, amennyit jónak látunk. Ha egyet rottyan, jöhet a tejfölös keverék.
Nagy pohár tejfölt a liszttel csomómentesre jó alaposan kikeverjük. Ezt gyors kevergetés mellett beleöntjük a levesünkbe, de itt is vigyázzunk, nehogy csomós legyen!
Ha nagyon sűrű lett, kis tejjel lazíthatunk rajta. Ismét rottyan egyet és már kész is.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Kakaós kekszsüti rummal
  2012-03-07 21:48:45, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

50 dkg háztartási keksz apró darabokra törve
0,5 dl rum
250 g margarin
1,5 dl tej
20 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 ek liszt



elkészítés

A kekszet apró darabokra törjük, de nem morzsákra, mert a darabosabb keksszel marad egyben és vágható jól a sütemény. A feldarabolt kekszet belocsoljuk a rummal és félreteszem.
A tejet, a cukrot, a kakaóport, a lisztet felfőzzük, beledobjuk a margarint, és újra felforraljuk. Ráöntjük a rummal belocsolt kekszdarabokra, összekeverjük, hogy a kekszet jól átjárja a kakaós krém.
Őzgerincformába vagy más, fagyasztóba tehető hasonló formába alufóliát teszünk, és belekanalazzuk a kekszes krémet a hengerbe, majd a mélyhűtőbe rakjuk 1 éjszakára.
Másnap elővesszük, lehámozzuk róla az alufóliát és éles késsel szeletekre vágjuk.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Napraforgó alakú kenyér
  2012-03-07 21:48:00, szerda
 
  hozzávalók 4 főre

60 dkg finomliszt
10 dkg rétesliszt
2,5 dl langyos tej
1,25 dl napraforgó olaj
2 db tojás
1 kk kristálycukor
2 kk só
4 dkg élesztő

Lekenéshez:

10 dkg olvasztott vaj
1 db tojássárgája
1 dl tej
napraforgómag a díszítéshez



elkészítés

Kevés tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk benne.
A lisztet, réteslisztet, sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima lesz. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Finoman átgyúrjuk, és 2 részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másikat 5 egyenlő részre osztjuk.
Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó.
Az 5 tésztadarabból négyet egyenként kb. 22 cm átmérőjű körré nyújtjuk, egyenként a sütőpapírra és egymásra illesztve rakjuk, és mindegyik tetejét megkenjük olvasztott vajjal.
Az 5-dik darabot kicsit nagyobbra kb. 24 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és úgy tesszük a többire, hogy a szélei körbe lelógjanak. Éles késsel 8 helyen bevágjuk úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás.
A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek lesznek a napraforgó külső szirmai.
A tészta félretett másik feléből a negyedét levágjuk, cipóvá formázzuk, és pihentetjük.
A maradék 3/4 részét 5 egyenlő részre osztjuk. Az 5 részt kb. 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk egyenként, és ugyanúgy egymásra rakjuk mint az előző 5 lapot.
Mindegyiket megkenjük olvasztott vajjal. Az 5-dik részt kicsit nagyobbra kb. 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, úgy tesszük a többi négyre, hogy a széle körbe lelógjon.
Ezt a tésztát a kihajtogatott szirmú tészta közepébe helyezzük.
Késsel ismét bevágjuk csillag alakba úgy, hogy a vágás már a kihajtogatott szirom közepénél kezdődjön.
A félre tett tészta gömböt a kihajtott szirmok közepébe helyezzük.
A tésztát átkenjük a tojássárga-tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal, és sütjük.

sütési hőfok:
180°C
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Eperbefőtt tartósítószer nélkül
  2012-03-07 21:47:08, szerda
 
  hozzávalók 6 főre

6,5 kg eper
1,5 kg cukor
víz



elkészítés

Az epret kicsumázzuk, alaposan megmossuk folyóvízzel a csap alatt, nem szabad sokáig áztatni, mert romlik az állaga.
Majd nyersen a 7,2 dl-es tisztára mosott üvegekbe rakjuk, utána a gyümölcs tetejére szórunk 4 ek cukrot.
Hidegvízzel feltöltjük, majd csavaros kupakkal légmentesen lezárjuk.
A 18 üveggel egyszerre befőzőautomatába tesszük, és vízzel feltöltjük, majd a program szerint 75 C°-on 25 percig dunsztoljuk. Ahogy a gép végzett, a kész befőtteket egyből a spájzba rakjuk. Lehet akár mézzel, nyírfacukorral is készíteni ízlés szerint, de akár cukor nélkül is cukorbetegek részére. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 
 
0 komment , kategória:  Savanyúság,befőtt  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 28 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 81 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 301
  • e Hét: 1310
  • e Hónap: 4570
  • e Év: 162645
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.