Belépés
kicsoda57.blog.xfree.hu
"Ne menj előttem! Lehet, hogy nem tudlak követni. Ne gyere mögöttem! Lehet, hogy nem tudlak vezetni. Gyere mellettem és légy a barátom!!!" Sz Jné
1957.08.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
Pünkösd vasárnap
  2012-05-27 23:31:13, vasárnap
 
  1  
 
0 komment , kategória:  Pünkösd nap!  
Pünkösdi bucsu
  2012-05-26 23:11:38, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd nap!  
Pünkösd ünnep hagyományok
  2012-05-26 21:50:00, szombat
 
  Pünkösd 2012 - hagyományok, programok
A pünkösd hétfő 2012-ben május 28-ra esik. E naphoz fűződő jelkép a pünkösdi rózsa, szokás a pünkösdi király választása. Pünkösd 2012 programok.

A Szentlélek pünkösd napján áradt ki Jézus Krisztus anyjára, Szűz Máriára, valamint az apostolokra.
A pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott egyházi ünnep, amelyen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héber nevén Sávuot, a törvényadás (tóra adásának) emléknapja és az új kenyér ünnepe.

Pünkösdöt a Bibliából ismert Húsvét után az 50. napon tartják. Így pünkösdvasárnap (a nyugati kereszténységben) legkorábbi lehetséges dátuma: május 10., a legkésőbbi pedig június 13. Görög nevének (pentékoszté) a jelentése is 50, a magyar pünkösd szó ebből származik.

Pünkösdi népszokások

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték.


"Mi van ma, mi van
ma piros pünkösd napja.
Holnap lesz, holnap lesz,
a második napja..."
Néhány faluban még ma is élnek a pünkösdi hagyományok, játékok, az Alföldön a pünkösdölés, a Dunántúlon a pünkösdi királynéjárás. A pünkösdi királyválasztás sajnos teljesen eltűnt - csak hagyományőrző rendezvények programjai között szerepel -, pedig a mai napig használjuk a mondást: Rövid, mint a pünkösdi királyság. Kezdetben vitézi szokás volt, a katonák maguk közül választottak egy évre királyt.

Pünkösdi király választás

Amolyan legényvirtus volt; lovas versennyel, tűzugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára a kocsmában és minden mulatságra meghívást kapott.


Pünkösdi királyválasztás Délegyházán (2009) 1. rész

Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak.


Pünkösdi Királyválasztás Délegyházán (2009) 2. rész


Pünkösdi királynéjárás

Eredetileg négy nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. A játék végén ajándékot kaptak.


Pünkösdi királynéjárás.


Pünkösdölés

Ekkor pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás

Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.

A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy "Segéljék ezeket a szegény katonarabokat." Persze, ők is ajándékokkal térnek haza

A borzajárás során körbekísérnek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. Házról házra járnak.

Pünkösdi jelképek, ételek

Néhol már ősszel koszorúba font gesztenyét tesznek a verembe, hogy pünkösdkor a ház előtt vagy az utcán fogyasszák el. A pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltötték meg.


Pünkösdi rózsa.

A pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek. A legények pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni akartak. A templomban sok helyen a Szentlélek jelképeként fehér galambokat engedtek szabadon. Nyírfaágat, gyümölcságat, bodzát tettek pünkösdkor a házakra, az istállókra, hogy távol tartsák tőlük az ártó, gonosz szellemeket.

A pünkösdről a Wikipédián

Pünkösd 2012 programok Ópusztaszeren


Ópusztaszeren kétnapos rendezvényen elevenítik fel pünkösd hagyományait.

Vasárnap 100 népi fajátékból álló Játékországgal várják a gyermekeket, hétfőn pünkösdi király- és királynőválasztást tartanak.

Pünkösd vasárnap:
Vasárnap a felnőttek a pünkösdi készülődésbe kapcsolódhatnak be, a gyermekek pedig a skanzen népi játékországában szórakozhatnak a mintegy száz fajáték között. Lesz ,,Sütöde" kézműves játszóház, kézzel hajtott fakörhinta, óriás ördöglakatok, nyuszi etető, halacska etető és még sok-sok izgalmas fajáték. A gyermeknapot néptáncbemutató is színesíti.

Pünkösd hétfőn:
- Lovaskocsis hírelés
- Pünkösdölő és Pünkösdi királynéjárás az ópusztaszeri iskolások előadásában
- Pünkösdi királyválasztás, izgalmas ügyességi próbák
- Látogatói próbák gyerekeknek és felnőtteknek
- Magyar kutyafajták bemutatója
- A Tápéi Hagyományőrző Együttes műsora
- Vásári színdarab
- Pünkösdi muzsika
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd nap!  
pünkösd szombat
  2012-05-26 21:40:52, szombat
 
  pünkösd szombat, szép, jó időjárás van.

Mi is az a pünkösd? Miért ünnepnap? Mit is ünnepelünk akkor? Hát most megtudhatod. Pünkösd, mindig a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn van.

Pünkösd 2012 -ben május 28. és május 29.-én lesz. Egy keresztény ünnep, amelyen a Szentlélek kiáradásának émlékét ünneplik a keresztények. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás.

A Szentlélek (görögül pneuma, latinul Spiritus Sanctus) ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára:

,, És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egy akarattal együtt valának.
És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok."

Pünkösdi Népszokások

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Pár elemük még a kereszténység előtti időkbe is visszanyúlik.

Pünkösdi király

Az évelő pünkösdi rózsa vagy kerti bazsarózsa a föld alatt gyöktörzset fejleszt, amelyből 40-80 cm magas fényes, összetett levelek és mélybordó, piros, rózsaszínű vagy fehér, illatos virágok fejlődnek.

A pünkösdi rózsa, amelynek nagy szerepe volt a pünkösdi király ügyességi verseny idéjén.
Egy középkori szokás szerint ilyenkor egy ügyességi versenyt rendeztek. A versenyen volt karikadobálás, tuskócipelés és egyéb versenyszámok. A verseny nyertese lett a pünkösdi király. Ezután ő hivatalos lett minden ünnepségre, multságra és lakodalomba, sőt még a helyi kocsmákban is állták a fogyasztását a többiek. Ezt a kiemelt tisztséget volt amikor egy évig is élvezhette a győztes, de volt olyan is, hogy csak egy hétig tartott.

Májusfa

Hagyományosan a májusfát, május elsejére virradó éjszakán állítják. Sok helyen ezeket a májusfákat pünkösdkor, azaz pünkösd vasárnapján bontották le régen.

Pünkösdi királynéjárás

Eredetileg 4 nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek, és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. Az énekek és a mondókák végén ajándékot kaptak. A Dunántúlon jellemző termékenységvarázslással összekötött szokás később adománygyűjtéssel párosult.

Pünkösdölés

Pünkösdölés alkalmával a pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás

Ezek leginkább Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.
A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy ,,Segéljék ezeket a szegény katonarabokat." Persze, ők is ajándékokkal térnek haza.
A borzajárás során körbekísérnek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. Házról házra járnak.

Tavaszköszöntés

Már kora hajnalban az ablakokba, vagy a ház kerítés-lécei közé tűznek zöld ágakat, virágokat (bodzát, pünkösdi rózsát, jázmint) azért, hogy nehogy belecsapjon a házba a villám. Néhol a lányos házakra tettek ki zöld ágakat.

Csíksomlyói búcsú

Zarándokok tömege a csíksomlyói búcsú helyszínén
Az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely Csíksomlyón található. A csíksomlyói búcsú hagyománya a 15. századból maradt fenn az első írásos emlék, amely beszámol a pünkösdi zarándoklatról. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd nap!  
péntek
  2012-05-25 16:46:43, péntek
 
  megint elmult egy hét, az időjárás kissé javult, egész héten össze-vissza volt az éghajlat, szél, eső,vihar, napsütés.

fura éghajlat.
 
 
0 komment , kategória:  péntek van  
Boldva históriák
  2012-05-23 00:46:31, szerda
 
  A szülőfalum:

Boldva
Boldva már a kőkorban, a bronzkorban és a korai vaskorban is lakott hely volt. A honfoglalás után a kabarok szállásterületéhez tartozott. Első fennmaradt írásos említése 1249: Buldua. Nevét a Boldva folyóról kapta, melyet a 12. században ugyanígy írtak oklevelekben.

Jelenlegi református temploma Magyarország egyik legkorábbi bencés apátsági temploma. A háromhajós román stílusú templom 1175-1180 között épült.

Valószínűleg a bencés monostorban íródott a Halotti beszéd.

A második tatárjárás során, 1285-ben a templomot és a monostort felégették, a szerzetesek elmenekültek Somogyvárra. A helyreállított templom ettől kezdve a falu plébánia temploma.


Boldván élt és halt meg Szatmáry Király Ádám, aki II. Rákóczi Ferenc apródja és íródeákja volt. Elkísérte őt Lengyelországba és Franciaországba is, 1717-ben kegyelmet kapott és hazatért, Boldván halt meg 1752-ben.
 
 
0 komment , kategória:  Halotti beszéd  
kedd hidegfront
  2012-05-22 23:47:15, kedd
 
  tegnap még gyönyörüen sütött a nap,
ma kedden, ébredek fel szakad az eső, hideg van.
na ez nem tett jót a frontérzékenységemnek, egész nap rosszul éreztem magamat,
mint akin átment egy uthenger.
 
 
0 komment , kategória:  időjárás  
hétfő, jó idő van
  2012-05-21 22:29:53, hétfő
 
  ma nagyon jó idő volt, de jön a front megint, ismerőseim mindenki ideges, feszül, nyugtalan volt,
a fiamnak is magas volt a vérnyomása, és a pulzusa 100 percenként, feszült volt, nagyon ideges volt.

és állandóan ez a feszültség, félelem ebben az országban a pénztelenség miatt, már annyira elegem van.
 
 
0 komment , kategória:  időjárás  
Rózsák és szinek, alkalmakra
  2012-05-20 01:34:25, vasárnap
 
  Úgy tartják, hogy egy szál rózsa felér egy szerelmi vallomással. De ismered-e a színek jelentését? Lehet, hogy meglepődsz az alábbiakon:

Vörös rózsa

Ki gondolná, hogy bár ez a legelterjedtebb szín és nagyon sok menyasszony választja az esküvi csokrok alkotóelemeként, néha negatív jelentéssel bír. A kereszténységben a vörös rózsát Krisztus kereszten való szenvedésével asszociálták, a vörös ugyanis a vért és azt a fájdalmat szimbolizálja, amit Jézus keresztrefeszítéskor elszenvedett. A görög mitológiában a szenvedélyes vágyat jelképezi, ez abból a legendából ered, miszerint Afrodité kedvese, Adonisz véréből piros rózsák sarjadnak. Perzsiában a lehulló vörös szirmok rossz előjelnek számítottak. Mindezek ellenére a modern kultúrában a rózsát szinte egyöntetűen a szerelem és a tisztelet jelképének tekintik.
Rózsaszínű rózsa

Ehhez a színhez is több jelentés társul. Legtöbbször a kecsesség és az érzékenység üzenetét hordozzák. A sötétebb tónusok alkalmasak köszönetnyilvánításra is, ugyanis az elismeréssel asszociálják, míg a világosabb tónusú virágok a csodálat és szimpátia irányába mutatnak. A római korban ezeknek a virágoknak negatív értelme is volt. A legenda szerint mikor Rhoanthe tisztességtelen úton akart a vadászat istennője és a nők védelmezője lenni, Apollo rózsaszín rózsává változtatta. Ezért a római mitológiában ez a virág egyet jelent a fájdalommal, szenvedéssel és a halállal.
Fehér rózsa

Már a középkorban is a tisztelet és az alázat jelképe volt. Abban az időszakban Máriát, a tisztaságát jelképező fehér rózsával ábrázolták. A gallok földjén az ártatlanságot és a hallgatást jelképezte, ezért gyakran helyezték a gyermekek sírjára. Eközben egyes amerikai bennszülött kultúrában a fehér rózsát a biztonsággal és boldogsággal társítják, ez az oka, hogy esküvői csokrokban is gyakran előfordul.
Sárga rózsa

A modern kultúrában örömöt, boldogságot, szabadságot és megelégedést jelképez. Az iszlám világban viszont pont fordított a helyzet. Úgy tartják, hogy a sárga rózsa a csalás, árulás és a házasságtörés szimbóluma. Természetesen mindezek csak elméleti értelmezések, amelyek a kultúrák közötti különbségeket mutatják.
 
 
0 komment , kategória:  rózsák és szinei alkalomra  
szombat
  2012-05-19 12:32:58, szombat
 
  hideg,meleg, boru,eső minden volt ma.

de állitólag jön a hidegfront megint.
 
 
0 komment , kategória:  Május, anyák napja, szép hónap  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2012.04 2012. Május 2012.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 51 db bejegyzés
e év: 353 db bejegyzés
Összes: 3058 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 69
  • e Hét: 717
  • e Hónap: 7634
  • e Év: 147659
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.