Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
svéd paradicsom !
  2012-07-31 14:11:03, kedd
 
  Svédparadicsom

Fűszeres olajban eltett paradicsom

Pontos mennyiségeket nem adok meg, a rendelkezésre álló paradicsommennyiséghez ízlés szerint érdemes adagolni a hozzávalókat. Az olajnak viszont mindent el kell lepnie!

paradicsom, legjobb a lucullus vagy hasonló fajta
fokhagyma, szeletelve
friss bazsalikom, rozmaring és/vagy kakukkfű
szemes bors
olivaolaj, sok!


A megmosott paradicsomokat egészben a gondosan megtisztított üvegekbe rakjuk oly módon, hogy a lehető legjobban kitöltsék az üveget. Kevés sót morzsolunk a paradicsomra, a fokhagymát, borsszemeket és a fűszernövény(eke)t a paradicsom mellett elhelyezzük. Érdemes úgy sakkozni a paradicsomokkal, hogy minél kevesebb hely maradjon ki az üvegben, ugyanis azt fel kell önteni olivaolajjal. És ha nem kirakóztunk ügyesen, akkor nem sok, hanem rengeteg olaj fogy. Miután a paradicsommal minél jobban kitöltött üvegeket színültig töltöttük olajjal (hidegen sajtolt piszkeit szoktam használni, ez a mi olivánk), szorosan rácsavarjuk a fedeleket és vízzel félig telt tepsibe állítjuk az üvegeket. 120 fokon két órát melegítjük, majd lehűtjük és a kamrapolcra helyezzük őket.

Amit így kapunk a tél és tavasz folyamán, az a friss állagát meglepően megőrzött paradicsom lesz. Gondolom, a melegítés és a hosszas állás miatt az olaj rendkívül intenzíven átveszi az ízeket, egyrészt a paradicsom frissességét, de a fokhagyma átható és a fűszernövények erőteljes aromáját is, ezért aki a szelídebb ízek híve, kevesebb “ízfokozót" pakoljon. És hogy mindez mire jó? Biztos nagyon sok másra is, mi pizzán, crostinin, téli salátában és hús mellett ettük a paradicsomot, az olajból készülő salátaöntet pedig egész télen a nyárra emlékeztet
 
 
0 komment , kategória:  befőzés !  
nutellás félhold!
  2012-07-31 11:32:30, kedd
 
  1 csésze (2 rúd) vaj= 225 gr.
8 dkg krémsajt, szobahőmérsékleten
2 csésze liszt= 27 dkg
1 / 4 csésze + 2 evőkanál nutella
Víz, szükség szerint
1 / 2 csésze cukor

elkészitése:
egy tálban a vajat és a krémsajtot elkeverem,adagokban hozzáadom a lisztet.
gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd 1 / 2 - 1 órára hütőbe rakom.
közben előmelegitem a sütőt 180 fokra.
3-4 mm vastagra kinyújtom lisztezett deszkán a tésztát.
kekszformázóval kiszaggatom ,mindegyik tésztalapra teszek egy kanál nutellát, félbehajtom ,a szélét megkenem kevés vizzel igy jobban összetapad.
sűtőpapirral bélelet tepsibe teszem és megsütöm 15 perc alatt.



 
 
0 komment , kategória:  angol süteméyek  
indiai sanosa !
  2012-07-31 10:58:07, kedd
 
  Anjum Anand recije !

3 evőkanál növényi olaj
1 / 2 teáskanál mustármag
2 és 1 / 2 dkg apróra vágott hagyma
1 teáskanál apróra vágott gyömbér
2 és 1 / 2 dkg fagyasztott zöldborsó
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt kömény
1 / 4 teáskanál piros chili por
1 / 2 -3 / 4 teáskanál garam masal

Fröccsenő víz
35 dkg burgonya, hámozott, főtt puhára, összetörve
4 evőkanál apróra vágott friss koriander levél
1 csomag fagyasztott rétes tészta,
5 evőkanál olvasztott vaj
2 evőkanál szezámmag

elkészitése:
a felhevitett olajon megpiritom a mustármagot,hozzáadom az apritott hagymát és a gyömbért is.
belekerem a a koriandert, a kömény, chili por, garam masala, , sót, és egy csepp vizet. Főzzük 1-2 percig, majd hozzáadjuk a burgonyát, s a koriandert is.
a sütőt előmelegitem 200 fokra.
a rétestésutából egy lapot előveszek,olvasztott vajjal megkenem,majd behajtom az 1 / 3 -át, megint 1 / 3 -ot, igy egy hosszú téglalapot kapok.
a tészta elejére teszek egy adag tölteléket / burgi / majd ezekután háromszögüre fogom hajtani.
ezt addig folytato , mig van hozzávalóm.
a samosák külsejét olvasztott vajjal megkenem , szórok rá szezámmagot és megsütöm kb:30-35 perc alatt.

Link
 
 
0 komment , kategória:  indiai konyha !  
indiai fűszeres burgonya
  2012-07-31 10:38:51, kedd
 
  anjun anand recije !

1kg vörös bőrű burgonya,
25 g vaj, olvasztott
1 evőkanál curry por vagy tandoori fűszerkeverék

mártáshoz :
1 evőkanál dijoni mustár
1 tk méz
5 evőkanál majonéz

elkészitése:
elöszőr a mártást keverem ki, amajonézt, mustárt,és a mézet .
a sütőt 180 fokra előmelegitem.
a cikkekre vágott burgonyát előfözöm kb: 5-6 percig sós vizben.
egy kis tálban összekeverem a vajat, s a curryt,s a burgonyával jól összekeverem.
egy kivajazott tepsube rakom a burgit, megsütöm kb:20-25 perc alatt, közben egyszer egyszer megforgatom.
1 adag: 162 cal.
a majomézes mártásal tálalom.

Link
 
 
0 komment , kategória:  indiai konyha !  
csirke tikka !
  2012-07-31 10:21:51, kedd
 
  Anjum Anand recije!

4 evőkanál citromlé
110 ml joghurt görög
Zsír 2 gerezd fokhagyma, reszelve
10 g friss gyömbér, meghámozva súly, reszelve
1/4 - 1/2 tk piros chili por
1/2 teáskanál paprika, színes
1 1/2 tk köménymag, por
1 evőkanál növényi olaj

A curry
6 kicsontozott, bőr nélküli csirkecomb,
20 g gyömbér, meghámozva, apróra vágva
8 gerezd fokhagyma, megtisztítva, apróra vágva
2 evőkanál növényi olaj
80 g vaj
2 fekete kardamom
4 gerezd
8 zöld kardamom, hüvely
2 cm-es darab fahéj
500 g paradicsom, pépesített
1 evőkanál paradicsompüré
2-4 kis zöld chili, de áttört az egész
80-100 ml tejszín
1 kiskanál cukor,
1 / 4 teáskanál piros chili por,
1 evőkanál paprika,
1 tk görögszéna leveleket,
1 tk garam masala

elkészitése:
az első dolgom , hogy a pácot összekebverem, s bele teszem a csirkét , s éjszakára a hütőbe rakom.
az olajat felhevitem , fűszereket, egy kicsit együtt piritom.
most adom hozzá a gyömbért, fokhagymát, paradicsomot , pürét, alaposan összekeverve fözöm kb: 20 percig.
felöntöm 2.. 5 dl vizzel, elkeverem,1-2 percig együtt párolom , majd szitán leszüröm.
a sütöt előmelegitem 220 fokra,s a pácból kivett csirkecombokat megsütöm benne,
ha kész kiveszem a húst és nagyobb darabokra felvágom.
a maradék vajat felovasztom , a chilit hozzákeverem , s a leszürt szószt beleöntöm, s 3-4 percig együtt melegitem.
a csirkehús darabokat is hozzáteszem, kevergetem, ha kell utána izesitek.
a végén adom hozzá a tejszint ,kicsit melegitem.
tálalása : rizzsel.
 
 
0 komment , kategória:  indiai konyha !  
klasszikus észak indiai csirke curry !
  2012-07-31 10:08:59, kedd
 
  Anjum Anand receptje !

4 evőkanál olaj
2 gerezd
1 rúd fahéj
2 zöld kardamom
1 tk köménymag
1 kis-közepes vöröshagyma, apróra vágva
1 .5 evőkanál apróra vágott gyömbért
6 gerezd fokhagyma, apróra vágott
1 / 2 tk őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt koriander
1 / 2 tk chili por
2 paradicsom, pépesített
450 g kis csirkecomb bőr nélkül
1 / 2 tk garam masala
1 marék korianderlevél

elkészitése:
az olajat megmelegitem és belekeverem a szegfűszeget, fahéjat, kardamom és a római köményt és piritom körülbelül 20 másodpercig,
a kockára vágott hagymát is belerakom és 10 percig párolom.
a gyömbért , fokhagymát is hozzáadom és 20 mp-ig piritom vele.
sózom és a többi fűszert is beleteszem,ezután keverem bele a paradicsomot is, amivel 10 percig párolom.
a csirke darabokat is hozzáadom , piritom együtt az egészet.
kb: 3.5 dl vizet öntök alá és puhára fözöm.
rizzsel tálalom.
 
 
0 komment , kategória:  indiai konyha !  
indiai " kulfi " fagyi !
  2012-07-31 09:51:14, kedd
 
  Anjum Anand reci !

1 liter zsíros tej
2 tk. őrölt mandula
1tk. rizsliszt
5-6 tk. cukor,
1 / 3- 1 / 2 tk kardamom zöld por
2 tk. apróra vágott pisztácia
2 tk. szeletelt mandula

elkészitése:
a tejet felforralom , majd tartalékra veszem a gázt és fözöm tovább, közben kevergetem.
a darált mandulát a lisztet és a cukrot összekeverem, s a meleg tejbe keverem, óvatosan gyakori kevergetés közben.
addig keverem , mig kicsit besürüsödik, hozzákeverem a kardamont is.
hagyom kihülni és utána poharakba töltöm át,
legalább 4-5 órán át mélyhütőbe hagyom.
a tálalás előtt legalább 20 perccel előtte kiveszem,forró vizben márott kanállal szedek belőle.
a etejét megsórom a pisztáciával.

Link
 
 
0 komment , kategória:  indiai konyha !  
jul.!
  2012-07-30 14:21:44, hétfő
 
  juliusban 25564
látogatóm volt!
 
 
0 komment , kategória:  látogatók  
pudingos szilvás almás kocka !
  2012-07-30 12:48:38, hétfő
 
  Hozzávalók :

Hozzávalók a tésztához:
35 dkg. finomliszt,
5 dkg. teljes kiőrlésű rozsliszt,
fél sütőpor,
1 mokkáskanálnyi szódabikarbóna,
1 egész tojás,
1 narancs reszelt héja,
15 dkg, vaj,
1 evőkanál tejföl,
2 evőkanál joghurt a savójával együtt,
10 dkg. porcukor,
1 db. vaniliás cukor.

Töltelék:
2 vanilia puding,
1 teáskanál keményítő
6 dl. tejjel felfőzve, kihűtve.
1 üveg szilvabefőtt,
2-3 alma kockára vágva,
ízlés szerint cukor és fahéj

Elkészítés:
A liszteket, a sütőport, a szódaport és a porcukrot összeszitáljuk. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és a joghurtot, majd kellemes keménységű cipóvá gyúrjuk. Kicsit pihentetjük és kétfelé vesszük a tésztát ¾ és ¼ arányban.
A nagyobb részt kinyújtjuk és kikent, kilisztezett tepsibe emeljük. Rákenjük a pudingot, erre egyenletesen rászórjuk a csíkokra vágott szilvabefőttet és a kockára darabolt, megcukrozott, fahéjazott almát. Kicsit belenyomkodjuk és a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét és tojással megkenjük. A rácsok közé hellyel-közzel házi baracklekvárt csepegtetünk, hogy egy kicsit savanykásabb legyen. Porcukorral meghinthetjük, de anélkül is elég édes.


 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
répás muffin
  2012-07-29 16:50:29, vasárnap
 
  1 . 5 csésze liszt =225g
1 t sütőpor
1 / 2 t szódabikarbóna
1 / 2 tk.tengeri só
fahéj 1 t,k.
1 / 2 t őrölt szegfűszeg,
egy kis szerecsendió
1 rud vanília
2 tojás
1 / 2 csésze cukor
3 tk. méz
125 ml olívaolaj
1 / 4 csésze író vagy tejföl
1 . 5 csésze reszelt sárgarépa
1 csésze pekándió + dió felapritva
1 / 2 csésze szárított gyümölcsök: mazsola + aszalt áfonya

elk:
előmelegitett sütöbe fogom megsütni 180 fokon 20 perc alatt.

mézes krémsajt krém.
krémsajt, 220g
4 tk vaj
4 tk. méz
összekeverem a hozzávalókat és a kihült tésztát megkenem vele.
diszitésnek a tetejére 1 szem pekándió kerül.
1 rud vanília







 
 
0 komment , kategória:  muffinok + cupcakes   
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 129 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 129 db bejegyzés
e év: 1179 db bejegyzés
Összes: 9007 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 135
  • e Hét: 5465
  • e Hónap: 24600
  • e Év: 693761
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.