Regisztráció  Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Narancsos-áfonyás szarvaspörkölt
  2012-07-09 15:13:15, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

65 dkg szarvascomb
3 ek olaj
8 szelet bacon
2 fej vöröshagyma
4,5 ek liszt
4 dl száraz vörösbor
4 dl marhahúsleves (lehet kockából is)
3 gerezd fokhagyma
3-4 tk reszelt narancshéj (majdnem egy narancs héja)
2 tk kakukkfű
2 tk tárkony
2 szál petrezselyem
8 szem borókabogyó

bors
20 dkg csiperkegomba
3 ek áfonyalekvár
0,5 ek cukor



elkészítés

A bacon csíkokat felharmadoljuk, az olajon megsütjük, félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a felaprított vöröshagymát.
Rádobjuk a felkockázott húst, körbepirítjuk.
Megszórjuk liszttel, kicsit pirítjuk még, majd felöntjük a húslevessel és a vörösborral.
Belepréseljük a fokhagymát, hozzákeverjük a reszelt narancshéjat, kakukkfüvet, tárkonyt, petrezselymet, borókabogyót. Sózzuk-borsozzuk.
Felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk a húst. Az elpárolgott folyadékot néha vízzel pótoljuk.
Hozzáadjuk a cikkekre vágott gombát és az előzőleg megsütött bacont is, és még húsz percig főzzük.
Ha kész, hozzákeverjük az áfonyalekvárt, a cukrot, és még egy kevés narancshéj hozzáadásával frissítjük az ízeket
 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Fehér csokis cseresznyetorta
  2012-07-09 15:10:29, hétfő
 
  Hozzávalók

A piskótához

15 dkg tejcsokoládé
18 dkg liszt
1 csomag sütőpor
3 db tojás
3 evőkanál tej
14 dkg puha vaj
14 dkg cukor
1 közepes méretű, érett banán

A krémhez és a díszítéshez

40 dkg cseresznye, ebből 20 dkg kimagozva, 20 dkg egész szemekben hagyva
20 dkg fehér csokoládé
1 pohár (1,5dl) crème fraîche vagy ennek híján krémsajt (esetleg tejföl)



Elkészítés

A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport, cukrot (én finomítatlan nádcukrot használtam), a tojásokat és a szobahőmérsékletű vajat. Kézi habverővel összekeverjük, simára dolgozzuk. A tejcsokoládé felét lereszeljük, másik felét durvára törjük, majd hozzáadjuk a tésztához. A banánt villával áttörjük és fakanál vagy spatula segítségével a masszához keverjük.
2 db, 20 cm átmérőjű, kör alakú piskótasütő tepsit kivajazunk és sütőpapírral bélelünk ki. A tésztát egyenlő arányban elosztjuk a 2 tepsi között.
A sütőt 180 Celsius-fokra (gáztűzhely 4-es fokozat, légkeveréses 160 Celsius-fok) melegítjük elő, és 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük benne a piskótákat. Tűpróbát végzünk. A megsült piskótákat hűlni hagyjuk, majd rácsra vagy tányérra borítjuk és további egy órán át pihentetjük.
Amíg a piskótalapok hűlnek, a krémet is elkészítjük. A fehér csokoládét apróbb darabokra törjük, kis edénybe tesszük és vízgőz felett óvatosan megolvasztjuk. Gyakran kavargatjuk. Ha megolvadt, a megmosott és egész szemekben hagyott cseresznyéből párat megforgatunk benne. A csokiban megmártózott cseresznyéket sütőpapírra helyezzük, vagy olyan felületre, ahol nem ragadnak le.
A cseresznyék másik felét kimagozzuk, elfelezzük. A megmaradt fehér csokoládét 1,5 dl crème fraîche-vel simára keverjük. A piskótalapokra ebből a masszából kenünk majd egyenlő arányban. A két piskótalap közé helyezzük a kimagozott cseresznyéket és egy réteg fehér csokoládés krémet. A második piskótalapra szintén krém kerül és az egészben hagyott, megmártogatott cseresznyék díszítésnek.
Még frissen fogyasszuk!
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Málnás-vaníliás-kekszes pite
  2012-07-09 15:08:12, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

A piskótához:

3 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

A málnatöltelékhez:

30 dkg friss vagy mirelit málna
2 dkg (fél cs) főzős vaníliás pudingpor
2 ek víz
8 dkg cukor

A vaníliakrémhez:

6 dkg (1,5 cs) főzős vaníliás pudingpor
6 dl tej
12 dkg cukor

A tetejére:

1 cs (25 dkg) háztartási keksz



elkészítés

A tojásból, a lisztből és a cukorból klasszikus módon piskótát készítünk, és egy kb. 20x20 cm-es sütőpapírral fedett tepsibe öntjük. 180 fokon 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük, hagyjuk kihűlni. Eltávolítjuk róla a sütőpapírt, és visszahelyezzük a tepsibe.
A málnatöltelékhez a málnát egy kis lábasba tesszük a cukorral, majd egy fakanállal pépesre törjük (nem baj, ha darabos marad). A pudingport simára keverjük 2 evőkanál vízzel, majd besűrítjük vele a málnát.
A forró málnatölteléket egyenletesen a piskótára kenjük.
A vaníliakrémhez a pudingport kb. 2 dl tejjel simára keverjük, majd a maradék tejet felforraljuk a cukorral, és az elkevert pudingport hozzáadva sűrű pudinggá főzzük.
Az így kapott pudingot óvatosan elkenjük a málnatölteléken.
A puding tetején szorosan egymás mellett elhelyezzük a háztartási kekszeket. 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd betakarjuk a tetejét folpackkal, hogy a keksz megpuhuljon. Hűtőbe tesszük, és néhány órával később vagy másnap a keksz méretének megfelelő kockákra vágjuk.

sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
20x20 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Créme caramel
  2012-07-09 15:05:37, hétfő
 
  hozzávalók 6 főre

Krémhez

625 ml tej
1 vaníliarúd
125 g kristálycukor
3 db tojás, felverve
3 tojássárgája

Karamellhez

90 g kristálycukor
2 ek víz



elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A tejet a vaníliarúddal épphogy felforraljuk, majd félretesszük.
Miközben a tej melegszik, elkészítjük a karamellt: egy vastag falú lábasba tesszük a cukrot, melegítjük, közben forgatjuk az edényt, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon. Amikor már jól karamellizálódott a cukor, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzákeverünk két evőkanál vizet, megállítva ezzel a karamellizálódás folyamatát. Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt.
Egy tálban kikeverjük a cukrot a tojásokkal és a tojássárgákkal, rászűrjük a felforralt tejet (a vaníliarúdra már nincs szükség) és a tálkákba öntjük a meglehetősen híg krémet.
Mélyebb tepsire helyezzük a tálkákat, a tálkák feléig felengedjük a tepsit vízzel és mehetnek is a sütőbe. Légkeverésre állítva körülbelül 35-40 perc alatt megszilárdul a krém. Amikor kész, a tálkákat kiszedjük a vizes tepsiből és fogyasztás előtt 30 percig hűlni hagyjuk. Tálaláskor a tálkákból tányérokra borítjuk a créme karamellt.

 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Dulce de leche
  2012-07-09 15:03:49, hétfő
 
  hozzávalók 6 főre

4 csésze 3,5%-os tej
1 csésze cukor
1 tk szódabikarbóna
1 vaníliarúd (vagy 1 tk vaníliaaroma)
250 ml-es csészével mérve



elkészítés

A cukrot, tejet, szódabikarbónát és a vaníliarúd kikapart magját (vagy a vaníliaaromát) tegyük egy nagy lábasba. Kapcsoljuk be a tűzhelyet. Magas hőfokon forraljuk fel, de vigyázzunk, ki ne fusson belőle. Keverjük, amíg világos barna színű és karamelles kezd lenni.
A tűzhelyet vegyük le alacsony hőfokra, és keverjük folyamatosan, amíg besűrűsödik. De ne túl sűrűre, mert amikor a hűtőbe tesszük, még sűrűsödik egy kicsit.
A dulce de leche lágy karamell színű, és amikor vastagon bevonja a fakanalat, akkor már kész (kb 60 perc).

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Karamell-flan
  2012-07-09 15:02:14, hétfő
 
  hozzávalók 8 főre

175 g + 125 g + 3 ek cukor
3 ek citromlé
3 tojás
6 tojássárgája
350 g tejszín
400 ml tej
2 ek aprított mogyoró
vaj a forma kikenéséhez
napraforgó olaj



elkészítés

A 175 g cukrot aranysárgára karamellizáljuk. Hozzáöntünk 2 ek citromlét és 3 ek forró vizet, keverjük, míg a karamell feloldódik. Egy vajjal kikent tűzállo formába (hosszúkas, 1 l űrtartalom) öntjük, és hagyjuk megdermedni.
A tojásokat, tojássárgával és cukorral habosra keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt és a tejet, majd a karamellre öntjük.
A formát egy forró vízzel teli tepsibe állítjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, és megsütjük. Hűlni hagyju, és egy éjszakára hidegre tesszük.
3 ek cukrot aranysárgára karamellizálunk. Ráöntünk 1 ek citromlevet, és keverjük, amíg feloldódik. Hozzákeverjük a mogyorót. Egy olajjal megkent alufóliadarabra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd felaprítjuk.
A flant tálra borítjuk, és megszórjuk a krokanttal.

sütési hőfok:
175°C
sütési mód:
alul-felül sütés
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Aranygaluska
  2012-07-09 15:01:00, hétfő
 
  hozzávalók 6 főre

A tésztához:

35 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott Rama
5 dkg cukor
1 tojás
tej


A töltelékhez és szóráshoz:

lekvár
10 dkg darált dió
15 dkg cukor
olvasztott Rama



elkészítés

A tojást egy mérőedénybe ütjük és annyi tejet teszünk hozzá, hogy 2 dl legyen.
Az élesztőt elkeverjük benne és a tészta összes hozzávalójával együtt a kenyérsütőbe tesszük.
A dagasztó programon elkészítjük (vagy kézzel tésztává gyúrjuk).
Közben a diót összekeverjük a cukorral.
Amikor elkészült a tészta, margarint olvasztunk és a sütőedény mellé készítjük.
A tésztából diónyi darabokat szakítunk, széthúzkodjuk, lekvárral megtöltjük, gombóccá formáljuk és megforgatjuk az olvasztott margarinban.
Lazán egymás mellé rakjuk egy sütőedénybe, és bőven megszórjuk a rétegeket a cukros dióval.
Duplájára kelesztjük.
200 °C-os sütőben megsütjük. A teteje hamar pirul, így közben nem árt letakarni alufóliával, hogy a közepe is átsüljön.

sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
30x20x6 cm
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Hideg meggyleves
  2012-07-09 14:58:49, hétfő
 
  Hideg meggyleves Sz. Ági konyhájából

előkészület: 20 perc
főzés: 10 perc

hozzávalók 4 főre

40 dkg meggy
6-8 szem szegfűszeg
1 kis darab fahéj
1 dl tej
1 dl tejszín
fél csomag vaníliás pudingpor
1 dl vörösbor
kis darab citromhéj
20 dkg cukor
1 mk őrölt fahéj
1 csomag vaníliás cukor
citromlé



elkészítés

A meggyet kimagozzuk.
1 liter vizet forrni teszünk, teatojásba zárjuk a darabos fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat és a vízbe dobjuk. Néhány percig forraljuk.
A pudingport szárazon elkeverjük az őrölt fahéjjal, apránként hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, simára keverjük.
A meggyet a fűszeres vízhez adjuk egy csipet sóval és a cukorral együtt.
A pudingporos tejhez kanalanként keverünk a forró levesből míg felmelegszik, azután a leveshez adjuk.
A levest lassan készre forraljuk, mialatt hozzáadjuk a vörösbort, szükség szerint még cukrot vagy citromlevet.
Ha már alaposan forrt lehűtjük, beletesszük a vaníliát, kivesszük a teatojást, majd hűtőszekrényben tovább hűtjük. A meggyleves jéghidegen jó igazán.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
Ananászos csirke
  2012-07-09 14:57:39, hétfő
 
  hozzávalók 4 főre

1 kg csirkemellfilé
1 ananász (vagy 1 doboz ananászkonzerv)
1 csomag lapkasajt (vagy 15 dkg reszelt sajt)
fokhagymakrém, méz, olaj



elkészítés

A csirkét felszeleteljük, és mindkét oldalát megkenjük fokhagymakrémmel. Külön sózni nem kell, mert a krém elég sós. 1 órára hűtőbe tesszük.
Az ananászt megpucoljuk és felszeleteljük, vagy ha konzervet használunk, akkor azt lecsöpögtetjük.
Serpenyőben egy kis olajon megsütjük a hússzeletek egyik oldalát, megfordítjuk, és egy-két kanál mézet csurgatunk rájuk. Hagyjuk, hogy a méz rákaramellizálódjon a húsra. Ha megsültek a húsok, kiszedjük őket egy tányérra.
A visszamaradt mézes zsiradékba beletesszük az ananászdarabokat, és hagyjuk ezeket is egy kicsit karamellizálódni.
Egy tűzálló tálba helyezzük egymás mellé a hússzeleteket, ráhalmozzuk az ananászt és beborítjuk sajttal. Sütőbe tesszük kb. 10 percre, hogy ráolvadjon a sajt.

 
 
0 komment , kategória:  Étel receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2012.06 2012. Július 2012.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 9 db bejegyzés
e év: 81 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 520
  • e Hét: 1028
  • e Hónap: 22963
  • e Év: 126882
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.