"A mosollyal fizetni lehet.A mosollyal kárpótolni lehet.A mosollyal életet lehet adni.És van mosoly, melyért meghal az ember."
Antoine de Saint-Exupé...
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Elkészítjük az alaptésztát: az olvasztott Rama-t elkeverjük az elhabart tojásokkal, a tejjel, majd összedolgozzuk a sütőpororral, sóval, borssal elkevert liszttel. Az apróra kockázott hagymát olajon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt májat és a szeletekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a zúzott fokhagymát. 10 percig pároljuk a keveréket, aztán levesszük a tűzről, elkeverjük benne az apróra vágott petrezselymet. Megvárjuk, míg enyhén meghűl a keverék, ekkor az alaptésztához adjuk. 12 darab muffinformát kibélelünk egy-egy papírkapszlival, szétosztjuk benne a tésztát, és 30-35 perc alatt készre sütjük a muffinokat.
4 cukkini
1 paradicsom
1 csomag zöldhagyma (5-6 szál)
2 gerezd fokhagyma
10 szem fekete olívabogyó
3 dkg feta sajt
10 dkg rizs
1 kis csokor bazsalikom
só
frissen őrölt bors
3 ek Floriol Mediteran olaj
3 dkg zsíros reszelt sajt
Elkészítés:
A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk és a belsejét mindegyiknek kanállal kikaparjuk. A "csónakokat" enyhén sózzuk, borsozzuk. Egy jénai tálba 1 ek olajat öntünk és beletesszük az üres csónakokat.
A rizst enyhén sós vízben puhára főzzük. 2 cukkini belsejéből a magokat kidobjuk, a zöldség húsát és a hagymát egyforma kockákra vágjuk. 2 ek olajon félpuhára pirítjuk sóval, borssal és finomra vágott bazsalikommal fűszerezzük. Összekeverjük a rizzsel, karikára vágott olívabogyóval és belemorzsoljuk a feta sajtot. A tölteléket a cukkinicsónakokba töltjük, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csipet só
10 dkg cukor
1 tojás
20 dkg Rama margarin vagy 15 dkg zsír
néhány kanál tejföl
A töltelékhez:
1 (de inkább 2) kg alma
2-3 evőkanál cukor
fahéj
zsemlemorzsa vagy dió
A tetejére:
vaníliás cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd a tésztát két részre osztjuk. Az alsó tészta legyen kicsit nagyobb, hogy a széleit a tepsi szélén felhajthassuk (különben ha a töltelék érintkezik a tepsivel, ráéghet). A reszelt almát (minimum 1 kg, de 2 kg-ot is elbír - minél több, annál finomabb) megpároljuk ízlés szerinti mennyiségű cukorral, miután a leve elfőtt, fahéjjal ízesítjük és kihűtjük. Kinyújtjuk a nagyobb tésztát, a sodrófa segítségével a tepsibe tesszük, a széleit felhajtjuk. A tésztát zsemlemorzsával vagy dióval megszórjuk (hogy az alma ne áztassa majd el a tésztát), rásimítjuk a tölteléket, majd ráfektetjük a másik tésztalapot. A tésztát villával megszurkáljuk, majd a tepsit előmelegített (180 fokos) sütőbe rakjuk, kb. 50 percig sütjük. Mikor már majdnem megsült a tészta, egy csomag vaníliás cukrot szórunk a tetejére, és készre sütjük.