Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Minden kis viaszgyertya
  2013-01-15 19:16:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Meglátogattál....
  2013-01-15 19:15:10, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Hazafelé....
  2013-01-15 19:14:21, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Ha haragusztok is ne...
  2013-01-15 19:13:17, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Angela Labonte idézet
  2013-01-15 19:11:23, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Bölcs Buddha gondolat
  2013-01-15 19:10:26, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Boldogok...
  2013-01-15 19:03:33, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
Táplákozásról
  2013-01-15 18:42:44, kedd
 
 


A Harvard Egyetem professzorai egy 100.000 alany táplálkozási szokásait vizsgáló tanulmányban állították össze a táplálkozási piramist, hogy miből mennyit fogyasszunk.

A piramis alján találhatóak azok az ételek, amelyekből a legtöbbet, míg a tetején azok, amelyekből a legkevesebbet kellene ennünk egészségünk megőrzése érdekében.

A piramis talapzatát a teljes kiőrlésű pékáru, valamint a növényi olajok alkotják. Utána következnek a zöldségek és gyümölcsök. Feleannyi alkalommal célszerű a különböző magvak, negyedannyi alkalommal a szárnyas húsok és hal fogyasztása. A felettük elhelyezkedő tejtermékekből ajánlatos még ennél is kevesebbet enni egy nap. A piramis csúcsán a vörös húsok, a fehér rizs, a fehér tészta, a fehérkenyér, a burgonya, a vaj, a szóda és az édességek állnak.
A kutatás eredményei azt mutatták, hogy aki a piramist szem előtt tartva étkezik, annál 20%-kal csökken a krónikus megbetegedések kialakulásának kockázata, továbbá nőknél 28, férfiaknál 39 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója.

Röviden összefoglalva, így célszerű összeállítani étrendünket:
 4x annyi hal és baromfi, mint vörös hús,
 Napi 5x zöldség,
 Napi 4 darab gyümölcs a kedvenceid közül,
 1 alkalommal növényi eredetű fehérje olajos magvak vagy szója formájában,
 Több többszörösen telítetlen zsírsav (főleg növényi eredetű ételekben),
 mint telítetlen zsír (állati eredetű táplálékokban)
 Napi 15 gramm rost teljes őrlésű gabonából nyerve (gabonapehely, teljes kiőrlésű kenyér),
 Nőknek: maximum fél-másfél pohárnyi alkoholtartalmú ital naponta,
 Férfiaknak: maximum másfél-két és fél pohárnyi alkoholtartalmú ital naponta.
 A napi optimális folyadékbevitel 2 liter.

Forrás : wellnesscafe
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Valóban okosodunk az olajos magvaktól ?
  2013-01-15 18:28:38, kedd
 
 



Valóban okosabbak lehetünk bizonyos ételektől? Kutatók szerint az olajos magvak ,,felturbózzák" agyunk teljesítményét és javíthatnak hangulatunkon. A mogyoró, dió, mandula és más, egzotikus magvak mind-mind rendelkeznek ezzel a különleges tulajdonsággal.

A dió hasonlít az emberi koponyához, hiszen agyunkhoz hasonlóan a dió belét is egy rendkívül erős ,,héj" veszi körül, ráadásul maga a dióbél is mutat némi hasonlóságot az emberi agyhoz. A dió kb. 15-20%-a fehérje, de található benne omega-3 és omega-6 zsírsav, E és B6 vitamin és jód. Ezek az összetevők mind jótékony hatással vannak idegrendszerünkre.

Több korábbi kutatás is azt mutatta, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya rossz hangulathoz vagy akár depresszióhoz is vezethet. A dió az antidepresszáns gyógyszerekhez hasonlóan hatással van az agy szerotonin szintjére.

A dióhoz hasonlóan a lenmagolaj is jótékony hatású a hangulatra, omega-3 zsírsav tartalma szintén jelentős. Azok számára, akik nem szeretik a halolajat, a lenmagolaj egy kiváló alternatívát nyújt.

Tulajdonképpen az olajos magvak szinte mindegyike jótékonyan hat az agy működésére, de pl. a kesudió magnéziumban rendkívül gazdag, így elősegíti az erek rugalmasságát és bizonyos szívritmus zavarokban is kiváló kiegészítő hatással bír a gyógyszerek mellett.

A mandula fenilalaninban igen gazdag, ezáltal csökkentheti a Parkinson-kór tüneteit, riboflavin tartalma pedig javítja a memóriát.

A földimogyoró és pekandió kolint tartalmaz, mely hozzájárul az agy egészséges működéséhez.

A különböző olajos magvak szerves részét képezték elődeink táplálékainak, kb. 70%-ban zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat fogyasztottak.

Az elmúlt évtizedekben több száz kutatás igazolta, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, magvakban, rostokban, omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozás:

- csökkenti a betegségek előfordulását (rák, szívbetegségek, krónikus betegségek, stb.)
- segít megelőzni az elhízást
- javítja a hangulatot
- emeli az energiaszintet
- lassítja az öregedést
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A barát...
  2013-01-15 05:01:05, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Bölcs gondolatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 687 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3171
  • e Hét: 8016
  • e Hónap: 39502
  • e Év: 244203
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.