Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Citromos-grízes süti (török édesség)
  2013-01-21 22:59:50, hétfő
 
  Citromos-grízes süti (török édesség)

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
1 teáskanál vaj a formához
50 dkg gríz
5 bio citrom
50 dkg 3,5 %-os joghurt
4 db tojás
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:
Egy szögletes formát (25x25 vagy 26 cm-es kerek formát) kivajazunk, kevés grízzel megszórunk. A többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk.

A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük.

Beleöntjük a formába, és 180 C-fokon, a középső sínen 40-45 percig sütjük, míg szép arany színű lesz a teteje.

Közben 2 dl citromlevet 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd a megsültm még forró süteményre azonnal ráöntjük.

A süteményt a formában hagyjuk lehűlni, majd felkockázzuk, vagy süteményformával kiszúrjuk, kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet Major Miklósné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Menemen, a török lecsó
  2013-01-21 22:56:20, hétfő
 
  Menemen, a török lecsó

Hozzávalók:
paradicsom
paprika
fokhagyma
olívaolaj

oregánó
(tojás)

Elkészítés:
A menemen titkai: az apróra vágott zöldségek és a lassú tűzön, sokáig tartó (saját levében) párolódás.
A paprikát apróra vágjuk, kis olajban, fedő alatt dinszteljük, puhára pároljuk, amíg majdnem felissza a levét. A paradicsomot szintén apróra vágjuk (kényesebbek lehúzhatják a héját is), hozzáadjuk a paprikához, és hagyjuk, hadd párolódjon saját levében alacsony lángon, fedő alatt. Ha télen a paradicsom nem túl piros, paradicsompürét is adhatunk hozzá. Az apróra vágott fokhagymát, sót, oregánót a vége felé adjunk csak hozzá. A törökök a tojást ráütik még melegen, leveszik a fedőt, és csak lágyra engedik sülni a tükörtojást rajta. Majd a kenyeret használva evőeszközként, tunkolva eszik. (Külön élvezet, ahogy a még lágy tojássárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt...)

Megjegyzés:
A törökök mindennapos paprikája úgy néz ki, mint a mi hosszú zöld erős paprikánk, viszont ez édes. Imádják bő olajban is megsütni, sült krumpli sütés után.

Ez az étel fenséges és közkedvelt reggeli Törökországban, Magyarhonban vacsorának megy el inkább.

A receptet Meryem küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Köfte joghurtmártással
  2013-01-21 22:51:06, hétfő
 
  Köfte joghurtmártással

Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg darált bárányhús
1 teáskanál szárított kakukkfű
2-3 dkg félzsíros tehéntúró
1 tojás
őrölt római kömény
1 főzőhagyma
40 dkg paradicsom
1 kígyóuborka
2 piros hegyes paprika
2 világoszöld hegyes paprika
3-4 ág menta
30 dkg zsírszegény joghurt
1-2 teáskanál citromlé

bors
A díszítéshez:
menta
petrezselyemzöld
citromkarika
és /narancssárga/ chilipaprika

Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát külön-külön apró kockákra vágjuk. A darált húst a kakukkfűvel, a túróval, a vöröshagymával, a fokhagyma felével meg a tojással összegyúrjuk, majd sóval, borssal és római köménnyel fűszerezzük. Robotgéppel jól összedolgozzuk. A darált húsos masszából megnedvesített kézzel hosszúkás fasírtokat formálunk, és hűtőbe tesszük.






Közben a főzőhagymát meg a paradicsomot külön-külön nagyobb kockákra vágjuk. A kígyóuborkát felszeleteljük. A paprikákat nagyobb kockákra vágjuk. A joghurtot a félretett fokhagymával, a citromlével, kevés római köménnyel és a vékony csíkokra metélt mentalevelekkel összekeverjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. A salátához az előkészített zöldségeket összekeverjük.

Serpenyőben kevés olajat felhevítünk. Beletesszük a fasírtokat, és közepes hőfokon 6-8 perc alatt megsütjük.





A salátát lapos tányérokra szedjük és a joghurtöntettel meglocsoljuk. Minden adagra 2-2 fasírtot helyezünk. Végül mentalevéllel, petrezselyemzölddel, citromkarikával és chilipaprikával díszítjük.





Megjegyzés:
Sertéshússal is készíthető.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu



 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Keleti csemege III.
  2013-01-21 22:44:38, hétfő
 
  Keleti csemege III.

Hozzávalók:
25 dkg Vénusz margarin
20 dkg cukor
2 kanál kakaó
10 dkg mazsola vagy aszalt meggy
2 csomag vaníliás pudingpor
2 egész tojás
1 csomag ostyalap

Elkészítés:
A margarint, a cukrot és a kakaót gőz fölött 5 percig keverjük, majd beletesszük a pudingot, és további 5 percig keverjük. Ezután levesszük a melegről, beletesszük a tojásokat, a mazsolát, végül pedig az összetördelt ostyát.

Alufóliával bélelt őzgerincbe öntjük, majd hűtőbe rakjuk, ha megszikkadt, szeleteljük. Sokáig eláll.





Megjegyzés:
A receptet Sztik Sándorné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sült töltött padlizsán
  2013-01-21 22:41:25, hétfő
 
  Sült töltött padlizsán

4 db padlizsán
25 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 db paradicsom
1 db paprika
4 db erős paprika
3 evőkanál paradicsompüré
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

bors
őrölt kömény
kevés szegfűbors
citrom

Elkészítés:
A padlizsánok két végét levágjuk, csíkosra meghámozzuk (felváltva egy hámozott és egy nem hámozott csík legyen hosszában), a közepükbe egy rést vágunk (nem vágjuk fel teljes hosszában és teljes mélységében), és fél órára sós, citromos vízbe tesszük.

A darált húst egy mélyebb serpenyőben olaj nélkül a vöröshagymával fehéredésig dinszteljük, majd belereszelünk egy fej meghámozott paradicsomot, beletesszük az apróra vágott paprikát, sózzuk, borsozzuk, ízésítjük őrölt köménnyel és szegfűborssal. 1 kanál sűrített paradicsommal színt adunk neki, a végefelé beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és zsírjára sütjük.

A padlizsánokat - amennyire tudjuk - kinyomkodjuk, és bő, forró olajban 5 percig sütjük. Ha kész, ugyanebben az olajban a csípős paprikákat is megsütjük (egyben, nem vágjuk fel).

Tűzálló tálba helyezzük a padlizsánokat, és mindegyiket megtöltjük a húsos raguval (ne tegyünk bele túl sok ragut - 2 kanál egymással szembe fordított hátsó részével óvatosan nyissuk szét a padlizsánokba vágott mélyedéseket, így könnyebben meg tudjuk őket tölteni. Ezután mindegyik töltelékébe 1-1 gerezd fokhagymát teszünk, majd a tetejükre 1-1 szelet paradicsomot. A sült paprikákat is a padlizsánokra helyezzük.

2 evőkanál paradicsompürét elkeverünk kevés vízzel (hogy laza, szósz állagú legyen), és a padlizsánok alá öntjük. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

Sima joghurttal vagy joghurtos, sós reszelt kígyóuborkával (török cacikkal - dzsadzsikkal) kínáljuk!





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu

Megjegyzésem: Ha elhagyjuk a húst, helyette zöldséges rizzsel töltjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, akkor kiváló vegetáriánus étel készíthető belőle


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pikáns póréhagyma bulgurral
  2013-01-21 22:34:04, hétfő
 
  Pikáns póréhagyma bulgurral

Hozzávalók:
1 kg póréhagyma
2 fej vöröshagyma finomra vágva
1/2 citrom leve
1 evőkanál gránátalma sűrítmény (sötétbarna, savanykás szirup, keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható)
2 db sárgarépa apró kockákra vágva
10 dkg bulgur (tört búza) - lehet rizs is
2 db kockacukor
1 dl olívaolaj
1,5 dl forralt víz

1 evőkanál sűrített paradicsom
5 dkg vaj

Elkészítés:
A póréhagymát alaposan megmossuk, és ujjnyi vastag karikákra szeljük (a zöld részt is felhasználva). A bulgurt 1 pohár meleg vízbe áztatjuk, ennyi mennyiséget fel is vesz.

A vajat és az olajat mélyebb serpenyőben felolvasztjuk, és a vöröshagymát a sárgarépával megfonnyasztjuk (kb. 5 perc). Ezután tesszük bele a sűrített paradicsomot, és további 5 percig fonnyasztjuk a zöldségeket. Nem baj, ha kicsit megpirulnak. Ezután beletesszük a póréhagymát, a citromlevet, a gránátalma sűrítményt, a kockacukrot, a bulgurt vagy rizst, sózzuk, és a forró vízzel felöntve fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (20-30 perc). Az elfőtt vizet pótoljuk.

A kész ételt vegetáriánus főételként akár natúr joghurttal is tálalhatjuk (ahogy pl. a törökök), de húsok köreteként is kiváló. Jó étvágyat!





Megjegyzés:
Ha rizst használunk, pirítsuk meg kevés olajon, mielőtt a zöldségekhez adjuk. A bulgurt nem szükséges pirítani, mivel eleve előfőzött állapotban vásároljuk.

A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Meggyes baklava II.
  2013-01-21 22:31:22, hétfő
 
  Meggyes baklava II.

Hozzávalók:
3 csomag rétestészta
1 kg magozott meggy
1 kg cukor
kevés ét olaj
őrölt fahéj

Elkészítés:
Olajjal kikent tepsibe terítsünk 3 réteg rétestésztát, rakjunk rá egy réteg meggyet (adhatunk hozzá késhegynyi fahéjat), és szórjuk meg 4-5
evőkanál kristálycukorral.

Ezután megint 3 réteg rétestésztát, meggyet rétegezzünk, cukrozzunk.

A meggy levét ne csavarjuk ki, mert ennyi cukorral kellő mennyiségű levet ad, így nem kell külön szirupot készítenünk a baklavához.

Amikor elfogyott a tészta és a töltelék, felülre tegyünk 4-5 réteslapot, kenjük meg olajjal, locsoljuk meg a maradék meggylével, szórjuk meg a maradék cukorral, és süssük 180 fokos sütőben
20-30 percig.





Megjegyzés:
A baklava tölthető dióval is (citromhéjjal ízesítve). Ez esetben a megsütött baklavát még forrón enyhén citromleves cukorsziruppal öntsük le és áztassuk fel.

A receptet Király László küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Húsos burek
  2013-01-21 22:23:49, hétfő
 
  Húsos burek

Hozzávalók:
50 dkg darált hús (nem zsíros)
3 fej vöröshagyma

bors
vaj
4 tojás
2 dl tej
réteslap

Elkészítés:
A húst a vöröshagymával morzsásra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve kihűtjük, kevés olvasztott vajjal, a tojásokkal és a tejjel elkeverjük.

A tepsit olajjal kikenjük, beleteszünk 2-3 réteslapot (minden rétegét zsiradékkal bekenjük), ráhalmozzuk a tölteléket, majd egy újabb lapot terítünk rá. Ismét töltelék és megint lap jön.

A legtetejére olvasztott vajat locsolunk, és középmeleg sütőbe téve fokozatosan emeljük a hőt, s így ropogósra sütjük.





Megjegyzés:
A receptet Pásti Anita küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Szüreti töltött szőlőlevél és töltött paprika
  2013-01-21 22:20:22, hétfő
 
  Szüreti töltött szőlőlevél és töltött paprika

Hozzávalók:
60 dkg darált hús
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
bors
törött szegfűbors

pirospaprika
12,5 dkg (1 tasak) gyors rizs
6-8 db piros színű, vastag húsú érkezési paprika
szőlőlevelek

Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a darált húst, a zúzott fokhagymát, ízesítjük borssal,
sóval, pirospaprikával, kb. 10 percig pároljuk.

Megfőzzük a tasakos rizst, majd összekeverjük a megpárolt darált hússal.

A paprikából kiszedjük a magházát, és megtöltjük a húsos-rizses töltelékkel.

Kevés olajat öntünk egy tepsibe, beletesszük a töltött paprikákat, és sütőbe toljuk, kb. fél órát sütjük, közben locsoljuk.

Ugyanezt a tölteléket tölthetjük szőlőlevélbe is. A megmosott szőlőlevélbe beletesszük a
tölteléket, alakjától függően összetekerjük vagy háromszög alakúra hajtjuk. Sorbarakjuk a kiolajozott tepsibe. Barnára sütjük, közben locsoljuk.

Tálaláskor tejfölt locsolhatunk rá.





Megjegyzés:
A receptet Takó Istvánné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Török zöldséges csirkesaláta
  2013-01-21 22:17:41, hétfő
 
  Török zöldséges csirkesaláta

Hozzávalók:
1 db csirkemell
4 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db uborka
1 pohár kefir
majonéz
újhagyma
1 db főtt tojás
1 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi majoránna
1 kávéskanál citromlé
porcukor

jégsaláta

Elkészítés:
A főtt vagy sült csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a laskára vágott paradicsomot és paprikát, a héjastól szeletelt uborkát, a felkarikázott hagymát (a zöldjéből tegyünk el díszítésre).

A majonézt ízesítsük citrommal, sóval, cukorral, majoránnával. Keverjük hozzá a kefirt, és öntsük a salátára.

Jégsaláta levelén tálaljuk, tetejére reszeljük a tojást, és meghintjük vágott hagymazölddel.





Megjegyzés:
A receptet Tóth Katalin küldte. Köszönjük!

Fotó: AS


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2012.12 2013. Január 2013.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 172 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4412
  • e Hét: 8993
  • e Hónap: 22898
  • e Év: 152605
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.