|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2013-01-21 22:59:50, hétfő
|
|
|
Citromos-grízes süti (török édesség)
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj
1 teáskanál vaj a formához
50 dkg gríz
5 bio citrom
50 dkg 3,5 %-os joghurt
4 db tojás
30 dkg cukor
1 csomag sütőpor
3-4 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
Egy szögletes formát (25x25 vagy 26 cm-es kerek formát) kivajazunk, kevés grízzel megszórunk. A többi vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, 2 citrom héját lereszelünk, 5 citrom levét kifacsarunk.
A joghurtot a tojásokkal, 10 dkg cukorral és a citromhéjjal összekeverjük, beleöntjük a vajat, utána a sütőporral összekevert gríz kerül bele, végül alaposan ismét összekeverjük.
Beleöntjük a formába, és 180 C-fokon, a középső sínen 40-45 percig sütjük, míg szép arany színű lesz a teteje.
Közben 2 dl citromlevet 2 dl vízzel és 20 dkg cukorral egy lábasban felfőzünk, és 5 percig fedő nélkül forraljuk. Langyosra hűtjük, majd a megsültm még forró süteményre azonnal ráöntjük.
A süteményt a formában hagyjuk lehűlni, majd felkockázzuk, vagy süteményformával kiszúrjuk, kókuszreszelékkel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet Major Miklósné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:56:20, hétfő
|
|
|
Menemen, a török lecsó
Hozzávalók:
paradicsom
paprika
fokhagyma
olívaolaj
só
oregánó
(tojás)
Elkészítés:
A menemen titkai: az apróra vágott zöldségek és a lassú tűzön, sokáig tartó (saját levében) párolódás.
A paprikát apróra vágjuk, kis olajban, fedő alatt dinszteljük, puhára pároljuk, amíg majdnem felissza a levét. A paradicsomot szintén apróra vágjuk (kényesebbek lehúzhatják a héját is), hozzáadjuk a paprikához, és hagyjuk, hadd párolódjon saját levében alacsony lángon, fedő alatt. Ha télen a paradicsom nem túl piros, paradicsompürét is adhatunk hozzá. Az apróra vágott fokhagymát, sót, oregánót a vége felé adjunk csak hozzá. A törökök a tojást ráütik még melegen, leveszik a fedőt, és csak lágyra engedik sülni a tükörtojást rajta. Majd a kenyeret használva evőeszközként, tunkolva eszik. (Külön élvezet, ahogy a még lágy tojássárgája szétfolyik a kenyértunkolás miatt...)
Megjegyzés:
A törökök mindennapos paprikája úgy néz ki, mint a mi hosszú zöld erős paprikánk, viszont ez édes. Imádják bő olajban is megsütni, sült krumpli sütés után.
Ez az étel fenséges és közkedvelt reggeli Törökországban, Magyarhonban vacsorának megy el inkább.
A receptet Meryem küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-főzelékek, lecsók, |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:51:06, hétfő
|
|
|
Köfte joghurtmártással
Hozzávalók:
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
30 dkg darált bárányhús
1 teáskanál szárított kakukkfű
2-3 dkg félzsíros tehéntúró
1 tojás
őrölt római kömény
1 főzőhagyma
40 dkg paradicsom
1 kígyóuborka
2 piros hegyes paprika
2 világoszöld hegyes paprika
3-4 ág menta
30 dkg zsírszegény joghurt
1-2 teáskanál citromlé
só
bors
A díszítéshez:
menta
petrezselyemzöld
citromkarika
és /narancssárga/ chilipaprika
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát külön-külön apró kockákra vágjuk. A darált húst a kakukkfűvel, a túróval, a vöröshagymával, a fokhagyma felével meg a tojással összegyúrjuk, majd sóval, borssal és római köménnyel fűszerezzük. Robotgéppel jól összedolgozzuk. A darált húsos masszából megnedvesített kézzel hosszúkás fasírtokat formálunk, és hűtőbe tesszük.
Közben a főzőhagymát meg a paradicsomot külön-külön nagyobb kockákra vágjuk. A kígyóuborkát felszeleteljük. A paprikákat nagyobb kockákra vágjuk. A joghurtot a félretett fokhagymával, a citromlével, kevés római köménnyel és a vékony csíkokra metélt mentalevelekkel összekeverjük, majd megsózzuk, megborsozzuk. A salátához az előkészített zöldségeket összekeverjük.
Serpenyőben kevés olajat felhevítünk. Beletesszük a fasírtokat, és közepes hőfokon 6-8 perc alatt megsütjük.
A salátát lapos tányérokra szedjük és a joghurtöntettel meglocsoljuk. Minden adagra 2-2 fasírtot helyezünk. Végül mentalevéllel, petrezselyemzölddel, citromkarikával és chilipaprikával díszítjük.
Megjegyzés:
Sertéshússal is készíthető.
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:44:38, hétfő
|
|
|
Keleti csemege III.
Hozzávalók:
25 dkg Vénusz margarin
20 dkg cukor
2 kanál kakaó
10 dkg mazsola vagy aszalt meggy
2 csomag vaníliás pudingpor
2 egész tojás
1 csomag ostyalap
Elkészítés:
A margarint, a cukrot és a kakaót gőz fölött 5 percig keverjük, majd beletesszük a pudingot, és további 5 percig keverjük. Ezután levesszük a melegről, beletesszük a tojásokat, a mazsolát, végül pedig az összetördelt ostyát.
Alufóliával bélelt őzgerincbe öntjük, majd hűtőbe rakjuk, ha megszikkadt, szeleteljük. Sokáig eláll.
Megjegyzés:
A receptet Sztik Sándorné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:41:25, hétfő
|
|
|
Sült töltött padlizsán
4 db padlizsán
25 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 db paradicsom
1 db paprika
4 db erős paprika
3 evőkanál paradicsompüré
4 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
só
bors
őrölt kömény
kevés szegfűbors
citrom
Elkészítés:
A padlizsánok két végét levágjuk, csíkosra meghámozzuk (felváltva egy hámozott és egy nem hámozott csík legyen hosszában), a közepükbe egy rést vágunk (nem vágjuk fel teljes hosszában és teljes mélységében), és fél órára sós, citromos vízbe tesszük.
A darált húst egy mélyebb serpenyőben olaj nélkül a vöröshagymával fehéredésig dinszteljük, majd belereszelünk egy fej meghámozott paradicsomot, beletesszük az apróra vágott paprikát, sózzuk, borsozzuk, ízésítjük őrölt köménnyel és szegfűborssal. 1 kanál sűrített paradicsommal színt adunk neki, a végefelé beletesszük az apróra vágott petrezselymet, és zsírjára sütjük.
A padlizsánokat - amennyire tudjuk - kinyomkodjuk, és bő, forró olajban 5 percig sütjük. Ha kész, ugyanebben az olajban a csípős paprikákat is megsütjük (egyben, nem vágjuk fel).
Tűzálló tálba helyezzük a padlizsánokat, és mindegyiket megtöltjük a húsos raguval (ne tegyünk bele túl sok ragut - 2 kanál egymással szembe fordított hátsó részével óvatosan nyissuk szét a padlizsánokba vágott mélyedéseket, így könnyebben meg tudjuk őket tölteni. Ezután mindegyik töltelékébe 1-1 gerezd fokhagymát teszünk, majd a tetejükre 1-1 szelet paradicsomot. A sült paprikákat is a padlizsánokra helyezzük.
2 evőkanál paradicsompürét elkeverünk kevés vízzel (hogy laza, szósz állagú legyen), és a padlizsánok alá öntjük. 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
Sima joghurttal vagy joghurtos, sós reszelt kígyóuborkával (török cacikkal - dzsadzsikkal) kínáljuk!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
Megjegyzésem: Ha elhagyjuk a húst, helyette zöldséges rizzsel töltjük, tetejét megszórjuk reszelt sajttal, akkor kiváló vegetáriánus étel készíthető belőle
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:34:04, hétfő
|
|
|
Pikáns póréhagyma bulgurral
Hozzávalók:
1 kg póréhagyma
2 fej vöröshagyma finomra vágva
1/2 citrom leve
1 evőkanál gránátalma sűrítmény (sötétbarna, savanykás szirup, keleti élelmiszereket áruló üzletekben kapható)
2 db sárgarépa apró kockákra vágva
10 dkg bulgur (tört búza) - lehet rizs is
2 db kockacukor
1 dl olívaolaj
1,5 dl forralt víz
só
1 evőkanál sűrített paradicsom
5 dkg vaj
Elkészítés:
A póréhagymát alaposan megmossuk, és ujjnyi vastag karikákra szeljük (a zöld részt is felhasználva). A bulgurt 1 pohár meleg vízbe áztatjuk, ennyi mennyiséget fel is vesz.
A vajat és az olajat mélyebb serpenyőben felolvasztjuk, és a vöröshagymát a sárgarépával megfonnyasztjuk (kb. 5 perc). Ezután tesszük bele a sűrített paradicsomot, és további 5 percig fonnyasztjuk a zöldségeket. Nem baj, ha kicsit megpirulnak. Ezután beletesszük a póréhagymát, a citromlevet, a gránátalma sűrítményt, a kockacukrot, a bulgurt vagy rizst, sózzuk, és a forró vízzel felöntve fedő alatt addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak (20-30 perc). Az elfőtt vizet pótoljuk.
A kész ételt vegetáriánus főételként akár natúr joghurttal is tálalhatjuk (ahogy pl. a törökök), de húsok köreteként is kiváló. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Ha rizst használunk, pirítsuk meg kevés olajon, mielőtt a zöldségekhez adjuk. A bulgurt nem szükséges pirítani, mivel eleve előfőzött állapotban vásároljuk.
A receptet és a fotót Klaukara küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:31:22, hétfő
|
|
|
Meggyes baklava II.
Hozzávalók:
3 csomag rétestészta
1 kg magozott meggy
1 kg cukor
kevés ét olaj
őrölt fahéj
Elkészítés:
Olajjal kikent tepsibe terítsünk 3 réteg rétestésztát, rakjunk rá egy réteg meggyet (adhatunk hozzá késhegynyi fahéjat), és szórjuk meg 4-5
evőkanál kristálycukorral.
Ezután megint 3 réteg rétestésztát, meggyet rétegezzünk, cukrozzunk.
A meggy levét ne csavarjuk ki, mert ennyi cukorral kellő mennyiségű levet ad, így nem kell külön szirupot készítenünk a baklavához.
Amikor elfogyott a tészta és a töltelék, felülre tegyünk 4-5 réteslapot, kenjük meg olajjal, locsoljuk meg a maradék meggylével, szórjuk meg a maradék cukorral, és süssük 180 fokos sütőben
20-30 percig.
Megjegyzés:
A baklava tölthető dióval is (citromhéjjal ízesítve). Ez esetben a megsütött baklavát még forrón enyhén citromleves cukorsziruppal öntsük le és áztassuk fel.
A receptet Király László küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:23:49, hétfő
|
|
|
Húsos burek
Hozzávalók:
50 dkg darált hús (nem zsíros)
3 fej vöröshagyma
só
bors
vaj
4 tojás
2 dl tej
réteslap
Elkészítés:
A húst a vöröshagymával morzsásra pirítjuk, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve kihűtjük, kevés olvasztott vajjal, a tojásokkal és a tejjel elkeverjük.
A tepsit olajjal kikenjük, beleteszünk 2-3 réteslapot (minden rétegét zsiradékkal bekenjük), ráhalmozzuk a tölteléket, majd egy újabb lapot terítünk rá. Ismét töltelék és megint lap jön.
A legtetejére olvasztott vajat locsolunk, és középmeleg sütőbe téve fokozatosan emeljük a hőt, s így ropogósra sütjük.
Megjegyzés:
A receptet Pásti Anita küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:20:22, hétfő
|
|
|
Szüreti töltött szőlőlevél és töltött paprika
Hozzávalók:
60 dkg darált hús
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
bors
törött szegfűbors
só
pirospaprika
12,5 dkg (1 tasak) gyors rizs
6-8 db piros színű, vastag húsú érkezési paprika
szőlőlevelek
Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a darált húst, a zúzott fokhagymát, ízesítjük borssal,
sóval, pirospaprikával, kb. 10 percig pároljuk.
Megfőzzük a tasakos rizst, majd összekeverjük a megpárolt darált hússal.
A paprikából kiszedjük a magházát, és megtöltjük a húsos-rizses töltelékkel.
Kevés olajat öntünk egy tepsibe, beletesszük a töltött paprikákat, és sütőbe toljuk, kb. fél órát sütjük, közben locsoljuk.
Ugyanezt a tölteléket tölthetjük szőlőlevélbe is. A megmosott szőlőlevélbe beletesszük a
tölteléket, alakjától függően összetekerjük vagy háromszög alakúra hajtjuk. Sorbarakjuk a kiolajozott tepsibe. Barnára sütjük, közben locsoljuk.
Tálaláskor tejfölt locsolhatunk rá.
Megjegyzés:
A receptet Takó Istvánné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2013-01-21 22:17:41, hétfő
|
|
|
Török zöldséges csirkesaláta
Hozzávalók:
1 db csirkemell
4 db paradicsom
1 db zöldpaprika
1 db uborka
1 pohár kefir
majonéz
újhagyma
1 db főtt tojás
1 gerezd fokhagyma
1 késhegynyi majoránna
1 kávéskanál citromlé
porcukor
só
jégsaláta
Elkészítés:
A főtt vagy sült csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, apróra vágjuk. Hozzáadjuk a laskára vágott paradicsomot és paprikát, a héjastól szeletelt uborkát, a felkarikázott hagymát (a zöldjéből tegyünk el díszítésre).
A majonézt ízesítsük citrommal, sóval, cukorral, majoránnával. Keverjük hozzá a kefirt, és öntsük a salátára.
Jégsaláta levelén tálaljuk, tetejére reszeljük a tojást, és meghintjük vágott hagymazölddel.
Megjegyzés:
A receptet Tóth Katalin küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 19
|
|
|
|
2013. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
172 db bejegyzés |
e év: |
2276 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 4412
- e Hét: 8993
- e Hónap: 22898
- e Év: 152605
|
|
|