Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Idegenek! El a kezekkel az én anyaföldemtől,
  2013-02-19 12:54:33, kedd
 
  mert én azzal már kislánykoromban VÉRSZERZŐDÉST kötöttem!


Kislány korom nyarait nagyszüleim - a Kunságban lévő - tanyáján töltöttem.
Nagyapám - maradék családtagjaival - magángazdaként, vagyis PARASZT-ként művelte a szocializmusba is átmentett földjét.
Igen, nagyszüleim PARASZTOK voltak. A szüleim már kiérdemelték a másik divatos kategóriát, mert ők akkor már gyári MUNKÁSOK-ként tengették életüket. Azért írom, hogy tengették, mert szó szerint éheztünk Pesten. Az akkori politikai vezérek szerint, azért mert a kulák-parasztjai sajnálták az élelmiszert a városi munkásságtól.
Ez olyannyira nem volt igaz, hogy a nagy nyári dologidőben, a gabona aratásakor az üzletéből és a boltjából kikergetett órásmester, vagy kereskedő mind-mind eljött segíteni.
Nagymama minden nálunk segítkezőnek - esténként - óriási csomagot állított össze az előző évi termésből és friss zöldségből. Alig birták a biciklikre fölkötözni. Akkor lepődtem meg leginkább, amikor az összekötözött lábú és szárnyú baromfiak fejére harisnyaszárat húztak. Muszáj volt megkérdezni, hogy miért, de kurta válasz az volt, "...mert így nem hangoskodik: nem kárál, kotkodácsol, csipog, hápog, vagy gágog a szerencsétlen jószág.".

Hogy miért volt erre az óvintézkedésre szükség, csak mostanában tudtam meg, amikor arról olvashattam történelmi visszaemlékezésekben, hogy akkoriban a Begyűjtési Minisztérium karhatalmistái megállították a cserekereskedelem lévén élelmiszerhez jutó nagyobb, esetleg zajos csomaggal közlekedő polgárokat.
Amiért híre ment, hogy nem csak elkobozzák az összes elemózsiát, hanem még elhurcolják a szerencsétlent valamilyen büntető táborba, orgazdaság címen, ezért igyekeztek kitalálni ilyen elcsendesítési módszereket. A kerékpáros "vendégmunkások" azután csak sötétedéskor indultak haza, a kertek alján árkon-bokron át tolva a megrakott kerékpárokat.
Később azt is megtudtam, hogy nagyapa abba a "betegségbe" halt bele, hogy "kulák"-PARASZT volt.

Az igaz, hogy keményen kellett a tanyán dolgozni és mi gyerekek hamar belenyőhettünk a feladatokba.

Most elmesélem, hogyan nőttem bele abba a kitüntető feladatba, hogy kapálhattam.

Nénikéim éppen kapáltak a kukoricásban, ahova a zöldbabot is vetették. Amikor a gaz kezdett vetélkedni növésben a zöldbabbal, kapával a vállukon meg egy kanna vízzel kimentünk a határba.
Kedves nénikém két kapával indult el, de az egyiket letette a kukoricatábla végébe a bodzabokor árnyékába, ahova a vizeskannát is tette.
Ők, a ház asszonyai, nagyobbacska unokatestvéreim meg mind elindultak 1-1 sorban a gazt irtani.
Én meg ott maradtam magamra, merthogy még "kicsi vagy" ehhez a komoly felelősségteljes feladathoz.
Ahhoz ugyanis, "nagy tapasztalat és TUDÁS szükségeltetik, hogy az embőr lánya mőg tudja különböztetni a GAZT a HASZNOS növénytől".
Amikor visszafelé jöttek egy újabb sorban a kapások, akkor kérlelni kezdtem nénikémet, hogy én is hagy álljak be kapálni. Nénikém kezembe nyomta a maga jó kis könnyű kapáját és megmutatta, hogyan kell. Már tudtam melyik a bab és melyik a kukorica, amelyik körül ki kell a GAZt kapálni.


A következő fordulóban már kaptam egy külön sort és nagy igyekezettel folytattam a felelősségteljes munkát. Sajnos, nénikém így is minduntalan megelőzött a tartalék kapával is.
Nem akartam lemaradni, mert rá akartam szolgálni a bizalomra... Ezért nem vettem észre, hogy megsérültem egy elvétett kapalendítésnél. Csak azt láttam,hogy egy egész gombócnyi sárdarab van a bal lábam nagyujján. Nem értettem, hogyan került a sár a lábamra, hiszen nem esett az eső és még vizet sem ittam, hogy esetleg a kiloccsant víztől lett volna.

Amint lefejtettem a sárdarabot az ujjamról, kiserkent a vérem és akkor jöttem rá, hogy bizony én a nagy igyekezetemben nem csak a gazt, hanem a lábujjamat is megvágtam. De nem állhattam le nyafogni, meg sterilezni, bekötözni, mert azzal kiderült volna, hogy még tényleg nem nyőttem bele a kapálás felelősségteljes feladatába.
Ezért, összeszorított szájjal de már jobban vigyázva újult lendülettel folytattam a munkát. Igyekeztem nénikémet utolérni, aki szerencsére nem vette észre az én ügyetlenségem miatti balestemet.
Azóta is boldog büszkeséggel gondolok életem első nagy paraszti munkájára, a kapálásra.
A büszkeség könnyeivel küszködve írom most e visszaemlékezést, mert azóta már tudom, hogy én akkor egy életre szóló VÉRSZERZŐDÉST kötöttem ezzel a drága-jó anyafölddel.

Ui.:
Ezzel az írásommal büszkén vallom, hogy PARASZTOK voltak őseim és én is PARASZTNAK születtem!

Bóna Mária Ilona
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Ünnepek üzenete
  2013-02-14 23:52:04, csütörtök
 
  A szokások ma már kihalóban vannak, de az ember érzi, ünnepre, pillanatnyi csöndre, játékra, társaságra szükség van most is. Üzenetet hordoznak ezek az ünnepek, az ember és a természet szeretetét hirdetik.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bálint-napi népszokások
  2013-02-14 08:34:43, csütörtök
 
  Mi a nyavalya az a Valentin? Hát bizony éppen az! Szent Valentine a nyavalyatörősök védőszentje. Ezért ez a szent nap a nyavalyatörősök (az epilepsziások) napja is. Milyen érdekes!? Új értelmet nyer e nap.
Az idétlen rózsaszín ömlengés helyett betegeinkért való gondoskodás hangulatát.

Ha egyszer kitörlik a hagyományainkat, újra lehet maj írni (hamisan) az egész kiüresedett világunkat! Meg is teszik. Meg is tennék...

Ma már olyan üresek vagyunk, hogy az is kérdés: Vannak? Voltak egyáltalán Bálint napi hagyományaink? Hát a válasz egyszerű: Természetesen!

Régi Szent Bálint-napi hagyományok

Leginkább a honi németek tartották ezt a napot.

A Magyarországra telepedett németek közt Szent Bálint igen népszerű volt. Templomaikban gyakran ábrázolták. Bálint freskója látható ma is Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén. A Töttös közelében, Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.

Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.

Nem csak az ország német, hanem magyar lakói is ismerték az ünnepet. Tanúság erre az Érdy-kódex is. A "nyavalyatörésre" (epilepsziás rohamokra) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban “bálintkereszt"-et, vagy más néven frászkeresztet.

A népi hagyomány szerint ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Azt tartották, hogy Bálint-napon választanak párt a verebek, és ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok. Voltak olyan magyar vidékek, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.

Bővebben a sulinetről:
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kjfd/0/25602/1



Bálint nap
Ezt az ünnepet már őseink is számon tartották, misekönyveinkben, középkori naptárainkban egyaránt előfordul. Nagyon népszerű volt kereszt- és családnévként való előfordulása, melyből arra következtethetünk, hogy a magyar nép körében hagyomány, néphiedelem fűződött a Bálint alakjához. Bálint képét találjuk más gyógyító szentek társaságában sok templom szárnyasoltárán keresztül mint például Kassa, Szászbogós.
Sok templom Bálintot tiszteli védőszentjeként, mint például Besztercebánya, Kiskőszeg.
Vannak a Bálint naphoz fűződő tájjellegű szokások:
- A hőgyészi kőművesek ezen a napon misére mennek, imádkoznak, hogy Bálint őrizze meg őket a magas állványokon dolgozva a leeséstől.
- A cserszegtomaji gazdák Bálint napon, napkelte előtt megkerülik a birtokukat, hogy ezzel a tolvajoktól, madaraktól, megvédjék azt.
- Balatongyörök gazdái Bálint védelmében bízva metszik meg a szőlő négy sarkán a tőkéket.
- A rábaközi emberek Bálintot a verebek védőszentjének tartják.
- A horvátok néphite szerint a madarak Bálint napon tartják mennyegzőjüket.
- Az eleki gazdák e nap reggelén szentelt vizet cseppentenek az állataik itatóvizébe, hogy védelmezze őket. Ezen a napon nem ültettek aprójószágot.
- Mindszenten ezen a napon "terítenek" az ég madarainak, olyan megseprett helyre szórtak száraz magvakat, aszalt gyümölcsöket, ahol csak az ég madarai lakmározhattak.
- Hangonyban úgy vélik ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, amely már a tavasz közeledtét jelzi.
- A mohácsi sokácok számára Bálint napja böjti nap. Csak egyszer esznek, zsír nélkül főznek templomban imádkoznak, gyónnak-áldoznak.
Bálint és a szerelem...

Ha pedig végképpen nem bírunk már szabadulni a Bálint Nap szerelemes jellegétől, ha mindenképpen a szerelmesek napját akarjuk látni benne, hát legyen, van nekünk saját Bálintunk. A legnagyobb hősszerelmesünk, Balassi Bálint.
Legyen hát e szerelmes nap Balassi Bálint Napja!
Így a multikulti moslékáradatában is megmaradhatunk a magunk módján magyarnak.

Lássuk hát, ki is volt a mi legnagyobb hős-szerelmesük?
Hős is meg szerelmes is! Még a halála is jelképes: ágyéklövés végzett vele... a Haza védelmében...

Szerelmi regedelem (mythologia)
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbpal113.htm

Humanista bókvers
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbpal121.htm

Hatástörténete
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/balassi/bbhatas.htm

Ha pedig valakit Valentin(e) is érdekelne, hát íme a tömérdek rózsaszínű nyafkaság:

http://en.wikipedia.org/wiki/Valentine%27s_Day
Valentine's Day


És végül...
Csak óvatosan az üdvözlapokkal!
http://index.hu/tech/2009/02/11/balint_napi_slager_a_virusos_udvozlolap/

Bálint napi sláger a vírusos üdvözlőlap
• Index

Nem szabad megnyitni az ismeretlen címről érkező online képeslapokat, mert a bűnözők hamis levelekkel próbálnak vírust telepíteni a számítógépekre.
A bűnözők mindig az aktuális ünnephez igazodva próbálják megtámadni a gyanútlan internetezők számítógépét, és ez alól a Bálint nap sem kivétel. Már terjed az interneten a Win32/Waledac nevű féreg egy újabb variánsa, mely az elektronikus üdvözlőlapok növekvő népszerűségét használja ki, írta sajtóközleményéban a Sicontact, a Nod32 vírusirtó hazai forgalmazója.
Érdemes gyanakodni, ha emailben kapunk értesítést egy elektronikus üdvözlőlap érkezéséről, amit csak a levélben szereplő linkre kattintva lehet megnézni. A képeslapra mutató link, vagy az ingyenes Bálint napi üdvözlőkártya-készítő portál linkje is mutathat olyan fertőzött fájlra, amely vírust telepít a gépre.
Akkor is érdemes gyanakodni, ha az emailt valóban egy ismerősünktől kaptuk, hiszen az ő számítógépe is lehet fertőzött. (Esetleg szóvá lehet tenni nála, hogy miért nem volt képes nyomtatott képeslapot küldeni, mondjuk egy csomag bonbonnal.)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyar farsang különböző korszakokban
  2013-02-02 22:28:34, szombat
 
  Farsang ürügyén el kell mondani, hogy már századokkal korábban mennyi alkalmuk volt elődeinknek a szórakozásra, a mulatságokra. Különös tekintettel az egyházi- és a népszokásokra, valamint a mindenkori társadalmi viszonyokra... A témakörben kutakodva találtam rá arra a tényre, hogy milyen fejlett, világhírű ipari termékeink voltak abban a korban, amit mai napság sok politikus csak úgy emleget, mint valami feudális- civilizálatlan és fejletlen iparú Horthy-korszakot! Tessék csak elolvasni a tudósításokat a XX. századi világkiállításokon milyen sikeresen szerepelt Magyarország!!!

És tessék összevetni azzal, hogy pont az abban a korban épített (európai hírű) kistelepülések iskoláit záratta be - a magát szocialistának hazudó kormány - Gyurcsány Ferenc kormányzása idején. És, ő és párttársai volt/ak az egyik legnagyobb fő-privatizátor/ok, aki ezeket a történelmileg is világhírű és nagy tradícióval rendelkező gyárakat, üzemeket kiárusította idegen országok tőkései számára, vagy kiprivatizálta párttársaival a munkásság alól - saját magánvagyonait/ikat gyarapítandó!!!!


De kezdjük a FARSANG ürügyén írott tudósítást a kezdetekkel: a REGÖLÉSSEL!

A regölés szokását a Dunántúl, főleg annak nyugati felében, továbbá Székelyföld egyes részein a múlt században még csaknem kétszáz községben ismerték.
Gyerekek, fiatal legények főleg állatbőrbe öltözve járták a falut. Még a nevük is állatokét idézte: bika, disznó, stb, félelmetesen hangzó láncos botjukat rázták, s köcsögdudájukkal, mely nem más, mint egy cserépköcsög hártyával bevonva, és sok más módon minél nagyobb zajt csaptak, és házról házra járva ilyen szöveggel köszöntöttek be: "Megjöttünk Szent István szolgái, hideg, havas országból, elfagyott kinek a füle, kinek a lába, a kendtek adományából akarjuk meggyógyítani. Mondjuk-e, vagy nyomjuk?"
Ha a mondásra engedélyt kaptak a ház gazdájától, akkor kezdenek bele az énekbe:

"Itt is keletkezik,
Egy csodató.
Aztat körülveszik
Csodatevő szarvasok.
Ezer ága boga,
Ezer misegyertya
Gyulladva gyulladjék,
Altatva aludjék
Az uj esztendőben!
Adjon az Isten ennek a gazdának
Egy hold földön száz mérő buzát!
Régi rejtem, régi rejtem
Sej, regü rejtem!..." (Nyögér, Vas m.)

A második részben a legények és leányok kerülnek sorra, AKIKET összepárosítanak: ÖSSZEREGÖLNEK. Akikre így sor kerül, azokról azt tartják, hogy a következő FARSANG után ÖSSZEHÁZASODNAK.


A FARSANG VÍZKERESZTTEL kezdődik és HAMVAZÓSZERDÁIG (2013-ban február 13-ig) tart, de különösen ünnepélyes az előtte való vasárnaptól kedd estig, amit általában "FARSANGFARKÁNAK" mondanak.

A FARSANG, a telet, a sötétséget legyőző tavasz egyik örömünnepe, melyre már középkori források is emlékeznek. Minden bizonnyal Nyugatról került a magyarsághoz, amit egy 1757-ből származó feljegyzés is bizonyít:
"Azt a nevezetet Fársáng a Magyarok vették a Németektől, akik ... ez időben vendégeskedvén, nyargalózván s magokat mulatván."


Farsang a XVIII - XIX. századi Magyarországon

A céhbe tömörült iparosok a város, a falu életében is jelentős szerepet játszottak. A mesterek helyet kaptak a vezetők között, a rendkivüli adózásban, a közmunkában egységesen és együtt vettek részt. Hasonlóképpen jelentős helyet töltöttek be az egyházi életben is. Zászlóikat többnyire a templomban őrizték, együtt vettek részt a körmeneteken.
A belső céhszokások, szabályok a tagok sokirányú támogatását írták elő. Így a beteg legény mellé nappalra és éjszakára ápolót rendeltek, az elszegényedetteket, öregeket pénzzel támogatták.

Farsang idején a legtöbb CÉH BÁLT is tartott, mely egyben a fiatalság összeismerkedésére nyújtott lehetőséget.

Hogyan mulattak ebben az időben? Például dalolással. A dalolásra régebben nagyon sok lehetőség kínálkozott. A gyermekek játékában, a lányok összejövetelein, s vasárnapi sétáláskor nem maradhatott el a dalolás.
Az alkalomhoz kötött dalok a szokásokhoz kapcsolódtak, melyeknek egész rendszere alakult ki.
A karácsonyi, húsvéti, pünkösdi dalok éppen úgy mások voltak, mint a farsangi dalok.

Mindez Magyarországon a XVIII. századtól kezdve, amikor már a falusi mesterek is csatlakoztak valamelyik szomszédos város megfelelő céhéhez. 1872-ben ugyan egy rendelkezés megszüntette őket, és helyettük más szervezeti formát hozott létre, de a legtöbb helyen a régi megszokott formában tovább éltek a századfordulóig.



Farsangolási szokások a XX. századi Magyarországon

XX. század elején egyre lendületesebben fejlődik a magyar ipar, s vele együtt a polgárság. A nagyvárosi polgárosodással egy időben a farsang kezdete egyben a báli szezon kezdetét is jelentette.
Hamvazószerdán (húsvét előtti 40. nap) a pap megszentelt hamuba mártott ujjával, kereszttel jelöli meg a hívek homlokát. Előírás, hogy a hamut az előző év virágvasárnapi barkáiból kell készíteni.

Századeleji nagy esemény volt a párizsi világkiállítás, ahol Magyarország igen szépen mutatkozott be: összesen 145 grand prix-t, 240 arany- és 360 ezüstérmet nyert.
Grand prix-t kapott például egy GANZ generátorral összekapcsolt 1300 LE-s LÁNG gőzgép s a Zsolnay-gyár fémes csillogású tárgyai, vázái. Zsolnay az un. porcelánfajansszal nagy aranyérmet és francia Becsületrendet érdemelte ki. 50.860.801 látogató kereste föl a párizsi világkiállítást, csodálta meg a beköszöntő XX. század vívmányait, művészi teljesítményeit.

Rendkívül nagy hatást keltett annak az új stílusnak a bemutatója is, amely a következő években indult diadalútjára: az Art nouveau (Jugendstil, szecesszió) egy egész korszak művészetének stílusa lett.
Egyre lendületesebben fejlődik a magyar ipar, s vele együtt a polgárság.
A nagyvárosi polgárosodással egy-időben kialakultak az új farsangoló szokások is. A farsang kezdete egyben a báli szezon kezdetét is jelentette.
A bálozók elsősorban a bécsi módit követték. A század első évtizedére a pompakedvelés és az extravagancia volt a jellemző.

A budapesti szórakozóhelyek a világ más városaihoz hasonlók. 1913-ban nyílt meg az új Ritz Szálloda, a Duna-parti szállodasor egyik reprezentatív épülete. 1916-tól majd Duna Palota néven szerepel tovább a Grand Hotel Hungáriával közös igazgatásban. Az utóbbi látja vendégül a nyugati vendégeket, a Ritz a keleti látogatókat.

A farsangot világszerte a jelmezes, álarcos felvonulások teszik emlékezetessé.

A magyar hagyományra - úgy tűnik - ez kevésbé jellemző. Túl sok okunk és lehetőségünk (talán történelmünk alakulása folytán) a vigadozásra, farsangolásra az első világháború kitörése, majd a háború utáni un. "TRIANONI BÉKEKÖTÉS" után nem volt. Hiszen, egy MEGCSONKÍTOTT (nemzetnek) kisebb gondja is nagyobb a farsangnál!

Mire megtanultunk együtt élni ezzel az állapottal, mire megtanultuk hogy "külföldre" kell utazni ahhoz, hogy a történelmi helyeinket, városainkat - ősi hagyományainkat ápolandó - felkeressük, hogy aztán az adott "külföldi" állam ezt politikai provokációnak tekintve hatóságilag megtiltsa: kitört a második világháború.

Iszonyú pusztulás és pusztítás után újabb hittel látott hozzá népünk a szétbombázott ország újjáépítéséhez. Sajnos újabb borzalmak következtek. A DIKTATÚRA keményen bánt a megmaradt, és azóta is fogyó magyarsággal!

Felépítette ugyan az új "rend" szórakozóhelyeit, ahol előírás szerint kellett szórakozni, farsangolni.

A sematikus forgatókönyvtől nem lehetett büntetlenül eltérni! A magyar azonban akkor még nem hagyta magát és baráti társaságokat alakítva: házi mulatságokat, "házibulit" rendezve kitalálta az új szórakozási (farsangolási) formát a 60-as évek elején.

A 70-es években szép, régi, népi hagyományai felélesztésével is egyéníti és "puhítja" a diktatúrát: táncházakban farsangol.

Miután a puha diktatúra is megbukott, és 1990-ben elindul a rendszerváltozás nevezetű folyamat, ismét mondhatjuk, hogy: "szórakozóhelyeink a világ más városaihoz hasonlók".

Az újbóli polgáriasodással egy-időben kialakulóban vannak az új farsangolási szokások. Talán a farsang ismét a báli szezon kezdetét jelenti majd.... A kádári időkben jómódúságot nszerzett középosztályhoz tartozóknak minden bizonnyal.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pénz áll a házhoz!
  2013-02-01 01:05:49, péntek
 
  A MAGYAR JUSTITIA BIZOTTSÁG
FELHÍVÁSA

A HOPPON HAGYOTT - EGYKORI - MSZMP TAGOKHOZ
PÉNZ ÁLL A HÁZHOZ!!!

MÉLYEN TISZTELT ÉRINTETTEK!

Tanúi lehettek annak, hogy szép számú elődpártjaik első vagy főtitkárai, illetve elnökei, a jól bevált lenini gyakorlatnak megfelelően - évtizedek óta -, ügyesen és fondorlatos módon változgatták "PÁRTJUK" nevét, mosogatván beszennyezett kezeiket a kalákában elkövetett (enyhe kifejezéseket használva) törvénytelenségek, túlkapások, hazugságok, be nem váltott ígéretek, mészárlások, kivégzések, kínzások, bebörtönzések, kisemmizések, stb., stb. miatt.

Miután az MSZMP is alaposan (nyakig) érintve volt a felsorolt "csintalanságok" többségében, ezért a rendszerváltozást követően, gyorsan "kikapták" PÁRTJUK betűnevéből (a "jut is, marad is" népi mondóka figyelembe vételével) a második "M"-betűt, majd a nevében és tagságában is fogyókúrán átesett párt a keresztelőn kapott MSZP betűnévvel és "váltott" vezetők (Horn Gyula, Kovács László, Hiller István, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, végül Mesterházy Attila) "Isten tudja" hányadszor szajkózott délibábos (fata morgana) ígéreteivel, hazugságaival, valamint bombasztikus terveivel igyekszik a "padlófogás" után a "kiszámolást" elkerülni, egyben a hatalom csúcsára jutni, bízva a feledékeny és/vagy tájékozatlan párttagok hathatós támogatásában.

Történelmi tény, hogy a kommunista (bolsevik) vagy a szocialista nevet felvett pártok elsöprő többsége hazugságokkal, csalásokkal és/vagy erőszakkal jutott hatalomra, és az is tény, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig regnálva,- látványosan megbuktak, nyomort, adósságot, tudományos-technikai elmaradottságot és csalódott emberek tömegét hagyva maguk után.

Kicsiny hazánkban is lényegében ez történt, azzal a megmagyarázhatatlan következményekkel (jelenségekkel), amely a becsapott, a kifosztott és adóssággal agyonterhelt "kisemberek" (ezen belül a "mezítlábas" párttagok) álmélkodását is kiváltotta - látván -, hogy a rendszerváltozás milyen mélyreható változást eredményezett a legfelsőbb kommunista vezetők körében, akik példátlanul rövid idő elteltével, a kapitalizmust és a kapitalistákat habzó szájjal átkozókból "vörös bárokká" vedlettek át, milliárdos vagyonok tulajdonosai lettek, sőt megúszták az anyagi és erkölcsi felelősségre vonást is (az egyetlenegy Czinege Lajos kivételével, akit a Kiskirályok mundérban c. könyv megjelenése után hadseregtábornoki rendfokozatától megfosztottak és a honvédség pénzén átépíttetett luxus lakását elvették tőle, durva módon megfosztva kutyáit is a fürdőszobájuktól, majmait a kényelmes ketreceiktől és testőreit a kerti munkától).

Sokaknak fel sem tűnt, hogy az egykori - mintegy milliós nagyságrendű tagság - "tizedeiből" és más (állami, polgári) forrásokból létrejött MSZMP vagyon úgy eltűnt, mint Horn titkos személyi anyaga a hét lakattal őrzött irattárból vagy a Demszky által elherdált 60 (azaz hatvan) milliárd forint a főváros költségvetéséből.

Az MSZMP ugyan jogutódjának proklamálta az MSZP-t, de ennek a pártnak a léte csak a "feketén" dolgozók joghiányos (törvénytelen) helyzetéhez hasonlítható, így az örökség sem illeti meg őket! Többek között azért sem, mert a Gyurcsány által "kreált" Demokratikus Koalícióhoz hasonlóan ők sem tekintik magukat az MSZMP "en bloc" jogutódjának, csupán a pártvagyonra "éheznek", de az MSZMP által elkövetett erkölcsi, fizikai és anyagi törvénytelenségektől (hibák, bűnök, adósságok, népellenes cselekedetek, stb.,) nemes egyszerűséggel elhatárolják magukat.

Az MSZMP pártvagyonának átjátszási kísérlete a kabaré műfajában is sikerrel szerepelhetne, hiszen az örökösödési procedúrákban aligha fordult elő a világon, hogy az örökhagyó saját magát jelölje ki örökösnek, jogot tart az ingatlanokra és az ingóságokra, de mint örökös, elutasítja az örökhagyó elintézetlen "számláinak" a felvállalását (rendezését). Ezt a megoldást a bíróságok aligha tartják elfogadhatónak, különös tekintettel arra, hogy az örökhagyó és örökös egy-és ugyanazon személy vagy szervezet.

Az már csak hab a pártvagyon tortáján, hogy Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt vezetője időnként szóvá teszi, hogy az örökség őket illetné, de az MSZMP tőkéje helyett, nekik csupán a Marx tőkéje jutott...

A bonyolultnak látszó örökösödési história valójában rendkívül egyszerűen tisztázható, mivel az MSZMP vagyonát a párttagság hozta létre, így a PÁRT hivatalos jogutód nélküli felbomlása (megszűnése, eltűnése, kámforrá válása, stb.,) után, a vagyon a létrehozókat (párttagokat) illeti! Jelenleg tehát,- a kb. 150 milliárd forint értéket tartalmazó egykori MSZMP pártvagyonból minden egyes párttagot megilleti az örökség bizonyos hányada, hacsak nem mond le az átvételéről.

Ha feltételezzük, hogy a kb. egymillió egykori MSZMP tagság 50%-a igényt nyújtana be az örökségre, akkor fejenként 300 ezer forint (és kamatjai) üthetné a markukat! Az örökség részarányos igénylés lehetőségével élhetnek a letűnt párt tagjai egyenként (külön - külön), vagy egy adott szervezetbe tömörülve. Követelhetik a már elorzott örökség (valaki vagy valakik által birtokba vett) vagyon visszatérítését, vagy haszonélvezeti igényt nyújthatnak be egy vagy több adott objektum időszakos használatára, valamint azok elárverezés esetén, a befolyt összegből való részesedésükre.

Az igényjogosultság kiterjeszthető az egykori MKP és MDP tagjaira is! A haszonélvezetnél - többek között - figyelembe kell venni BALATON ALIGA, BALATONŐSZÖD, TIHANY, GYULAJ objektumait, a PÁRTUSZODÁT, a PÁRTSZÁLLODÁT, a PÁRTGARÁZST, PÁRTFŐISKOLÁT, valamint a nagyszámú vadásztanyákat (Valkó, Gemenc, Telki, stb., stb.,), tekintettel arra, hogy az utóbbi kategóriába tartozó objektumok tulajdonjoga megoszlott a kormány és a párt között, illetve a vadásztársaság között, de vita tárgyát nem képezheti, hogy a "gazda" akkor is az MSZMP legfelsőbb vezetése volt, ha "papíron" egy becenevet kapott a társaság.

A pártvagyon felmérésénél nem szabad figyelmen kívül hagyni az ingóságokat, mert több száz milliós értéket képviselnek (berendezések, kényelmi és díszítő elemek, szerszámok tömege), különös tekintettel az egyes szállodákba, pártszékházakba,- ezen belül az MSZMP KB és PB, valamint a minisztériumok és főhatóságok pártbizottságai birtokába került nagy értékű, a Nemzeti és a Fővárosi Galériából “kikölcsönzött" festményekre, kisplasztikákra, szőnyegekre és egyéb nagy értékű tárgyakra.

"Apróságnak" vehető az a Kádár elvtárs által "használt" 1000 darabos (azaz egyezer darabos) nyugati western, szex és krimi film-kollekció, amelyet pártjuk puritán vezére nézegetett a tv helyett, és éberen vigyázott a párttagság erkölcsi és ideológiai tisztaságára, tűzzel, vassal tiltván a hasonló tárgyú filmek forgalmazását a pornép által látogatott filmszínházakban.

Természetesen mielőbb fel kell leltározni az örökség minden részét (összetevőjét), mert az idő könyörtelen múlása a fogyó Hold változásához hasonlít, miközben egyre bátrabban és többen markolnak a szabad zsákmánynak minősült pártvagyonból, és egyre gyorsabban fogynak azok, akik szellemi, fizikai és anyagi kapacitásuk nem kevés részével járultak pártjuk vagyonának létrehozásához és pártvezéreiket a milliárdosok kasztjába juttatásához.

Tisztelt egykori MSZMP-s Párttagok! SZABAD A GAZDA! A jog és az igazság Önök mellett áll! Ezek a megoldások a rendszerváltozás elodázhatatlan részét kell, hogy képezzék! A párt főgurui főguruk már régen kivették a jussukat az Önök által “kikapart" gesztenye csomagból. Nem szégyenkeztek, sokat és sokszor markoltak,,, de Önökre is gondoltak, amikor csillogó szemekkel és mély átérzéssel "danolták" (lásd Google-ból előkattintható MSZP-s kórust: Gyurcsány, Lamperth, Bajnai, Lendvai, Mesterházy és kórustagok lelkes csipet-csapatát) a 2009-es kongresszusuk záró akkordjaként, hogy: "Föl, föl, ti rabjai a földnek, / Föl, föl, te éhes proletár!", merthogy jól látták: a proletárok zöme "padlózott", nyomorognak, éheznek, fáznak és félnek, mert emlékeznek a 2006-os vízágyúkra, a könnygázfelhővel beborított fővárosi utakra (terekre), a véresre vert felvonulókra, a gumilövedékek hatékonyságára, a lovas rendőrök rohamára, a "viperák" és a gumibotok csapásaira. Jogosan buzdította tehát az "ad hoc" dalárda a proletárokat, mert azt még a legrosszabb indulatúak sem állíthatják, hogy ők éheznek, ők nyomorognak és önmagukat "hergelnék" a rabságuk eltörlésére, egyedül (talán) a "múlt végső eltörlésének" strófája vonatkozhat rájuk, mert ami igaz, az igaz: kifejezetten mocskos múltjuk volt!

Önöknek: becsapott, kihasznált párttagoknak, joguk volt tapsolni, fizetni, pártmunkát végezni és igát vonni, de nem volt joguk beleszólni a pártvagyon felosztásába vagy az örökség (adott hányadának) a felvételére. Mozduljanak meg, hogy legalább egyszer életükben visszakaphassák annak a töredékét, amely megilleti Önöket! Kérni kell, sőt követelni, mert egykori vagy jelenlegi vezetőik önmaguktól soha nem adják oda. Soha! Soha! Soha!

Az MJB tagjai nem érintettek az öröklési jog kiterjesztésének kérdésében, de önzetlenül segítik a hoppon hagyottakat jogos igényeik realizálhatóságában. Ettől függetlenül, az új piaci szellem és gyakorlat szem előtt tartásával, a Magyar Justitia Bizottság bejelenti igényét a sikerdíjra, amely a pártvagyon integrált összegének a kamatokkal kiegészített 1%-át jelenti (kb. 1,5 milliárd HUF-ot), egyben fel is ajánlja jótékony célok finanszírozására.
Lejegyezte:
(Prof. Dr. Bokor Imre)
az MJB elnöke
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 107 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 78
  • e Hét: 237
  • e Hónap: 2482
  • e Év: 34212
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.