Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Kis elefánt született a budapesti állatkertben
  2013-02-19 21:20:19, kedd
 
  Cikk az alábbi linken
Link


2013. február 14., csütörtökTöbb mint fél évszázad után újra elefánt született a budapesti állatkertben, de a kicsit egyelőre csak a gondozók és az állatorvosok láthatják.
Ilyen voltam, amikor megszülettem
...... ......


A Fővárosi Állat- és Növénykert közleménye szerint a kis ormányos csütörtök hajnalban látta meg a napvilágot. Súlyát 75 kilogrammra, magasságát 85 centiméterre becsülik. Az elefántborjú eleven és virgonc: gond nélkül lábra állt, szemlátomást jól érzi magát, fürgén sétálva ismerkedik a külvilággal.
A picit és anyját egyelőre senki sem zavarhatja, mivel az első néhány nap kritikus lehet, és 24 órán belül a kiselefántnak el kell kezdenie szopni. Ha ez nem történik meg, mesterséges táplálásra lesz szükség, márpedig az anyatejben található anyagok nélkül jelentősen csökkenne az állat esélye az életben maradásra.
Mivel az örömteli eseményt májusra várták, valószínűleg egy, a feltételezettnél korábbi romantikus éjszakai légyott gyümölcse jött világra csütörtökön - közölte Hanga Zoltán szóvivő.
Az anya, Angela vemhességi tesztje 2012-en nyarán lett pozitív, a megfigyelt párzások és a 22 hónapos vemhességi idő alapján az ellést májusra becsülték az állatkert munkatársai.
A most 12 éves nőstény 2010. szeptember 30-án érkezett a franciaországi La Palmyre-ból. Az apa, Assam 2000. október 7-én született az angliai Chesterben, és 2004. augusztus 18. óta élt a belgiumi Ieperben, majd 2009 októberében került Budapestre.
Mindkét elefántszülő az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által összehangolt elefánt-tenyészprogram keretében került Budapestre.
A Fővárosi Állat- és Növénykert története során eddig öt elefántborjú látott napvilágot, de ebből az első két ellés - 1930-ban és 1932-ben - nem volt sikeres. 1941-ben már rendben cseperedett a kiselefánt, a háború után pedig először 1956 májusában született elefántborjú. Mivel az intézmény abban az évben volt 90 éves, a kicsi a Jubile nevet kapta. Öt évre rá, 1961. május 10-én született meg Quinba, Jubile húga. Az azóta eltelt több mint fél évszázad során mostanáig egyetlen ázsiai elefánt sem született Magyarországon.
Az állatkert egyelőre türelmet kér a látogatóktól: az Elefántházat mindaddig zárva tartják, amíg a kismama és a kicsi számára elengedhetetlen a nyugodt környezet.


- Az elefántok vemhességi ideje általában 22 hónapig tart. 19 hónapos korukra az elefántmagzatok teljesen kifejlődnek az anyjuk hasában, de még pár hónapot növekedniük kell, hogy a születés után elérjék az anyjuk emlőjét. Az elefántborjak ugyanis már újszülöttkorukban állva táplálkoznak
Február 14-re virradóra született meg a budapesti állatkert kiselefántja.
Becslések szerint 75 kg testtömeggel és 170 centiméteres magassággal születettaz elefántborjú /kislány/. A kiselefánt édesanyja, Angele 12, az apa, Assam 13 éves. A bébinek még nincs neve.
...... ............


Videó link Link
Az első három napban szorítani kellett a kiselefántért, mert nem volt hajlandó szopni. Mesterségesen táplálták anyatejjel, de a statisztikák szerint az ázsiai elefántborjak túlélési esélyei rosszabbak mesterséges táplálás esetén. Február 17-én, szombaton a kiselefánt végre rátalált az emlőre.
Az állatkerti gondozók, munkatársak, állatorvosok különböző trükköket vetettek be, hogy az elefántbébit hagyományos táplálkozásra bírják. Például az elefántmama emlőit anyatejjel, szőlőcukorral és kókuszzsírral kenték be.
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Magyar platán Európa legszerethetőbb fái között
  2013-02-19 21:01:52, kedd
 
  Az egri fürdő udvarán álló hatalmas platánfa is versenyben van, így akár magyar lehet Európa Fája 2013-ban. Szavazz! Link
Én már szavaztam, SZAVAZZÁL TE IS.
Válasz levélben kaptam:
Köszönjük,
hogy szavazott a 2013-es Európai Év Fája Versenyben!


Bolgár eper- és diófa, és ír tölgy is van a versenyben indulók között. És természetesen, amire a legbüszkébbek vagyunk, hogy a hat induló közé bekerült a 2012-es magyar győztes, a gyönyörű szép egri platánfa. Igaz, a verseny lényege nem a szépség, hanem a történet. Vagyis olyan fák kerültek a legjobb hat közé, amelyeknek izgalmas a története, és egy közösség nagyon szereti őket.
Az egri termálfürdő platánfája a szájhagyomány szerint az egri vár török ostrománál, Ali budai pasának és Ahmed nagyvezírnek adott árnyékot, és alóla irányították a magyarok elleni támadást. Bár állítólag inkább az a verzió igaz, hogy a fát valószínűleg az Eszterházy Károly püspöksége idején telepítették a hatalmas kertbe.A helyiek nagyon vigyáznak a fára, és a gondozásában a tűzoltók is segítenek
....



Szavazatok eddig





 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Nagy gyémánt rablás a Brüsszeli reptéren
  2013-02-19 20:52:40, kedd
 
  Fegyveresek kiraboltak egy gyémántot szállító teherautót a brüsszeli repülőtéren: zsákmányuk értéke szakértők szerint meghaladja a 37 millió eurót - közölték kedden a belga hatóságok.

Fegyveres rablók nagyszabású akciót hajtottak végre hétfőn este a brüsszeli repülőtéren - írja a BBC. A rablók egyes jelentések szerint tíz kiló gyémántot vittek el, az akciót egy szóvivő a világ egyik legnagyobb rablásának nevezte.
- A brüsszeli reptér kerítését törték át fegyveres rablók hétfőn este, hogy egy repülőről több kiló gyémántot vigyenek el. Egyes jelentések szerint 10 kiló gyémánt volt a repülőn. A BBC szerint a Svájcba tartó repülőgépen lévő drágakövek értéke akár 50 millió euró is lehet.
-A rablók nem használták fegyvereiket, és a néhány perces támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt. A rablók ugyanott távoztak, ahol a kerítést áttörték. A rendőrség később egy kiégett járművet talált a reptér közelében. A rendőrök nyolc embert keresnek.
- A nyolc ismeretlen tettes hétfő este két autóval átszakította a repülőtér biztonsági kerítését, majd megtámadta azt a járművet, amelyből éppen pakolták át a drágakövet a Swiss svájci légitársaság egyik gépébe. A rablók nem használták fegyvereiket, s a néhány perces támadást követően azonnal elhagyták a helyszínt.
- Az antwerpeni World Diamond Centre egyik szóvivője a francia hírügynökségnek elmondta, hogy a nyers és csiszolt gyémánt Antwerpenből származott, és Zürichbe szállították volna


A repülőtér közleménye szerint az incidens nem zavarta meg a légi forgalmat. A belga államügyészség egy brüsszeli sajtótájékoztatón "profiknak" nevezte a gyémántrablókat. Mint mondta, a géppisztollyal felfegyverzett elkövetők rendőrnek adták ki magukat és kékfényt használó limuzinokkal hajtottak be a repülőtér területére.
"Ez egy gondosan előkészített akció volt" - jelentette ki az ügyészség egyik szóvivője. Hozzátette: összesen 120 tasaknyi gyémántot loptak el. Mint mondta, a tetteseket gőzerővel körözik a hatóságok. A belga kikötőváros a világ nyersgyémánt-kereskedelmének első számú központja. Az AWDC aggodalmát fejezte ki a történtek miatt, amely szerinte egy sor kérdést felvet a brüsszeli repülőtér biztonságával kapcsolatban, ahol nap mint nap több tízmillió euró értékű gyémántforgalom bonyolódik le.
A hivatalos eljárás szerint a gyémántok nemzetközi szállítása a brüsszeli repülőtéren keresztül az AWDC saját biztonsági szolgálatának tagjai felügyeletével történik, a repülőtérre való megérkezésig belga rendőrök kísérik őket.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Álmodj szépet, hisz tudod
  2013-02-19 20:43:30, kedd
 
  Álmodj szépet, hisz tudod
Most vigyáznak Rád
A kedves angyalok.

Minden pillantásuk
És szavuk én vagyok.
Míg odakint a sok-sok csillag

Szívből ragyog.
Az ezüst hold alatt
Csendre intem a madarakat.

Szeleket, bokrokat
Csak csend és nyugalom
Kísérje álmodat.
 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
A Dal Középdöntő 02.23
  2013-02-19 20:36:41, kedd
 
  Zsűri első kettő helyezettje, és a nézők első kettő helyezettje jut tovább a március 2-i döntőbe

Cserpes Laura - ,,Élj pont úgy"
...... .......



Gyurcsík Tibor - ,,Örök harc"
.........



Kállay-Saunders András - My Baby"
.........



Keresztes Ildikó - ,,Nem akarok többé játszani"
.........



Odett - ,,Ne engedj el"
...... .........



Gáspár Laci & Plastikhead - ,,A szeretet él"
...... ......



Polyák Lilla - ,,Valami más"
...... .....



Puskás Péter - ,,Amíg a tűz ég"
........



Rácz Gergő ,,Csak állj mellém"
...... ......


 
 
0 komment , kategória:  A dal 2013/14/15/17/18/19  
A Dal 2013 Középdöntő 02.24
  2013-02-19 18:09:16, kedd
 
  Zsűri első kettő helyezettje, és a nézők első kettő helyezettje jut tovább a március 2-i döntőbe.

Agárdi Szilvia - Pál Dénes - ,,Szíveddel láss"
....



Baricz Gergő - ,,Húz"
.......



ByeAlex - ,,Kedvesem
...... ........... .....



Janicsák Veca - ,,Új generáció"
.........



Mohamed Fatima - ,,Nem baj"
.........



Palcsó Tamás - ,,Ezt látnod kell"
...... ......



Radics Gigi - ,,Úgy fáj"
........



United együttes - ,,Tegnap még más voltál"
...... .....



Vastag Tamás - ,,Holnaptól"
...... ..........


 
 
1 komment , kategória:  A dal 2013/14/15/17/18/19  
Huszák Jánostól kaptam
  2013-02-19 18:01:26, kedd
 
  ......



.........

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Marikától kaptam
  2013-02-19 17:59:39, kedd
 
  ...... ......

 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Kakurda Klári szép képe
  2013-02-19 12:30:13, kedd
 
  ...

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtól elismerés  
Pné Szabó Mária küldte
  2013-02-19 12:28:19, kedd
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 461 db bejegyzés
e év: 4484 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8676
  • e Hét: 20306
  • e Hónap: 53460
  • e Év: 287207
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.