Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Házi kenyér
  2013-02-19 09:44:41, kedd
 
 
Szerintem az egyik legfinomabb kenyér! Igaz kicsit hosszabb mire elkészül, de megéri elkészíteni. Ha az egész adagból készítjük 1,5 kg kenyeret kapunk belőle, ha felezzük akkor egy 750-800 g-os kenyér lesz. 3 napig sikerült tesztelni tovább egyszer sem tartott, de a 3 nap alatt ugyanolyan friss és morzsálódás mentes maradt. Ha az egész adagot sütjük lehet sütni egy egész kenyérként vagy két kissebként, nálunk ez a verzió jött be, sokkal könnyebben kezelik a gyermekeim, mint a nagy kenyeret.

Hozzávalók:
90 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 6 dl víz langyos, kb 1 csaptt evőkanál só, 4 kávéskanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés:
Egy nagy tálba beletesszük a lisztet, a sót, a cukrot. Ezeket kézzel kicsit átkeverjük. A fél csomag élesztőt egy kis pohárban 1 dl, a langyosnál picit melegebb vízben elkeverjük, hogy feloldódjon.

Ráöntjük a lisztre, majd hozzáöntünk még 5 dl langyos vizet és hozzáadjuk az olajat. Elkezdjük összekeverni az anyagokat és elkezdjük gyúrni, dagasztani a tésztát. Dagasztás közben felvesz még 10-12 dkg lisztet. Amikor a tésztát megdagasztottuk, (kb. 10 perc), egyenletes lesz, nincsenek benne csomók, cipót formázunk belőle,

letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyre tesszük keleszteni. Takarjuk be egy kisebb takaróval, törölközővel. 2 órán át hagyjuk kelni.
2 óra múlva pár mozdulattal átgyúrjuk, leeresztjük, így kimegy az élesztő által termelt gáz a tésztából.

És ismét visszatesszük 1 órát kelni a tésztát. Ha ez megvan, ismét leeresztjük és formára igazítjuk.

Lehet 1 kenyeret sütni belőle, akkor egy 1,5 kg-os kenyérke lesz, vagy 2 kisebbet, mert az elfér egy tepsiben egymás mellett a kettő 750 gr-os kenyér.
A formára igazított cipót a sütőlap közepére tesszük. A cipót egy enyhén benedvesített konyharuhával takarjuk le, de most csak 30 percig kelesszük. Amíg kel, addig felverünk 1 tojást a kenéshez és begyújtjuk a sütőt, hadd melegedjen elő. A kelesztés után megkenjük a felvert tojással, aki szereti megszórhatja magokkal, (szezámmag, napraforgó, lenmag) majd éles késsel kicsit bevágjuk.

180 fokon 50 perc alatt készre sül. Ha a felénél úgy érezzük gyorsabban sül a teteje, egy alufóliával takarjuk le. Akkor jó ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. Ha elkészült rácsra tesszük hűlni, hogy szellőzni tudjon az alja is.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csavart mogyorókrémes csiga
  2013-02-19 09:40:39, kedd
 
  Csavart mogyorókrémes csiga
Hasonló a brióshoz, csak ebben töltelék van. Nagyon finom, aki nem szereti a nutellát kakaós töltelékkel is elkészítheti. Ez esetben egy kicsi vajjal keverje ki a kakaópor és cukor keverékét és azt kenje a tésztára.

Hozzávalók:
4 dl tej, 5 dkg élesztő, 6 dkg cukor, 60 dkg liszt, 2 evőkanál olaj, 3 db tojássárga, 1 csipet só, fél kis üveges nutella
A kenéshez 1 egész tojás
Elkészítés:
1 dl langyos tejben morzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a lisztet, 3 db tojássárgáját, az olajat, cukrot, csipet sót, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, és lágy tésztává dagasszuk. 1 órán át konyharuhával lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt 2 részre osztjuk.

Kinyújtjuk mindkét lapot téglalap formára.

Az egyik lapot megkenjük nutellával.

A nutellás lapot befedjük a másik lappal.

Pizza vágóval, vagy éles késsel 2 cm széles csíkokra vágjuk fel.

A csíkokat megcsavarjuk majd csigavonalba feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

30 percig konyharuhával letakarva pihentetjük. Utána 1 egész tojást villával felverünk majd megkenjük őket. 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.


 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Aranyvesszőfű (Solidago gigantea) |
  2013-02-19 08:21:56, kedd
 
  Az egyik legfontosabb méregtelenítő teánk. Kiváló tisztító hatása van.

Májat, epét, vesét, hólyagot tisztít, vérnyomást csökkent. Az epe elégtelen működésére javasolt egy 3 hetes kúra: az első héten minden nap, a második héten minden másnap, a harmadik héten minden harmadik nap kell egy csésze aranyvesszőfű teát inni reggel, éhgyomorra. A kúra után heti egy csésze tea korlátlan ideig ajánlott.

A máj működésének elősegítésére szintén a fenti kúrát kell alkalmazni.

Akinek homok, vagy esetleg már apró kő van az epehólyagjában, vagy az epevezetékében, azt aranyvesszőfű teával el lehet hajtani. Ekkor ebből napi két litert kell meginni, délelőtt egy és délután egy litert. Az egy liter teához egy púpozott evőkanál füvet számolunk. Ezt a mennyiséget rövid idő alatt - kb. két óra - kell meginni.

Akinek alacsony a vérnyomása, óvatosan használja az aranyvesszőfüvet, mert enyhén ugyan, de csökkenti a vérnyomást. Ez esetben először csak egy liter tea fogyasztása ajánlott, de azt délelőtt tegye.

Az aranyvesszőfű teája a vese és a hólyag működését is segíti. Erre a célra csak addig kell inni a teát, amíg a vese és a hólyag nem működik rendesen. Ez általában két-három hetet jelent, addig viszont minden nap kell inni belőle egy csészével reggel, akár étkezés után is. Utána emlékeztetőül és az elért eredmény megtartására időnként, de legalább havonta két alkalommal, egy-egy csészével igyanak meg belőle.

Menstruációs görcsöket is kiválóan lehet oldani ezzel a teával. Ilyenkor a ciklus kezdete előtt 2-3 nappal kell egy-egy csészényit elfogyasztani, illetve a ciklus alatt is a nap bármely szakaszában, ha erre szükség van

Reumás és ízületi fájdalmakra is jó, továbbá izzasztóként és vizelethajtóként is hasznos. Ezekben az esetekben napi egy csésze teát igyanak meg délelőtt vagy reggel. Ezekre a bajokra csak kismértékben használ és nem közvetlenül, hanem más szerveken keresztül.

Vértisztító, ezért sebek borogatására, száj és garat tisztításra lehet használni.

Szív-és veseelégtelenségből adódó ödémáknál tilos a használata.

Akinek nincs semmi baja, annak is tudom javasolni, hogy ha ritkán is, 30 éves kor után igyon meg egy-egy csészényi teát az aranyvesszőfűből. Éppen azért igya, hogy ne is legyen semmi baja.

Az aranyvesszőfű enyhe gyulladást kelt a szervezetünkben, aminek semmilyen káros hatása nincs, de beindítja annak védekezőképességét. Már csak ezért is érdemes inni belőle időnként egy-egy csészével.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 623
  • e Hét: 4133
  • e Hónap: 6028
  • e Év: 56819
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.