Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Húsvétra
  2013-02-21 19:56:22, csütörtök
 
  A nyuszis (Bunnies) recept, ha még nem lenne meg:

40 dkg liszt
1 tk cukor
2,5 dkg élesztő
2 tk só
20 dkg tejföl
60 ml víz
4 dkg vaj
1 tojás

Elkészítés:

A vajat, a tejfölt és a vizet egy kis lábaskában összemelegítjük, de nem főzzük. Langyosan belekeverjük a többi hozzávalóval együtt a dagasztógépbe. Az élesztőt meg lehet futtatni is, én nem szoktam. Sima dagasztóprogramon szép fényes, lágy tésztát dagasztunk. A liszt mennyisége tejföl függő. Én 20% os tejfölt használtam. Ha lágy nagyon a tészta akkor lisztezni kell, ha sűrű, akkor egy kis folyadékot, vizet hozzáadni.

Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 16 egyenlő részre osztjuk. Kb 6 dkg-os pici cipócskákat formálunk, mintha zsemlét gömbölyítenénk, csak oválisabbra hagyjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és konyhai, vagy bármilyen ollóval kis füleket vágunk.
Ezután a szemeket rakhatunk, szemes borsból pl.

Tojással lekenjük és még pihentetjük kicsit, amíg a sütő felmelegszik. Forró sütőben sütjük, amíg szép barna színű nem lesz.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
Lenmag
  2013-02-21 19:25:05, csütörtök
 
 
A lenmag egészségmegőrző hatással bír, a népi gyógyászat előszeretettel alkalmazza. A lenmag használata a modern táplálkozásban kapott helyet. A mind több feldolgozott élelmiszer sűrűjében a legmegbízhatóbbak egyike, a feldolgozatlan lenmag. Így a szervezet hozzájut a legtisztább forráshoz, hogy ellássa magát a legfinomabb esszenciális zsírral. A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék linolenic nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más táplálékunkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. A legtisztább és legtöbb esszenciális olajat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált.
Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór mangán, szilikon, réz, fluor, nikkel, kobalt, jód, króm stb.

Serkenti az agyműködést:

A test koleszterin lerakódását akadályozza meg, amennyiben ezt a nélkülözhetetlen zsírsavat fogyasztjuk a közönséges zsírok helyett. Ily módon hat a kapilláris vérerek működésére, megakadályozva azok eldugulását az agyban és a vesékben. Ezzel a tulajdonságával számos más öregkori nyavalyától kímél meg a lenolaj, vagy legalábbis késlelteti azokat.

Bronhitis, tüdő görcsös összehúzódása:

A lenmag kitűnő ellenszere a légutak gyulladásos megbetegedéseinek. Negyed-liter forró vízbe, tegyünk másfél evő kanál lenmagot, és forraljuk tíz percen át. Tegyük félre még fél órára, hogy jól kiázzon. melegítsük fel ismét, és kortyoljuk el. Ha mindenképpen édesíteni akarjuk, legyen az méz.
A hörghurut lefolyásának könnyítésére szolgál a lenmag fogyasztása, vagy lenolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére. Így nemcsak a hörgők, ingerlésére hat enyhítőleg, hanem a tüdőre is.

Ekcéma:

A lenmag, illetve lenolaj a máj állapotára hat gyógyító hatással. Ide tartozik a zsíros máj, és ezzel a fontos szervünkkel kapcsolatos összes betegség. A bőrbetegségek gyógyulásának előfeltétele az ok gyógyítása. Ha sikerül tehermentesíteni a májat, a bőrbetegségtől, így az ekcémától is megszabadulunk.

Kövek és homok ellen:

Epe-, vese- és húgyhólyag- kő és homok valamint gyulladás esetén is fogyasszunk lenmag teát. Ebben az esetben azonban ajánlatos egy kanál olíva olajat is bevenni. A teát az említett módon készítsük el.
Az epekő keletkezéséről már volt szó. A megkeményedett anyagok feloldásában játszik szerepet a lenolaj az epekő hatásának enyhítésekor.

Gyomorfekély:

A gyomorsav termelésére hat jótékonyan a lenmag. Így közvetett úton lényegesen hozzásegít a gyomorfekély gyógyulásához is.

Izomláz, izomfájás:

A sportolók, vagy azok akik tavaszi munkálatokban elfáradtak, izmokra jótékony gyógyírt találnak a lenmagban. A fogyasztás mellett ajánlatos ilyenkor őrölt lenmagpakolást tenni a fájó részre. A hatás nem marad el.
Tegyünk egy csésze vízhez másfél-két evőkanál lenmagot, és lassú tűzön forraljuk felére a vizet. Szűrjük le, és amilyen melegen csak lehet, igya meg a beteg, a maradékból pedig tegyünk meleg pakolást a fájó testrészre. Naponta ismételjük meg kétszer, háromszor, amíg a fájdalom el nem múlik. Ugyanezt elvégezhetjük őrölt lenmagból is.

Prosztata panaszok:

A prosztata gyulladás egyik fő gyógyítójának tartják a tökmagot. Ezt feltehetőleg a linolenic zsírsav tartalmának köszönheti, amiből 15 százalék található meg benne. Nos a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58 százalék van. Próbálkozzunk meg a fogyasztással, az eredmény nem marad el.

Rák:

A rákos megbetegedés egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olaj fogyasztása a legtisztább kénes fehérjékkel, a sovány tehéntúróval. Ezt egy német tudósnő találta fel, évtizedekkel ezelőtt, s azóta is sikeresen alkalmazzák a rákbetegek.
Kanadai kutatók meglepő eredményekről számoltak be a mellrák elleni küzdelemmel kapcsolatban. Felfigyeltek arra, hogy a lenmag segít a mellrák leküzdésében.
A mellrákban szenvedő nőknél lenmagot tartalmazó péksütemények rendszeres fogyasztásának hatására jelentős mértékben csökkent a tumor növekedése, sőt sok esetben a daganat zsugorodni kezdett.

Szabálytalan szívverés, szívszélhűdés:

A szív működésére is gyógyítólag hat ez a páratlan olaj, illetve a lenmag. Részben a koleszterin csökkentő tulajdonságának köszönhetjük, de az izomrendszerre, így a szívizomra is van gyógyhatása.

Hasznos a cukorbetegeknek:

A lenmag olyan anyagot tartalmaz, ami megfelel a nyálka és gyanta keverékének. Ez az anyag szükség esetén csökkenti a gyomorsav romboló hatását, enyhíti az emésztő szervek falainak érzékenységét, elősegítve a belek tartalmának továbbjutását kimosva a felesleges koleszterint, valamint szabályozza a glukóz jelenlétét a vérben, ezért a cukorbetegeknek is hasznos táplálék.

Székrekedés, bélműködés:

A téli rosttalan táplálék, de egyébként is azoknak áldásos az őrölt lenmag, akik sokat küzdenek székrekedéssel, vagy nincs meg a rendszeres bélmozgás. Ha beiktatjuk mindennapi reggelinkbe ezt az olajos rostot, akkor is rendszeres lesz a székletünk, ha egyébként fehér kenyeret fogyasztunk. A lenmag megduzzad a bélben, ami tágulási ingert vált ki, ez aktivizálja a bélmozgást, és ez székeléshez vezet.

Rovarcsípés:

A rovarcsípés nagyon kellemetlen tud lenni, ha csak a méhecske csípésére gondolunk akkor is. De vannak annál sokkal fájdalmasabb és veszedelmesebb csípések. Az őrölt lenmagból készített pép képes kiszívni minden mennyiségű mérget a szervezetből, ami csak csípés útján került be.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Az élet patikája
  2013-02-21 13:44:18, csütörtök
 
  Mákkal a csontritkulás ellen

Fantasztikus könyv került a kezembe. Schirilla György: Az élet patikája. Sok értékes dolgot tanultam tőle az egészséges élethez, táplálkozáshoz. De, ami a leginkább megfogott, az a csontritkulás gyógyításáról szól. Nekem sajnos elindult ez a folyamat. A reumatológus különféle gyógyszereket írt fel, köztük hormontartalmút, amelyektől rosszul lettem. Így a természetes gyógyítást kerestem, és meg is találtam. Én eddig tojáshéjjal gyógyítottam magam. Javult is az állapotom, de a mák- kúra most nagyon megfogott. Minden 60 feletti nőnek és férfinak ajánlom.

Először leírom, a tojáshéjas módszerem.

A főzéskor felhasznált tojás héját fémdörzsivel jól ledörzsölöm folyó víz alatt. Semmi mosószer nem kell! Így amit én szeplőnek gondoltam, teljesen megtisztult tőle a tojás héja. A belső fehér héját kihúzom,amennyire tudom. Összegyűjtöm egy kis fazékban a héjakat. Amikor eléggé megtelt, felöntöm vízzel, és forralom kb. 10 percig. Így minden baktérium elpusztul.

Azután kiszedem egy lapos tányérra a megfőzött héjakat. Ha megszáradt kávédarálón ledarálom. Végül átszűröm egy teaszűrőn, hátha maradt nagyobb darab, illetve a belső fehér héját így eldobhatom. Naponta egy evőkanállal kell megenni. Nekem a -3, 5 csontritkulásom, javult -3, 2- re . Többet gyógyszert be nem szedek. Egy kolléganőm 94 éves édesanyja is eszi a tojáshéjat. A múltkor elesett a szőnyegben és nem törött el sehol a csontja.



A csontritkulás (latin nevén oszteoporózis) számos panaszt okozhat. Általában - az átlagos magyar táplálkozás és életmód miatt - a csontok csontszövettartalma , sűrűsége és ezáltal szilárdsága az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. Nőknél e nem kívánt folyamat a változás korában és azt követően, férfiaknál pedig 65 éves kor után egyre markánsabban jelentkezik.

A helyzetet csak súlyosbítja az a körülmény, hogy a nők közül sokaknál előfordul - még elegendő vastartalmú ételanyag fogyasztás mellett is - a vas hiányos felszívódása.

Arról sok szó esik, hogy a kalciumnak szervezetünkbe történő beépüléséhez milyen fontos az A és D vitamin jelenléte.

A kalcium beépülése szempontjából e műfajban kétségtelen, hogy a mák a király! Azon felül, hogy 100 grammjában 1965 milligramm kalcium található (minden ételanyagunknál több), 22 milligramm vasat is tartalmaz. Telítetlen zsírsavaival súrlódásmentesíti vérünket, koleszterin- és triglicerid- csökkentő hatása van.

A mák rendszeres fogyasztása alkalmas a vérszegénység megszüntetésére is.

Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen a magnézium. A magnéziumban bővelkedő étrend lassítja az öregedési folyamatot, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát és trombózist. A mák 100gr/506 mg magnéziumot tartalmaz.

A Csallóköz temetőiben megvizsgált, nagyon magas életkort megélt ,emberek csontjai hihetetlen jó állapotúak voltak. A csontok szövetei akár egy harminc évesé.

A Csallóközben dívott a mák - kultúra. Karácsonykor a beiglit mézes- mákkal töltötték, valamiféle imitált kis tésztaanyaggal. A beiglit a családok az úgynevezett ,,tiszta szobában" tartották, ahol csak ritkán fűtöttek be. A vályogból vert falak hűvösen tartották a szoba levegőjét. Íratlan szabály volt, hogy a beiglinek húsvétig ki kellett tartania! Naponta ettek egy- egy szeletet belőle és ha vendég érkezett, azt is megkínálták. Húsvétkor pedig sütötték a következő mákos beiglit. Mikor az elfogyott, gyakorta fogyasztottak mákkal készült ételeket. A gyerekek közt népszerű volt a mákos guba, mákos pite, mákos gombóc és születés- és névnapjukon a mákos beigli.

A mai szokás szerint a karácsonykor vagy húsvétkor sütött beigli néhány nap alatt elfogy. Viszont a bölcs ember lehetőleg minden nap eszik mákot.



Elkészítési mód



50 dkg mákot megdarálunk, majd hozzáadunk ízlés szerint mézadagot, mely 10-től 25 dkg-ig lehet. Hozzáöntünk 2-3 dl vizet, és takaréklángon felmelegítjük a masszát, közben kevergetjük. Épp, hogy egyet forr, máris le kell venni a tűzről. Először azért, hogy a folsav ne károsodjon, másodszor azért, hogy ne keseredjen a mák. Mikor a massza lehűlt, befőttes üvegbe tesszük. Tárolásra a hűtőgép gyümölcs- zöldség tartója a legalkalmasabb. Pincében is sokáig eláll, hiszen a méz konzerválja mákot. Naponta kanalazzunk belőle 2-3 nagykanál mennyiséget. Amennyiben jótékony hatását fokozni akarjuk, ehetünk még hozzá mogyorót (magyar csonthéjas mogyorót!). A mogyorónak a vastartalma még a mákon is túltesz, hiszen 100 grammja 32 milligramm vasat tartalmaz.

A tölteléket időnként felhasználhatjuk mákos-palacsinta sütésére is.

A fentiekben leírt mák- kúra 16- 18 hónap alatt megállítja a csontszöveti leépülés folyamatát. Mivel a napi felszívódási mérték csak milligrammokban mérhető, 2-3 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a csontozatban bekövetkezett pozitív vátozást oszcilloszkópos vizsgálattal is meg lehessen állapítani.



Forrás: Schirilla György: Az élet patikája
 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.01 2013. Február 2013.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8743 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1043
  • e Hét: 3259
  • e Hónap: 5154
  • e Év: 55945
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.