Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
tüttyölt ratyli
  2013-03-01 19:09:46, péntek
 
  Ezt most találtam ,gondoltam megosztom.
Valamikor régen már halottam a ratyliról a tv-ben.
Olvassátok aranyos.



Hozzávalók:

- másfél kiló nyersratyli
- egy jókora pese
- 2 csobolyó gönyézde (ha lehet, pöcörgosi)
- 3 csipet ciháta

Elkészítése:

A nyersratylit fertályórát posvásztjuk, míg csurmot nem enged. Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyentgetjük, mert hamar odakaphat.
(Ahova nem szeretnénk.)*



Fenti - igencsak meghökkentő receptet - szegény megboldogult ükanyám hagyta rám, bár annó, amikor rám hagyta, én még meg sem születtem. Ezen mellékes tényt figyelembe se véve olybá vettem - mivel zsenge koromtól bőszen érdeklődöm a gasztronómia tudománya iránt -, hogy akár én is lehetek a tulajdonosa eme erősen felbecsülhetetlen értékű, s igen ritkaságszámbamenő ételleírásnak.
Nosza, rögtön magamévá is tettem, ami azzal kezdődött, hogy kigúvadó szemmel háromszor is elolvastam az elkészítendő étek nevét, címét, személyes adatait, hogynemondjam, a "profilját". TAJ-száma nem lévén, átböngésztem a hozzávalókat, úgyis a piacra készültem hirtelen felindulásból...
A TV-Paprikát kora reggel óta áhítatosan figyeltem, hogy mikor jön már a Bede Robi megmondani nekem, hogy "Mit eszünk ma?"
Azt sejtettem, hogy enni eszünk valamit, mert ugye az létfontosságú - energiapótlás, miegyebek végett -, csak fogalmam nem volt, hogy mit. Ja, meg hogy miből. (Jelzem, 29.-e volt.) - - -

Óóó, jött is a Robi, sármos fellépésével, imádnivaló mosolyával, s így hónap végén - mindennemű jövedelmek, nyugdíj, családi pótlék, gyerektartás, szociális segélyek és a lakásfenntartási támogatás nullára merítése után - ajánlott is egy könnyed, bárki számára elkészíthető egyszerű kis snassz bélszínérmét extraszűz nápolyi olívaolajon csaképp megkapatva, szarvasgombával töltve, juharsziruppal nyakon öntve, desszertnek meg avokádós, karambolás salátát ( ez utóbbiról lövésem se volt mi lehet, csak tippelni tudtam, hogy valószínűleg közutak mentén terem, amikor szezonja van ).

- - - Nos, hát ezért kotortam elő a ládafiából öreganyám rég porosodó receptjét, reménykedve, hogy azt a főzetet olcsóbban ki lehet hozni. Pontosabban a semmiből, mert abban is nagy vagyok, ha muszáj.
Kezemben a receptet lobogtatva rohantam a vásárba, legelőször a ratyli-árushoz mentem, aki csillogó szemmel ölelt a kebelére, könnyeivel küszködve körbecsókolgatott és azt szepegte, kilencvenegy éve nem vettek már tőle ratylit, itt rohad rá, már be is akarta zárni a bótot, de ne aggódjak, ez még a frissebbek közül való..
-Tüttyölve lesz? - rebegte, míg gondosan becsomagolta a ritka alapanyagot, s bólintásom nyomán örökre elérzékenyült. Kár, mert így nem tudtam megkérdezni tőle, hogy pesét, azt hol kapok?, így hát az ösztöneimre bíztam magam.
A pese-sátor arrébb volt vagy tíz méterrel, de vagyok én olyan talpraesett, hogy ha valamit nagyon keresek, azt meg is találom. Ehh. Meg is lett. A pesésnéni nem alélt el annyira, úgy látszik ezt az izét gyakrabban veszik a népek, mert egy frappáns mozdulattal beleplattyantotta azt a jókora darabot egy kimustrált teszkószacskóba, majd rám bámult:
- Vagy kevés lesz, aranyom?
-Ó, Dehogyiis! - szabadkoztam mosolyogva - Csak hárman leszünk rá, jut is, marad is, hehe. (Azért a biztonság kedvéért megnéztem ezt a jószágot közelebbről is, de nem mozgott, így hát megnyugodtam.)

Nem is nagyon részletezem tovább, minek untassalak benneteket, a lényeg, hogy a három csipet cihátát rögtön megkaptam a fűszeresnél, bár nagyon nehéz volt meggyőznöm róla, hogy tényleg nem kell egy kiló, nem, nem befőzni lesz. Csak csipetet, csak csípetet! ( Ki tudja, nem lesz-e ez is sok, még majd megmolyosodik nekem...)
A gönyézdére - ha véletlenül vesztek -, nagyon ügyeljetek ha arra jártok, mert tényleg csak a pöcörgosi a jó, a fószer rám akarta tukmálni a beremtásit, meg a vaharkázósit, de ne tévesszen meg benneteket, az csak silány utánzat mind. Úgy lehet, kínai, sose tudni. Ja, és csobolyót vigyetek, mert csak hozott edénybe méri a sóherje. Pedig van neki a pad alatt, láttam, csak biztosan sajnálja, mert az alpakkából van.

Hááát...boldogan cipeltem haza a különleges zsákmányt, ráadásul annyira olcsón megúsztam, hogy kifutotta még egy dobozos Borsodira is, amit tényleg csak a habos oldala miatt vettem, meg legalább azt messziről is felismertem. Hiába no, főzőcskézés közben olyan jólesik legurítani e habzó nedűből, vidámmá is tesz, bár én ettől a recepttől már alapból vidám voltam.
- - - És hogy mit kell tenni a továbbiakban? - látom kíváncsi tekinteteteket magam előtt - Pofonegyszerű! Csupán nagyon figyelmesen, lépésről lépésre követni kell a leírtakat és hipp-hopp, már kész is!

Ám! De!
Kedves kulináris élvezeteket előnyben részesítő, sütni-főzni szerető, ínyenc honfitársaim, mégegyszer hangsúlyozom, hogy maga a recept NEM SAJÁT TALÁLMÁNYOM, tehát csak felelősségetek teljes tudatában, mindennemű külső behatás és kényszer nélkül próbáljátok ki!
Amennyiben pedig nálatok beválik, akkor kérlek jelezzetek nekem, mert én épp most terítek, és nem akarok lebőgni ezzel a cuccal.
Szeretném azt mondani nyálcsorgató éhes családomnak, hogy ugyan már. Ez egy sokak által kipróbált, jól bevált recept! És persze közben ujjal mutogatnám a monitoron, hogy látjátok? Ő is meg ő is megcsinálta, hurrá! (Legfeljebb majd azt nyalogatják, ha mégis vacak lett.)

Utóirat: gyomorrontásról, elzöldült arcokról, hányingerről, mentőkről ne írjatok, mert képesek, és azt is elolvassák! Még a végén meg se kóstolják!
- - - - és akkor MIT ESZÜNK MA?! - - - -


*(A "Ratyli" receptjének forrása Internet; a cikk saját írásom)
Simon Ágnes
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
szépségápolás
  2013-03-01 18:05:59, péntek
 
  Mint köztudott a bőrt is táplálni kel, télen a hideg ellen nyáron pedig az erős napsütés viszontagságai miatt. De nem mindegy, hogy zsíros vagy éppen száraz a bőrünk, éppen ezért ahány bőr annyi féle ápolást igényel.

Éppen ezért most bemutatunk 5 féle bőrápoló maszkot többféle bőrtípusra, melyeket könnyen elkészíthetünk a konyhában megtalálható hétköznapi összetevőkből.


ALMA ÉS UBORKA

Ezt használjuk zsíros bőrre. Törjünk össze fél uborkát, fél piros almát, majd adjunk hozzá 1 citrom levét és egy tojásfehérjét. Mindezt gőz fölött kissé forraljuk össze, majd ha kihűlt kenjük az arcunkra és a nyakunkra. 20 perc elteltével, langyos vízzel távolítsuk el.



SÁRGARÉPÁS NARANCSOS JOGHURTOS MASZK

Mint a fentiekben is ez a maszk is zsíros bőrre ajánlott. Egy sárgarépa levét, egy narancs és citrom levével, majd adjunk hozzá zsírszegény joghurtot. Majd 10-15 percig hagyjuk az arcunkon hatni. Az idő elteltével, langyos vízzel lemossuk.



TEJ ÉS MÉZ MASZK

Ez a maszk egy igen hatékony tisztító maszk, mely segít megtisztítani a pólusokat. Szükségünk lesz még 1 tojásra, melybe belekeverjük az egy evőkanál tejpórt és az egy evőkanál mézet. Hagyjuk az arcon 15 percig majd langyos vízzel mossuk le.


MOGYORÓ MASZK

Ajánlót hidratálást igénylő száraz bőrre. Az összetört natúr mogyorót keverjük össze 2 evőkanál mézzel, és kevés extra szűz olíva olajjal, majd a bőr szárazságától függően 10-15 percig hagyjuk bőrünkön, majd langyos vízzel távolítsuk el.


AVOCADO MASZK

Száraz bőrre ajánlott. Egy fél avocado húsát keverjük össze 1 evőkanál extra szűz olíva olajjal. 10-15 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel távolítsuk el.


 
 
0 komment , kategória:  okosságok  
Öröm
  2013-03-01 16:26:33, péntek
 
 

Az öröm imádság, az öröm erő.
Az öröm háló, amellyel lelkeket foghatunk.
Isten szereti az örvendező imádságot.
A legjobb módja, hogy Istennek hálát adjunk: ha dolgunkat örömmel tesszük.
A szerető szív vidám szív.
Ne engedd, hogy a gondok úgy hatalmukba kerítsenek; hogy miattuk elfelejtsz örülni a feltámadt Krisztusnak. Mindnyájan Istenhez vágyódunk, a mennyországba, de hatalmunkban áll, hogy már most és itt nála legyünk a mennyben, s minden pillanatban boldogságban részesüljünk.
Ez azt jelenti: szeressünk úgy, ahogyan ő szeret, segítsünk, ahogyan ő segít, adjunk, ahogyan ő ad, szolgáljunk, ahogy ő szolgál, mentsük meg az embert, ahogyan ő megment minket, huszonnégy órán át vele legyünk, és a legnyomorúságosabb öltözékben is felismerjük.

Teréz anya
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
A szeretet …
  2013-03-01 16:23:55, péntek
 
  "A szeretet Isten adománya, benne van a mindenségben és minden egyes homokszemcsében.
Szeress minden levelet, Isten világosságának minden sugarát.
Szeresd az állatokat, szeresd a növényeket, szeress mindent.
Ha mindent szeretsz, fel tudod fedezni a dolgokban az isteni rejtélyt.
Amint egyszer felfedezted, napról napra jobban meg fogod érteni.
Végül eljutsz odáig, hogy szeretetedben magadhoz öleled az egész világot."

Dosztojevszkij
 
 
0 komment , kategória:  Lélekemelő  
Életszentség
  2013-03-01 16:22:52, péntek
 
 
Isten szent és azt kívánja:
hogy szentül szolgáljunk Neki,
kik a világból megtértünk
és lettünk Isten gyermeki.

Szentség:erényes élet,
bűn feletti győzelmet jelent,
a Lélek erejével győz,
akinek vágya,célja szent.

A szentség:összhang Istennel,
egy állandó,hű kapcsolat,
a hívő Istenével jár,
Vele tölti a napokat.

Nem érzelem ez,életelv,
mely betölti a jellemét,
s kegyelemből elnyeri az
életszentségnek öltönyét.

Testvér törekedjél te is
összhangban élni Ővele,
és szent képmássá alakít
a Szentléleknek ereje.


Moldován Vilmos
 
 
0 komment , kategória:   Hit és vallás- versek,idézete  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 50 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8746 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2294
  • e Hét: 5161
  • e Hónap: 11533
  • e Év: 62324
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.