Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
életszínvonal
  2013-03-22 23:56:47, péntek
 
  Link


Tedd a kurzort bármelyik országra a térképen és klikkelj egyszer .. megmutatja neked, hogy milyen helyen áll ez az ország szinvonala :gazdaságilag, oktatásban, egészségileg, biztonságban, emberi jogokban és stb. Például MAGYARORSZÁG 39-ik helyen áll.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
aranyos
  2013-03-22 23:50:58, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Müller Péter
  2013-03-22 21:55:00, péntek
 
 




"Amíg nem találok rád, én se vagyok egészen."

Ezt mindenki tudja, és átéli. Mégpedig többféle módon. Valaki úgy, hogy szüntelenül keres, kutat, kipróbálja a másikkal az életét, s ha látja, hogy "nem ő az" - elhagyja.

Van, aki passzívan várja, hogy jöjjön a hiányzó fél. Olyan, mint a földbe kötött virág, illatokkal csalogatja a másikat, de ő maga nem mozdul.
Megpróbál a hiánnyal vagy a teljesületlen álmaival együtt létezni.

A harmadik megtanul félbevágva élni. Magányosan. Sokszor ráfizetett azért, mert lélekben és testben kinyitotta magát a másik felé - s ezért bezárkózik, és elsajátítja az egyedüllét művészetét. Ez manapság a leggyakoribb. Hozzászokni a társtalansághoz, vagy beérni pótszerrel. Nem ő az, akit keres, de hasonlít rá. S ez is jobb, mint a semmi.

Szeretethiányos világban élünk. Azt kevesen tudják, hogy a társtalanság és az elidegenedés alapvetően nem a másokkal való kudarcaink eredménye, hanem az önmagunkkal való rossz viszonyé. Elfelejtettük, amit a régi nagy korok és tanítók tudtak még, hogy ketten élnek bennünk: van egy kifelé néző, csakis a saját érdekeit látó, önző egónk - és van egy Benső Énünk, aki sohasem felejtette el, hogy mindenki a testvére, a sorstársa, és egy vele.

Úszó jéghegyek vagyunk, de tudnunk kell, hogy a tengerből vagyunk valamennyien, s mihelyt elmúlik ez a komisz tél, meglágyulunk, visszaolvadunk a végtelen és bölcs tengervízbe s újra egyek leszünk. Benső Énünk ebben a parttalan és határtalan tengerben él, ott, ahol a jéghegy összekoccan a másikkal, és csattanva szilánkokra törik - a Benső Én tudja, hogy mindez csak a dermesztően hideg külső világ tragédiája: belül egyek vagyunk.

Akkor szeretünk, ha elolvadunk, megpuhulunk. Ha a jéghideg én, én, én, én helyett megszólal bennünk először a Te, aztán a Te és Én - és végül a Mi. Minden ember mélyvalósága tenger természetű és szeret. Fönt azonban meg van fagyva, magányosan didereg és fél. Mitől? Fura dolgot mondok: a szeretettől fél. Mint jéghegy az olvadástól.

Forrás:www.life.hu/sztarszerzok
 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
mindennapi mérgeink
  2013-03-22 14:59:42, péntek
 
 



Mindannyian megcsodáltuk már a magazinok és szakácskönyvek csábító ételfotóit, melyekről élénk, ragyogó színű zöldségek, csábítóan piros cseresznye mosolyog ránk, és szinte orrunkban érezzük a friss pecsenye illatát az aranybarnára sült pulyka láttán.


Az étvágygerjesztő képekhez a profi fotósok elképesztően furcsa, sőt olykor gusztustalan kellékeket használnak. Azért van szükség ezekre a ,,mocskos" kis trükkökre, mert bizony a fotós lámpák erős fénye alatt a gőzölgő étel gyakran kihűl, a sütemény kiszárad, a friss zöldség és gyümölcs összefonnyad, a fagylaltokról ne is beszéljünk...

Pillantsunk hát be a profi gasztrofotósok kulisszatitkaiba:

Kézi lángszóró segítségével megpörkölik a nyers hamburgerpogácsák széleit, a liba bőrét és a hot dog virslit. (A virslit egy kicsit megfőzik előtte, nehogy felrobbanjon a lángnyelvek hatására.)

A motorolaj a kevésbé fotogén szirupok, szószok ,,gusztusos" helyettesítője.

Glicerinnel vagy étolajjal kezelve a tenger gyümölcse - legyen bármilyen fáradt, vagy bomladozó - úgy néz ki, mintha most, frissen hozták volna a tengerből a tárgyasztalra. Italok üvegeire fújva olyan hatást kelt, mintha behűtve tettük volna a fényképezőgép elé. Salátáknak is friss, ropogós hatást ad.
A szórófejes műanyag flakon segítségével lespriccelt saláta a frissesség látványát nyújtja.

Vízbe mártott, majd mikróban felmelegített vattalabdával a kihűlt étel frissen főtt, gőzölgő fogássá varázsolható.

Dezodor segítségével teszik hamvassá a szőlőszemeket, egyéb zöldség- és gyümölcs féléket.

A hajlakk új életre kelti a szikkadozó süteményt.

A bútorfényező spray megakadályozza, hogy a szirupként használt motorolaj eláztassa a palacsintát.

Csipesszel rendezgetik a tökéletes természetesség látszatát keltő és kulcsfontosságú morzsaszemeket.

Egy nagyméretű fecskendő segítségével a lángszórózás előtt burgonyapürét fecskendeznek a baromfi bőre alá, hogy az valódi tanyasi csirkének tűnjön.

Barna cipőkrémmel bekenve a nyers hús olyan hatást kelt, mintha épp most vették volna ki a sütőből.

Füstölőkkel szintén a gőzölgő étel illúzióját keltik.




Dezodor segítségével teszik hamvassá a szőlőszemeket, egyéb zöldség- és gyümölcs féléket.

A hajlakk új életre kelti a szikkadozó süteményt.

A bútorfényező spray megakadályozza, hogy a szirupként használt motorolaj eláztassa a palacsintát.

Csipesszel rendezgetik a tökéletes természetesség látszatát keltő és kulcsfontosságú morzsaszemeket.

Egy nagyméretű fecskendő segítségével a lángszórózás előtt burgonyapürét fecskendeznek a baromfi bőre alá, hogy az valódi tanyasi csirkének tűnjön.

Barna cipőkrémmel bekenve a nyers hús olyan hatást kelt, mintha épp most vették volna ki a sütőből.

Füstölőkkel szintén a gőzölgő étel illúzióját keltik.

Az igazi jégkockák nem sokáig bírnák a reflektorok fénye által termelt hőt, így akril és más műanyagokból készített műjégkockákat alkalmaznak a hideg italok fotózásánál.

A hamburger zsemle kiválasztása a beállítási folyamat kritikus része, a vérbeli ételfotósok ezért hatalmas műgonddal szezámmagokat is ragasztgatnak a zsemle tetején lévő csupasz részekre.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
medvehagyma
  2013-03-22 13:39:50, péntek
 
 



Allium ursinum L.
Népies neve:

sásihagyma

A növény leírása:

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.

A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják.

Mi van benne?

A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.
Mire jó?

Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.

A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.

Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése

Hogyan használjuk?

Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
Jó tudni!

Könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel!

Receptek

medvehagymaleves. 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 lvíz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.

medvehagyma-főzelék. A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.

medvehagymamártás. Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.

medvehagyma-saláta I. Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.

medvehagyma-saláta II. Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.

Medvehagymás zakuszka. Március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb. 500 g-nyi mennyiséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk, karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket, gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük.
Tehéntúrót terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük, borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.

Medvehagymás pizza. 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.

Medvehagymás szendvics. Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.

medvehagyma kapri módra. Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 1143
  • e Hónap: 5547
  • e Év: 37276
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.