Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
túrós zserbó
  2013-03-25 21:19:57, hétfő
 
 



Túrós zserbó


Hozzávalók a kakaós lapokhoz: 25 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, 6 dkg margarin, 1 evőkanál kakaópor, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 kiskanál sütőpor, 2-3 evőkanál tejföl

A lisztbe keverjük el a sütőport, és a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a puha margarint, egy kicsit morzsoljuk össze, és ekkor hozzáadhatjuk a cukrot, és a kakaóport is. Dolgozzuk jól össze, ezután kanalanként adjuk hozzá a tejfölt, és gyúrjuk egy könnyen nyújtható tésztává. (a tejfölt apránként tenni bele, nehogy túl lágy tésztát kapjunk)

Ezután kétfelé venni a tésztát, és két gombócot gyúrni belőle, majd felhasználásig a hűtőbe tenni.

Hozzávalók a sárga laphoz: 15 dkg liszt, 5 dkg kristálycukor, 3 dkg margarin, 1/2 kiskanál szódabikarbóna, 1 kiskanál sütőpor, 1-1,5 evőkanál tejföl

Ezt ugyanúgy elkészítjük mint a barna lapot, de csak egy lap lesz majd belőle.

10-15 dkg darált dió , kb.20 dkg baracklekvár, csokoládé a tetejére

Túró töltelék : 50 dkg túró , 20 dkg kristálycukor , 2 ek. búzadara , 3 tojás , 1 citromhéj , 2 evőkanál tejföl , 1 cs. vaníliás cukor

A krémhez a túrót áttörjük, összedolgozzuk a cukorral, búzadarával, 3 tojás sárgájával, a citrom reszelt héjával, tejföllel, van.cukorral, és a tojások felvert habjával.

Kb. 22 * 30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk.
Először a sárga tésztát nyújtjuk ki és tesszük a tepsibe.
Megkenjük baracklekvárral, megszórjuk dióval.
Rátesszük az egyik barna lapot, ezt is megkenjük lekvárral és megszórjuk dióval, majd rákenjük a túrókrémet, és rátesszük a másik barna lapot.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 35-40 percig sütjük. Ha kihűlt, csokoládéval bevonjuk a tetejét.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
gesztenyés mézes krémes
  2013-03-25 21:13:54, hétfő
 
 



Gesztenyés mézes krémes

A tészta hozzávalói : 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 db tojás, 1 púpos evőkanál kakaópor, 2 evőkanál méz, 1 csapott mokkáskanál sütőpor, 2 csapott mokkáskanál szódabikarbóna.

A tészta elkészítése : a lisztbe keverjük el a sütőport, és a szódabikarbónát. A többi hozzávalót egy tálba teszünk és gőz felett simára keverjük, levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet. A tésztát három felé osztjuk és darabonként kb. 35 * 25-es lapot nyújtunk belőle. A lapokat villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon. 180 fokon pár perc alatt megsütjük. Vigyázzunk ne süssük túl a lapokat, mert könnyen kiszáradhat!

A krém hozzávalói : 50 dkg gesztenyemassza, 1 csomag vaníliás pudingpor, 3 dl tej, 15 dkg porcukor, 20 dkg puha vaj vagy margarin, 5 cl rum vagy egy kevés rumaroma, 1 kis zacskó habfixáló ( 10 gr. ) , 5 dl tejszín

A krém elkészítése : a pudingot a tejjel a szokásos módon elkészítjük, és hagyjuk kihűlni. Gépi habverővel a puha vajat keverjük ki a porcukorral. Először a kihűlt pudingot, majd a gesztenyemasszát is folyamatosan adagolva keverjük hozzá a vajas porcukorhoz, végül ízlés szerint a rumot is tegyünk bele. A lehűtött folyékony tejszínt kezdjük el felverni, majd adjuk hozzá a habfixálót, és verjük kemény habbá, óvatosan fakanállal keverjük a gesztenyés krémhez.

Töltsük meg a lapokat, és hagyjuk állni legalább egy éjszakát, hogy kellően megpuhuljon. Tetejét csokimázzal vonjuk be.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
mézes krémes
  2013-03-25 21:12:03, hétfő
 
 


Mézes krémes

A lapokhoz : 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 4 evőkanál méz, 3 evőkanál zsír, 1 tojás, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 4 evőkanál tej

A hozzávalókból gyúrjunk egy félkemény tésztát úgy, hogy a tejet fokozatosan adjuk hozzá, és a szódabikarbónát a lisztbe keverjük el.

A gyúrt tésztánkat osszuk el 4 felé, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki őket kb. 23 * 31 cm-es lapokra. Helyezzük őket sütőpapíros sütőlapokra ( vagy tepsi hátuljára ) és előmelegített sütőben kb. 200 fokon pár perc alatt süssük meg a 4 lapot. Nagyon vigyázzunk, mert gyorsan sül, könnyen megszáradhatnak a lapok.

Krémhez : 5 dl tej, 10 dkg búzadara, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 tojássárgája, 20 dkg baracklekvár vagy valamilyen pikáns lekvár.

A tejet hidegen keverjük el a búzadarával, majd forraljuk fel, főzzünk belőle tejbegrízt. Langyosra hűtsük ki. Eközben keverjük ki a margarint a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a fertőtlenített tojásunk sárgájával, ( ez nagyon fontos! ) majd keverjük hozzá gépi habverővel kisebb adagokban a langyosra hűlt tejbegrízt.

Összeállítás : A tölteléket felezzük el, az 1. lapra kenjük el a krém felét, erre helyezzük rá a 2. lapot, és kenjük meg lekvárral. Erre tegyük a 3. lapot és kenjük meg a krém másik felével. Helyezzük a tetejére a 4. lapot és vonjuk be olvasztott csokoládéval. Ehhez kb. 20 dkg csokoládét olvasszunk meg így.... olvasztott csokoládé készítése.

Megjegyzések : Ezt a süteményt fogyasztás előtt 1 - 2 nappal el kell készíteni, mert addigra fog kellően megpuhulni, összeérni a süti. Én egy kicsit sokalltam a krémet, így nem tettem bele az összeset, de utólag azt mondom elfért volna benne, akkor egy kicsit magasabb is lett volna. A krém készítésénél a tojás fertőtlenítése így történjen : tegyük az egész tojást kb. 40 fokos vízzel teli edénybe úgy, hogy azt ellepje. Öntsünk hozzá kb. 5 cl hypót, hagyjuk benne 5 percig úgy, hogy a tojást az ujjunkkal folyamatosan mozgatjuk. Utána folyó vízben jól öblitsük le. Nyers tojás felhasználásakor ezt a folyamatot soha ne hagyjuk ki!

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
bőrápoló olajok
  2013-03-25 14:53:43, hétfő
 
 


A növények csírájában, magjában és gyümölcsében az éltető napsugarak hatására keletkező olajokról általában keveset tudunk, s ezért azokat nem is értéküknek megfelelően használjuk. Ha jobban megismernénk őket, akkor tudatosabban válogathatnánk a kozmetikumok között, sőt káros anyagokat nem tartalmazó, egyedi bőrápoló keverékek készítésével is megpróbálkozhatnánk
A növényi olajok biokémiai felépítése nagyon hasonló a bőr zsíranyagaihoz, s értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat, foszfolipideket (pl. lecitint), növényi szterineket, antioxidánsokat, szín- és ízanyagokat stb. - tartalmaznak. Ezért a natúrkozmetikában (fito-, és aromakozmetikában) egyre népszerűbbek, és egyre sokoldalúbban használják fel őket.

Tisztítanak

A zsiradékok közös tulajdonsága, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, s így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések. A fénylően zsíros (olajos szeborreás) bőrűek többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag szárító olajokat használjanak (szőlőmagolaj, muskotályrózsa-olaj). A szárazabb érzetű bőrökhöz (korpás szeborreáshoz is) az egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok valók (pl. olívaolaj, sárgabarackolaj).

Védik a bőrt

A jobbára telített zsírsavakat (pl. palmitinsav, sztearinsav, arachinsav) tartalmazó, szobahőmérsékleten többnyire szilárd növényi olajok, zsírok - amilyenek pl. a shea vaj (karitévaj), a kókuszzsír, a kakaóvaj, a sűrűn folyós ricinusolaj és a jojobaolaj - lassan szívódnak fel a bőrbe, s így megfelelő védelmet nyújthatnak a téli hideg, a szél és a fűtött szoba száraz levegőjének károsító hatása ellen. A lassan felszívódó telített zsírok, olajok ugyanis védőréteget alkotnak a bőrön, s meggátolják a hideg, a szél és a száraz levegő vízelvonó hatását.

Hidratál

A száraz és vízhiányos bőrök krémjeiben, testápolóiban telített zsírsavakat tartalmazó növényi olajoknak és viaszoknak is szerepelni kell, mert ezek képesek meggátolni a sejtek vízvesztését anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről. A lecitin kiváló emulgálószer, ezért a lecitinben gazdag olajok - pl. az avokádó- és a szezámolaj - is hatásos hidratálók. A száraz és érett bőr számára készült krémekbe makadámia-olajat is keverhetünk, mert 24% palmitolsav-tartalmának köszönhetően képes intenzíven megkötni a nedvességet.

Fényvédelem

Egyes növényi olajok bizonyos mértékig az UV-sugarak káros hatásaitól is megvédik a bőrt. A növényi viaszok és a telített olajok természetes fényvédelmét (SPF) általában 4, a makadámia-olajét 3, a szezám-, és az avokádóolajét pedig 1-2 faktor erősségűnek tartják. Amennyiben ésszerűen viszonyulunk a naphoz, vagyis a bőrt fokozatosan szoktatjuk a napfényhez, s az ártó égető sugarakat elkerüljük, úgy ezeket levendula-aromavízzel vagy aloekivonattal együtt biztonságosan használhatjuk. (Világos bőrűek számára azonban biztonságosabb védelemre, fizikai fényszűrőkre is szükség van).

Test-, arcápolás

Azokkal az olajokkal, amelyek 50%-nál nagyobb mennyiségben tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, általában nagyon jól lehet masszírozni. Az olívaolaj, a szezámolaj, a sárgabarackmag-olaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a makadámia-olaj, ezek az úgynevezett ,,félig száraz" olajok jól csúsznak a bőrön, bársonyos érzetet hagynak maguk után, s emellett gyorsan fel is szívódnak. A szezámolajat, az indiai természetgyógyászat (ayurveda) olaját különösen szívesen alkalmazzák testkezelésekhez, mert gyorsan átmelegíti a szöveteket, ezenfelül méregtelenítő hatása is van. Az avokádóolaj is melegíti a bőrt. A cellulitproblémák, fogyókúrák esetén olyan testápolókat vásároljunk, amelyekben ezek is szerepelnek.

Rugalmassá teszik a bőrt

A terhességi csíkok megelőzésére olyan olajokkal lehet felvenni a harcot, amelyek a bőrt intenzíven puhítják, rugalmasítják. A mogyoróolajat, lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolót mindenki alkalmazhatja, akinek gyenge a kötőszövete.

Regenerálnak

Minél hosszabb ideig érnek a növények magjai, amelyekből az olajat kipréselik, annál magasabb százalékban tartalmaznak esszenciális (számunkra nélkülözhetetlen) zsírsavakat. A többszörösen telítetlen zsírsavak (linolsav, gammalinolénsav stb.) a sejtmembrán alkotórészei. Mivel ezek gyorsan száradó olajok, általában csak más olajokkal keverve, és csak maximum 10%-ban tehetőek a krémekbe.

A száraz, idősödő bőr számára nagyon jó regeneráló olajnak számít az argánfaolaj. Fonnyadt, rossz vérkeringésű bőr számára borágóolajat is keverjünk az alapkrémbe. Ezt az olajat a változókori tünetek észlelésekor belsőleg is érdemes fogyasztani. Mivel könnyen romló olajról van szó, hűtőszekrényben kell tárolni. A feketekömény-olaj tartalmazza az összes zsírban oldódó vitamint. A bőr könnyedén beissza, szinte selymessé válik tőle.

Az avokádóolaj is kiváló regeneráló. Fitoszterineket, A, B, C, D, E, K vitaminokat és klorofillt is tartalmaz. Sikeresen alkalmazható száraz, hámló és érett bőrre. Antioxidáns vitaminjainak köszönhetően kevésbé avasodik.

A búzacsíraolajban is sok fitoszterin, lecitin, vitamin van (A,E,D,F), ezenkívül foszfatidokat és ösztrogéneket is tartalmaz, ami ugyancsak pozitívan hat a sejtek regenerációjára.

A ligetszépe, vagy hivatalos nevén Oenothera biennis a mirtuszvirágúak rendjébe tartozó sárga virágú növény, melynek magja 15-20% olajat tartalmaz. Érelmeszesedés megelőzésére, érrendszeri megbetegedések kezelésére is használják.

Nyugtatnak, gyógyítanak

Napozást követően is számíthatunk a növényi olajokra. A shea vaj, az aloe vera olaja, a körömvirágolaj és a csipkebogyóolaj megnyugtatják és regenerálják a naptól megviselt bőrt, különösen akkor, ha pár csepp levendula-illóolajat is keverünk hozzájuk. Az orbáncfű- vagy más néven csengőlinkaolaj kiválóan nyugtatja a gyulladt bőrt, vigyázni kell azonban arra, hogy használatakor ne érje fény a bőrt, mert fényérzékenyítő anyagokat tartalmaz.

A sebek gyorsabban gyógyulnak, ha a hámosodást segítő karotinoidokat, A-vitamint és allantoint tartalmazó növényi olajokkal kenegetjük: ilyenek pl. shea vaj, a csíraolajok, a körömvirágolaj, a karottaolaj (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

Az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrre jótékonyan hat a tökmagolaj is. A benne lévő szelén és az E-, A-vitaminok antioxidánsok, megvédik a hormonokat, enzimeket a káros szabadgyököktől. A többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag lenolajat ekcémás és pszoriázisos bőrökre készült kozmetikumokban is felhasználják. Irritált, beteg bőrök (neurodermitis, ekcéma) ápolására bevált olaj a gammalinolénsavat és vitaminokat tartalmazó ligetszépeolaj. Bőrprobléma esetén ezeket különösen ajánlott belsőleg is fogyasztani.

Zsíros bőrre olajat?

Igen. A faggyúmirigyek működését normalizálja, a tág pórusokat összehúzza a csipkebogyóolajat, szőlőmagolajat (szárító olajakat), jojobaolajat és 1%-ban avokádóolajat tartalmazó keverék. Erős antibakteriális hatása miatt a zsíros, tisztátalan bőrök ápolásához egészen kis mennyiségben feketekömény-olaj és tisztító és gyógyító hatású borágóolaj is keverhető.

Az érzékeny bőrök ápolója

Csecsemők, gyermekek finom, érzékeny bőrének ápolására a kellemes illatú, selymes érzetű mandulaolaj, és a bőrvédő, antioxidáns tulajdonságú jojobaolaj a legmegfelelőbbek. Ezeket nedves kézzel masszírozzuk a bőrbe.

A minőségre figyelni kell!Az olajok minősége függ a felhasznált gyümölcs, mag, csíra minőségétől, valamint a kinyerés módjától és idejétől. Kiemelkedő, gyógyító tulajdonsága csak a hidegen (20 fok alatt) sajtolt olajoknak van.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
karamellás krémes rakott süti
  2013-03-25 12:54:35, hétfő
 
 



A krémhez:

175 g cukor
3 ek víz
csipet só
750 ml tejszín

A piskótához:

vaj a kikenéshez
5 tojás
5 ek cukor
5 ek liszt
3 ek kakaópor
½ cs sütőpor
2 cl rum
2 dl feketekávé

Díszítés:
málna
csokiforgács

elkészítés

A krémhez lassú tűzön karamellizáljuk a cukrot a sóval és a vízzel. Néha keverjük meg, és hagyjuk főni, amíg a cukor teljesen aranyszínűvé nem válik. Vegyük le a tűzről, majd lassan adjuk hozzá a tejszínt. Ezután tegyük vissza a keveréket a tűzhelyre, és közepes lángon kevergetve főzzük, amíg össze nem áll, de ne hagyjuk a tejszínt felforrni!
Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni, tehetjük hűtőbe, hogy minél hidegebb legyen a keverék (akár hagyhatjuk állni estére is). Ha kihűlt, verjük fel a karamellás krémet, amíg viszonylag kemény habbá nem válik (ehhez kell egy kis kitartás).
Amíg hűl a krém, elkészítjük a piskótát. Válasszuk szét a tojásokat, és verjük fel a sárgáját, közben hozzáadogatva a cukrot. Egy másik tálban verjük kemény habbá fehérjét, egy harmadikban pedig keverjük össze a lisztet, a sütőport és a kakaóport. A tojássárgás keveréket lassan keverjük bele a fehérjébe, majd jöhet a lisztes keverék. Ügyeljünk rá, hogy ne törjük túlságosan össze a fehérjét.
A piskóta masszát oszlassuk el kivajazott tepsiben, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Ha kész van, egy darabig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki, és vágjuk körülbelül 3-4 centiméteres kockákra.
Keverjük össze a rumot és a feketekávét. A piskóta kockák egyik oldalát mártogassuk a kávés keverékbe, majd rakosgassunk egy rétegnyit egy tálaló edény aljába. A kenjünk rá egy réteg karamellás krémet, majd jöhet egy újabb réteg piskóta. Folytassuk, amíg el nem fogynak az alapanyagjaink. A legfelső réteg krémes legyen.
Díszítsük friss gyümölcsökkel és csoki forgáccsal. Visszatehetjük a hűtőbe állni egy kicsit, de akár azonnal is fogyasztható.



 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.02 2013. Március 2013.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 982
  • e Hét: 1856
  • e Hónap: 6260
  • e Év: 37989
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.