Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Édes tejfölben sült túrógombóc
  2013-04-14 22:56:41, vasárnap
 
  Édes tejfölben sült túrógombóc


Hozzávalók:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1 tojás
3 zsemle
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (opcionális)
A szószhoz:
2 pohár tejföl
1 tojás
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor

Valamint:
vaj
zsemlemorzsa
cukor

Elkészítés:
3 db egészen szikkadt zsömléből másfelet annyi tejbe áztatok be, amennyit felszív, a másik feléből meg morzsát készítek (zsemlemorzsát is használhatunk). Az áztatott zsömlét kicsavarom, a többi hozzávalóval összekeverem, végül 1 tojást és a morzsát is hozzáadom. Egy jénait jól kivajazok, nagy gombócokat készítek a masszából, amit leöntök a szószhoz való tejföl, tojás, cukor, vaníliás cukor keverékével, és 200 fokos sütőben megsütöm.





Közben egy serpenyőbe vajat, zsemlemorzsát és cukrot teszek, amit kevergetve megpirítok. A cukor közben egy kissé karamellizálódik, és a morzsa finom, édes és ropogós lesz. Ezt szórom a tetejére.

Megjegyzés:
Tapasztalataim szerint ez sokkal finomabb, és kevésbé macerás elkészíteni, mint a hagyományos túrógombócot. A receptet köszönöm Andinak!

A receptet és a fotót Esztiklock küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Zöldcitromos pácban sült zöldspárga gombafalatokkal
  2013-04-14 22:50:56, vasárnap
 
  Zöldcitromos pácban sült zöldspárga gombafalatokkal


Hozzávalók:
50 dkg zöldspárga
25 dkg friss nagy méretű csiperkegomba
1/2 zöldcitrom (lime) leve és egy egész reszelt héja
kb. 2 dkg szárított vargánya nagyon apróra zúzva
1 dl olívaolaj
1 kis gerezd préselt vagy reszelt fokhagyma
kb. 1 kávéskanálnyi frissen őrölt vegyes bors (rózsabors, fekete bors, fehér bors)
kb. 1 csapott teáskanálnyi só
kb. 1/2 teáskanálnyi barna nádcukor
1/2 kávéskanálnyi aprított kakukkfű (szárítottal is helyettesíthető)
1/2 kávéskanálnyi aprított rozmaring (szárítottal is helyettesíthető)
1/2 kávéskanálnyi oregánó (szárítottal is helyettesíthető)

Elkészítés:
A pácléhez az olajat egy tiszta nylonzacskóba töltöm, belereszelem a lime héját, belefacsarom a félbevágott gyümölcs levét, sózom, hozzáadom a fokhagymát, majd az aprított fűszereket, a nádcukrot, borsozom.

Az egészet alaposan összerázom. A fűszerezés természetesen mindig egyéni ízlés kérdése. A fent megadott mennyiségeket ki-ki saját kedve szerint módosíthatja, de nagyjából ezen arányok szem előtt tartásával érdemes számolni, hogy a különböző ízek egyensúlyban maradjanak, amire pedig hangsúlyt helyez az ember, az ne sikkadjon el - jelen esetben az enyhén citrusos, borsos, sós ízkombináció finom dominanciája.

A spárgák fás végeit letöröm, alaposan megmosom, vékonyan meghámozom, majd éles késsel előbb keresztben félbevágom, ezt követően a kis hasábokat hosszában is elfelezem. Ez azért fontos, mert az olajos pác igazán a sima felületen tapad meg.

A gombát folyó víz alatt megsikálom, majd kb. 1 cm vastag szeletekre vágom.





Minden faldarabolt zöldséget beleszórok a pácleves zacskóba.





A zacskó tetejét összezárom, majd alaposan összerázom, és kívülről finoman rámasszírozom az olajos keveréket a zöldségekre, így nem kell külön edényt mosogatni, és az ember keze sem lesz olajos. Kb. 15-20 percet hagyom a zöldséges zacskót pihenni, ennyi idő alatt a falatnyi darabokat finoman átjárja a fűszeres pác.

A sütőt 190 fokra előmelegítem. Nagy grillserpenyőben szépen elegyengetem az illatos zöldségeket, a zacskó segítségével eloszlatom rajtuk a fűszeres keveréket, majd 10 perc alatt roppanósra sütöm. A hirtelen, erős hőhatás következtében és az olajos bevonatnak köszönhetően a gomba és a spárga kívülről enyhén megpirul, de a zamatok nem illannak el, a zöldségek nem esnek össze.





Megjegyzés:
Frissen sültek, natúr húsok, halak, sült sajtok mellé remek köret, de önmagában is nagyszerű tavaszi zöldségétel!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Waldorf-saláta camembert sajttal
  2013-04-14 22:41:20, vasárnap
 
  Waldorf-saláta camembert sajttal

Hozzávalók:
2 fej zellergumó
2 citrom leve
3 db savanykás alma
15 dkg dió
2 szál zellerlevél
12,5 dkg camembert sajt
1 fej saláta

A mártáshoz:
1 pohár tejföl
1 pohár kefir
5 evőkanál majonéz
2 evőkanál mustár

Elkészítés:
A zellereket meghámozzuk, és gyufaszál vékonyra vágjuk, majd meghintjük sóval, illetve lelocsoljuk citromlével. Az almákat meghámozva pici kockákra vágjuk, és erre is öntünk citromlevet.

A salátás tálat kibéleljük salátalevelekkel, és a mártásban elkevert alapanyagokat beleadagoljuk , felaprított zellerlevelet adunk hozzá,
összekeverjük.

A dióbelet durvára vágva, a camembert sajtot pedig felkockázva hozzákeverjük.

Tetejét dióbéllel díszítjük. Hűtőben több óráig érleljük.

Remek saláta, és előételnek is kitűnő.





Megjegyzés:
A receptet Tajti Kálmánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Magas-Tátra (krémes)
  2013-04-14 22:37:47, vasárnap
 
  Magas-Tátra (krémes)


Hozzávalók:

A tésztához:
3 dl víz
25 dkg Vénusz sütőmargarin
20 dkg liszt
7 tojás

A vaníliás krémhez:
1 liter tej
3 csomag vaníliás puding
20 dkg cukor
25 dkg Vénusz sütőmargarin

A habhoz:
5 dl tejszín
cukor
4 csomag habfixáló

Elkészítés:
A tésztához a vizet a margarinnal felforraljuk, 20 dkg lisztet belekeverünk, hűlni hagyjuk, majd egyesével beleütjük a tojásokat, és jól elkeverjük habverővel.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra két adagban egyenletesen elkenjük a tésztát, és 180 fokos sütőben szép barnára sütjük (kb. 20-25 perc). Sütés közben ne nyissuk ki a sütőt, csak a vége felé. Amikor kivesszük, rácsra tesszük, és azonnal megszurkáljuk

A krémhez a vaníliás pudingokat a cukorral és a tejjel megfőzzük. A margarinnal összekeverjük, kihűtjük, és az egyik lapra egyenletesen rákenjük.

A habhoz a tejszín ízlés szerint cukorral és a habfixálókkal keményre verjük, és a vaníliás krém tetejére halmozzuk.

A másik tésztalapot felkockázzuk, és befedjük vele a süteményt.





Megjegyzés:
Hirtelen ránézésre tömény, nehéz sütinek tűnik, de egyáltalán nem az! Tényleg ajánlom kipróbálni!

A receptet és a fotót Kittina777 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Szombati lazacszelet
  2013-04-14 22:34:01, vasárnap
 
  Szombati lazacszelet

Hozzávalók:
4 szelet lazac
1 citrom leve
1 nagyobb hagyma
néhány szem mandula

cukor
ecet
1 babérlevél
kevés gyömbérpor

Elkészítés:
A kockára vágott hagymát a mandulával és a fűszerekkel feltesszük főni, kb. 20 perc múlva hozzáadjuk a lazacot. Még 20 percig főzzük, majd a halat tálra helyezzük, rászűrjük a levét. Hidegen tálaljuk.

Megjegyzés:
Azért szombati, mert amikor a hosszú, téli szombat estéken összejön a társaság, beszélgetés, kártyázás és persze iszogatás mellet gyakori étek.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Tiroli kapros gombócleves
  2013-04-14 22:31:44, vasárnap
 
  Tiroli kapros gombócleves


Hozzávalók:
3 liter erőleves
1 csokor kapor
4 zsemle
2 dl tej
8 tojás
4 evőkanál liszt

őrölt bors
1 csokor petrezselyem
zsemlemorzsa

Elkészítés:
1.) Elkészítjük az erőlevest, és a tűzön hagyjuk, hogy mire összegyúrjuk a gombócokat, gyöngyözve forrjon, takarékon.

2.) A zsemléket összevágjuk, leforrázzuk tejjel, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk liszttel, összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásfehérjét és a finomra vágott kaprot. Botturmix segítségével egészen pépesre turmixolhatjuk. (A végén adjunk hozzá 2-3 evőkanál zsemlemorzsát, jobban összetapad.)

3.) Vizes kézzel gombócokat formázunk, és a gyöngyöző levesbe tesszük őket, majd kb. 10 perc alatt mindet puhára főzzük. Hamar feljönnek a gombócok a víz tetejére, de kell a 10 perc, különben belül nem főnek át. Friss petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk a levest.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

További receptek és fotók a Morzsáló blogban!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Medvehagyma-krémleves
  2013-04-14 22:28:41, vasárnap
 
  Medvehagyma-krémleves


Hozzávalók:
10-12 levél medvehagyma
3-4 szál vastagabb újhagyma
1 db fehérrépa
ételízesítő
1 db erőleveskocka
1 evőkanál vaj, vagy Rama
2 dl főzőtejszín
1 db tojás
10-15 dkg reszelt sajt
5 dkg pörkölt mogyoró

őrölt fehérbors

Elkészítés:
Az újhagymát és a fehérrépát felkarikázom, a medvehagyma levelek szárát eltávolítom, a leveleket feldarabolom.

A vajon megfuttatom a hagymát és a répát, majd hozzáadom a medvehagymát, sózom, borsozom. Felöntöm 1-1,5 liter vízzel, beleteszem az ételízesítőt és az erőleveskockát, felforralom, majd kisebb lángon addig főzöm, míg a répa megpuhul. Merülő turmixszal össze turmixolom, lassan belecsurgatom a tejszínben elkevert tojást (lassan, állandó keverés mellett, hogy a tojás össze ne ugorjon). Visszateszem a tűzhelyre, átmelegítem, de már nem forralom.

Reszelt sajttal, pörkölt mogyoróval, esetleg sajtos pirítóssal tálalom.





Megjegyzés:
Először próbálkoztam a medvehagymával, a piacon vettem 1 csomaggal 400.- forintért, a harmadából készült a leves.

3 levélből próbaként bazsalikommal, fokhagymával, olívaolajjal pestót készítettem, a maradék leveleket egyelőre a mélyhűtőbe tettem.

A leves egyébként nagyon finom lett! Jó étvágyat, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Thai rizses zöldség
  2013-04-14 22:25:29, vasárnap
 
  Thai rizses zöldség


Hozzávalók:
25 dkg bébikukorica
25 dkg cukorborsó
1 db nagy, húsos paradicsom
25 dkg főtt rizs
1 kis konzerv ananász (karika)
1 csokor újhagyma
jó sok fokhagyma (minimum 5 gerezd, akár 1 fej is)
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:
Először is mindent feldarabolok nagyjából egyforma darabokra; a bébikukoricát, az újhagymát (zöldjével együtt), a cukorborsót a felhevitett wokban elkezdem pirítani az olivaolajon. Közben a fokhagymát apróra vágom és besózom. Miután a zöldségeket pirítottam 3-5 percig, utána a besózott fokhagymát a kés lapjával szétnyomogatom, míg pürészerű állaga lesz és a zöldségekhez adom. Utána hozzáadom a feldarabolt paradicsomot, a feldarabolt ananászt, valamint a főtt rizst. Kicsit lepirítom őket, majd a szójaszószt is hozzáadom (néha több is kell mint 2 evőkanál;, a lényeg, hogy nem kell sok szósznak maradnia az étel alatt, viszont a rizsnek teljesen át kell vennie a színét-ízét.) És már kész is van ez az ízletes, vegetáriánus étel!

Megjegyzés:
Személyes hozzáfűzés: Én ezt az ételt nagyon-nagyon szeretem, remélem mások is megszeretik! A 90 napos fogyókúrába remekül beilleszthető szerintem, és kis változatosságot nyújt!

A receptet Orsi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Thai édes rizsgombóc
  2013-04-14 22:23:44, vasárnap
 
  Thai édes rizsgombóc


Hozzávalók:
A tésztához:
1 bögre rizsliszt
1 bögre kókusztej
kókuszreszelék
Vénusz olaj

A töltelékhez:
puding (kész vagy főzött)

Elkészítés:
1. A rizslisztből és a kókusztejből lágy gyurmaszerű tésztát gyúrunk.

2. A tölteléknek való pudingot már korábban kis gombócokban (kiskanállal egy tányérra púpozva) megfagyasztottuk, most a tésztába csomagoljuk, olajos kézzel 5-6 cm átmérőjű gombócokat formázunk.

3. Lobogó vízben kifőzzük, közben a töltelék is megpuhul, átmelegszik.

4. Kókuszreszelékbe forgatjuk, kissé kiolajozott tálra tesszük. Ha összeérnek a gombócok, vagy nem olajos a tál, nem fogjuk tudni róla egészben leszedni a gombócokat.

Gyümölcstöltelékkel is készíthető.

Megjegyzés:
Lefegyasztható, mikróban jól melegíthető. Desszertnek elég 2 gombóc személyenként, mert nagyon laktató. Gluténmentes.

A receptet Hagidora küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Wokban párolt hátszín zöldségekkel, thai szezámos szójamártá
  2013-04-14 22:21:11, vasárnap
 
  Wokban párolt hátszín zöldségekkel, thai szezámos szójamártásban


Hozzávalók 1 személyre:
12 dkg marhahátszín
4 dkg paradicsompaprika
4 dkg vöröshagyma
4 dkg csiperke
4 dkg karfiol
4 dkg póréhagyma
3 ml olívaolaj
szójaszósz
szezám olaj

Elkészítés:
A hátszínszeletet olívaolajon hirtelen kicsit áthevítjük, majd ha kérget kapott, fűszerezzük, ráöntjük a szezámolajjal elkevert szójaszószt és az összevágott zöldségeket, és lassú tűzön, kevés lével együtt puhára pároljuk őket.

Megjegyzés:
Béres Alexandra receptje a Súlykontroll diétához.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 300 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1005
  • e Hét: 5586
  • e Hónap: 19491
  • e Év: 149198
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.