Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
medvehagyma
  2013-04-16 19:33:33, kedd
 
  Majdnem fokhagyma: mire jó a medvehagyma, hogyan gondozzuk?

A tavaszi erdő egyik markáns növénye a medvehagyma, amely virágjában megkapó látványt nyújt. Állítólag a medvék egyik kedvenc, téli álmot követő csemegéje.
A Közép és Nyugat Európában őshonos, a liliomfélék családjába (Liliaceae) tartozó hagymás évelő (Allium ursinum) 30-50 cm magasra nő. A hagyma hosszúkás-tojásdad, buroklevele fehér. Egy tövön több hagyma található. A hosszú nyelű, lándzsás levelek fényes felületűek. Az ernyős virágzat április-májusban nyílik fehér, csillag alakú virágokkal. Termése nehezen csírázó, a talajban hosszan elfekvő tok. Üde talajú bükkösök, gyertyános tölgyesek jellemző típusalkotó növénye. A medvehagyma elterjedési területének magját a Dunántúlon találjuk, Magyarország keleti feléből viszont szinte teljesen hiányzik.



Gyógyhatása

Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható, kén tartalmú allicin és allicin rokon vegyületek. Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. A friss növény tartalmaz még illóolajat, flavonoid-glikozidokat, C-vitamint és nyomokban prosztaglandint. Termése 18,8% zsírolajat és 21,4% fehérjét tartalmaz. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. A legújabb kutatások szerint a koleszterol-bioszintézist csökkenti. Antibiotikus hatását is kimutatták. A fokhagymával összehasonlítva több előnye is ismert. Aktívabb a hatóanyag tartalma, olyan hasznos vegyületek is előfordulnak benne, amelyek a termesztett fokhagymában nem találhatók, vagy a fokhagymában csak kis koncentrációban fordulnak elő, illata jóval enyhébb. Fűszernövényként jellegzetes ízét, kulináris értékét a cisztein szulfoxidoknak illetve egyéb illó vegyületeinek köszönheti. Illó vegyületeinek koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb.
Szedése

A friss leveleket legjobb virágzás előtt levágni. Amíg nincs megfelelő számú állomány, addig hagymánként csak egy levelet lehet levenni, így a hagyma további fejlődését nem gátoljuk. A begyűjtésnél figyelni kell, mert sok, hasonló levelű növénnyel össze lehet téveszteni, amelyek mérgezőek. Ilyenek a gyöngyvirág, az őszi kikerics. De egyik növénynek sincs még egy kicsit sem fokhagyma illata. Különösen a kikericcsel kell vigyázni, hiszen a növény kolhicin tartalma miatt rendkívül mérgező.
A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben - nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű medvehagymalevelet gyűjthet. Aminek mértéke 2 kg/fő lehet naponta. Aki ennél nagyobb mennyiséget kíván leszedni, az csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti.



Tartása

Árnyékos, szerves anyagban gazdag talajon terem. A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra kell ültetni. Egy helyre 4-5 db hagymát helyezzünk, úgy, hogy 2-3 cm föld takarja a hagyma csúcsát. Majd takarjuk lombbal 1-2cm vastagságban. Fenyőtűt és avart nem szabad használni.

Magról nehezen szaporítható, néha több évig is elfekszik a mag mielőtt csírázni kezdene. A csírázáshoz hideghatásra van szükség, ezért nyár végén, ősszel vethető. Magról vetve három év múlva virágzik előszőr.

Tartsuk a talaját nedvesen, és csapadéktól függően, szükség szerint öntözzük. Nyáron, amikor a hagyma föld feletti része eltűnik, akkor sem szabad elfeledkezni az öntözésről, főleg a júliusi-augusztusi nagy melegben.

Medvehagyma receptek
Link
 
 
1 komment , kategória:  receptek  
arctisztító
  2013-04-16 17:40:50, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  egészség  
Josephine Wall képe
  2013-04-16 17:32:09, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Josephine Wall  
viccek
  2013-04-16 15:26:45, kedd
 
 



Miért a zsidók kapták a tízparancsolatot?


Először az Isten az cigányokhoz ment:
- Cigányok, itt van a parancsolatom.
- Mi az?
- Ne lopj.
- Az nem jó, mi szegények vagyunk, nekünk is élni kell.
Ekkor ment a perzsákhoz.
- Perzsák, itt van a parancsolatom.
- Mi az? kérdezték a perzsák.
- Ne kívánd meg felebarátod feleségét.
- Az nem jó, mi megkívánjuk.
Ekkor ment az Isten Mózeshez.
- Mózes, itt van a parancsolatom.
- Mennyibe kerül?
- Ingyen van.
- Jó, akkor adjál tízet.
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
szép kép
  2013-04-16 14:57:36, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
bioritmus
  2013-04-16 12:12:52, kedd
 
  Beteggé tehet a bioritmus megzavarása

Aki sokat van fenn éjszaka, annak akár az egészsége is kockán foroghat - derült ki egy holland kutatásból. A FASEB Journal című orvostudományi szaklap legutóbbi számában publikált tanulmányban egereken tesztelték a normális bioritmus felborulásának és az alvásmegvonásnak egészségügyi következményeit, és arra a megállapításra jutottak, hogy akár súlyos betegségek kialakulásához is vezethet a 24 órás bioritmusunk megzavarása.

"Rendkívül fontos figyelembe vennünk és szem előtt tartanunk belső biológiai óránk ritmusát, mivel ennek felborulása komoly egészségügyi kockázatokkal jár. Már Seneca is megmondta az ókorban, hogy a természet szerint kell élnünk (secundum naturam vivere)" - mondta dr. Claudia Coomans, a holland Leideni Egyetem Molekuláris Sejtbiológiai Laboratóriumának kutatója, a tanulmány szerzője.

A kutatás során dr. Coomans és munkatársai a kísérleti egereket folyamatos fényhatásnak tették ki, amivel megzavarták az egerek normális belső óra funkcióit, mivel képtelenek voltak kipihenni magukat. A kutatók megfigyelték, hogy az egerek belső órája fokozatosan degradálódni kezdett, mire végül elértek egy olyan állapotba, amely normális esetben csak az öregedés során következik be. Az egerek végül teljesen elvesztették a 24 órás bioritmusukat az energia metabolizmus és az inzulinérzékenység tekintetében, ami elhízáshoz és cukorbetegség kialakulásához vezethet, mondta dr. Gerald Weissman, a FASEB Journal főszerkesztője.

Bioritmus számítás:Link
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
keddi bohókás kép
  2013-04-16 09:14:50, kedd
 
  Keddi napot szimatolok!



 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 56 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 1443
  • e Év: 29666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.