Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Az ALLERGIÁRÓL bővebben
  2013-04-22 13:07:43, hétfő
 
  Az ALLERGIÁRÓL bővebben

Az allergia az immunrendszer betegsége, és a levegő szennyezettsége, az ózonréteg ritkulása okozza. A patogén IgE antitestek, melyeket immuglobulinnak nevezünk és kb. 40 évvel ezelőtt fedeztünk fel, allergiás jellegű gyulladást idéznek elő a szervezetben. Sokszor genetikusan öröklődik a hajlam, és leginkább a légzőszerveket támadja meg (szénanátha, asztma). A hörgőket ingerlő, gyulladást okozó apró nitrogén-oxid részecskék sokkal veszélyesebbek, mint a pollen.

Ma tízszer több allergiás ember van, mint 50 évvel ezelőtt.

Tavasszal és nyáron a pollenallergia van divatban. De lehetünk allergiásak bizonyos ételekre, atkákra és állatszőrre, penészgombára és rovarcsípésre, gyógyszerekre és légszennyezettségre. Az allergia megnyilvánulhat bőrkiütésben (ekcéma, csalánkiütés), súlyosabb esetben fulladásos rohamokban.

Az ételallergia kellemetlen, de viszonylag könnyen kezelhető: ne együnk olyan ételeket, melyeket nem tud a szervezetünk befogadni. Ha macska-kutyaszőrre vagyunk allergiások, persze nem tartunk kutyát-macskát a lakásban. Az atka fogósabb kérdés, de itt is van segítség: antiallergén porszívók, párologtatók kaphatók ma már.

A pollenallergia szénanátha formájában jelentkezik leggyakrabban és szinte elkerülhetetlen, hisz a pollent (hímvirágport) viszi a szél, hordozzák a rovarok.

Három fajtája van:

- allergia virágzó fákra (pl. nyírfa, tölgy, mogyoró, egészen februártól májusig)
- gabonafélékre (pl. árpa, zab, május-július)
- és fűfélékre (pl. parlagfű, üröm, augusztus-szeptember).

Néhány jó tanács:

Szénanátha esetén pár csepp citrommal dörzsöljék be belülről az orrlyukakat, majd vegyenek mély lélegzetet. A citrom antiallergén flavonoidjai és gyulladásgátló quercetinje csökkenti a tüneteket.

A poratkák legnagyobb koncentrációban ősszel fordulnak elő. Leginkább a nedvességet szeretik, legkevésbé a huzatot. A hálószoba ideális hőmérséklete 18 °C fok körül legyen, a páratartalom pedig 45-50 %. Ha ennél nedvesebb a levegő, a poratkák gyorsabban szaporodnak.

A hideg megöli az atkákat. A nem mosható tárgyakat (pl. gyermekjáték) tegyék rendszeres időközönként a mélyhűtőbe. A - 18 °C fokot nem fogják túlélni.

A szoba portalanításához használjanak enyhén nedves törlőkendőt, így a por nem ülepszik le máshol. Kerüljék a bútortisztító spray-k használatát, mivel azok is irritálják a légzőszerveket.

Pollenallergia esetén reggel szellőztessék a lakást, ne szárítsák szabad levegőn a mosott ruhát. Segíthet a lefekvés előtti zuhanyozás és hajmosás.

A legtöbb allergiának megvan a saját kezelési módja, de vannak gyógynövények, melyek általános segítséget nyújtanak, mert szabályozzák az immunrendszer működését, erősítik szervezetünket.

Egyik ilyen a fürtös menta, melyet Magyarországon csak Gyuri bácsi gyűjt. Téli időszakban eredményesen lehet vele kivédeni a meghűléses megbetegedéseket és allergiára is nagyon jó. A másik a kakukkfű, mely az egyik legjobb immunerősítő gyógynövény. A lándzsás útifű kiváló allergia ellenes gyógynövény, gyógytea formájában vagy külsőleg, a zöld levelet használva ekcémára, viszkető bőrre igen hatásos. Ezekből a növényekből állítottuk össze Allergia teakeverékünket, mely sokaknak segített már az elmúlt nyáron is. Már most, a tél végén el kell kezdeni inni (napi egy csészével a reggeli órákban), még mielőtt virágba borul a természet.

Mivel sokan idegenkednek a folyamatos gyógyszerszedéstől, javaslom, próbálják ki ezt a mellékhatások nélküli, szelíd módszert.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
CICKAFARK (Achillea millefolium)
  2013-04-22 12:56:51, hétfő
 
  CICKAFARK (Achillea millefolium)

Növényi ösztrogént tartalmaz, nőknek serdülő- és változó korban nélkülözhetetlen. Gyomor- és bélbántalmakra, húgygörcsökre, a légutak megbetegedéseire kiváló, a tüdő-, végbél-, méh-, hólyag- és orrvérzés régi, bevált gyógyítója.

A mezei cickafark kámforos illatú, fehér virágú, hazánkban honos, lágy szárú, 50-80 cm magas, a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó évelő növény. Gyöktörzzsel telel
át. Többszörösen szeldelt levelei szórt állásúak. Júniustól késő őszig virágzik. Herbájából forrázatot készítünk. Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a tanninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidok, alkaloidok, kumarin és illatanyaga, az azulén teszik hasznos növénnyé a házi patikában.

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt. Irakban egy neandervölgyi temetkezési helyen nagy koncentrációban találtak cickafarkfű virágport. Az ókori orvosok is használták. Dioszkoridész szerint a legjobb vérzéscsillapító, mindenféle sebre, fekélyre használható. Hippokratész fürdőként vérző aranyérre ajánlotta. Latin neve achillea millefolium arra utal, hogy Achillész, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését. A kelták rituális szertartással szedték.

A drogot a teljes virágzásban gyűjtött, kizárólag fehér színű virágot tartalmazó föld feletti, maximum 40 cm-es hajtása (Achillae herba), vagy a 2-3 cm-es szárral (,,csipet") gyűjtött virágzata (Achillae flos) adja. 4 kg virágos hajtásból 1 kg száraz herbát, 6 kg friss virágból 1 kg száraz virágot kapunk. Gyógynövényként gyűjthető a ritkábban előforduló közönséges cickafark (Achillea millefolium L.) továbbá a magyar cickafark (Achillea pannonica Scheele).

Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

*Gyógytea:
A szokásosnál enyhébb teát készítünk belőle, egy csapott evőkanál helyett csak egy csapott teáskanál füvet adunk 2,5 dl vízhez.
- Bőséges, rendszertelen vérzésnél reggelente igyanak meg egy-egy csészével 2-3 héten keresztül a menses előtt és alatt.
- Petefészek, méhnyak vagy hüvelygyulladás esetén naponta 3 csészével ajánlott inni étkezések előtt.
- Nem gombás eredetű fertőzéseknél irrigálni is kell vele: 2,5 dl teával naponta kétfelé osztva, reggel és este. (Gombás eredetű fertőzésnél az irrigátort nem lehet kellőképp fertőtleni, ezért ilyenkor nem tanácsos irrigálni. ) A teát olyan sokáig kell a hüvelyben tartani, ameddig csak lehet (pl. fürdőkádban feltett lábakkal, tamponnal).
- Változó korban pásztortáskával, palástfűvel, levendulával, citromfűvel, komlóval, galagonyával egyenlő arányban keverve harmonizáló hatású. Ilyenkor lefekvés előtt kell inni belőle egy csészével.
- Étvágyjavításra étkezés előtt, emésztés könnyítésére, az epetermelés serkentésére étkezés után igyanak meg egy csészével.
- Vérző aranyérre ülőfürdőt kell készíteni két evőkanál teafűből és két liter vízből, ezt kell a fürdővízbe önteni. 20 percig szabad csak a vízben maradni.
- Húgyúti fertőzésnél heti 1 csésze teát igyanak meg étkezés előtt 4 héten keresztül. Ilyenkor fokozottan kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, a pangó vizelet a baktériumok melegágya!
- Légzőszervi megbetegedéseknél inhalálásra lehet használni a cickafarkfüvet: egy liter vízhez egy csapott evőkanál teafüvet adunk és a forró gőz fölé hajolva belélegezzük azt. Inni egy
héten át naponta egy csészével kell ilyen esetben.

*Külsőleg:
Összemorzsolt friss levele kisebb sebek vérzését azonnal elállítja. Nagyobb sebekre borogatásként tesszük. Sajnos kis számú dokumentáció áll rendelkezésre erről a gyakran használt
gyógynövényről, pedig sok területen bizonyul hatásosnak. Teája és illóolaja gyulladáscsökkentő, a virágban található azulén allergiát csökkent. A benne található szeszkviterpén laktonok rákellenes hatásúak. Az achillein és a flavonoid hatóanyagai külső és belső vérzést csökkentenek. Valószínű a flavonoidoknak köszönhető a görcsoldó hatás.
Figyelem, fekete üröm keresztallergiát okozhat. (Aki allergiás a fekete ürömre, nagy valószínűséggel a cickafarkfűre is allegiás lesz). A virág illóolaj tartalma erős fejfájást, rosszullétet, hányást okozhat, ezért önmagában csak a virág fogyasztása nem ajánlott.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gondolatok
  2013-04-22 08:19:15, hétfő
 
 

1.Igazság az, ha azt kapjuk, amit érdemlünk. Irgalom az, amikor többet kapunk, mint amit érdemlünk. Kegyelem viszont az, amikor megkapjuk azt, amit nem érdemlünk.

2.Ahhoz, hogy igazán megismerjük egymást, nem egymásról, hanem egymással kell többet beszélgetni.

3.Az imát nem helyettesítik a tettek, De az ima olyan tett, amit semmi sem helyettesít.

4.Nem az a legfontosabb, hogy milyen közel van Jézus eljövetele, hanem az, hogy én milyen közel vagyok Jézushoz.

5.Az emberi szív úgy lett teremtve, hogy űr marad benne, ha nem az élő Isten tölti be. (Pascal)

6.Az ember zsörtölődése az ördög munkájának a csúcsteljesítése.

7.Aki ajándékot ad nekünk, nem a köszönetünket várja, hanem sokkal inkább az örömünket az ajándéka felett.

8.A gondviselés olyan, mint a héber Biblia, csak hátulról visszafelé olvasva lehet megérteni.

9. Aki nem teszi a rosszat, még nem teszi a jót.
("Aki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekszik, bűne az annak."
Jakab 4,17.)
 
 
0 komment , kategória:  Elgondolkodtató  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 68 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8745 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 580
  • e Hónap: 6952
  • e Év: 57743
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.