Regisztráció  Belépés
bubszi.blog.xfree.hu
"A mosollyal fizetni lehet.A mosollyal kárpótolni lehet.A mosollyal életet lehet adni.És van mosoly, melyért meghal az ember." Antoine de Saint-Exupé... Babóthné Bátki Ildikó
1968.05.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
❤Hűha! Hát dinnyéből ilyet is lehet...❤
  2013-04-27 20:47:32, szombat
 
 

 
 
1 komment , kategória:  Belső kör  
❤Allergiák keresztbe kasul...❤
  2013-04-27 20:31:29, szombat
 
  Az allergiások egy része jól ismeri azt, hogy - különösen a főszezonban - jobb, ha bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket vagy más ételeket kerül, mert az allergiás tünetei fokozódhatnak tőle. Ennek hátterében a keresztallergia áll...

Keresztallergiára gondolhatunk, ha allergiás reakciót okoz egy  ártalmatlan  zöldség, gyümölcs vagy egyéb étel. Ilyen esetben az allergiát kiváltó pollen egészen kicsi fehérje szakasza megegyezik a rendszertanilag távol álló növény hasonló kisebb fehérjerészletével. Mivel ezek az anyagok szerkezetükben hasonlítanak az allergénekre, így maguk is allergiás reakciókat váltanak ki, vagy felerősítik az allergiás tüneteket. Minél közelebbi két faj között a rokonság, annál jobban hasonlítanak különböző antigénjeik. Pl. aki egyfajta rákra allergiás, az nagy valószínűséggel minden rákra, a homárra, langusztára, kagylóra, osztrigára is. Aki allergiás a tyúktojásra, az valószínűleg minden madár tojására allergiás, vagy a tejfehérje-allergiában a marhaszőr is tüneteket okozhat. Egyik leggyakoribb és legismertebb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia. Parlagfűre allergiás betegek görögdinnye evésekor típusos szénanáthás tüneteket produkálhatnak, hasonlóan ahhoz, mintha a parlagfű pollenjével találkoztak volna. A betegség az ajkak, a szájpadlás, a nyelv, a torok viszketésével, duzzanatával jár. Keresztallergiát provokálhat bármely gyümölcs, így a hazánkban egyre inkább elterjedő kivi, papaya, mangó, banán, füge, ananász is.


Fő tünetek a garatban és a szájon...

A légúti allergia legismertebb tünetei közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás, a könnyezés, a szemviszketés, a torokkaparás és rosszabb esetben az asztmatikus panaszok. Mindez az allergének miatt nagy adagban felszabaduló hisztaminra kialakuló helyi gyulladásos elváltozás következménye, ami nyálkahártya-duzzanattal, váladékképződéssel és viszketéssel jár együtt. Keresztallergiáknál a szájüregben lép fel először az allergiás reakció: kellemetlen viszketés, ajakduzzanat, nyelvduzzanat, garatvizenyő, hasi görcsök jelentkezhetnek, nagyon ritkán allergiás sokk is előfordul.

A keresztallergia viszonylag ritka jelenség, az allergiások 5-10 százalékánál fordul elő. A nyírfapollen allergiásoknál jóval gyakoribb a pollen-étel keresztreakció, előfordulása esetükben megközelíti a 30 százalékot. A parlagfűhöz leggyakrabban társuló táplálékallergének a görögdinnye, a sárgadinnye, a cukkini és az uborka, valamint a zeller, az üröm, a banán. Számos gyógynövény esetében is tapasztalható keresztreakció, ilyenek a kamillavirág, a cickafark és a körömvirág. A pollenallergiások esetében a gyógynövények is okozhatnak allergiát, ezért a gyógynövények főzete, illóolaja illetve egyéb formában történő alkalmazásuk kerülendő. Panaszt okozhat és kerülni kell a mézet és a propoliszt tartalmazó készítmények fogyasztását illetve alkalmazását is.

Keresztreakciót okozhatnak a magas hisztamintartalmú ételek és italok is. A hisztamin mediátorként működik, hatására vagy fellép, vagy erősödik az allergiás reakció. A pollenallergiát is erősíthetik a magas hisztamin tartalmú ételek és italok.

Ilyen hisztaminbombák:

zöldségek: paradicsom, savanyú káposzta, spenót, bab, borsó, lencse, mák, szója
alkoholos italok
érett sajtok (camembert, cheddar, ementáli, gouda, rokfort, stilton, penészes és füstölt sajt)
kávé
halak: hering, szardella, szardínia, tonhal, cápa, sprotni, makréla, csiga, kagyló, kaviár
gyümölcsök: citrusfélék (citrom, lime, narancs), ananász, banán, papaya, eper
olajos magvak: főként a mogyoró, mogyorókrém
a füstölt ételek: kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka
csokoládé
Keresztallergének lehetnek

különböző állati eredetű allergének
a pollen és különböző növények - (zöldség, gyümölcs, fűszer) vagy más pollen
a latex - amely rugalmas anyagú eszközökben (pl. gumikesztyű, katéter) gyakori - és egyes gyümölcsök, valamint
a különböző növények


alma - burgonya, sárgarépa, nyírpollen

babfélék - földimogyoró, szentjánoskenyérmag

diófélék - szezámmag, szója, gabonaliszt

Éger - mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller

fekete üröm - kapor, sárgarépa, zeller, alma, kivi

fekete üröm - nyírfa - zeller, paradicsom, sárgarépa, burgonya, petrezselyem, dinnye, uborka, mangó, csilibors, paprika, zöld és fekete bors, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, fűszerek

fokhagyma - vöröshagyma, spárga

Földimogyoró - babfélék, szenna

fűfélék - burgonya, szója, földimogyoró, bab, borsó, szentjánoskenyérmag, barack, mandula, körte, szilva, meggy, paradicsom

gabona - az összes többi gabona, szója

gabonafélék pollenjei - pázsitfüvek pollenjei

hal - az összes másfajta hallal, tenger gyümölcsei

kapor: zeller, nyírfa, üröm

kesudió - kakaó, kávé

latex - citrusfélék, avocado, gesztenye, banán, kivi, papaya, spenót

Méz - tamarindus, virágpor, méhpempő, méhészeti termékek

mogyoró - dió-mandula, az összes többi olajos mag

Növényi gumik - földimogyoró, szentjánoskenyérmag, tehéntej, marhahús, marhaszőr, juhtej, kecsketej, kancatej, juhhús, juhsajt, tojás, baromfihús, toll.

nyírfa - körte, paradicsom, sárgarépa, alma, cseresznye, dió, mogyoró, mandula, kivi, avokádó, őszibarack, sárgabarack, gesztenye, burgonya, sárgarépa, zeller

olajos magvak - hüvelyesek

őszibarack - sárgabarack, banán, szilva, guava

parlagfű - dinnye, uborka, cukkini, gesztenye, latex, görögdinnye, banán, zeller, üröm

pázsitfű pollen - kukorica pollen

pázsitfüvek - rozs

poratka - kivi, rákfélék és egyéb ízeltlábúak

Rozspollen - rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab

sárgarépa - zeller, ánizs, alma, burgonya, rizs, búza, nyírpollen, avokádó, ananász, uborka, petrezselyem, paradicsom

Szója - szentjánoskenyérmag

Tej: a más állatok tejével (pl kecske, juh, szamár), szója, marhahús, marhabőr, kecsketej

Tenger gyümölcsei - különböző eredetű halak, kagylók, rákok, tintahal, polip

Tojás: más szárnyasok tojásával, szárnyasok húsával, szárnyasok tollával

Üröm - banán

Zeller - ánizs, koriander, sárgarépa, kömény, kapor, bazsalikom, majoranna, oregánó

zöldborsó - hüvelyesek



Mit tehetünk?

Keresztallergia esetén mellőzzük a keresztallergiát kiváltó, vagy kiváltható ételeket illetve anyagokat. A nyers gyümölcs mellőzése mellett kerüljük a gyümölcskészítményeket is, valamint ne feledkezzünk meg a zöldségekből, gyümölcsökből készült kozmetikai készítményekről sem, amik szintén kellemetlenséget okozhatnak.

A gyümölcsök allergén mivoltát csökkenthetjük hőkezeléssel, sajnos a mogyoróféléknél ezzel nem érünk el kedvezőbb hatást. Pollenszezonban, allergiás egyének inkább gyümölcslevest, gyümölcsmártást fogyasszanak, mint nyers gyümölcsöt!



Leghatékonyabb megoldás azonban mégis az emésztőszervek regenerálásától és a nyirokrendszer tehermentesítésétől várható (ld. még a többi allergiára vonatkozó írásomat is).

Ebben segíthetnek:

a tisztító salaktalanító kúrák,
a rendszeres szaunázás,
a béltisztítás,
a baktériumflóra rendezése,
a vitamin-és ásványi anyagszint rendezése,
az akupunktúra,
a homeopátia...
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
❤CÉKLA és GYÓGYÍTÓ HATÁSAi❤
  2013-04-27 19:39:53, szombat
 
  A köztudatban mint vérszaporító ismert. Ha azonban megvizsgáljuk vastartalmát, arra következtethetünk, hogy más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. S ez az állítás mégsem változtat a tényeken. A cékla ugyanis az a zöldségféle, amelyből a test legjobban tudja hasznosítani a vasat. A vér vörös vérsejtjei tudják leginkább alkalmazni. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony. Ez a tulajdonsága akkor érvényesül a test számára pozitívan, ha főzve, vagy konzervként fogyasztjuk. A kalcium alacsony és a nátrium magas tartalma következtében, a szervetlenné vált kalcium kevésbé ártalmas a vérerek és az arthritisz szempontjából. Mint tudjuk, a szervetlen kalcium jócskán hozzájárul a vérerek keményítéséhez, a vénák kidudorodásához, a visszér kialakulásához. Ha azonban idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését. Kálium tartalma hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, míg a cholin kitűnő tisztító anyag a májnak, a vesének és a húgyhólyagnak, és serkentőleg hat a test nyirokmirigyeinek munkájára.

Gyógyhatása:

A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Gyakran szerepel más zöldség-lével, így a sárgarépával vagy uborkával. Hatása nyersen nagyobb, az igazi, ha nyersen fogyasztjuk.

Erősítő hatású

Cholin tartalma hat az emésztésre, a gyomor és a belek egyenletes működésére. Ajánlatos azoknak fogyasztani, akik valamilyen hosszantartó betegségből lábadoznak. Ha a lét centrifugázzuk, ne dobjuk el a cékla fölső részét, mert zöldje kitűnő kalcium forrás lehet, de csak nyersen.

Májtisztító:

A cékla lé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. A tisztításban főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat.

Menstruációs zavarok esetén:

Naponta két három alkalommal egy-egy pohár cékla lé ajánlatos azoknak akik menstruációs zavarokkal küzdenek, amit gyógyszerek helytelen adagolása, vagy mellékhatása, illetve szintetikus hormon adagolása okozhat a szervezetbe. Érezhető a segítség azoknál a nőknél, akik panasszal lépnek a változó korba.

A cékla serkenti a sejtnövekedést, a sejtmag-regenerációt, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó és méregtelenítő hatása közismert.

A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

,,Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai - pl. a betain glükozid - pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250 %-kal javítja a sejtek légzőképességét."

Prof. dr. Török Szilveszter

1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.

A C-vitaminban gazdag étkezés jelentősen támogatja az elfogyasztott vas felszívódását. Az élvezeti cikkek, mint a kávé, a feketetea, vagy a drogok fogyasztása; illetve a gabonafélék korpája és bizonyos gyógyszerek kiürítik vastartalékainkat.

Legfőbb hatóanyagai:

A cékla kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
❤7 ÉLETMENTŐ FŰSZER ❤
  2013-04-27 06:32:12, szombat
 
  Milyen is valójában a kicsattanó egészség és hogyan lehet felmérni egy egyén életminőségét? Egyre több emberben merülnek fel hasonló kérdések, hiszen nap, mint nap találkozunk az általános egészségi állapot leromlásával allergiák, autoimmun betegségek, idegrendszeri problémák, fejlődési rendellenességek és krónikus betegségek formájában. A választ ezekre a fontos kérdésekre csak akkor érhetjük meg teljesen, ha azt saját magunk tapasztaljuk meg.

Az alábbi hét fűszer, étel és házi gyógymód nem csupán drámai változásokat eredményezhet egészségünkben, de akár életmentő is lehet:

A kurkuma a gyömbér családjának rendkívüli tagja, melyet nem véletlenül neveznek a fűszerek királyának. Kivételessé teszik mind a rövid, mind pedig hosszú távú egészségügyi hatásai, hiszen elősegíti a csontok, ízületek, bőr, az emésztési, keringési és idegrendszer egészségét. Magas kurkumin tartalmának köszönhetően gyakorlatilag egyedülállóan veszi fel a harcot különféle betegségekkel szemben. Továbbá kimutatták, hogy segít megelőzni és kezelni a rákos megbetegedéseket, melyek napjaink vezető halálozási okai.

Az elmúlt ötven év átfogó kutatásai megállapították, hogy a kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) csökkenti a vér koleszterin szintjét, megakadályozza a trombózist és szívinfarktus kialakulását, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását, reumás ízületi gyulladás, szklerózis multiplex és Alzheimer-kór tüneteit, gátolja a HIV vírus szaporodását, visszaszorítja a daganatképződést, fokozza a sebgyógyulást, véd a májkárosodástól, növeli az epekiválasztást és véd a szürke hályog kialakulása ellen.

A természetes napfény (D-vitamin) a legkönnyebben elérhető és megfelelőbb tápanyag a kicsattanó egészség elérésére. Számtalan kutatás bizonyította a napfény hatására a szervezetben termelődő D-vitamin kritikus fontosságú a szív- és érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, endokrin rendellenességek, fertőzések, szervi elégtelenség, elmebaj, neurológiai zavarok és bőrbetegségek megelőzésében.

A mandula az olajos magvak közül a leggazdagabb tápanyagban, képes azonnali és tartós fájdalomcsillapító hatást kifejteni. Gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban, E-vitaminban és vasban, segít szabályozni a koleszterinszintet, csökkenti a vérnyomást, elősegíti az egészséges fogyást. Ugyanígy, egy maréknyi mandula napi rendszerességgel való fogyasztása nem csak olyan súlyos egészségügyi problémákat előzhet meg, mint a szívbetegség, de azonnali enyhülést is biztosít az emésztési problémákra, gyulladásra és fejfájásra.

A camu camu a legnagyszerűbb C-vitaminforrás és tápanyagokban az egyik leggazdagabb gyümölcs. Nagyjából a narancs C-vitamin tartalmának ötvenszerese található meg a camu camu bogyókban, így szilárd védelmet biztosít a központi idegrendszernek, mely az agy, a szem, a tüdő, az izmok és a szív működéséért felelős. Friss gyümölcsként vagy por formájában rendszeresen fogyasztva segít elkerülni az elmebajt, valamint védi a szervezetet a bakteriális és vírusos fertőzésektől.

A tiszta víz elengedhetetlen az egészséges ,,belső ökoszisztéma" fenntartásához a szervezetet folyamatosan bombázó, mérgező vegyi anyagok miatt. A tiszta víz fogyasztása segít az egészség megőrzésében.

A keresztes virágú növények, mint például a brokkoli, karfiol, retek, kelbimbó és káposzta kénben gazdagok és segítenek megszüntetni a krónikus gyulladásokat, amik számos betegség elsőszámú kiváltó okai. Ezen zöldségek a szulforafánként ismert rákellenes tápanyagban is gazdagok, valamint hasznosak a méregtelenítésben és elősegítik a szövetek felépülését.

A fokhagyma az egyik leghasznosabb gyógynövényként vált ismertté. Mivel gazdag allicinben (gyógyszergyártásban használ vegyület), így a fokhagyma sok egyéb tulajdonsága mellett hatékonyan akadályozza meg a megfázást, influenzát és csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát. Fogyasztása különösen frissen ajánlott, mivel így tartalmazza a legtöbb allicint.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
❤MIÉRT fogyasszunk MEDVEHAGYMÁT??❤
  2013-04-27 06:30:25, szombat
 
  A hagymaféléket több mint ötezer éve fogyasztjuk rendszeresen. Magas illóolaj tartalmuk révén segítik az emésztést, de nem jók pl. epekő betegségben szenvedőknél (bár itt is vannak különbségek a hagymák közt). Csökkentik a magas vérnyomást, csökkentik a vér koleszterin szintjét, sőt, rákbetegséget megelőző hatásaik is ismertek.

 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
❤FESTETT TEKERCS❤KREATÍV és FINOM❤
  2013-04-27 06:22:30, szombat
 
  1 tojást kettéválasztani, a fehérjét kemény habbá kikeverni, a sárgájához 1EK kakaót, 2 EK porcukor, 2 EK sima liszt, ezt összekeverni, majd hozzákeverni a tojás felvert fehérjét is. ezt a csokis masszát zacskóba tölteni,pici lyukat vágni a sarkán és sütőpapírra (akkora legyen a sütőpapír mint a tepsi) mintákat festeni, ha kész van, akkor a papírt óvatosan betesszük a mélyhűtőbe/fagyasztó részbe 1 órára!!! Közben kikeverjük a piskótát: 6 tojás fehérjébe kell keverni 120 gr kristály cukrot, majd egyenként hozzáadni a sárgájákat is, végül 80 gr sima lisztet is hozzáadni! 1 ora letelte után kivenni a fagyóból a sütőpapírra fagyott mintákat és rá önteni a piskóta tésztát. Ha maradt csokis massza, akkor azt is csíkokban még rá lehet nyomni bele a piskotába, sütőbe tenni 180 °C-ra 7-10 percre. (!!! ha kivetük a sütőből NEM KELL előre föltekerni!!!) csak hagyni kihülni, majd lekvárral megkenni.
Krém: zsíros, (30%-os ) tejszín, amibe lehet fixálót is tenni, + olyan vaníliás pudingport, amit nem kell főzni (SK-ban : DR.Oetker - CrémeOlé), ezt kikeverni és a kihűlt piskótára kenni, a krémre gyümölcsöt kockázni, és föltekerni, úgy hogy a minta rajta maradjon a piskótán.


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
❤D-VITAMIN HIÁNY és a NŐI BAJOK…!❤
  2013-04-27 06:10:20, szombat
 
  A D-vitamin hiány lehet a túl korán kezdődő havi vérzés oka?
A Michigan Egyetem kutatói összefüggést találtak a fiatal lányok alacsony D-vitamin szintje és a korai menstruáció között. A szakemberek 242, öt és tizenkét év közötti kislány D-vitamin szintjét mérték meg, majd 30 hónapon keresztül megfigyelték őket. A vizsgálatok során kiderült, hogy azok a lányok, akiknél alacsony D-vitamin szintet mértek, kétszer nagyobb valószínűséggel kezdtek el menstruálni a vizsgálat időtartama alatt, mint azok, akiknek a D-vitamin szintje kielégítő volt.
Ez azért fontos adat, mert világszerte megfigyelhető, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek a lányok menstruálni, aminek nyilvánvalóan valamilyen környezeti oka kell legyen, mivel a pubertást kiváltó genetikai tényezők nem változtak.
A túl korán kezdődő havi vérzés amellett, hogy viselkedési és pszichológiai gondokat is okozhat a tiniknél, a későbbiekben kedvez a szív-és érrendszeri illetve anyagcsere-betegségeknek, továbbá a rák - főleg az emlőrák - kockázatát is növeli.


 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 186 db bejegyzés
e év: 1376 db bejegyzés
Összes: 105468 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 174
  • e Hét: 2182
  • e Hónap: 43702
  • e Év: 914180
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.