Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Varázslatosan szép
  2013-04-08 15:46:57, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mária
  2013-04-08 15:06:32, hétfő
 
 









 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szent Ágoston
  2013-04-08 15:04:15, hétfő
 
 



Halvax Eszter - Naptár. Hippói Szent Ágoston, Augustinus, Aurelius Augustinus hippói püspök, egyházatya, filozófus 354-ben ezen a napon született. Az észak-afrikai Thagasteből (napjainkban Souk Ahras egy város Algériában) származó Aurelius Augustinus az egyik legbefolyásosabb nyugati egyházatya.

Vele kezdődik a filozófia antropológiai fordulata. Viszonylag későn, hosszú vívódás után, harminckét éves korában keresztelkedett meg és tért vissza szülőföldjére, ahol először pappá majd 395-ben püspökké szentelték. Anyja Szent Mónika volt. Szent Ágoston a kereszténység egyik legtekintélyesebb filozófusa, szinte az egész középkor ideológiája belőle táplálkozott. Áttelepítette a keresztény filozófiába mindazt, amit fontosnak érzett nemcsak a neoplatonikusoktól, hanem Cicerotól, Platóntól, a sztoikus filozófiától is. Gondolkodói hagyatékának számos eleme máig él a keresztény teológiában és bölcseletben: ilyen platonizmusa, a kegyelemről szóló tanítása, a predesztináció tana. Katolikus és protestáns irányzatok sora hivatkozott műveire, amelyeket a 17. századtól gondos kezek gyűjtötték egybe és adtak közre egyre alaposabb és teljesebb nyomtatott kiadásokban. ,,Minden írásomhoz nemcsak hívő olvasót kívánok, hanem olyanokat is, akik függetlenül kijavítanak. [...] Nem kívánom azonban, hogy az olvasó velem szemben elfogult legyen, de azt sem, hogy bírálóm magával szemben elfogult legyen. Ne szeressen engem jobban, mint a közös hitünket, de ő se szeresse magát jobban, mint az igazságot."






Istentöl származó renden alapuló lelki békesség.
Akarod,hogy értelmed alkalmas legyen legyözni szenvedélyeidet? Rendeld alá a nagyobbnak,és legyözi az alacsonyabbat:és béke lesz benned,valóságos, biztos, rendezett.Mi ennek a békének a rendje? Isten parancsol az értelemnek , az értelem a testnek:nagyobb rend nem lehet

./Szent Ágoston/+430 Hippo,Észak Afrika//b]





+++
Szent Ágoston a nagy megtérő, majd nagy tanító. Megküzdött a hitért, hogy megmutassa, érdemes erőfeszítéseket tenni azért, hogy megtaláljuk az Istennel való helyes kapcsolatot.

+++
Szent Ágoston püspök Vallomásainak könyvéből:
,,Éppen olyan régi, mint örökkön új Szépség: későn gyulladt föl szereteted bennem. Íme, belül voltál, én pedig kívül, és kint kerestelek. Szépséges világodnak én rútságommal rohantam neki. Velem voltál, de én nem voltam veled. Távol tartottak tőled engem olyan dolgok, amelyek nem léteznének, ha nem volnának benned. Hívtál, kiáltottál, és összetörted süketségemet. Fölcsillámlottál, sugarad rám özönlött, és messze űzted vakságomat is." Illatoztál, én lélegzetet vettem, és már lihegek feléd. Megízleltelek, már éhezek reád, és szomjúhozlak téged. Érintettelek, és fölgyulladt a vágyam, hogy békédet elnyerjem.
+++
Egyszer - mondja a legenda - a tudós Ágoston a tengerparton sétált föl és alá, és azon töprengett, hogyan tudná megragadni az Isten lényegét. Egyszer csak meglátott egy kisgyermeket, aki kagylóval merte a tenger vizét a mélyedésbe, amelyet a fövenybe ásott. ,,Mit csinálsz?'' - kérdezte Ágoston. ,,Kimerem a tengert'' - válaszolta teljes komolysággal a gyermek, és folytatta tovább a meregetést. ,,És gondolod, hogy sikerülni fog?'' - kérdezte nevetve a szent. ,,Nekem ez biztosan előbb fog sikerülni, mint neked az, hogy megragadd az Isten lényegét!'' - felelt a gyermek, és ezzel eltűnt.






A Bazilika főbejáratától jobbra lévő harangtorony déli szoborfülkéjében látható.
Szt. Ágoston (az egyik legbefolyásosabb nyugati egyházatya) alakját
-egy puttó társaságában, pásztorbottal a kezében- Fessler Leó mintázta meg.






Szent Ágoston
A hit azt jelenti, hogy az ember elhiszi, amit még nem lát - ennek a hitnek pedig az a jutalma, hogy látni fogja, amiben hisz.


Jézus a békeszerző a Templomába térő hívő népek között.
Mivel az a templom,amelyet Salamon épített az Úrnak,előképe és jelképe az Úr jövendő Egyházának és testének, azért mondja az evangéliumban: "Bontsátok le ezt a templomot,és harmadnapra felépítem"/Jn 2,15/.Amint tehát Salamon megépítette azt a templomot,úgy épített magának templomot az igazi Salamon is,a mi Urunk,Jézus Krisztus,az igazi békeszerző.Salamon neve ugyanis békeszerzőt jelent.Az igazi békeszerző azonban az,akiről azt mondja az Apostol:"Ő a mi békességünk,aki a kettőt eggyé forrasztotta"/Ef 2,14/.Ő az igazi békeszerző aki a két házfalat magában összekapcsolta,és szegletkő lett számukra:tudniillik a körűlmetélésből származó hívő nép és a körűlmetéletlen pogányok közűl jövő hívők számára.Egy Házat alkotott e két népből,így szegletkő lett számukra,és ezért valóban ő a békeszerző ./Szent Ágoston püspök/+430 Hippo,Észak-Afrika/



A Lélek közbenjárására a békesség forrásához vezetö imáról.
Aki azt a bizonyos egyet kéri az Úrtól,és állhatatosan keresi,meg is kapja,ha kételkedés és aggodalom nélkül kéri,és nem fél,hogy kárára lesz,amikor elnyeri,hiszen e nélkül bármit is kapjon,semmi sem elégiti ki teljesen .Az egyetken igazi és egyedüli boldog élet az,hogy mindörökre örvendezünk az Úr szinelátásának,hallhatatlan és romolhatatlan testben,lélekben.E miatt az egy miatt kell sürgetnünk és kérnünk illö módon minden mást..Aki ezt az egyet elnyerte, az mindent elnyert,amit csak akart,hiszen ott már mást nem is akarhat.Ott nem lehet semmi ,ami nem odaillö.
Hiszen ott van az élet forrása.Üditö erejét most csak imádságunkban szomjazzuk,amig reményben élünk.Most még ugyanis remélünk,és nem a szemlélés állapotában élünk ,hanem annak "védöszárnyai oltalmában,aki elött minden vágyunk ismeretes"hogy megittasodjunk "háza gazdagságától",és igyunk "gyönyörüségének patakjából"minthogy "nála van az élet forrása, és az ö fényében látjuk meg az igazi fényt"/vö.Zs 36,8-10/.Ekkor minden vágyunkat teljesen betöltik a javak,és ezentúl már semmit sem kell sóhajtozva keresnünk,hanem csak annak örvendezünk, amit elértünk.
Minthogy ez már maga az a béke,amely felülmúl minden értelmet,ezért tehát nem is tudjuk pontosan mit is kérünk az imádságunkban.

Erröl vall az Apostol,amikor igy beszél:" Ha pedig azt reméljük, amit nem látunk, akkor várjuk is türelemmel.Hasonlóképpen a Lélek is segítségünkre van erôtlenségünkben,mert nem tudjuk, miképpen kell kérnünk, amit kérünk; de maga a Lélek jár közben értünk szavakba nem foglalható sóhajtásokkal. Aki azonban
vizsgálja a szíveket, tudja, hogy melyek a Lélek kívánságai, tudja,
hogy közbenjár a szentekért Isten akarata szerint."/Róm 8,25-27/

Tehát szavakba nem foglalható sóhajtásokkal serkenti a hiveket is a közbenjárásra,lelkük mélyébe vágyakozást önt az eddig ismeretlen,felülmúlhatatlan valóság után,amit reményteljes türelemmel várunk./Szent Ágoston püspök/+430 Hippo,Észak-Afrika/



Szeretetben,békés egybeépüléssel Isten bennünk lakozása.
Mindazonáltal csak úgy alkotjuk az Úr házát,ha szeretetben egyesülünk.Ha a gerendák és a kövek nem kapcsolódnának biztos rendben egymásra,ha nem kötödnének békésen egybe,ha valamiképpen nem egyesülnének szeretetben, senki sem lépne be ebbe a templomba.Végül ha azt látod,hogy egy épületben a kövek és a gerendák szilárd egységben vannak,biztonságban beléphetsz, nem félsz,hogy összeomlik.
Krisztus Urunk tehát be akar lépni,és közöttünk akar lakni,ezért mondotta mintegy épitkezni akarva:"Új parancsot adok nektek : szeressétek egymást"/Jn 13,34/. Parancsot adok nektek,mondta. Amig ugyanis régiek voltatok nem épülhettetek számomra házzá. Saját romjaitokban hevertetek.Szeressétek tehát egymást,hogy kiemelkedjetek régi romjaitokból.
Gondoljátok meg tehát ,szeretteim,hogy a jövendölések és igéretek alapján még fel kell épitenünk ezt a házat az egész világon.
Szeressünk,viszontszolgálat nélkül szeressünk ! Hisz Istent szeretjük,akinél nem találunk jobbat.Önmagáért szeressük, magunkat öbenne,ömiatta.Embertársát igy az szereti igazán,aki benne Istent szereti,vagy azért ,mert az benne van már,vagy azért, hogy benne legyen .Ez az igazi szeretet.

Testünk temploma a feltámadásban lesz égi és örök.De ha most még nem is láthatjuk szinröl szinre/2Kor 5,1/,a hit által mégis bennünk lakik az Isten . Az igy bennünk lakó Istennek a jó cselekedetek által készitünk lakást. Ezek a tettek ugyan nem örökkévalók,de az örök életre vezetnek.

Éppen ezért nagy buzgósággal és lelketek szeretetével épitsétek jótetteitek által a hit és a remény házát,amelyre most még szükségtek van./Szent Ágoston püspök/

0 komment , kategória: Szent Ágoston/54,63,80,-5,96/


Békesség az Istennek és embereknek tetszö élet összhangjából.
Érthetö tehát ,hogy kik ellen beszél az Apostol ,amikor azt mondja :"Ha még emberek tetszését keresném,nem volnék Krisztus szolgája" /Gal 1,10/Viszont az is nyilvánvaló,hogy kik miatt mondta ezt: "Legyetek mindenkinek mindenben a kedvére,ahogy én is mindenkinek mindenben a kedvére járok/vö.1Kor 10,33/Mind a kettö világos,mind a kettö békét hozó,mind a kettö becsületes, egyik sem okoz zavart.Te csak egyed Isten legelöjének füvét,és igyad tiszta vizét,de le ne taposd azt,és fel ne zavard ezt.
Mert bizonyára hallottad magától Urunktól,Jézus Krisztustól,az apostolok Mesterétöl:"Úgy világitson a ti világosságotok az embereknek,hogy jótetteiteket látva dicsöitsék mennyei Atyátokat."/Mt 5,16/,hiszen ö az,aki ilyenekké tett titeket."Mi ugyanis legelöjének népe,és kezének nyája vagyunk."/vö.Zs 94,7/ Öt dicsérd tehát ,aki téged jónak tett,ha jó vagy,és ne saját magadat,hiszen a magad erejéböl csak rosszat tehettél.Miért akarod az igazságot kiforgatni úgy,hogy amikor valami jót cselekszel,a magad dicsöségét keresed,és amikor meg valami rosszat teszel, az Úrban keresed a hibát ?Mindenesetre,aki ezt mondta:"Világitson a ti világosságotok az embereknek "ebben a beszédében azt is mondta:"Ügyeljetek,hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek"/Mt 6,1/Ha ezt az Apostolnál ellentmondásnak láttad,most az evangéliumban is annak látod.De ha szived hüséges meghódolását nem zavarod meg,akkor majd megtalálod itt is a szentirási helyek békés megegyezését,és megtalálod bennük a te békédet is.
Testvéreim,tehát ne csak arra törekedjünk,hogy buzgók legyünk,hanem arra is,hogy az embereknek jó példát adjunk./Szent Ágoston püspök /

0 komment , kategória: Szent Ágoston/54,63,80,-5,96/



Isten békessége a Vele egészen töltekezö lélekben.
Éppen olyan régi,mint örökkön új Szépség:késön gyulladt föl szereteted bennem .Ime,belül voltál,én pedig kivül és kint kerestelek.
Szépséges világodnak én rútságommal rohantam neki.Velem voltál ,de én nem voltam veled.Távol tartottak töled engem olyan dolgok, amelyek nem léteznének,ha nem volnának benned.
Hivtál,kiáltottál, és összetörted süketségemet. Fölcsillámlottál,sugarad rám özönlött,és messze üzted vakságomat is.Illatoztál,én lélegzetet vettem,és már lihegek feléd. Megizleltelek,már éhezek reád és szomjuhozlak téged. Megérintettél, és békességedre fölgyulladt a vágyam.
Ha majd teljes mivoltommal hozzád ragaszkodom,nem tép többé sem fáradtság,sem fájdalom.Élö lesz életem,és majd egészen veled töltekezik.
Fölemeled,akit betöltesz,és mert egészen még nem töltöttél el,önmagamnak is terhére vagyok...Hadakoznak gonosz fájdalmaim derék örömeimmel,és nem tudom,hogy melyik részhez pártol a gyözelem...Irgalmad nagyságában van csupán minden reménységem./Szent Ágoston püspök/

0 komment , kategória: Szent Ágoston/54,63,80,-5,96/
 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Szentek  
Naplemente
  2013-04-08 14:52:29, hétfő
 
 







 
 
0 komment , kategória:  Képek - Feketén, fehéren  
Gyere mesélj !
  2013-04-08 12:30:32, hétfő
 
  Link...



Miki manó meséi .Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
*** VÁLASZOK BIBLIAI KÉRDÉSEKre ***
  2013-04-08 12:24:46, hétfő
 
 
Istennel kapcsolatos kérdések

Jézus Krisztussal kapcsolatos kérdések

Szentlélekkel kapcsolatos kérdések

Megváltással kapcsolatos kérdések

Bibliával kapcsolatos kérdések

Az Egyházzal/gyülekezettel kapcsolatos kérdések

Az utolsó időkkel kapcsolatos kérdések

Anygalokkal és démonokkal kapcsolatos kérdések

Az emberiséggel kapcsolatos kérdések

Teológiai kérdések

A keresztény élettel kapcsolatos kérdések

Imádsággal kapcsolatos kérdések

Bűnnel kapcsolatos kérdések

A Mennyel és a Pokollal kapcsolatos kérdések

Házassággal kapcsolatos kérdések


Emberi kapcsolatainkkal kapcsolatos kérdések

Családdal és neveléssel kapcsolatos kérdések

Teremtéssel kapcsolatos kérdések

Szektákkal és vallásokkal kapcsolatos kérdések

Tévtanításokkal kapcsolatos kérdések

Életünk nagy döntéseivel kapcsolatos kérdések

Bibliai témakörökhöz kapcsolódó kérdések

Egyéb bibliai kérdések


Link---

 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Bibliai idézetek II.  
Kányádi Sándor : Az én Miatyánkom
  2013-04-08 11:25:19, hétfő
 
 
Mikor a szíved már csordultig tele,
Mikor nem csönget rád soha senki se,
Mikor sötét felhő borul életedre,
Mikor kiket szeretsz, nem jutsz az eszükbe.
"lélek" ne csüggedj! Ne pusztulj bele!
Nézz fel a magasba, reményteljesen,
S fohászkodj:

MI ATYÁNK, KI VAGY A MENNYEKBEN!

Mikor a magányod ijesztően rád szakad,
Mikor kérdésedre választ a csend nem ad,
Mikor körülvesz a durva szók özöne,
Átkozódik a "rossz", s - erre van Istene!
"lélek", ne csüggedj! Ne roppanj bele!
Nézz fel a magasba, és hittel rebegd:
Uram!

SZENTELTESSÉK MEG A TE NEVED!


Mikor mindenfelől forrong a "nagyvilág",
Mikor elnyomásban szenved az igazság,
Mikor szabadul a Pokol a Földre,
Népek homlokára Káin bélyege van sütve,
Ó "lélek", ne csüggedj! Ne törjél bele!
Nézz fel a magasba, - hol örök fény ragyog,
S kérd: Uram!

JÖJJÖN EL A TE ORSZÁGOD!

Mikor beléd sajdul a rideg valóság,
Mikor életednek nem látod a hasznát,
Mikor magad kínlódsz láztól gyötörve,
Hisz bajban nincs barát, ki veled törődne!
Ó "lélek", ne csüggedj! Ne keseredj bele!
Nézz fel a magasba, - hajtsd meg a homlokod,
S mondd: Uram!

LEGYEN MEG A TE AKARATOD!

Mikor a "kisember" fillérekben számol,
Mikor a drágaság az idegekben táncol,
Mikor a "gazdag" milliókat költ, hogy "éljen",
S millió szegény a "nincstől" hal éhen,
Ó "lélek", ne csüggedj! Ne roskadj bele!
S kérd: Uram!


ADD MEG A NAPI KENYERÜNKET!

Mikor életedbe lassan belefáradsz,
Mikor hited gyöngül, - sőt - ellene támadsz,
Mikor: hogy imádkozz, nincs kedved, sem erőd,
Minden lázad benned, hogy - tagadd meg "ŐT",
Ó "lélek", ne csüggedj! Ne egyezz bele!
Nézz fel a magasba, s hívd Istenedet!
Uram! Segíts!
S BOCSÁSD MEG VÉTKEIMET!

Mikor hittél abban, hogy téged megbecsülnek,
Munkád elismerik, lakást is szereznek,
Mikor verítékig hajszoltad magad,
Később rádöbbentél, hogy csak kihasználtak...!
Ó "lélek", ne csüggedj! Ne ess kétségbe!
Nézz fel a magasba, sírd el Teremtődnek:
Uram!

MEGBOCSÁTOK AZ ELLENEM VÉTKEZŐKNEK!

Mikor a "nagyhatalmak" a BÉKÉT TÁRGYALJÁK,
MIKOR A BÉKE SEHOL! csak egymást gyilkolják,
Mikor népeket a vesztükbe hajtják,
S kérded: miért tűröd ezt ISTENEM, MI ATYÁNK?!
Ó "lélek", ne csüggedj! Ne pusztulj bele!
Nézz fel a magasba, és könyörögve szólj!
Lelkünket kikérte a "rossz", támad, s tombol!
URAM! MENTS MEG A KÍSÉRTÉSTŐL!
MENTS MEG A GONOSZTÓL!

ÁMEN!

UTÓHANG:
S akkor megszólal a MESTER, keményen - szelíden,
Távozz SÁTÁN - szűnj vihar!
BÉKE, s CSEND legyen!
BÍZZATOK! Hisz én megígértem Nektek!
Pokoli hatalmak rajtatok erőt nem vesznek.
Hűséges kis nyájam, én PÁSZTOROTOK VAGYOK,
S végső időkig - VELETEK MARADOK!


.....

 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Áldások, imák   
Az aggodalom legyőzésének titka
  2013-04-08 11:18:46, hétfő
 
 

Írta: Rick Warren

Hajlamos vagy a legrosszabbat feltételezni? Pánikba esel, ha levelet kapsz az adóhivataltól, vagy ha esetleges elbocsátásokról szóló pletykákat hallasz a munkahelyeden? Azon kapod magad, hogy akkor is gondterhelt vagy, ha nincs is okod rá, meg van győződve róla, hogy valami rossz fog történi, amely miatt aggódnod kellene? Az aggodalom szó az óangolból származik, és azt jelenti, hogy ,,fulladozni vagy szorongatni". Nem meglepő, hogy az aggodalom pontosan így tesz bennünket eredménytelenné és boldogtalanná. Az aggodalom nem más, mint önromboló időpazarlás. A Biblia újszövetségi részében, Jézus híres Hegyi beszéde során négy indokot hozott fel az aggodalmaskodás ellen, illetve legyőzésének két módját is megmutatta, amelyet a Máté Evangéliuma 6:25-34 szakasz a következőképpen tolmácsol:

AZ AGGODALMASKODÁS ÉRTELMETLEN.

Olyan dolog miatt aggódni, amit NEM TUDUNK megváltoztatni - haszontalan. Olyan dolog miatt aggódni, amit MEG TUDUNK változtatni - ostobaság. Minden alkalommal, amikor egy aggasztó dologra koncentrálsz, az a gondolataidban egyre nagyobbá és leterhelőbbé válik. Az aggodalmaskodás a problémákat túldimenzionálja. ,,Ezért mondom nektek: ne aggódjatok éltetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet tápláléknál, és a test a ruházatnál?" (Máté evangéliuma 6:25)


AZ AGGODALMASKODÁS TERMÉSZETELLENES.

Nem születünk aggodalmaskodónak. Ez csupán az élet kihívásaira adott, tanult reakció. Valójában gyakorolni kell, hogy jók legyünk benne. Szerencsére az aggodalmaskodás nem tanult reakció is lehet. Az Isten teremtményei közül az egyetlen faj az ember, aki képes aggódni. Egyszerűen nem hisszük el, hogy Isten gondot fog viselni ránk. ,,Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?" (Máté evangéliuma 6:26)

AZ AGGODALMASKODÁS NEM SEGÍT RAJTUNK.

Egyszerűen nem működik. Nem képes megváltoztatni a múltat. Nem képes kontrollálni a jövőt. Csupán a napunkat teszi tönkre. Egy problémán való nyugtalankodás sohasem oldja meg magát a problémát. ,,Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani az életét csak egy arasznyival is? (Máté evangéliuma 6:27)

AZ AGGODALOM HIÁBAVALÓ.


Az Isten ígéretet tett arra, hogy gondoskodik rólunk, ha az életünk minden területén rá hagyatkozunk. Gyermekként, ha az édesapánktól ebédpénzt kértünk, nem aggódtunk, honnan lesz meg az összeg. Ez az ő problémája volt. Hagyjuk, hogy az Isten ténylegesen betölthesse az Isten szerepét az életünkben! ,,Mindezt a pogányok kérdezgetik, a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre." (Máté evangéliuma 6:32)

HOGYAN SZABADÍTHATJUK KI MAGUNKAT AZ AGGODALMASKODÁS RUTINJÁBÓL?

Először is az életünk minden területén hagyatkozzunk Istenre. Az aggódással kapcsolatos probléma egyik része, hogy rájövünk, az élet számos tényezőjét nem tudjuk kézben tartani. A gondterheltség úgy tűnhet, mintha tennénk valamit, ami valójában mentális és érzelmi energiánkat pazaroljuk. Ha bízunk Istenben, aki képes kontrollálni a dolgokat, megszabadít bennünket ettől a tehertől. ,,... a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek." (Máté evangéliuma 6:32-33) Másodszor, egyszerre csak egy napra koncentráljunk. Olyan gyakran töltjük azzal az időt, hogy a másnapi, vagy a következő heti történések miatt szorongunk, miközben az aznapi kihívások tornyosulnak a fejünk fölött. Koncentráljunk arra, hogy most mi történik, és ne arra, hogy mi történhetne.

,,Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja."

(Máté evangéliuma 6:34


Forrás : Link



 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Pozitív gondolkodás  
Mi atyánk
  2013-04-08 11:01:34, hétfő
 
  Mi atyánk

- Mi Atyánk, aki vagy a mennyekben...

- Igen?

- Kérlek, ne zavarj, imádkozom.

- De te megszólítottál!

- Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom: Mi Atyánk, aki vagy a mennyekben....

- Ezt újra megtetted.

- Mit csináltam?

- Megszólítottál. Azt mondtad: Mi atyánk, aki vagy a mennyekben. És itt vagyok. Mit akarsz?

- Ezt nem gondoltam komolyan. Csak elkezdtem elmondani a reggeli imádságomat.

Minden reggel elmondom a "miatyánk"-ot. Végül mindig jól érzem magam.

Úgy érzem, letudtam a kötelességemet.

- Jó, akkor mondd tovább!

- Szenteltessék meg a Te neved.
- Egy pillanat. Mire gondolsz?

- Ez azt jelenti, azt jelenti... Óh édes Istenem, nem tudom, mit jelent. Honnan is tudnám?

Ez egyszerűen az imához tartozik. Különben is mit jelent?

- Tisztelt, szent, mindenek felett dicséretre méltó és csodálatos.

Jól hangzik. Eddig sohasem gondoltam erre.

- Jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, mint a mennyben úgy itt a földön!
- Komolyan gondoltad?

- Hát persze, miért ne?

- És mit tettél ennek érdekében?

- Ennek érdekében? Semmit. Sokszor gondolkozom azon, milyen szép lenne,

ha Te itt lent mindent a kezedbe vehetnél úgy, ahogy azt ott fent teszed.

- Talán nem vagy a kezemben?

- Na, ja, járok a gyülekezetbe.

- Nem ezt kérdeztem. Mi a helyzet a temperamentumoddal, heveskedéseddel, türelmeddel?

Ezekkel mindig gondod van, nem?

És hogyan jössz ki a pénzeddel - mindig minden csak neked kell? És milyen könyveket olvasol?

Mit nézel a TV-ben?

- Ne vágd ezt is a fejemhez! Vagyok olyan jó, mint mások a gyülekezetben.

- Bocsánat, azt hittem, hogy azt kéred, legyen meg az akaratom. Ha ezt tényleg így gondolod, akkor csiszolnom kell rajtad és e szerint cselekednem.

- Igen, természetesen. Tudom, vannak problémáim. Miután emlékeztetsz, eszembe jut egy pár dolog.

- Nekem is.

- Eddig ezeken nem sokat gondolkoztam, de azért szívesen megszabadulnék tőlük.

Őszintén szólva, szívesen lennék szabad.

- Jó. Most, hogy előbbre jutottunk, dolgozzunk együtt! Biztosan lesznek győzelmeink: Büszke vagyok rád.

- Igen Uram, de nekem még be kell fejeznem ezt az imádságot. Ma ez sokkal több időt vesz igénybe, mint általában szokott.

- Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma.
- A kenyérért nem kell imádkoznod. Csak segítene, ha fogynál.

Ez már mindig így lesz? Kritizálsz? Csak teljesítem vallásos kötelességemet, és egyszer csak úgy hirtelen megjelensz, és a gyengeségeimre emlékeztetsz!

- Az imádság veszélyes dolog. Kihívást intéz. Kérdéseket tesz fel. Ezáltal teljesen más ember lehetsz. Inkább szeretném nyomatékosabbá tenni: Tarts ki az imádságban! És hogyan folytatódik?

- (Szünet) Merjem továbbmondani?

- Mit nem mersz elmondani? Mitől félsz?

- Már most tudom, mit fogsz nekem mondani.

- Előbb azért csak folytasd.

- Bocsásd meg a bűneinket, mint ahogy mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek.
- Mi van a szomszédoddal?

- Na látod, sejtettem. Tudtam, hogy ezzel fogsz jönni! De hát ő hazugságokat mondott rólam, és mások az én családomról beszélnek. És még a pénzt sem adta meg, amivel tartozik. Megesküdtem, hogy ezt visszafizetem.

- Akkor mit jelent a te imádságod?

- Ezt nem gondolom komolyan.

- Legalább őszinte vagy. De szépnek találod azt, hogy másokra haragszol?

- Nem, de talán akkor jobban leszek, ha a bosszúm betelt. Azt fogja legalább kívánni, hogy sohase legyen a közelünkben.

- Számodra ez nem lesz jobb, hanem rosszabb. A bosszú ugyanis nem tesz boldoggá.

Gondold meg, mennyire boldogtalan vagy most. De én mindent megváltoztathatok.

- Meg tudnád tenni? De hogyan?

- Bocsáss meg a szomszédodnak, és én neked is megbocsátok.

Neki is le kell rendeznie a gyűlöletét és a bűneit. De te szabad leszel, és a szívedben békesség lesz.

- Óh, igazad van. Neked mindig igazad van. És fontosabb, hogy rendben legyen a Veled való kapcsolatom, mint a bosszúvágyam a szomszédommal szemben.

- De... (szünet) ... (sóhaj) ... Na jó. Megbocsátok neki. Segíts neki, hogy megtalálja a helyes utat, Uram. Ha most így arra gondolok, nyomorúságosan érezheti magát, mint mindenki, aki állandóan rosszat tesz más embereknek. Kérlek, mutasd meg neki valamilyen módon a helyes utat.

- Na látod! És így talán nem sokkal jobb? És hogy vagy most?

- Na ja, egész jól. Olyan jó érzésem van. Azt hiszem, ha ma este lefekszem, ez lesz az első alkalom, amikor nem leszek olyan rettenetesen túlfeszítve, mint eddig. Talán még jobban is fogok aludni.

- Még nem fejezted be az imádságodat.

- Igen, igazad van.

És ne vígy minket kísértésbe, szabadíts meg a gonosztól.
- Jó, akkor ezt is megteszem. De kerülj minden olyan dolgot, ami kísértésbe vihet.

- Mire gondolsz?

- Ne kapcsold be a TV-t, mielőtt át nem gondolod, mit akarsz megnézni. Gondold át, hogyan osztod be az idődet, milyen barátokkal barátkozol, és miről beszélgettek. Gondolkozz el azon, mi a számodra becses és értékes az életedben. Mindenekelőtt arra kérlek, ne csak szükség idején fordulj hozzám.

- Az utolsó mondatot nem értettem.

- De hát ezt olyan sokszor megteszed! Valahogy belekerülsz a nehézségekbe vagy egy rossz helyzetbe, és akkor hozzám szaladsz, és ezt mondod: Uram, kérlek, segíts ki ebből, soha többé nem csinálok ilyet. Emlékszel ezekre?

- Igen, Uram. Szégyellem magam, sajnálom.

- Mindig megőriztelek. De te megtartottad az ígéreteidet?

- Nem, legtöbb esetben nem. Eddig mindig azt hittem, meg tudom tenni azt, amit akarok, ha a "miatyánk"-ot elmondom. Például ezt a mai beszélgetést Veled nem terveztem.

- És hogyan folytatódik az ima?

- Tiéd az ország és a hatalom és a dicsőség, mindörökké. Ámen.
- Tudod, milyen dicsőség lehetne? Minek örülnék igazán?

- Nem, de szívesen megtudnám. Örömet szeretnék szerezni Neked. Egyre inkább kezdem érteni, milyen dicsőség lenne, ha valóban követnélek.

- Ezzel már a kérdésedet meg is válaszoltad.

- Valóban?

- Igen, a dicsőség azt jelenti számomra, hogy a hozzád hasonló emberek valóban szeretnek. Örülnék, ha látnák, hogy a kapcsolatunk feléled. Miután egyes bűneiddel végeztünk, és ezek már nem zavarnak bennünket, csodálkozni fogsz, hogy mit tehetünk közösen.

- Uram, engedd meg, hogy megláthassam, mit tudunk együtt belőlem kihozni!

- Majd meglátod, ezt át fogod élni!



Németből fordította: Komoróczy Gábor



...... ...........




 
 
0 komment , kategória:  Vallás - Áldások, imák   
Mi az a befelé fordulás ?
  2013-04-08 10:40:37, hétfő
 
 
Osho szerint:


Ha elméd csapongásait figyeled, nem minősíted a gondolataidat, megállítani sem próbálod őket, és nem azonosulsz velük, csak figyeled az elmédet, mintha az országút forgalmát, vagy a tó vizének fodrozódását figyelnéd.
Elméd csapongása pedig egy kicsit tényleg mulatságos, ahogy föl-le ugrálva, ide-oda perdülve megpróbálja magára vonni a figyelmedet, hogy visszacsábítson a játékba.
Ha megtanulsz távolságot tartani az elméd és önmagad között, az az egyik legnagyobb áldás. Valójában ezt jelenti a meditáció is - a meditáció nem mantrák kántálása vagy szútrák és parancsolatok ismételgetése, hanem pusztán egy figyelem; mintha az az elme valaki más elméje lenne. Most te is képes vagy megteremteni magadban ezt a távolságot, és úgy nézni az előadást, hogy közben nem kell attól tartanod, hogy a dráma magába szippant. Élvezd a Befelé Fordulás egyszerű szabadságát amikor csak tudod, és a meditáció képessége hamarosan kifejlődik és elmélyül benned.

"A befelé fordulás egyáltalán nem fordulás. Amikor befelé mész, akkor nem mész sehová. A befelé fordulás mindössze annyit jelent, hogy eddig folyton a vágyaidat kergetted, üldözted és hajszoltad, és a végén mindig csalódnod kellett. Mert minden vágy szenvedést von maga után, mert a vágyak sosem hoznak beteljesülést. Soha nem érsz el sehová, a kielégülés lehetetlen. Amint megérted, hogy a vágyak kergetése sehová nem vezet, egyszer csak megállsz. Nem erőfeszítés következtében állsz le... mert ha szándékosan fékezed le magad, akkor ismét elkezdtél rohanni, csak most egy másfajta módon - még mindig vágyakozol; lehet, hogy most a vágynélküliségre vágysz, de ez is vágy.
Ha erőfeszítéseket teszel, hogy befelé fordulj, akkor azzal pont kifelé fordulsz. Minden erőfeszítés csak kifelé sodorhat téged.
Minden utazás kifelé irányul - nincs befelé vezető út. Hogy tudnál befelé utazni? Hisz már most is ott vagy: amint elmozdulsz onnan, kifelé mozdulsz. Mikor megállsz, az utazásnak vége; amikor elmédet már nem ködösítik el a vágyak, akkor bent vagy. Ezt értjük befelé fordulás alatt. De ez nem befelé fordulás - egyszerűen csak nem mész többé kifelé."


Forrás : Link

...... ........

 
 
0 komment , kategória:  Ezotéria : Vegyes**  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2013.03 2013. április 2013.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 296 db bejegyzés
e év: 4259 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 256
  • e Hét: 1546
  • e Hónap: 10216
  • e Év: 66149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.