Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
szappankészítés házilag
  2013-05-14 22:17:53, kedd
 
  Otthon, házilag is elkészíthetjük szappanunkat. Nem kell hozzá nagy tudomány, viszont ha tökéletes szappant szeretnénk készíteni, akkor azért egy kis gyakorlat kell hozzá. Hogy miért használjunk a mostanság nagyon divatos tusfürdők helyett természetes szappant? Mert jobban járunk vele.

A tusfürdőkben számos kémiai vegyszer van, a habosítóktól elkezdve a mesterséges illatanyagokon át a kőolaj származékokig. Figyelem! Sok bolti szappan is bővelkedik a nem bőrre való anyagokban, ezért ajánlatos szappanok közül is a természetes változatot előnyben részesíteni.

Az otthon készített szappanok előnye, hogy olyanra csinálod, ahogyan te szeretnéd, azt raksz bele, amit akarsz, nem fog tartalmazni semmiféle szintetikus, káros, rákkeltő anyagot, kőolaj származékot (parabéneket) mint a tusfürdők.

A természetes szappan három fő összetevője:

- Állati zsírok és/vagy növényi olajok
- Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő
- Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk
- A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka annak, hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

Itt a szigorú biztonsági szabályokat találjátok:

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html#biztonsagi_szab alyok

A NaOH feloldására leggyakrabban desztillált vizet szoktak használni, de különböző tea és gyógynövények jól lehűtött főzeteit, vagy természetes gyümölcs- és zöldségleveket, illetve tejet is lehet.

A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható, és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

Használhatunk olivaolajat, pálmaolajat, kókuszolajat, vagy állati zsírt is, ha viszont a bőr számára táplálóbb, krémesebb állagú szappant szeretnénk készíteni, akkor például az édesmandula-olajat, a jojobaolajat, a sheavajatat, ajánlják.

Tetszőlegesen alkalmazhatunk még különböző illóolajakat, parfűmolajokat ízlés szerint és természetes színezékeket (például: kurkuma-sárga, algakivonat-zöld színt eredményez) is.

Az egyetlen probléma, ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony anti-oxidáns, amely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható, a rozmaring kivonat (ROE).

Biztonsági eszközök

- Konyhai gumikesztyű
- Professzionális védőszemüveg vagy úszószemüveg
- Professzionális szájvédő maszk vagy vastagabb sál a lúg gőzének belélegzése ellen.

Eszközök a hideg eljáráshoz

- Digitális mérleg az adagok grammra pontos méréséhez;
- Hőmérő, amellyel megmérjük a lúgoldat és a zsírok hőmérsékletét, s amelynek skálája minimum-10°C és +110°Cközött mozog;
- Egy inox acél lábos a zsírok melegítéséhez ès a massza összekeveréséhez;
- Egy hőálló üveg- vagy kerámiakancsó, amely ellenáll a nátronlúg vizes oldata által termelt magas hőnek;
- Inox acél kanál a nátronlúg mérésére és az oldat keverésére;
- Fakanál;
- Botmixer;
- Öreg takaró a formába öntött massza melegen tartására.

Alaprecept:

- 1kg olivaolaj
- 128gr nátronlúg (NaOH)
- 300gr víz

Fakultatív hozzávalók:

- 10ml levendula illóolaj
- 1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
- 1 evőkanál szárított levendulavirág

A hidegeljárásos szappankészítés lépései:

Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is! Zárjuk el a kutyát és a gyereket!

Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.

Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!

Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.

Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!

Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk.

Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz.

A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.

24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.

Aki kedvet kapott egy kis vegyészkedéshez az otthonában,hogy illatos, finom háziszappant készítsen,az a szükséges hozzávalók beszerzése után itt részletesebben megtalálja lépésről-lépésre a főzés menetét:

http://antalvali.com/a-termeszetes-szappan-keszitese-hazilag.html
 
 
0 komment , kategória:  hasznos   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 776 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 497
  • e Hét: 662
  • e Hónap: 5066
  • e Év: 36795
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.