Belépés
koszegimarika.blog.xfree.hu
"Az ember értékét nem az esze, a műveltsége, nem a hatalma vagy a tehetsége, hanem a lényéből áradó melegség minősíti."--- "Nem az a fontos, a ... Kőszegi Marika
1955.09.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Pünkösd
  2013-05-19 18:36:55, vasárnap
 
 

PÜNKÖSD (ismtl. szerző)

A pünkösd jő - de meg nem érti titkát
a szív, amelyben még az Úr nem él;
Itt a tavasz, - bimbófejük kinyitják
a kis virágok, zöldül a levél.
Mit ér, ha a természet újra éled,
a föld örül, madárka énekel,
de a szívünkben még az égi Lélek
élet tavaszát nem költhette fel?

Ha szívünket a Lélek át nem hatja,
hervadt virág csak minden ünnepünk,
Hiába volt a szent karácsony napja,
a húsvét fénye föllángolt - s letűnt.
Az Úr csak egyszer járt itt lenn a földön,
értünk csak egyszer halt kereszthalált,
De kell, hogy pünkösd újra s újra jöjjön,
mert életet csak Isten Lelke ád
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Epres túrótorta
  2013-05-19 17:45:28, vasárnap
 
  Hozzávalók:

egy 26 cm-es kapcsos formához:
A tésztához:
12,5 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg puha vaj, vagy Rama
2 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tojás
1,25 dl tej
pici só
A krémhez:
25 dkg félzsíros tehéntúró
25 dkg mascarpone sajtkrém
3 dl habtejszín
5 dkg vaj, vagy Rama
8+2 dkg porcukor - ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
2 cl rum
1 csomag instant zselatin fix
Valamint:
60-65 dkg felezett eper
1 csomag expressz tortazselé - piros

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tésztához a vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, a sót, a tejjel fokozatosan kikeverjük. Sütőpapírral bélelt formába szétkenjük a masszát, kb. 15-18 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

A tésztát rácsra borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, hűlni hagyjuk, majd visszahelyezzük a formába.

A krémhez a vajat habosra keverjük a 8 dkg porcukorral, a vaníliás cukorral, krumplinyomóval belenyomjuk a túrót. Ízesítjük citromhéjjal, citromlével, rummal, hozzákeverjük a mascarponét.

A tejszínt kemény habbá verjük 2 dkg porcukorral, a zselatin fixxel, majd a túrókrémbe forgatjuk. A krémet a tésztára kenjük, eperrel kirakjuk, az expressz tortazselét az utasítás szerint elkészítjük, a torta tetejére öntjük, és a hűtőben dermesztjük tálalásig.



 
 
0 komment , kategória:  Ételek-italok  
Neked hoztam
  2013-05-19 09:52:42, vasárnap
 
 

 
 
3 komment , kategória:  Pünkösd  
... fehér galambot repítettek szabadon
  2013-05-19 09:51:00, vasárnap
 
 





 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Saját kertemből
  2013-05-19 09:37:56, vasárnap
 
  A Pünkösdi rózsa nagyon hatásos választás, akár valódi virág formájában, akár képen vagy tárgyként tartod az otthonodban. A nyíló rózsa a kibontakozó női szépséget szimbolizálja, és erősíti a nőiséget, a kisugárzást. Ha még nem találtad meg a párod, ezzel a virággal aktiváld a pozitív energiát, a chi-t a szerelem területén az otthonod dél-nyugati szegmensében.

A Kínából származó, és egyben az egyik legrégebbi kultúrnövényünk növénytani nevét (Paeonia) a görög mitológia isteneit gyógyító orvosnak, Paion-nak köszönheti. Más források nevét a paean szóra vezetik vissza a nevét, ez diadalmi éneket jelent. Az orvosra utaló név tetszik hihetőbbnek, mert a pünkösdirózsát évszázadokon át elsősorban gyógynövényként termesztették. Gyökeréből készült kivonatával gyógyítottak sárgaságot, vese- és hólyaghurutot, reumát és egyéb betegségeket. Ez annál is meghökkentőbb, mivel a növény egésze mérgező, kivéve a tavasszal és ősszel kiásott gyökérgumókat.

A pünkösdirózsák nemzetségében akadnak lágyszárú évelők és fás szárú, lombhullató cserjék egyaránt. A fajok száma meghaladja a harmincat, a nemesített és keresztezett fajták száma pedig — a virágnemesítőknek köszönhetően — évről évre nő. A virág változatos színekben pompázik és édes illatot áraszt. Az egyszerű virágú fajok szirmai csésze alakot öltenek és körülölelik a feltűnő színű, sárga porzókat. A félig telt virágú pünkösdirózsa szirmai két-három sorban, körkörösen helyezkednek el, míg a telt virágú fajok megszámlálhatatlan szirmok sokaságával, gömb alakban nyílnak.

A pünkösdirózsa sok örömet szerez annak, aki az ültetésen túl megfelelően gondoskodik a neveléséről. Melyek is azok a feltételek, amelyeket ez a növény igényel? Napfénykedvelő, ezért olyan helyre kell ültetni a kertben, ahol fürödhet a napsugarakban. Mélyen megmunkált, tápanyagban gazdag talajban fejlődik a legjobban. Ahol homokos a talaj, ott célszerű komposztot és kevés agyagot a földjéhez keverni, mert ez utóbbi megakadályozza a gyors kiszáradást. A gyökérzóna körül a föld legyen mindig nyirkos.

Nyár végén kell ültetni, hogy a tél beállta előtt elegendő idő maradjon az új gyökérzet kifejlődéséhez. A legtöbb faj télálló, ám ha a fagyosszentek időszakában zord az időjárás, a fiatal pünkösdirózsa hajtásait be kell takarni.

Csak türelmes ember telepítsen fás pünkösdirózsát, mert négy évbe is beletelik, míg teljes pompáját megmutatja a bokor. Nem kedveli, ha bolygatják, ezért a telepítés során olyan helyet kell számára választani, ahol kedvére terjeszkedhet.

A fás fajokat ősszel lehet szaporítani. Ehhez félig elfásodott hajtásokat kell levágni, és homokkal kevert tőzegbe tűzdelni. A gyökeresedés teljes időszaka alatt legyen a föld nyirkos, a hőmérséklet pedig 10 fok körüli. Másik szaporítási módja a gyökérre való oltás, ez azonban kertészeti szakismeretet kíván.

Az évelő, piros pünkösdi rózsa az egyik legkedveltebb falusi virág volt mindig is, és szerencsére most már a városi kertekben is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. A föld alatt gyöktörzset fejleszt, amelyből 40-80 cm magas mutatós levelek és mélybordó, illatos virágok fejlődnek. Korai virágzású faj, idén már április közepén virított. A hosszú szárcsúcsokon súlyos virágfejek fejlődnek, ezért ajánlatos a tő mellé karót tűzni, és a szárakat hozzákötözni. Az évelő pünkösdirózsát vaskos gyöktörzsének szétosztásával, feldarabolásával lehet szaporítani. Ennek legkedvezőbb időszaka a szeptember hónap. Éles késsel vágjuk szét a gyöktörzset úgy, hogy mindegyiken legyen néhány szem és elegendő gyökérzet. Ezután fektessük vízszintesen a földbe, és csupán 5 cm vastag földréteggel fedjük. Késő ősszel takarjuk szalmával vagy lombbal, hogy az erősebb fagyoktól megvédjük.

Mind a fás szárú, mind az évelő pünkösdirózsa szaporítható magvetéssel is, de mivel magvai hajlamosak több évig is elfeküdni, eredményesebb a hajtásgyökereztetés vagy a tőosztás.

A pünkösdirózsa gyorsabb növekedéssel és dúsabb virágzással hálálja meg, ha minden tavasszal vékony rétegben érett istállótrágyát szórunk a tövéhez. Vágott virágként sokáig díszlik a vázában is





 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Kellemes Pünkösdi ünnepeket!
  2013-05-19 08:35:00, vasárnap
 
  Pünkösdi rózsa

Kerek bokron kerek bimbók
nyújtóznak a fényben,
a mosolygó napsugártól
gömbölyödnek szépen.
Szirommal telt labda bimbók
pattannak serényen,
tündökölnek, Pünkösdünket
köszöntve szerényen.
Selymes fényük az ünnepét
tükrözni akarja,
ezért bontja ki a szirmát
Pünkösdvasárnapra.
A hatalmas virágfejek
szelíd főhajtása
a Szentlélek eljöttének
méltó fogadása.
Püspöklila vagy rózsaszín
engem elvarázsol,
fehér színű bokor körül
illatfelhő táncol.
Belélegzem, s elsimítja
lelkemen a ráncot,
alig várom, láthassam
e gyönyörű virágot! / Juhászné Bérces Anikó



 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösdi rózsa a kertből
  2013-05-19 07:44:56, vasárnap
 
 

Jézus lelke

"A Szentlélek ugyan az az Isten, aki mint Teremtő a mindenség fölött uralkodik. Aki mint Megváltó a Názáreti Jézus emberi személyében közénk jött. Úgy is mondhatnám, hogy a Szentlélek Jézus lelke.
Isten és ember kapcsolatának vannak fokozatai. A legelső fok az, amikor borzong az ember lelkében a felismerés, a titokzatos felismerés:
Van Isten! Egy megragadó igehirdetés hatására, akár valami sorsfordulat következtében megérinti a lelket valami sejtelem, hogy mégis kell lenni valakinek. Aki fölöttünk van, akitől függ minden. Ez a hit! De kezdete a hitnek. Ez is a Szentlélektől való. Nem egy sejtelem volt, ami megérintett, s mi elgondolkoztatott, megborzongatott, hanem a lélek. Isten lelke érintett meg.
Döntő különbséget jelent evvel az általános istenhittel szemben, amikor valaki; Jézus személyéhen ismeri föl, hogy a titokzatos Isten lehajolt hozz. Bűnbocsátó szeretettel átöleli és az örökélet reményével biztatja lelkét. Ez a hit a Szentlélek Isten munkájának a gyümölcs. A lélek jön, hogy átvegye fölötted a teljes uralmát."
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösdölés
  2013-05-19 07:43:41, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Pünkösd
  2013-05-19 07:39:32, vasárnap
 
 

Pünkösd


Piros rózsa lobban
s virít a hosszú copfban,
pünkösd napján ébredj,
szárnyalj galamb képében.

Nyújtózik most a világ,
mondj te is egy imát,
Királyném legyél nekem,
tündökölj belső egemen.

A mám ne legyen kérészi,
az én lelkem tiedet ékíti,
könny helyett mosolyt,
ma mindenütt béke honol.
Rézi / Kapcsos Károly /

 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
Áldott pünkösdi ünnepeket kívánok MINDENKINEK!
  2013-05-19 07:38:31, vasárnap
 
 

Pünkösdkor el lehet és el kell hinnem, hogy Istennek végtelenül fontos vagyok. De a Szentlélek nemcsak azt mutatja meg, hogy Isten szeret minket, hanem megadja a képességet, hogy mi is viszontszerethessük őt. Igaz, manapság ezt a szót mindenre használják, hogy szeretet. Olyannyira, hogy már igazában nem is tudjuk mi az igazi szeretet. De aki a Szentlélekre hagyatkozik, az megtapasztalja hogyan kell igazán szeretni
 
 
0 komment , kategória:  Pünkösd  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 590 db bejegyzés
e év: 6128 db bejegyzés
Összes: 69029 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1296
  • e Hét: 9264
  • e Hónap: 28237
  • e Év: 257174
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.