Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
Csillagvirág
  2013-05-02 21:23:44, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Borzaskata virág
  2013-05-02 21:18:03, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Zsályával az agy egészségéért
  2013-05-02 21:10:22, csütörtök
 
  A zsálya egy csodálatos gyógynövény, ami nem csak levesek, saláták vagy italok ízesítésére alkalmas, de gyulladáscsökkentő és memóriajavító hatása is van. Vizsgálatok során kimutatták, hogy már kis mennyiségű zsálya is jelentősen fokozza az emlékezőtehetséget.
2003 óta az is ismert tény, hogy a zsálya bizonyos fajtái az Alzheimer-kór kezelésére használt gyógyszerek hatóanyagához hasonló vegyületeket tartalmaznak, ezáltal egy sokkal biztonságosabb alternatívát kínálnak a betegség kezelésére.

Agyi problémák kezelésére is több mint egy évezrede használják. A zsályáról az utóbbi években az is kiderült, hogy elősegíti az agy különböző részei közötti kommunikációt, ami Alzheimer-kór esetén különösen fontos.

A zsályában található egyik antioxidáns, a carnosic sav, képes megállítani a szabad gyökök által okozott agykárosodást, valamint megnöveli a szervezet glutation, az agy vérkeringését javító, öregedés gátló antioxidáns termelését. A Glutationt különböző agyi betegségek kezelésére használják, az autizmustól az Alzheimer kórig. Az agy jó véráramlása nagyon fontos, ennek hiánya komoly problémákhoz vezethet.

A zsálya gomba- és vírusellenes, valamint antibakteriális tulajdonsággal is rendelkezik. Magas vastartalmának köszönhetően hatékonyan enyhíti az enyhe és közepesen súlyos szorongásos állapotokat. Továbbá, egy 2010-ben végzett tanulmány kimutatta, hogy a zsálya az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú növény a vizsgált 3100 élelmiszer közül.

A zsálya pikáns íze csodálatosan kiegészíti a házi leveseket, mint amilyen pl. a lencse leves vagy a nyersen turmixolt levesek. Nagyon finom az olíva olajjal, citrommal és tengeri sóval készült salátaöntetekhez adott friss zsálya és paradicsom. Frissen facsart levekhez is adható, különösen paradicsomlével fenséges. A zsályateát is sokan fogyasztják, a leveleket forró vízben áztatva, majd természetes vagy növényi édesítőszert hozzáadva.

Természetesen fontos megjegyezni, hogy agyi és egyéb problémák esetén szinte mindig a méreganyagok állnak a háttérben, ezért ugyan a gyógynövények feltétlenül hasznosak, nem feledkezhetünk meg a méregtelenítésről sem. Egészségünk megőrzése érdekében egészítsük ki étrendünket különböző friss fűszernövényekkel, fogyasszunk bőségesen folyadékot (vizet), így egyszerűen megelőzhetjük a betegségek kialakulását.
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Afrikai szerelemvirág
  2013-05-02 21:06:04, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Abesszin kardvirág
  2013-05-02 21:04:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Vizipálma
  2013-05-02 21:03:02, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Csontritkulás- kalcium anyagcsere
  2013-05-02 20:59:13, csütörtök
 
  Kalcium anyagcsere:
Ha manapság a kalciumról beszélünk, akkor reflex-szerűen a legtöbb embernek a csontok és a tej ugrik be. Pedig szembe kell néznünk azzal, hogy a valódi csont erősítés nem a tej és tejtermékek segítségével érhető el.
Egy felnőtt ember testtömegének kb. 1,5%-át teszi ki a kalcium, melynek 99%-a a fogakban és csontokban található. A kalciumnak a csontok és fogak felépítésén kívül más szerepe is van: véralvadás, hormonképződés, sejten belüli információáramlás, stb.

A legújabb kutatások szerint a kalcium hiánya olyan állapotok kialukálásával is kapcsolatba hozható, mint a magas vérnyomás, emelkedett koleszterin és triglicerid szint, fogínygyulladás, vastagbél daganat.

Az emberi szervezetben a kalcium anyagcsere 3 hormonhoz kötődik: parathormon, kalcitriol (D-vitamin), kalcitonin. A kalcitriol a D-vitamin aktív alakja.

A D-vitaminnak 2 formája van. Az egyik a D2-vitamin (ergokalciferol), mely a táplálékkal kerül szervezetünkbe. A növények csak D2-t tartalmaznak. A D3-vitamin, a kolekalciferol szintézise a bőrben kezdődik az UV sugárzás hatására, ahol az ergokalciferol kolekalciferollá alakul át, majd ezt követően kétszer hidroxilálódik, a májban, majd a vesében.

Manapság a legtöbben úgy tekintenek a tejre, mint a legfőbb kalciumforrásra, pedig azokban az országokban a legelterjedtebb a csontritkulás, ahol a legmagasabb az egy főre jutó tej és tejtermék fogyasztás (Anglia, USA), azonban elődeink is nagy mennyiségben vettek magukhoz kalciumot, melynek legfőbb forrásai a zöldségek, növények, bogyók, magvak voltak. A zöldségek mellett az ivóvízben is találunk nagyobb mennyiségben kalciumot, főleg az ásványvizekben, melyek a csapvízhez képest sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaznak kalciumot. A zöldségek közül a legjobb kalciumforrás a brokkoli és a kelkáposzta.

A kalciumhiányos táplálkozás egyik legfontosabb negatív következménye a csontritkulás. A csontritkulás kialakulásának egyéb fontos okai:

- genetikai hajlam
- alkohol fogyasztás
- dohányzás
- kevés mozgás
- hormonális tényezők
- bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, heparin)

A kalciumon kívül a fehérjék, a vitaminok és más ásványi anyagok is fontosak a csontképzésben. A kalcium beépülését a D-vitamin elősegíti, a nagy foszfortartalom és a túl sok zsiradék viszont gátolja. A kalcium felszívódását a táplálék nagy oxalát tartalma csökkenti, míg a C-vitamin növeli.

Nagyon fontos, hogy felismerjük, hogyan juthat szervezetünk megfelelő mennyiségű és minőségű kalciumhoz, hiszen az oszteoporózis népbetegség Magyarországon, kb. 900 000 embert érint hazánkban.

Napi ajánlott dózis

A D-vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban van meghatározva (nemzetközi egység). Ez a mennyiségű D-vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.
A D-vitamin biztonságos. Nagyon sok ember keveri a D-vitamint az A-vitaminnal.

Szükségünk van mindkét vitaminra, hogy megőrizzük egészségünket, a D-vitamin az A-vitaminnal szemben azonban akkor sem toxikus, amikor nagyobb dózist veszünk be. A félelem a D3 vitamin túladagolásától tehát teljesen alaptalan.

Nem minden D-vitamin egyforma, több variánsa is létezik. Néhány rossz minőségű táplálék kiegészítő tartalmazza az olcsóbb D2-t (ergocalciferolt), ami önmagában hatástalan és csak megfelelő napozás után, a bőrben képes hatékony kolekalciferollá alakulni. Az emberi szervezetben a D2 nem aktív, így először át kell alakítani D3-á mielőtt bármi egészségre gyakorolt hatása lenne. Ez egy nagyon pazarló eljárás, és sokszor nem is lehetséges (pl. télen, ősszel, vagy csak nagy kockázat árán - rendszeres szoláriumozással), főleg, mikor a kész D3 is rendelkezésre áll.

A hatásos készítmény azonban még mindig nem a kolekalciferol, mert ezt még a májnak és vesének hidroxilálnia kell (a 25-ös hidroxilációt a máj végzi, az 1-es kötőhelyen pedig a vesének kell hidroxilálnia). Így áll elő a valóban hatásos 1, 25 dihidroxi kolekalciferol. De ha valaki máj vagy vese betegségben szenved, akkor ezek a hidroxilációk elmaradhatnak, így megfelelő D vitamin hatás nem alakulhat ki náluk.

A D3 hormon hiánya pedig valóban az imént felsorolt súlyos betegségek kialakulásához vezethet.

Ma már rendelkezésünkre áll az 1, 25 dihidroxi kolekalciferol, ami a valóban hatásos hormon, szájon át bevehető, jól felszívódik, nagy dózisban sem toxikus, jól tolerálható.
Forrás :dr tihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Csontritkulás...  
Verbéna
  2013-05-02 20:57:04, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Sanvitalia
  2013-05-02 20:56:21, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Porcsinrózsa
  2013-05-02 20:55:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 25 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 791 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6390
  • e Hét: 15172
  • e Hónap: 46658
  • e Év: 251359
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.