Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Napraforgó-kalács sonkával és sajttal
  2013-05-22 18:09:21, szerda
 
 
Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 tojás
2 dl joghurt
3 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
1 evőkanál cukor
2 dl víz
2 dkg élesztő

A töltelékhez:
sonka
tejföl
mustár

bors
reszelt sajt
hagyma

A kenéshez:
1 tojás
szezámmag

Elkészítés:
A töltelékhez ledaráljuk a sonkát, hozzáadunk kevés tejfölt, mustárt, sót, borsot, finomra aprított hagymát, reszelt sajtot.

A tésztához az összes hozzávalót összedolgozzuk, és a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük.

Ezután 4 egyenlő részre vágjuk. Az egyik tésztát 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, megkenjük a töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot, és befedjük vele a megkent tésztalapot. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe.

A megmaradt tésztákat is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, majd minden csíkot háromszor megtekerünk, és hozzáragasztjuk a közepéhez. 30 percig hagyjuk pihenni, majd a tojással lekenjük.

A közepét megszórjuk szezámmaggal, 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Kelt tészta édes és sós  
A tökéletes mézeskalács recept! gyors, rögtön süthető, isten
  2013-05-22 15:25:03, szerda
 
 
Tészta:

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 25 dkg langyos ( meleg ) méz, 5 dkg zsír, 1 cs. mézes fűszerkeverék, 4 evőkanál tejföl, 75 dkg liszt, 2 kávéskanál szódabikarbóna

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit. nyújtjuk, szaggatjuk 200 fokon megsütjük. Vigyázz! Gyorsan sül, nem kell sötétre sütni!

Máz:

tojásfehérje, porcukor

Nem kell az összes fehérjét bekeverni, elég a fele.
Általában 1 fehérjéhez 15-20 dkg porcukrot mérnek, de ez függ a tojás nagyságától is.

A cukormázhoz a fehérjét ki kell keverni a porcukorral. NEM HABBÁ VERJÜK!!!! Fakanállal, vagy kézi habverővel kikeverjük. papírtölcsérbe tesszük és díszítjük a kalácsokat.

Ez eredetileg a puszedli receptje, annak is tökéletes! Nem lehet abbahagyni az evését! :D
Ha puszedlinak készíted, akkor a sütik, desszertek albumban keresd meg az elkészítés menetét!

Remélem kedvet kaptok és mézeskalács szerelmesek lesztek! :D:D:D
Jó szórakozást, időtöltést kívánok hozzá!


TraRita sütödéje
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Epres túrókrém desszert
  2013-05-22 15:19:22, szerda
 
 

Hozzávalók a túrókrémhez:
250 g zsírszegény túró
7 ek. porcukor vagy ízlés és kóstolás szerint
250 ml tejszín
1 kk. vaníliaaroma
Dr.Oetker Instant zselatin fix, a tasak. fele kb. 10 g
A tejszínt a porcukorral elkezdjük habbá verni és kb. félidőben hozzátesszük a habfixálót és a vaníliaaromát, majd addig verjük, mag kemény habot kapunk. Ekkor jöhet bele a túró és szintén robotgéppel szépen összedolgozzuk. Kész is van jöhet az eperkutyulmány készítése.



Eperszósz:
400 g eper
1 ek. facsart citrom leve
cukor kb. 5 ek. vagy szintén ízlés szerint
1-1,5 kk. tortazselé (Dr.Oetker szintelen vagy piros)
Egy kis lábosba a hozzávalókat a tortazselé nélkül összemelegítjük és amikor már gyöngyözik az egész és levet is engedett hozzátesszük a tortazselét és 1-2 percig még forraljuk, de nem tovább!

Előveszünk 3-4 kelyhet és mindegyik aljába kanalazunk a túrókrémből, majd a langyos eperszószból és ezt a műveletet újra megismételjük. Alufóliával vagy folpackkal letakarva mehet a hűtőbe, de akár azonnal is befalhatjuk!
 
 
0 komment , kategória:  sütemények ,édességek  
Visszavarázsolom, mert hiányzik
  2013-05-22 15:13:14, szerda
 
  Testünk csodái
Családunkban történt a következő eset. Hónapokig tartó kivizsgálással sem jöttek rá, mi baja lehet Annuskának. Mígnem egy pszichológus segített.
Annuska szülei esti egyetemre jártak és nappal dolgoztak. Éppen építkeztek is, így hát minden idejükre, minden fillérjükre nagy szükség volt.

Az akkor négyéves kislány nagyon sokszor volt a dédpapájánál, az akkoriban hetvenöt éves Lajos bácsinál. Nyaranta szinte ott is lakott a városszéli kis kertes házban, dédpapa meg ő nagyon jó cimborák voltak, így mondták.

Annuska reggelente kiszaladt, hogy megszámolja a margarétákat nappal a közeli strandra jártak pancsolni, esténként a bácsi csodálatos meséket mondott neki fejből, amiknek soha de soha nem akart vége szakadni. Annuska, ahogy nőtt, úgy került egyre közelebb a dédpapához. Már megértette, hogy nem szaladhat nagyon előre, mert a bácsi nem tudja követni, fáj a lába.

Egyszer, régen eltörött a térde, öregségére pedig beállt, a reuma is nyúzta, egyáltalán nem hajlott már, egyáltalán nem hajlott már, Lajos bácsi csak bicegni tudott. A ház időközben felépült, Annuska iskolába ment, a dédapa is ritkábban jött hozzájuk, egyre nehézkesebbé vált, ahogy öregedett, és a lába sem igen bírta. Ettől persze még sokat találkoztak, sőt, az esti mesék sem maradtak el, dédapa mindig felhívta a kislányt telefonon, ha új történet kerekedett a fejében.

Egy nap aztán meghalt Lajos bácsi. Mindenki ott volt a temetésén, aki csak élt és mozogott, rokonok, barátok, régi kollégák, tisztelők, apa szerint még az ellenségek is, ha volt olyan egyáltalán. Alig fért el a sok ember a kis földpúp körül. Annyi volt a virág, hogy még a szomszéd sírokra is átfolyt a rengeteg színes koszorú, csokor és bokréta. Annuska nem tudott sírni.

Nyolc éves volt, mondhatjuk, hogy már nagylány, mégsem akarta megérteni, hogy a dédpapa nincs többé. Anyukája aggódva figyelte, hogy motyog esténként a telefonba egy képzeletbeli baráttal, aki állítólag mesélt neki. Hogy Lajos bácsi az égbe került, egyáltalán nem nyugtatta meg a kislányt, követelte, hogy vigyék el hozzá a kisházba, mert nem hitte el, hogy nincs ott. El is vitték. Szörnyű volt látni, ahogy Annuska szobáról szobára szalad a dédpapáért kiabálva, és még az ágy alá, a szekrény mögé is benéz, hátha megtalálja.

Ahogy múltak a hetek, hónapok, Annuska is mintha kicsit megnyugodott volna. Egyre kevesebbszer emlegette a papát, a titokzatos telefonok is ritkábbak lettek. De ugyanakkor behívatták az anyját az iskolába, ahová Annuska ritmikus sportgimnasztikára járt. Túl gyakran fájlalja a lábát a gyerek, mondta a tanárnő, van, hogy egész nap sántít. Annuskát kikérdezték, hol fáj a lába, mitől fáj, mióta fáj, de csak a vállát vonogatta. A bal térdét böoködte, hogy ott a baj, a térdében, sehogy se akar behajlani. De az okát nem tudta senki.

Orvostól orvosig hurcolták a kislányt, a körzetből beutalták a traumatológiára, az idegsebészetre, a sebészetre, röntgenre, még gyógytornászhoz is elvitték. A gyógytornásztól természetgyógyászhoz mentek, onnan meg a csontkovácshoz. De senki nem talált semmit. Annuska pedig egyre jobban sántított.

A család egyik barátja pszichológus volt, véletlenül jutott tudomására az eset. Feltétlenül találkozni akart Annuskával, mert valami azt súgta, hogy a sántítás oka a lelkében keresendő. Felkereste őket, és hamar összebarátkozott a kislánnyal. Egyetlen szóval sem kérdezte tőle, miért sántít. Ügyet sem vetett a lábára. Viszont annál többet beszélgettek mindenféléről. Rengeteget rajzoltak együtt, sőt, meséket is kitaláltak Annuska javaslatára.

A pszichológus és a kislány egyre jobban összebarátkoztak. Annuska napról napra többet mesélt, többet nevetett, és miközben mesélt, a dédapa neve is egyre többször felbukkant. A pszichológus megkérte a sülőket, beszéljenek Annuska dédapjáról. Milyen ember volt, mivel foglalkozott, hogyan jellemeznék. Egyikük végre kinyögte, hogy a dédpapa sánta volt. És akkor szinte mindhárman egyszerre csaptak a homlokukra. Hiszen nincs semmi baj a kislány lábával! Olyan nagyon hiányzik neki a dédapja, hogy ezzel a módszerrel hozza vissza magának. Úgy hiszi, ha sántít, ezzel visszavarázsolja a sánta nagypapát, aki így éjjel-nappal vele lehet.

Sok játék, közös program, nagy beszélgetések, sok nevetés, gyerekközösség, bulik... Ezt írta fel receptre a pszichológus. Az idő majd meggyógyítja Annuska lábát. Ahogy enyhül majd szívében a gyász, hogy a dédapa helyére új barátok, új élmények kerülnek, úgy válik a térde is újra hajlíthatóvá. Így is lett, fél év sem telt bele, és Annuska folytathatta a ritmikus sportgimnasztikát. Annuska és az anyukája rendszeresen visznek virágot Lajos bácsi sírjára, sőt, még egy rossz sétabotot is kivittek neki a temetőbe, hogy ne kelljen annyira sántítania.
 
 
0 komment , kategória:  Szép történetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 1531 db bejegyzés
Összes: 8763 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 77
  • e Hét: 1063
  • e Hónap: 12450
  • e Év: 50198
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.