Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Egészséges tavaszi méregtelenítő
  2013-05-25 23:52:47, szombat
 
  Egészséges tavaszi méregtelenítő
A medvehagyma mint gyógynövény

Nemcsak azért érdemes fogyasztani a medvehagymát, mert ízletes és különleges, hanem azért is, mert igazi tavaszi energiabomba: frissíti, erősíti a szervezetet és sok vitamin van benne.

A medvehagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, ízre és élettani hatásait tekintve azonban jobban hasonlít a fokhagymára. A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.

Elűzi a téli renyheséget

A medvehagyma nagyon jót tesz a téli időszakban ellustult bélrendszernek. Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, rendbe teszi a gyomrot. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően segíti a szervezet ellenálló-képességének a működését, amire a hosszú, sötét és hideg téli hónapok után igencsak szükségünk lehet. Salaktalanítja is a szervezetet, nemcsak az emésztőrendszert, de a veséket és a húgyhólyagot is tisztítja. Egyes szakemberek szerint pedig a hörghurutra hajlamosaknak is ajánlott minél több medvehagymát fogyasztani, mert segít felszakítani a letapadt váladékot.

Krónikus betegségekre is ajánlott

Vérzsírszintet csökkentő hatása is ismert. Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterinszintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40 százalékban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.






Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat! A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad medvehagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres medvehagyma-fogyasztás. Népi megfigyelés, hogy a bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.

Forrás:www.hazipatika.com
Szerző: Huták Judit
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Zamatos bogyó
  2013-05-25 23:45:32, szombat
 
  Zamatos bogyó

Ennek a gyógy-, illetve fűszernövénynek a nedvéből készült italt a felnőttek bizony jól ismerik. Ez a boróka. Tudjon meg többet róla!

A boróka (Juniperus communis L.) népies elnevezése: apró fenyő, gyalogfenyő, borovicskafenyő. A ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó 2-4 méter magas, örökzöld, kétlaki cserje.
A Duna-Tisza köze homokbuckás területein, Bugac, Soltvadkert és Örkény környékén számottevő erdőket alkot, ahová annak idején a futóhomok megkötésére telepítették. Kisebb elterjedési területei még hazánkban a Bükk és a Mátra vidéke. Termése a tobozbogyó, amely két évig fejlődik, s a második évben augusztus-szeptemberben érik meg. Színe barnásfekete, kékes-hamvas bevonatú, íze édes-kesernyésen zamatos, aromás, kissé csípős.


Kedvelt ital:
A borókából készült italt remélhetőleg csak felnőttek ismerik. A boróka ugyanis az angol gin és a borovicska pálinka alkotórésze.
A középkorban a borókának nem a levében, hanem a füstjében hittek. Az elégetett borókaágak füstjétől ugyanis azt remélték, hogy védelmet nyújt a lepra és a pestis ellen. A XVIII. században az európai herbalisták a vízelhajtás fokozására, a havi vérzés gyorsítására, valamint a szülés biztonságosabbá tételére ajánlották.
Az indiánok is alkalmazták a borókának a szülést megkönnyítő hatását.
A spanyol felfedező, Coronado 1540-ben lépett a ma új-Mexikónak nevezett területre, hogy megkeresse a misztikus Hét Arany Várost.
Útja során zuni indián asszonyokkal találkozott, akik szülés után borókával gyógyították méhüket.

Hogyan gyűjtsük?
A borókabogyó-gyűjtők mindkét kezükben bottal látnak a munkához. Az egyik bottal a szúrós ágakat felemelik, a másikkal pedig leverik a bogyókat a bokrok alá helyezett kosárba.
A borókabogyó (Juniperi fructus v. bacca) illóolajat, juniperolt, juniperint, szabinént, továbbá gyantát, cseranyagot, gumit, fehérjét, viaszt és pektint tartalmaz. Hatása vizelet- és szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, vese- és epekőoldó.
A bogyókból lekvárt is készítenek, amelyből naponta 1-2 kávéskanállal fogyasztanak vizelethajtóként, epe- vagy veseműködést serkentőként. A borókát háztartási fűszerként is használják, különösen húsok pácolására, marinírozott halételek, főzelékek ízesítésére.
A borókaolajnak sokrétű a felhasználási lehetősége. Egy-két cseppjét cukorral bevéve ugyanolyan bántalmak ellen használják, mint a teáját. Alkalmazzák továbbá fürdősók illatosítására, valamint hörghurut és tbc elleni fájdalmak csillapítására.

Forrás:/www.hazipatika.com/
Szerző: Füleki Mariann
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
6 érv a zöldfűszerek fogyasztása mellett
  2013-05-25 23:42:41, szombat
 
  6 érv a zöldfűszerek fogyasztása mellett
Ízesítik, díszítik, vitalizálják ételeinket

Nyáron végre tobzódhatunk a friss alapanyagokban, fűszereket szárított formában ilyenkor vétek használni. Mártások, pestók, zöldség- és halételek, saláták elmaradhatatlan alkotórészei, sőt még gyümölcsleveket és turmixokat is feldobhatunk velük!

Nem is olyan régen, ha fűszerről volt szó, az alábbiakkal találkozhattunk egy átlagos magyar konyhában: pirospaprika, fehér és fekete bors, köménymag, majoránna, babérlevél, fahéj, szegfűszeg, esetleg szerecsendió, ánizs.


Ismert és egzotikus fajták:
Friss zöldfűszerről a petrezselymen, kapron és metélőhagymán kívül másról nem is hallott a magyar háziasszony. Aztán szépen lassan felfedezte a rég elfeledett, vagy éppen a soha nem használt egzotikus fűszereket, fűszerkeverékeket. Köztük olyan szárított zöldfűszereket, mint a zsálya, a menta, a citromfű, az olasz konyha képviseletében az oregánó, a bazsalikom, vagy a francia ételek elengedhetetlen hozzávalói: a rozmaring, a kakukkfű és a levendula; az erdélyi tárkony, az instant levesporok és -kockák markáns ízét adó lestyán, végül a cigánypetrezselyemként ismert koriander, a távol-keleti ízvilág fontos alapeleme. Aztán szépen lassan megjelentek az áruházakban a cserepes zöldfűszerek, melyek immár az erkélyládákban, ablakpárkányokon és hobbikertekben folytatják diadalútjukat. Egy valamirevaló étteremnek saját friss zöldfűszer-beszállítója van, és otthon is egyre gyakrabban használjuk őket. Azaz használnánk bátrabban is, ha tudnánk, melyik mihez is illik. A felhasználáshoz ötletként bemutatunk néhány receptet, de előbb nézzünk körül egy kicsit a zöldfűszerek háza táján: mi van bennük, és miért jó, ha rendszeresen használjuk őket?


1. Természetes rovarűző:
A számunkra kellemes íz- és illatanyagok (illóolajok) bizony nem minden élőlény számára kellemesek. A növények saját védelmükre fejlesztették ki a rájuk jellemző illatanyagokat, melyek az adott növény legjelentősebb károkozóját hivatottak távol tartani. Sok közülük antibakteriális hatású is (például a természet antibiotikumának tartott oregánó), így nem csupán kellemes ízükért, de hasznos tulajdonságukért is jó, ha élünk velük. Ezért van az, hogy a legtöbb zöld fűszernövény egyben gyógynövényként is alkalmazható.






2. A mediterrán étrend és a zöldfűszerek:
Kutatások sora erősíti meg a mediterrán étrend egészségre gyakorolt pozitív hatását. Főleg a halételek és a tenger gyümölcsei, a sok friss gyümölcs és zöldség, a salátákhoz használt olívaolaj és a mindennapos durumtészták, a sajtok, no meg a vörösbor mérsékelt fogyasztását szokták kiemelni, míg a zöldfűszerekre nem vetül reflektorfény - szerényen meghúzódnak a többi alapanyag árnyékában. Pedig az erőtől duzzadó bazsalikomlevelek, a bársonyos tapintású zsálya, az intenzív, olaszos illatért felelős oregánó, a friss, nyári mediterrán mezőt idéző rozmaring és kakukkfű, mind-mind hasznos mikrotápanyagok egész seregét tartalmazza. Mivel ezeket a fűszer- illetve gyógynövényeket a mediterrán konyha szinte minden esetben frissen és bőségesen használja, nem kétséges, hogy hozzájárulnak a mediterrán népek kedvező egészségi állapotához.


3. A nyers zöldek dicsérete:
Nem egészen tudatosan, de azért nyers, élő ételként mindig is ettünk zöldfűszereket: a vasárnapi húsleves tetejére szórt metélőhagyma, a rizibizire hintett zöldpetrezselyem az ételeink "vitalizálására" kiválóan alkalmasak. A friss, "élő" alapanyagok segítenek elkerülni az emésztési leukocitózist. Ez egy olyan folyamat, mely minden olyan esetben lejátszódik a szervezetünkben, mikor főtt ételt fogyasztunk: az immunrendszer nem ismeri fel a denaturált ételmolekulákat, így megnövekszik a fehérvérsejtek száma a véráramban. Ha azonban nyers étellel, mondjuk zöldfűszerekkel ízesített salátával indítjuk az étkezésünket, illetve valamilyen hőkezeletlen alapanyagot is tartalmaz az ételünk, ez a folyamat nem indul be, mondhatni: szervezetünket megkíméljük egy vakriadótól.


Mire ügyeljünk?

Csak friss zöldfűszert vásároljunk! Ha már hervadozik, szárad, akkor inkább hagyjuk ott.
A sárga részeken kívül a megfeketedett, nyálkás részeket is mindig távolítsuk el!
A csokorban vásárolt zöldfűszereket állítsuk vízbe, és tegyük hűtőszekrénybe;
néhány napon belül okvetlenül használjuk fel őket!

4. Klorofill, a csodamolekula:
A szerves klorofillmolekula zárt gyűrűjének belsejében, ahogy az aranyfoglalatban a smaragd foglal helyet a szervetlen, elemi magnézium, úgynevezett kelátkötés formájában. A kelátkötésben a szervetlen ásványi anyagot mindig egy szerves molekula köti meg, így tudja az állati (és emberi) szervezet felhasználni. Ha a klorofillmolekula központi atomját vasra cserélnénk, kis túlzással vérünk hemoglobinját kapjuk meg, mely vérünkben az oxigén és a szén-dioxid szállítását végzi, leegyszerűsítve úgy is mondhatjuk, az élet hordozója. Nem nehéz összerakni, hogy ha étrendünk klorofillban gazdag és vasat is tartalmaz, szervezetünk nagyon egyszerűen tudja előállítani a hemoglobin molekulát. Rendkívül hatékony antioxidáns anyag, már csak ezért is érdemes általában mindenféle zöld színű zöldségfélét, így zöldfűszereket is fogyasztani.


5. Vitaminok tárháza:
Főleg C-vitamint raktároznak a zöld leveles zöldségek, köztük a zöldfűszerek. Mivel hőre bomló vitaminról van szó, bölcsen járunk el, ha a főzés során a friss zöldfűszernek egy részét csak az étel elkészülte után adjuk az ételhez - annál is inkább, mivel a legtöbb zöldfűszer főzés hatására sokat veszít intenzív ízéből. Ráadásul díszítésnek sem utolsó egy friss bazsalikom hajtáscsúcsa vagy egy petrezselyemágacska. Ezeket általában illedelmesen a tányér szélén hagyjuk az étteremben, pedig jobban járnánk, ha az étel részeként megennénk.


6. Kellemes lehelet:
Néhány levél mentát, citromfüvet, zsályát és zöldpetrezselymet a friss lehelet érdekében magában is érdemes elrágcsálni, különösen egy-egy jó kis fokhagymás ebédet követően. A bennük található illóolajok nem csupán kellemes leheletet idéznek elő, hanem antibakteriális hatásuk miatt segítenek a fogszuvasodást okozó baktériumok számának csökkentésében.

Forrás:www.hazipatika.com
Szerző: Horváth-Szováti György, életmód-tanácsadó
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Retek: reggel sem méreg
  2013-05-25 23:31:48, szombat
 
  Retek: reggel sem méreg

Reggel méreg, délben étek, este orvosság: legalábbis ezt tartja egy régi mondás a retekről. Nézzük, mennyiben hihetünk ennek a népi bölcsességnek!

Ismerjük meg!





A retek (Raphanus sativus) húsos karógyökerét fogyasztjuk. Számos fajtáját ismerjük, például a hónapos, a nyári és az őszi-téli retket. Legelterjedtebbek a piros, a fehér és a fekete héjúak. Az egyik legkeresettebb primőrtermék a hónapos retek. Népszerűsége abban rejlik, hogy a téli hónapok után az egyik legkorábban piacra kerülő zöldségféle, fontos tavaszi vitaminforrás. A nyári retek a hónaposnál nagyobb gumójú, valamivel hosszabb tenyészidejű, viszont tovább fogyasztható és lassabban pudvásodik. Az őszi és a téli (fekete) retek a legnagyobb gumójú és télen is jól tárolható. Már az ókorban felismerték hasznosságát: adatok vannak arra, hogy az egyiptomi piramisok építőmunkásai is fogyasztották. Kelet-Ázsiában még régebben, évezredek óta termesztik. Onnan a hagyomány szerint a nagy utazó, Marco Polo hozta be Európába, ma pedig a kontinensünk minden országában ismerik, kedvelik.

Miért jó?
Jó hírét leginkább közismerten gazdag C-vitamin-tartalmának köszönheti. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol, és a valóban bőséges C-vitamin. Illóolajai serkentik az epe termelődését és a kiürülését is, máj- vagy epehólyag-gyulladás esetén gyorsítja a gyógyulást. A mustárolaj-glikozid köhögéssel járó betegségek esetén jótékony hatású: oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Általános tapasztalat sok nemzedéknyi idő óta, hogy az emésztést segítő, az étvágyat növelő, erősítő, vitaminban gazdag táplálék. Természetgyógyászok véleménye szerint hetente rendszeresen fogyasztva a retekfélék megelőzhetik az epekő képződését.

Hogyan fogyasszuk?
A "reggel méreg, délben étek, este orvosság" mondás nem szó szerint értelmezendő, inkább csak némi elővigyázatosságra, mértékletességre int. Egyébként is ez a népi bölcsesség elsősorban a nehezebben emészthető, nagyobb illóolaj tartalmú fekete retekre vonatkozik, de annak fogyasztását sem a napszakok szerint érdemes korlátozni, hanem inkább csak az egyéni érzékenységre érdemes figyelni. A "reggel méreg" kitétel annyiban igaz, hogy éhgyomorra nem jó retekfélét enni: szakértők legalább egy szelet kenyeret ajánlanak mellé, különösen az érzékeny gyomrúak számára. Nyersen fogyasztjuk. Lehet enni magában pici sóval, vagy a legkülönbözőbb salátákat gazdagítva vele, hús mellé tálalva, vagy sajttal előételként. Szépen díszíti a húsvéti sonka-tojás tálat is.

Tippek, tanácsok:
Nemcsak kellemes ízű étek lehet belőle, hanem gyógyító hatású táplálékként is számon tartják. Gyógynövényként két formában, léként és szirupként alkalmazzák. A préselt reteklevet ajánlják epebántalmak kúrálására (négy héten keresztül, naponta többször fogyasztva belőle).

Érdekesség:
Különlegesség a köhögés enyhítésére ajánlott retekszirup. Ezt fekete retekből készítik: a megmosott, kettévágott gumó közepébe lyukat fúrnak, majd mézet öntenek az üregbe. Néhány óra alatt a méz az üregbe szivárgó reteklével gazdagodik, és elkészül a jótékony hatású retekszirup, amelyet leginkább száraz, kínzó, elhúzódó köhögésre ajánlanak.
Figyelmeztetés
Reteklevet üres gyomorra semmiképpen nem tanácsos inni. Gyomorhurut (gastritis), gyomorfekély, epekő, valamint az epeutak elzáródása esetén nem ajánlatos a retekfélék fogyasztása, különösen a fekete retek kerülendő

Forrás:www.hazipatika.com
Szerző: Kiss Éva
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szeretetben eltöltendő hétvégét!
  2013-05-25 20:37:02, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

Szép, békés estét!
és






Link

Link

Link

Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 4782
  • e Hónap: 9820
  • e Év: 139527
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.