Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Dobos Attila - A magyarok Világhimnusza
  2013-05-29 21:07:18, szerda
 
 




Dobos Attila - A MAGYAROK VILÁGHIMNUSZA


Halló magyar! Hol vagy? Felelj!
Halló magyar! Hallasz? Felelj!
Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
Zászlója még ma is piros-fehér-zöld!

Halló magyar! Kárpát felelj!
Halló magyar! Erdély felelj!
Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
Szívedben megmaradsz piros-fehér-zöld!

De messze van Amerika!
Szegény magyar! Hol van "haza"?
Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
Véredben megmaradsz piros-fehér-zöld!

Bármerre vitt a sors, hív az ősi föld
Sírodig megmaradsz piros-fehér-zöld!


Link








 
 
0 komment , kategória:  Zene, zene, zene...  
Hatvan éve lépett fel Hillary és Tendzing a világ tetejére
  2013-05-29 19:46:50, szerda
 
 




HATVAN ÉVE LÉPETT FEL HILLARY ÉS TENDZING A VILÁG TETEJÉRE


Hatvan éve, 1953. május 29-én az új-zélandi Edmund Hillary hegymászó és a nepáli Tenzing Norgay serpa, azaz hegyi vezető első emberként lépett a ,,világ tetejére", a Mount Everest hegycsúcsára.

Az Indiát feltérképező Sir George Everest egy évszázaddal korábban, 1852-ben állapította meg: a helyiek által Csomolungmának (Jóságos Istenanyának) nevezett, 8848 - más mérések szerint 8850 - méteres hegycsúcs a világ legmagasabb pontja. A hegyóriás akkor a 15. csúcsként került fel a térképre, csak 1865 óta viseli Everest nevét. A ,,világ tetején" rendkívüliek a körülmények: a ritka levegő oxigéntartalma a megszokottnak csak 30 százaléka, télen mínusz 50 Celsius-fok alá is csökken a hőmérséklet, óránként 200 km-es szélvihar tombol és hatalmas mennyiségű hó esik.

A Mount Everestre 1921-ben indult az első, brit expedíció, de a csúcs a következő három évtizedben tucatnyinál több támadást vert vissza és hegymászók tucatjainak életét követelte. Azon máig vitatkoznak, hogy az akkori idők legnagyobb hegymászója, a brit George Mallory és társa, Andrew Irvine 1924-ben megmászta-e a hegyet, mert a csúcstámadás során nyomuk veszett. Mallory tetemét 1999-ben megtalálták, de így sem került közelebb a rejtély megoldása.

A kilencedik brit expedíció 1953. március 10-én indult John Hunt ezredes vezetésével. Két hegymászó május 26-án már csak kilencven méterre volt a csúcstól, de az oxigénkészülék hibája miatt vissza kellett forduljanak. Az expedíció vezetője a második csúcstámadásra a legelszántabb és legjobb állapotban lévő párt, Hillaryt és Tenzinget jelölte ki, akik május 29-én reggel fél hétkor, mínusz 27 fokos fagyban indultak el a 8500 méteren felállított táborból. A csúcs közvetlen közelében egy rendkívül nehéz sziklafal állta útjukat, de az új-zélandi alpinista megtalálta a módját, hogyan küzdjék le (a meredélyt azóta Hillary-lépcsőnek nevezik), s délelőtt fél 12-kor felértek a világ tetejére. A csúcson töltött negyedóra alatt fényképeket készítettek, majd baj nélkül visszaértek a táborba, ahol Hillary első mondata a nem túl szalonképes, de érzelmeit hűségesen kifejező ,,Elintéztük a kurafit" volt.

A hírt az alaptáborból kódolt üzenet formájában gyalog vitték el a legközelebbi településre, hogy megsürgönyözzék a katmandui brit követségre - vélhetőleg ez volt a történelemben az utolsó nagy hír, amelyet futár közreműködésével röpítettek világgá. A legenda szerint a hírt Londonban visszatartották, hogy először II. Erzsébet királynő június 2-i koronázási ünnepségén tehessék közzé.

A Mount Everest meghódítása hatalmas szenzáció volt, csak az 1969-es Holdra szálláshoz hasonlítható. Az eredetileg méhészkedéssel foglalkozó Hillaryt lovaggá ütötték, Tenzing - mivel nem volt brit állampolgár - a Brit Birodalmi Érdemérmet kapta meg.

A két hegymászó soha nem árulta el, hogy melyikük lépett először a csúcsra, a kérdésre mindig azt válaszolták: együtt, csapatként értünk fel. Mindkettejük családja az Everest vonzásában maradt: Hillary fia és Tenzing unokája is feljutott a Föld legmagasabb pontjára.

A csúcson eddig mintegy négyezren jártak, de több mint kétszázan soha nem tértek vissza. A legnagyobb nehézség a nagy magassággal járó oxigénhiány, így a többség oxigénpalackkal mászik - e nélkül először a hegymászás élő legendája, a dél-tiroli Reinhold Messner és az osztrák Peter Habeler ért fel 1978-ban. Az első nő 1975-ben jutott fel a világ tetejére, ugyanez nőnek oxigénpalack nélkül 13 évvel később sikerült. A csúcsra felért már vak hegymászó, volt aki művégtaggal mászta meg, egy nepáli serpa egy hónapon belül háromszor is feljutott a tetejére, két hegyi vezető 21 alkalommal is ,,meghódította", s ereszkedtek le róla síléccel is (az erről szóló dokumentumfilm 1975-ben Oscar-díjat kapott). Legfiatalabb meghódítója tinédzser, a legidősebb nyolcvanéves. Az elmúlt napokban több érdekes rekord is született: először ért fel egy hegymászó ugyanabban a szezonban mindkét oldalról, elsőként jutott fel mindkét karjára amputált alpinista, s most járt a csúcson az első szaúd-arábiai, illetve pakisztáni nő, valamint egy indiai női ikerpár is.

Az első magyar Mount Everest-expedíció 1996-ban indult, de tragikus véget ért: a csapat osztrák tagja 8300 méteres magasságon életét vesztette. Az első magyar hegymászó, a napokban a Kancsendzönga meghódítása után eltűnt Erőss Zsolt személyében 2002. május 25-én jutott fel a világ tetejére. Ugyanez 2007-ben sikerült Jelinkó Attila amatőr hegymászónak, majd két évvel később Ugyan Anita személyében az első magyar női hegymászónak is. (A szlovák állampolgárságú, felvidéki magyar Demján Zoltán 1984-ben oxigénpalack nélkül jutott föl a csúcsra.)

A Mount Everest meghódításának hatvanadik évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepségsorozatot tartanak Nepálban: május 29-én a hegymászóvilág számos híressége érkezik Katmanduba, több rekordtartót Gyémánt Jubileumi Éremmel tüntetnek ki, s két maratoni futást is szerveznek az Everest alaptáborából - 42,2, valamint 60 kilométeres távon.





Felhők felett a világ teteje


 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
Budapest a 18. leglátogatottabb város Európában
  2013-05-29 19:20:20, szerda
 
 







Büszkék lehetünk - BUDAPEST A 18. LEGLÁTOGATOTTABB VÁROS EURÓPÁBAN


Budapest a 18. helyet foglalja el Európa leglátogatottabb városai rangsorában, Közép-Európában pedig csak Bécs és Prága előzi meg a sorrendben a MasterCard felmérése szerint.

A világ többi kontinensének városaival összevetve Budapest 132-ből a 46. helyezést érte el.







2,3 millió látogató Budapesten

A felmérés szerint Budapest 2012-ben 2,3 millió látogatót fogadott, akik összesen 1,3 milliárd dollárt hagytak az üzletekben, éttermekben és szállásadóknál. A kimutatás a repülővel érkező, legalább egy éjszakát Budapesten töltő külföldi utazókra vonatkozik - jegyzik meg a közleményben.

A kutatásból az is kiderül, hogy 2013-ban várhatóan Bangkok lesz a legkedveltebb város az utazók körében, mögötte mindössze huszonötezer látogatóval lemaradva második a tavalyi listát vezető brit főváros, London. Ezt követően sorrendben Párizs, Szingapúr és New York következik.


Bangkok





Az ázsiai-csendes-óceáni régió növekvő népszerűségét jelzi, hogy a rangsorolt 132 városból 32 ebben a térségben található. Bangkokot Szingapúr, Kuala Lumpur, Hong Kong, Szöul, Sanghaj és Tokió követi a régiós listán. Európában Londont Párizs, Isztambul, Barcelona és Milánó követi a repülővel beutazó külföldiek számát tekintve.

A közel-keleti és afrikai régióban Dubai hatalmas különbséggel tartja előnyét az idei évben is. Dél-Amerikában a korábbi évekhez képest nem változott az első tíz helyezett, a régió legjobbja továbbra is Mexikóváros, amelyet Lima és Sao Paulo követ. Észak-Amerikában New York továbbra is őrzi vezető helyét, Los Angeles és Miami előtt.

Forrás: MTI


Link








Magyarország

Link



Budapest Timelapse

Link



BUDAPEST by Natural Light

Link



Budapest - csodás kép

Link












 
 
0 komment , kategória:  Világjárók  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 39 db bejegyzés
e év: 343 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3253
  • e Hét: 11708
  • e Hónap: 51529
  • e Év: 229404
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.