Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Rozmaring – tápanyagbomba és antioxidáns a memória jav
  2013-05-30 21:18:01, csütörtök
 
 


Rozmaring - tápanyagbomba és antioxidáns a memória javítója

Erőteljes illatával, különleges történelmi jelenlétével és szimbolikus jelentőségével a rozmaring tiszteletteljes státuszt szerzett sok kultúrában szerte a világon. Örökségének számottevő részét nyugtató, tápláló és gyógyító tulajdonságainak köszönheti ez a csodálatos gyógynövény, beleértve többek közt memóriajavító és rákmegelőző képességét.

A rozmaring már régóta nagyra becsült szimbóluma a barátságnak, elkötelezettségnek, lojalitásnak és emlékezésnek, ahogyan gyakran használták mind esküvők, mind idősek temetése alkalmával, hogy felhívják a figyelmet ezen értékekre. A növényt régóta alkalmazzák az alternatív gyógyítók, többnyire krónikus egészségügyi problémák kezelésére, mint a köszvény vagy a reumás ízületi gyulladás.

Régmúlt civilizációk is használták már fertőtlenítőként a káros baktériumok elpusztítására és az agy vérellátásának javítására, ami a memória javulását eredményezi, jóval azelőtt, hogy tisztában lettek volna működési mechanizmusával. A rozmaring számtalan gyógyászati céllal használható, sőt, még a Biblia is megemlíti, mint értékes gyógynövényt a szervezet megtisztítására.

A rozmaring egy nagy becsben tartott szimbolikus és gyógynövény, mely több ezer éves történelemmel rendelkezik. Ősidők óta szimbolizálja a barátságot, hűséget és emlékezést. Menyasszonyok rozmaringkoszorút viseltek a szerelmük és hűségük jeleként. Afrodité, a szerelem és szépség istennője ajándékának hitték ezt a gyönyörű növényt.

Védi a DNS-t

A rozmaring egyik leghatékonyabb gyógyászati funkciója az emberi DNS rosszindulatú mutációjának megakadályozása, különösen a máj és a hörgők esetében, ezzel elősegítve a rákos sejtek és daganatok kialakulásának megelőzését. A szabadgyökök elleni antioxidáns tartalmának köszönhetően hatékonyan védi a sejtmembránokat a károsodástól, így védve az agysejteket a pusztulástól.

Ami az agyműködést és memóriát illeti, a rozmaring ösztönző hatással van az elmére, mivel segíti a véráramlást az agyban és eközben tisztítja is a vért. Továbbá meggátolja az acetilokin lebomlását, ami a megfelelő agyműködés és kognitív élesség fenntartásáért felelős idegrendszeri ingerületátvivő anyag.

Rozmaring a Candida ellen

Antioxidáns tartalmán és memóriajavító hatásán túlmenően a rozmaring serkenti a vérkeringést, enyhíti az izom-, ideg- és csípőfájdalmat, segít megszüntetni az ekcémát, fokozza az immunrendszer működését, gyógyítja a mellékvese kimerültséget, javítja az emésztést és elpusztítja a káros baktériumokat.

Úgy tartják, gombaölő hatással is rendelkezik, ami hatékony segítség a Candidaként ismert élesztőgomba túlszaporodással szemben, melyben jelenleg emberek ezrei szenvednek. Mivel képes felvenni a harcot a káros baktériumokkal és gombákkal, miközben a hasznosakat megőrzi, így a rozmaring természetes alternatívája az antibiotikumoknak, melyek általában megzavarják a szervezet megfelelő bakteriális egyensúlyát.
Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A köszvényről
  2013-05-30 21:13:54, csütörtök
 
  A betegség lényege, hogy húgysav szaporodik fel a szervezetben és az ízületekben tűhegyes kristályok formájában (lerakódik ott), gyakran rohamokban jelentkező, nagy fájdalommal járó gyulladást okoz.
Leggyakrabban a nagylábujj ízülete duzzad meg, és a fájdalom oda lokalizálódik (PODAGRA), de néha a kéz ízületei is érintettek lehetnek (chiragra).

A purinok anyagcseréjének végterméke a húgysav. Kizárólag emberre jellemző a betegség, mivel más állatokban allantoin is képződhet a purin vegyületekből, így náluk soha nem alakulhat ki olyan magas húgysav koncentráció, mint az emberben.

A DNS (a sejtek örökítő anyagának) adenin és guanin komponensei alakulnak át húgysavvá lebomlásuk során.

Kórosan magas húgysav szint örökletes anyagcsere következménye is lehet (elsődleges köszvény), míg másodlagos köszvényben a magas húgysavszintet pl. fokozott sejtszétesés, daganat ellenes terápia, csökkent kiválasztás a veséken keresztül, vagy az étkezéssel bevitt, felgyülemlett purin okozhat.

A vesékben ilyenkor húgysav kövek is képződhetnek. Ebből izolálták 1776-ban a húgysavat.

Van azonban ennél nagyobb probléma is. Az NHANES-I vizsgálat szerint, ha a húgysav szint a szérumban meghaladja a 416 mikromol/l értéket, akkor férfiakban az infarktus gyakorisága 77%-kal nő, míg nőkben 300%-os növekedéssel számolhatunk!

A 2000-ben befejeződött Rotterdam tanulmány ötezer ember, nyolc és fél évig tartó vizsgálatával fentieket teljes egészében megerősítette.

Ha már kialakult a köszvényes roham, még ma is a legjobb gyógyszer az őszi kikericsből kivont Colchicin. E mellett bő folyadékfogyasztás, és a vizelet lúgosítása szükséges (ha már kialakult a húgysavkő, akkor a vizelet lúgosítása már tilos!).

Köszvény étrend

Megelőzés: purin szegény étrend, napi 200 mg alatti purin bevitel. Éhezni TILOS(!), mert az sejtpusztulással, és így húgysavszint emelkedéssel járhat.

Magas purin tartalmú ételek: máj, hal, hús, belsőségek, csokoládé, bab, borsó, lencse, mák, mogyoró, mazsola (150-1000mg/100g).

Közepes purin tartalmú ételek: karfiol, brokkoli, zöldbab.

Alacsony purin tartalmú ételek: tej, túró, kefir, joghurt, sajt, krumpli, méz, rizs, kenyér, búzadara, gomba, vaj, olaj, margarin, stb.

Rákterápiában a sejtszétesés következtében sok nukleinsav bomlik le, de az ilyenkor keletkező magas húgysavszintet ki tudjuk védeni xantin oxidáz gátló gyógyszer rendszeres adásával.

A legfontosabb mégis a kalóriaszegény diéta, a mértékletes étkezés, a bő folyadék bevitel (de nem alkohol formájában!), és a vizelet tartós lúgosítása. Ehhez nyújt segítséget a SuperGreens ital.

Aki látott már életében egyszer is húgysav kristályt, könnyen megérti, hogy miért ilyen fájdalmas betegség a köszvény!
Forrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az avokádó a lúgosító „csoda” gyümölcs
  2013-05-30 21:00:40, csütörtök
 
 



Miért olyan népszerű mostanában az avokádó? 10 ok, hogy miért fogyasszuk rendszeresen a lúgosító avokádót.

1, az avokádó 18 féle aminosavat tartalmaz, melyeket a szervezet könnyebben képes hasznosítani, mint a húsban lévő fehérjéket.

2, az avokádó rosttartalma rendkívül magas, ezáltal segíti az emésztést és a méreganyagok eltávolítását a belekből.

3, az avokádóban lévő egészséges zsírsavak növelik a HDL (jó) koleszterin és csökkentik az LDL (rossz) koleszterin szintet.

4, az avokádó 35%-kal több káliumot tartalmaz, mint a banán. A kálium fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, valamint a szervezet enyhén lúgos állapotának fenntartásában.

5, az avokádó luteint tartalmaz, így elősegíti a szem egészségének fenntartását.

6, erős gyulladáscsökkentő, így fontos szerepet játszik pl. az ízületi gyulladások megelőzésében.

7, jelentős olajsav tartalma javítja a szív működését, véd a prosztata és mellrákkal szemben.

8, a benne lévő B6 vitamin és folsav segíti a homocisztein normális szintjének fenntartását. Az emelkedett homocisztein szint növeli a szív-, és érrendszeri betegségek kockázatát.

9, az avokádóban található glutathione erősíti az immunrendszert, fenntartja az idegrendszer egészséges működését, emellett erős antioxidáns, így segíti a káros szabad gyökök semlegesítését.

10, az avokádó lúgosítja a sejteket és szöveteket.

Forrás:drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyógyteák, lúgosító teák
  2013-05-30 20:59:13, csütörtök
 
 
A teafogyasztásnak évszázadokra, sőt, egyes régiókban évezredekre visszanyúló hagyománya van. Az angolok több száz éve fogyasztják rendszeresen a különleges, főleg fekete teákat, a Távol-Keleten pedig évezredek óta használják a különböző teákat szomjoltásra és bizonyos betegségek gyógyítására. Az alternatív gyógyítók számos teafajtának tulajdonítanak gyógyító hatást.

A gyógyteák leggyakoribb felhasználása: reflux ellen, depresszió mérséklése, a szervezet lúgosítása (lúgosító teák), vércukorszint szabályozása, gyomorgörcs megszüntetése, stb.

Különböző teák gyógyító ereje:

Bojtorján tea
A bojtorján tea régóta ismert vércukorszint szabályozó, valamint májtisztító, májerősítő hatásáról. Májbetegek előszeretettel fogyasztják, de megelőzésre is kiváló.

Kamillatea
A kamillatea az egyik legnépszerűbb gyógytea világszerte. Nyugtatja az idegrendszert, de savas reflux esetén is kiváló hatású. Megfázás esetén is érdemes fogyasztani, közvetlenül lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, mivel nem tartalmaz élénkítő anyagokat, inkább elősegíti a nyugodt, pihentető alvást.

Damiana tea
A damiana teát elsősroban depresszió, lehangoltság és pszichés zavarok esetén javasolt fogyasztani. Emellett vízhajtó hatású és a máj regenerálódását is elősegíti.

Édeskömény tea
Az édeskömény tea elsősorban gyomorbántalmak, gyomorgörcs esetén használható. Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, ezért rákos betegek is gyakran fogyasztják.

Gyömbértea
A gyömbértea leginkább megfázás, influenza és allergia esetén javasolt. Allergiában szenvedőknek érdemes minden nap elfogyasztani egy csésze gyömbérteát.

Zöld tea
A zöld tea talán a legismertebb az eddig felsorolt teák között. A zöld tea legismertebb gyógyító tulajdonságai: vírus- és baktériumölő, vércukor- és koleszterincsökkentő, erős antioxidáns, segíti a véráramlást.

Galagonya tea
A galagonya tea vértisztító, vércukorcsökkentő és májtisztító hatású. Csak hígan szabad fogyasztani, mert erős hatású, könnyű túladagolni!

Citromfű tea
A citromfű tea gyomorpanaszok esetén hatásos, rendszeres fogyasztása javíthatja hangulatunkat.

Rozmaring tea
A rozmaring tea javítja a keringést, csökkenti az ízületi fájdalmat és a fejfájást. Antiszeptikus összetevőket tartalmaz, ezért szájvízként is használható, illetve öblögethetünk vele torokfájás esetén.

Minden szárított gyümölcsből készíthető tea és ezeket szinte végtelen számban kombinálhatjuk is egymással. Sőt, minél több gyümölcsöt kombinálunk, annál jobb lesz a tea. A Rooibos tea pl. nem túl jó önmagában, de szárított sárgabarackkal ízesítve, illetve együtt főzve már nagyon finom italt ad.
Foprrás: drtihanyi
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A Föld angyala
  2013-05-30 20:52:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
Álomtánc
  2013-05-30 19:51:13, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
Álomlépcső
  2013-05-30 19:50:09, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
A természet ölelése
  2013-05-30 19:49:23, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
Szárnyas látomás
  2013-05-30 19:47:23, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
Szinergiában
  2013-05-30 19:46:29, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jozephine Wall képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2013.04 2013. Május 2013.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 791 db bejegyzés
e év: 9201 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2687
  • e Hét: 12801
  • e Hónap: 26550
  • e Év: 231251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.