|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2013-05-08 16:40:10, szerda
|
|
|
Gyorsan elkészíthető és nem igényel semmi extra tudást :D
Hozzávalók:
- 4 tojás,
- 14 csapott ek cukor,
- 14 csapott ek liszt,
- 1 sütőpor,
- 4 ek víz,
- 25-30 dkg meggy
- kevés porcukor
Elkészítés:
Először is megmossuk a meggyet, majd kimagoljuk és szűrőben tesszük, hogy amíg a tészta massza elkészül, addigra a leve csorogjon le.
Különválasztjuk a tojássárgát a fehérjétől, majd jó habosra verjük a tojásfehérjét. Ebben az esetben nem teszünk cukrot a fehérjékhez, szóval csak simán verjük fel.
Ezután a 4 tojássárgához adjuk hozzá a cukrot meg a 4 kanál vizet, és verjük fel jó habosra.
Ha ezzel kész vagyunk, akkor adjuk hozzá a liszttel elkavart sütőport, majd lassan a már felvert tojásfehérje habját. A habot óvatosan kavarjuk bele nehogy összetörjön.
A tészta masszát sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe tesszük, majd a tetejét megszórjuk a kimagolt meggyel.
Előmelegített sütőben, középfokon kb. 30 percig sütjük. Vigyázzunk, hogy 20 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert akkor visszaesik a tészta.
Ha megsült kivesszük, majd miután meghűlt felvágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.
Ha a meggy lekerült a tészta aljára, nincs semmi gond, az alja kerül felül és azt szórjuk meg a porcukorral.
Próbáljátok ki ti is, meglátjátok milyen finom :) |
|
|
0 komment
, kategória: sütemények ,édességek |
|
|
|
|
|
2013-05-08 16:34:59, szerda
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 10 dkg vaj
- csipet só
- 3 ek cukor
- 1 egész tojás 1 tojássárga
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg kimagozott meggy
- 10 dkg cukor
- 1 csomag főzhető vanliás puding
- 2 dl meggylé meggylé
- 2 dl tej
Elkészítés:
A töltelékkel kezdjük, hogy legyen ideje meghűlni.
A meggyet kimagozzuk, majd a levét kifogjuk.
A meggyet a cukorral együtt egy edénybe tesszük, összekeverjük és feltesszük főni. KB. 5 percet főzzük, majd levesszük a tűzről és pépesítjük.
A pudingport elkavarjuk egy kis meggylével, majd a tejet és megmaradt meggylevet feltesszük melegedni. Amikor már fő akkor hozzácsorgatjuk a meggylével elkevert pudingport és besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. Ezután hozzákavarjuk a pépesített főtt meggyet és hűlni hagyjuk.
Ha nincs friss meggyünk, akkor lehet használni meggybefőttet vagy meggykompótot.
Amíg hűl a töltelék elkészítjük a tésztát.
100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.
A sóval és a maradék cukorral elkavart lisztet egy dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojást és a tojássárgát, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget.
Hozzáöntjük a megmaradt tejet, jól elkavarjuk majd a felfutott élesztőt is hozzá adjuk és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 34-40 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 egyforma részre osztjuk. A megkelt tésztát 0,5 cm vastagra nyújtjuk és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
A tésztalapocskák közepére 1-1 jó evőkanálnyit halmozunk a kihűlt meggyes töltelékből. A négyzet széleit felvert tojásfehérjével körbe kenjük, hogy jobban ragadjanak és a szemközti csücskeit egymásra hajtjuk, kissé összenyomjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a batyukat, 10 percig pihentetjük majd megkenjük tojásfehérjével és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amikor kihűlt porcukorral megszórva fogyasztjuk. |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2013-05-08 16:26:04, szerda
|
|
|
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 8 dkg cukor
- 1 tojás+ 1 tojássárga
- 2 dl tej
- 1 tk reszelt citrom héj
- csipetnyi só
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 5 dkg vaj
- 8 tk cukor
- 2,5 tk fahéj
Lekenni: - 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe mérjük, és egy lágyabb tésztát dagasztunk. Lezárjuk a gépet és duplájára kelesztjük a tésztát.
Kenyérsütőgép hiányában 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet dagasztó tálba szórjuk, közepében kis fészket formálunk, beleütjük az egész tojást és tojássárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
A cukrot és fahéjat elkeverjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
Kis gombócokat formálunk, letakarjuk és 10 percig pihentetjük.
Ezután mindegyik tészta darabot egyenként kinyújtjuk 0,5 cm vastagságú téglalap alakúra, megkenjük puha vajjal és megszórjuk 1 teáskanálnyi fahéjas cukorral. Feltekerjük szorosan csak úgy mint a bejglit, majd a kezünkkel óvatosan nyújtsuk meg (sodorjuk) kb. 20 cm hosszúra. Kettőbe hajtsuk, úgy hogy a tészta illesztés ne látszódjon, a hajtás belülre essen. A tésztavégeket összecsípjük és elvékonyítjuk, ez lesz a szív csúcsa.
A másik végét késsel vagy ollóval bevágjuk, kb. 4-5 cm hosszan. Kifordítjuk a bevágott részeket, lapjára helyezzük és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk az így kapott szíveket.
Pihentetjük még 15-20 percet, lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével majd előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt készre sütjük.
Ezt a receptet én úgy szoktam, hogy 3-3-mat össze sodrok és befonom kalácsnak.
Jó étvágyat! |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
2013-05-08 16:13:11, szerda
|
|
|
A hónap első pénteke van. Egy hívőkkel teli régi templomban öreg pap misézik. A padokban asszonyok, férfiak, gyerekek. Egy fiatal orvos: éppen súlyos betegétől jön. Mellette egy tizenhároméves-forma fiú az apjával.
- Gyuri - súgja a férfi -, elkésel az iskolából.
- Mégiscsak meg kell áldoznom - feleli a gyerek.
- Nem tudlak megvárni, itt kell hogy hagyjalak - mondja az apa.
- Nem baj - válaszolja a gyermek.
Az apa komolyan elmegy, a fiú vár tovább. Rövidesen jön az áldoztatás. Az orvos látja, amint a gyerek gyors hálaadást végez mellette, és aztán futva indul az iskolába.
A templom küszöbén állnak mind a ketten. Az orvos kocsival van.
- Beülsz? Elviszlek az iskolába! - szólítja meg az orvos.
A gyerek kicsit csodálkozva néz rá.
- Hallottam amikor a papád hívott - magyarázza az orvos.
A gyerek mosolyog, megköszöni és beszáll.
- Már csak öt perc van! - mondja, és sietve becsapja az ajtót. Az autó gyorsan elindul. Az orvos meg a fiú egymásra néz - minden olyan egyszerű és természetes, mint testvérek között; ha alkalom van rá, miért ne segítsünk egymáson.
Kis idő múlva a gyerek jelt ad, hogy álljanak meg.
-Idenézz, papa! - kiáltja, és dobol az üvegen, hogy magára vonja a figyelmet. Az apa benéz a kocsiba, megismeri fiát, hirtelen megáll, és csodálkozva jön oda:
- Gyuri, mit csinálsz te itt?
- Elvisz az iskolába! -feleli egyszerűen a fiú.
- De hát kicsoda ez? -kérdi a férfi.
- Most ismerkedtünk meg, együtt áldoztunk.
Az idő sürget, az álló kocsi akadályozza a forgalmat; néhány autó tülkölni kezd.
- Szálljon be Ön is - mondja az orvos -, különben elkésünk.
Gyuri apja szinte automatikusan beszáll; az autó újra elindul.
Három perc múlva az iskola előtt van.
- Egy perc hiányzik még a csengetésig - állapítja meg Gyuri elégedetten, és készül kiszállni.
- No és a reggeli? - kérdi az orvos.
- Nincs rá időm, majd eszem akkor, amikor kijövök - és becsukja a kocsi ajtaját, a kezével intve üdvözletet. De már az orvos is kiszállt. Két ugrással bent van egy boltban, a környék egyetlen élelmiszerboltjában; egy nagy banánt vesz, és meg sem várva a visszajáró pénzt, Gyuri után szalad.
- Nesze, legalább eszel valamit - és odaadja a banánt a fiúnak.
A gyerek megköszöni, mosolyog, és eltűnik a lépcsőn. A csengő az óra kezdetét jelzi. Az apa a kocsiban maradt. Nem fér a fejébe mindaz, ami történt. Mintha álmodnék.
Mikor az orvos megint a volán mellé ül, s megkérdezi, hová vigye, nagynehezen eldadog egy címet. Megérkezve kiszáll - annyi mondanivalója lenne, de mire szóhoz jutna, az orvos már mosolyogva elköszönt tőle, és a kocsi repül a kórház felé. |
|
|
0 komment
, kategória: Tanulságos történetek |
|
|
|
|
|
2013-05-08 15:54:39, szerda
|
|
|
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
3 dl tej
3 tk só a tésztába
1 tojás sárgája
1 púpos ek tejföl
10 dkg margarin
1 tk só
Hajtogatáshoz:
10 dkg margarin
25 dkg túró
Kenéshez:
2 nagyobb tojás sárgája
Szóráshoz:
4 ek szezámmag
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Beletesszük még a 3 tk sót, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A túrót alaposan áttörjük (én egy krumpli törőt használtam) és a margarinnal habosra kavarjuk.
Lisztezett felületen kb 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a túrókrémet.
Megszórjuk a sóval.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy lisztbe mártott, kisméretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük a tojások sárgájával, megszórjuk szezámmaggal.
Kb. 20 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 15 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
83 db mini pogácsa lett ebből az adagból. |
|
|
0 komment
, kategória: Kelt tészta édes és sós |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2013. Május
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
96 db bejegyzés |
e év: |
1531 db bejegyzés |
Összes: |
8745 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1237)
- Belső kör (74)
- Család (203)
- Munka (6)
- Haverok (9)
- Iskola (10)
- Hit és vallás- versek,idézete (287)
- novellák, gondolatok, versek (73)
- 1-tál étel (56)
- A természet gyógyszertárából (146)
- Advent (100)
- Advent (9)
- Adventi gondolatok 2015 minden (29)
- Alkohol és likör stb... (13)
- Anyák napjára (18)
- Apró tea sütik (66)
- Barátoknak (29)
- Betegekért ima (27)
- Böjtös ételek (húsmente) (48)
- Bölcsességek (112)
- csibehúsos és más szárnyasok (246)
- Cukrosoknak diétás étrend (25)
- Diétásak (65)
- Dinus és Regi (48)
- Ecetekről (10)
- Egészség,életmód (461)
- Egészségünkről (97)
- EGYASSZONY az én történetem(fe (6)
- EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZE (22)
- Elgondolkodtató (85)
- Élsz,Barackvirág! (10)
- Érdekes (10)
- Finom husik (80)
- Forever (6)
- Főzés-sütés (65)
- Fűszerkalauz (41)
- Gombócok (10)
- Gyógyászat (169)
- Gyógyító gyyümölcsök,teák,olaj (136)
- gyors édesség (22)
- Gyümölcslevesek (37)
- Hal ételek (31)
- Házi mosószer és egyebek készí (4)
- Hírek a világból (70)
- Horoszkóp (47)
- Humormorzsa (9)
- Húsvét (36)
- Húsvétra töltött husik (20)
- Idézetek,szép mondások (9)
- Ima kilenced (119)
- Ima nyolcad (6)
- Imádságok,áldások. (638)
- Isten patikája. (42)
- Jó éjszakát (29)
- Jó ha tudod (91)
- Jó napot (29)
- Jó reggelt (147)
- Karácsony (55)
- Karácsonyi ételek (50)
- Kelt tészta édes és sós (121)
- Kérdések-válaszok (6)
- Kis Szent Teréz (28)
- Kívánságok (7)
- konyhai tudnivalók (54)
- Könnyű ételek,saláták,stb... (100)
- köretek (37)
- lekvárok-befőzése,szörpök (63)
- Lélekemelő (249)
- Lelkipásztori elmélkedés (220)
- levesek (63)
- mások tollából (74)
- Masszázs és Csakrák (21)
- Mikulás (4)
- Nagymama gyógyító receptje (100)
- okosságok (75)
- Olcsó, finom és házias recepte (72)
- Palacsinták édes - sós (4)
- pünkösd (9)
- Rózsafűzér (40)
- saláták (32)
- Schüssler sók (7)
- sertéshúsos (119)
- Spárgás ételek (9)
- sütemények ,édességek (472)
- Szent Ágnes (1)
- Szent András (2)
- Szent család ünnepe (2)
- Szent Erzsébet (9)
- Szent Ferenc (3)
- Szent Márton (1)
- Szent Mihály Arkangyal (1)
- Szent Mónika (1)
- Szent Pio atya (234)
- Szent Rita (9)
- Szentek (43)
- Szép történetek (48)
- Szeretett könyv (46)
- Szilveszter (3)
- Szószok (16)
- Születésnapi Köszöntők (7)
- tallózásból (15)
- Tanulságos történetek (210)
- Tésztafélék (45)
- Tudnod Kell (25)
- Túrmezei Erzsébet versei (48)
- Új év (3)
- vacsorára reggelire (47)
- Vad ételek (6)
- Versek (262)
- Viccek (37)
|
|
|
|
- Ma: 289
- e Hét: 727
- e Hónap: 7099
- e Év: 57890
|
|
|