|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2013-06-10 08:45:22, hétfő
|
|
|
hozzávalók 4 főre
1 kg csiperkegomba
10 ek olívaolaj
frissen őrölt fekete bors
só
8 gerezd fokhagyma
250 ml tejszín
2 csokor petrezselyem
elkészítés
A gombát csak mossuk (nem hámozzuk!), nagyon puha konyhai
kefével esetleg áttöröljük, majd lecsepegtetjük.
Nem túl vékony szeletekre felvágjuk.
Az olívaolajat felforrósítjuk, és beletesszük a gombát. Addig pirítjuk
kevergetve fedő nélkül, míg a levét elpárologtatja (zsírjára sül).
Azután hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát, kissé pirítjuk,
erőteljesen borsozzuk, majd sózzuk.
Beleöntjük a tejszínt, épp csak összeforraljuk.
Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, jól belekeverjük, és
tálalhatjuk is.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2013-06-10 08:41:33, hétfő
|
|
|
hozzávalók 6 főre
50 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 tojás
só
2 ek olaj
elkészítés
A burgonyát megmossuk, és meghámozzuk. Egy lábasba tesszük,
és ráöntünk annyi vizet, hogy éppen ellepje, majd megsózzuk, és
puhára főzzük 15-20 perc alatt.
Leöntjük róla a vizet, és villával vagy krumplinyomóval összetörjük.
A burgonyát összekeverjük a tojással, a liszttel, és ízlés szerinti sóval.
A masszából 30 kis gombócot formázunk, amiket lelapítunk lepényekké.
Egy serpenyőbe 2 ek olajat öntünk, és a burgonyalepények mindkét
oldalát 5-10 perc alatt megsütjük benne.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2013-06-10 08:34:32, hétfő
|
|
|
hozzávalók 4 főre
90 dkg csirkemell
1 nagy dobozos tejföl
3 ek liszt
2 db tojás
15 dkg trappista sajt
2 db kockasajt
350 g füstölt baconszalonna
fél marék friss petrezselyemzöld
2 gerezd fokhagyma
bors
só
vaj
zsemlemorzsa
Lekenéshez:
2 ek tejföl
5 dkg sajt
elkészítés
A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Egy nagy dobozos tejfölt összekeverünk 15 dkg reszelt trappista sajttal,
lereszelt fokhagymákkal, 2 db mackósajttal, 3 ek liszttel, 2 db tojással és
fél marék apróra vágott petrezselyemmel. Ebbe a masszába tesszük bele
az előzőleg felvágott csirkemellet.
Egy őzgerinc formát kikenünk vajjal, és zsemlemorzsát szórunk bele, majd
kibéleljük baconnel úgy, hogy a bacon kilógjon a formából. Ebbe a baconnel
kibélelt formába öntjük bele a csirkemelles masszát, és visszahajtjuk bacon
széleit, és a tetejére hosszában még rakunk 1 csík baconszalonnát.
Lekenjük a tetejét tejföllel, és megszórjuk a maradék sajttal.
50 percig sütjük. Majd kifordítjuk egy sütőpapíros tepsire, és tovább sütjük
15-20 percig, hogy a másik oldala is megpiruljon.
Ha már szépen megpirult, állni hagyjuk, és szeletekre vágva sült krumplival
és tartármártással tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2013-06-10 08:28:19, hétfő
|
|
|
hozzávalók 4 főre
5-6 krumpli
2 ek olvasztott vaj
2 ek olívaolaj
1 fej lila hagyma
só
bors
Elkészítés
A krumplit megpucoljuk, megmossuk, vékonyra felszeleteljük (2 mm).
Egy kerek sütőformát kikenünk a vaj, meg az olaj keverékével,
beleállítjuk a krumpliszeleteket kicsit megdöntve. A hagymát
megpucoljuk, hosszúkás szeletekre vágjuk, és elosszuk a krumpli
között. A maradék vaj-olaj keverékkel megkenjük a tetejét, sózzuk,
borsozzuk.
Előmelegített sütőben megsütjük.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 20 cm
hozzávalók 6 főre
1,5 kg közepes szemű, sütni való krumpli
8-10 gerezd fokhagyma
só, bors
10 dkg vékony szelet húsos, füstölt szalonna
5 dkg reszelt parmezán sajt
elkészítés
A krumplit meghámozzuk, megmossuk, konyharuhába hempergetve
szárazra törölgetjük. A tepsit olajjal vékonyan kikenjük. A sütőt
előmelegítjük 200 fokra. A fokhagymát meghámozzuk, vékony
lapocskákra vágjuk. A krumpliszemeket sorra evőkanálba fektetjük,
és keresztben vagy hosszanti irányban bevagdossuk őket úgy, hogy
a kés a kanál peremén koccanjon-megakadjon, ily módon a krumpli
szemek alul egyben maradnak. A vágatokat kissé szétfeszítjük, a
résekbe rakjuk a fokhagymát, a krumpliszemeket a sütőedénybe
sorakoztatjuk, meghintjük sóval és borssal. A szalonnaszeleteket
8-10 cm-es darabokra vágjuk, szorosan, csigaszerűen feltekerjük,
a krumplik közé dugdossuk. Tetejüket meglocsoljuk olajjal, fóliával
letakarjuk, és 40 percre betesszük a sütőbe.
Levesszük a krumpliról a fóliát, vékonyan átkenjük olajjal, 20 percig
fólia nélkül sütjük. Ezután meghintjük a reszelt sajttal, és szép arany
sárgára pirítjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia 1. |
|
|
|
|
|
2013-06-10 08:09:10, hétfő
|
|
|
Semmi nem olyan veszélyes, mint az öntudatlan és hazug önsajnálat,
minden betegség és emberi nyomorúság kútforrása, mely különben is
egyértelmű a butasággal, az emberi nyavalyák e közös kútjával.
Márai Sándor
|
|
|
0 komment
, kategória: Gondolatok 4. |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 5
|
|
|
|
2013. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
97 db bejegyzés |
e év: |
888 db bejegyzés |
Összes: |
34593 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 14796
- e Hónap: 37063
- e Év: 169617
|
|
|